Bıçak Sanatı - Forum

1060 da hamon olur mu?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: 1060 da hamon olur mu?
« Yanıtla #60 : 14 Temmuz 2010, 11:15:14 »
Emre, oyle ise kusmek gibi bir niyetim yok , aslinda tam tersine bu isle ilgilenen herkesin -en azindan bir kere - elinin ucunda celigin gerildigini ve sekil degistirdigini deneyimlemesi gerektigini hissediyorum ( cit sesleri icin dilemesem de ilginc bir duygu oldugu kesin) Hatta kil ile su vermeyi hala acik su vermeye tercih ediyorum galiba.
Bu bicak tek egimli degildi , diger yuzdeki sekil bunun kadar belirgin olmadigindan diger yuzun resmini cekmedim. Agiz 0.5 mm gibiydi. Tuzlu su yuzde 10 gibi bir yogunlukta ve 30 derece idi ,ve evet asit sertlesmis bolgeye daha cok saldiriyor sanki , hatta keskide merak edip yuzde 60 lik hidroklorik e soktum , sanki gravur yapilmis gibi bir hat olustu. orada da sertlesmis  - olmasi gereken - bolge daha asagida. her iki ornekte de hat tam kilin altinda olustu. celigin sertestiginden eminim dun 1mm den daha kalin bir saci kolaylikla delebildim , namlu ucunda en kucuk bir degisiklik olmadi, kenar da dayaniyor. Temizlik ve cila yapinca resimleri koyarim
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #61 : 14 Temmuz 2010, 12:34:15 »
Kilin altında olması ilginç ... Asit benim denemelerde sertleşmemiş bölgeyi daha hızlı aşındırıyor. Dekarbürize tabaka ise çok hızlı asit tarafından "yeniyor". Benim hamonun tam olarak görmüyorum dememin nedeni de bu. Sert bölge perdah sırasında daha parlak ve daha "yüksek" olurken yumuşak bölge daha mat ve daha "aşağıda" kalıyor. Öncelikle kalın bir tabakayı 120 kum gibi agresif bir aşındırmayla kaldırman gerekiyor, özellikle elektrikli fırında dekarbürize tabaka ciddi kalınlıklarda olabiliyor. En iyi sonuçları 800 kuma kadar temizleyip, asitte çok az zaman bekletip hiç zımpara kağıdı kullanmadan sadece yüzeyde oluşan oksit tabakasını kaldıracak biçimde 15 veya 9 mikron Alminyum oksit tozla kuru kuruya ovalamayla elde ettim. Bu sayede yüzeyde asidin aşındırması ve çeliğin kristal yapısını izleyen yükseklik farkları zımparayla bozulmadan ortaya çıktı. Asit - zımpara döngüsü bir yerde işe yaramıyor çünkü asitle yaptığını bu sefer zımpara yok ediyor. Zımpara tozları için şu firmayı arayabilirsin : http://www.akyoltas.com/. sadece 15 mikron veya 9 mikron toz işini görür. Yarım kilo kadarı 30-40 katana çıkarır  ^-^
Bu arada polisaj veya cila elde ettiğin hamonu siliyor, yakın zamanda denedim ve sinir oldum  :-X Bunun dışında idare eder bir sonuç da asitte kısa süre beklettikten sonra 1000 veya 2000 kum zımpara kağıdını elle uygulamak oldu. Sert ve düz bir zımpara bloğu yüzeyi yine düzlediğinden yaptığın aşındırmanın sonuçları siliniyor. Ancak parmak ucunda bastırmadan, sadece yüzeydeki oksitleri kaldırmak suretiyle yapacağın perdah aşındırmayı fazla bozmuyor. Biraz kontrast için sert kısımda 2000, yumuşak kısımda 1000 kum zımparalama işe yarıyor. Açıkçası 3-4 gün aralıksız denemeler yaptım son çalışmamda, her denemede farklı sonuçlar aldım. Hamon olayının en ilginç yanlarından biri de bu, edinilecek sonuçlar nerdeyse sonsuz....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #62 : 14 Temmuz 2010, 18:58:10 »
İlk en güzel sonuç 400 kum zımparada çıkıyor, hiç bir denememde 400 kumda çıkan hamonu göremedim.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #63 : 17 Temmuz 2010, 10:19:32 »
içim cızzz etti çatlakları görünce :(

geçmiş olsun.

tüm bu çabalamalar ve sonunda yaşadığımız dersler ve bunları paylaşmak, ve başkalarının başına da gelmemesini sağlamaya çalışmak.
işte forumun özü.

Aynı zamanda başka forumlarda pek görülmeyen yardımlaşma, Bıçak Sanatı'nı diğerlerinden ayıran çok büyük bir detay.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #64 : 14 Eylül 2010, 16:39:07 »
eski bir konuyu tekrar hortlatmak istemezdim ama , bu tantoya neler oldugunu cozememistik. 815 derecede su vermistim, yuzeyde ne oldugunu bilemedigimiz acaiplikler olmustu , gecenlerde su konuyu incelerken basima gelene benzer bir durum gordum. Bunu 1060 ile calisacak arkadaslar icin yaziyorum. bu celik icin 815 fazla olabilir ya da suyu ajite etmedigim icin bunlar olmus olabilir(mis). http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?90885-Bubble-blade!
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #65 : 14 Eylül 2010, 19:21:05 »
Bu kabarcık şeklinde yerel dekarbürizasyon bölgeleri. Ne fazla sıcak olmasından ne de başka birşeyden. Eğer elektrikli fırın gibi oksidasyon ortamında su verme ısısına çıkılıyorsa bu tip karbon yitimi şekilleri ortaya çıkacaktır elbet. Benim kişisel deneyimim eğer bıçak tamamen temizlenip ısıl işlem yapılırsa bunun yerine tüm yüzey eşit derinlikte bir "tufal" tabakasıyla kaplanıyor, ancak bıçağın yüzeyinde kil sürülmüşse bazı yerler derin bazı yerler sığ dekarbürizasyon lekeleri, oyukları oluşuyor. Isı ne olursa olsun bu böyle. Özellikle normalizasyonda yavaş havada soğutma sırasında bu tabakalar oldukça derin olabiliyor. Açıkçası CK67 için 800 derece civarı fazla beklemeyecekse bu ısıda normal. Eğer 5-10 dakika ısıda bekleteceksen 785 derece civarında kalmak en doğrusu olur. Bu tufal tabakaları karbon çeliklerinin bir özelliği. Bunlarla çalışırken açıkta ısıtıldığı için normal. Onun için genelde ısıl işlemden sonra 40 kum civarında kaba zımparaya dönüyorum ve ısıl işlem öncesi yaklaşık yarım milim kadar fazladan bırakıyorum et kalınlığını...

Bu işin en güzel çözümü tuz banyosu yapmak. Ancak tuz banyosunun kullanımı çok ciddi tehlikeler içeriyor. İlerde eğer karbon çelikleriyle çalışmaya devam edeceksem bir propan fırınımı tuz banyosuna modifiye etmeyi düşünüyorum. Sonuçta mükemmel eşit dağılan ısı ve sıfır oksidasyon-karbon yitimi....

Kipmen Sanat web sitesi

davraz

• *
  • 32
  • Yer: çorum
« Yanıtla #66 : 15 Eylül 2010, 16:12:29 »
çatlaklar beni çok üzdü . geçmiş olsun.