Normalizasyonda aman çok yavaş soğutma ki taneler yine büyümeye imkan bulamasın. Havada soğutmak en iyisi. Hatta bazıları bu işi hızlandırmak için yavaş yağ kullanıyor (motor yağı). Ancak bence yağda soğutma biraz aşırı. Ancak fırında bırakma yarı yumuşatma tavı olur ve taneler büyür, tane sınırlarında da karbür toplaşması olabilir, bu da normalizasyonun amacından sapar.
Normalizasyon sırasında oksit tabakasını en azda tutmak için hamon için kullanacağın karışımdan sulu bir karışım yap, fırça ile her yerini ince bir film şeklinde kapla, bunun kurumasını takiben catlama yapmışsa bir kat daha sür ve kurumanın yavaş olabilmesi için serin ve karanlık biyerde bir saat kadar tut, nemli bir bez ile örtmek de işe yarıyor. Bu sayede çatlamalar en aza iner. Çatlama varsa kilde sulandırlmış karışımdan biraz fırça ile sadece çatlak olan yerlere sür ve o haliyle ısıtmaya başla, ısıtmayı hızlı yapma, yavaş yavaş ısınırsa kil sağlam tutunur, içindeki su buharlaşırken kil katmanını patlatmaz...
Alternatif olarak kili hemen sürdükten sonra saç kurutma makinesi veya ısı tabancası ile hızlı kurutma yaptım bir denemede, çatlama patlama yapan yerleri hemen yine fırça ile kapatıp yine ısıttım, çatlak kalmayana kadar böyle devam ettim, bu yöntemde süreden kazanıyorsun ama kil kaplama işlemini daha fazla yapman gerekiyor...
Eğer şanslıysan kil kaplanmış bıçak normalizasyondan tertemiz çıkabiliyor...
Su verme olayını da once 1060'tan 10-15 santimlik ince bir parça kes ve önce onu dene. Hatta normalizasyonu da onda dene. Eğer su verilmiş haliyle çam gibi kırılgan çıkar, eğe hiç ısıramazsa başarılı sayılırsın. Aynısını bıçakta tekrarlarsın hemen. Eğer başarısız olur, mengenede hafif pense ile asıldığında kırılmak yerine bükülüyorsa ısıyı tutturamamışsındır ya da soğutma sıvın yeterince hızlı değildir. Aynı parçayı koşulları değiştirip tekrar su verme olayına gir.
Bu arada su verme ısısında birkaç dakika bekletmeyi unutma, heyecanlanıp hemen alırsan tam sertleşmeyebilir. Ekte önemli bir çizelge buldum bir makalede, çizelge 1060 çelik için verilmiş. Bu çizelge östenizasyon dereceleri, demleme süreleri ve tane büyüklükleri arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor.. En iyi su verme işlemi, bu grafiği doğru anladıysam: 760 derecede yaklaşık 15-20 dakika demleme. Bu işlem sonunda ASTM ölçeğinde 8 büyüklüğü civarında tanecik yapısı oluşacak (normalizasyonun düzgün yapıldığı var sayılırsa). Bu büyüklük D2'de ulaşılabilecek en küçük değer olan 5-6 değerlerinden daha düşük, yani çok iyi... Dikkat edilirse grafikte 900 dereceye kadar tane büyüklüğünde ciddi bir artış yok. Bu da 1060 için, aman ısıyı 760 değil 780 yaptım, çok mu büyüdü acaba taneler dire korkmamızı gereksiz kılıyor

Bu grafikle karşılaştıktan sonra Eylem'in bize yaptığı hizmeti daha bir minnetle anıyorum. Çok hoş bir kılıç çeliği olduğu belli oldu. Aman her 1060 aynı değil, içinde azıcık kükürt karışmış olsa çok kırılgan olabiliyor. Bu durumda tuzlu su değil de belki hızlıca bir yağ tercih etmekte yarar olabilir...