Bıçak Sanatı - Forum

1060 da hamon olur mu?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: 1060 da hamon olur mu?
« Yanıtla #20 : 23 Haziran 2010, 13:10:45 »
onceden az cok belliydi zaten. sen bulamadiysan bizden zaten hicbirsey cikmaz. bari en iyisini nasil yaptin , biraz bahset Sefa hocam. ben asit isine takik vaziyetteyim, derisik bir nitrik- sulfirik karisimi deneyeyim diyorum, ne dersin,?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #21 : 23 Haziran 2010, 13:42:57 »
Burak bence sizlerde birer deneme yapın, olur ya bu çelik 1060 değildir ( küçük bir olasılıkta olsa karışmış olabilir) o zaman gerçek sonucu hep merak eder dururuz. Derişi asit iyi iş görmüyor, yüzeyi ciddi anlamda zedeliyor. Elimde %99 luk nitrat asiti vardı, bundan yaptığım % 5 lik bir çözeltinin bile aşındırması çok hızlı oldu. Dün neredeyse hepsini denedim, sırasıyla sülfürik asit, ferrik klorür, nitrik asit, sirke, peridrol karıştırılmış sirke.. elbette hepsinde defalarca asit ve yüzey temizliği dahil. ama en iyi sonucu sanırım %3 lük nitrik asit veriyor ( sanırım diyorum çünkü %5 lik çözeltinin üzerine epeyce bir su daha eklemiştim o nedenle orandan tam emind eğilmi)Birazdan bir fotoğraf çeker gönderirim. Sizde bir deneyin, sizdeki olursa en azından ben o zaman bendeki çeliğin 1060 olmadığını anlamış olurum, bu sayede de küçük bir olasılıkta olsa elemiş oluruz ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 23 Haziran 2010, 14:02:11 »
Sefa ustam, acaba 760 yerine 775 - 780 civarı yüksek bir östenizasyon yapsak, tane büyümesi fazla olmayacak sanırım, ancak daha yüksek kontrast alabiliriz belki. Denemek lazım, ben elimdekilerden ilgilenemiyorum  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 23 Haziran 2010, 14:03:06 »
Hamonun iki tarafındaki malzeme aynı elementlerin farklı ürünleriyken ikisinin kimyasal özelliklerinin farkından faydalanmak hamonu göstermede etkili olacaktır. (Yamulmuyorsam....)

Bu yüzden düşük voltajlar ile uzun süren yavaş bir anodik dağlama, hamonu göstermede faydalı olabilir. Aslında aylak kalınca bir perlit-martesit pili yapıp ürettiği voltaja bakıp eğlenmeyi düşünüyordum. Eğer gerçekten böyle bir pilden idare eder bir gerilim elde edilebiliyorsa, bu da önerdiğim anodik dağlamanının ne kadar uygulanabilir olduğu konusunda olumlu bir fikir verecektir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #24 : 23 Haziran 2010, 14:13:36 »
anlasildi nitrik asit o zaman . bazen tanecikleri kucultmek icin - dovmeden sonra birkac kez - kilicin kisa kisa  - 1 sn filan - suya sokuldugunu okumustum. bu su-firin hizli dongusunun eski ustalarin tanecik buyumesini engellemek icin bulduklari bir yol oldugunu biliyorum. normal sekilde yapilan normalizasyondan farkli birsey mi bu ?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 23 Haziran 2010, 14:27:20 »
anlasildi nitrik asit o zaman . bazen tanecikleri kucultmek icin - dovmeden sonra birkac kez - kilicin kisa kisa  - 1 sn filan - suya sokuldugunu okumustum. bu su-firin hizli dongusunun eski ustalarin tanecik buyumesini engellemek icin bulduklari bir yol oldugunu biliyorum. normal sekilde yapilan normalizasyondan farkli birsey mi bu ?

Aynı olduğu söylenemez. Tam soğumasını beklemeden yapıyı normalize ettiğini söyleyemezsin. Bir miktar karbür dağılımını baskı altında tutabilir gerçi. Belki de amaç budur. Daha çok öğrenilecek şey var  ...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #26 : 23 Haziran 2010, 16:00:35 »
Adamlar zaten örsün yüzeyine de su atıyorlar, çekici de suya batırıyorlar, ıslak dövüyorlar benzer kaygılardan olabilir. Ama bilerek yapmamışlardır zamanında, deneme yanılma gibi geliyor bana.

« Yanıtla #27 : 23 Haziran 2010, 16:35:00 »
İşte olan bu, fotoğrafları aşağıda ::)

« Yanıtla #28 : 23 Haziran 2010, 16:35:34 »
.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 23 Haziran 2010, 17:57:34 »
Sağol ustam, orda hamon varmış gibi gelmedi bana, en azından hamon olsa hattın altı ile üstü arasında bir ton farkı olur, hat da siyah tonlarda olmaz pek. Kızacaksın ama sanki bir decarb olayı gibi geldi bana. Aynen kilin olduğu hatmı şekil itibariyle? Eğer hamon ise acaip bir aktivite var orada, cart diye kontrastlı çıkardı bu kadar aktivite... Suda soğuttuysan ustam hamon üste kaymış olabilir, ağızda ve sırtta eğeyle deneme yapsan sırtın sertleşip sertleşmediğini anlarız. Kusura bakma ustam, biraz gıcıklık var serde  O:-)

Şurada bir 1060 hamon örneği gördüm. Arkadaşlar eğer elimizdeki 1060 ise pek de fena değil hamon konusunda yaşadık  :2up
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=13905

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #30 : 23 Haziran 2010, 18:02:51 »
Sırt yumuşak ağız sert, suda soğuttum ama tam kil hattıda buydu! olabilir belki de dekarburize olmuştur.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 23 Haziran 2010, 18:11:03 »
Orda hamon var o zaman baba  :2up ama tam kil hattında değildir, biraz yukarıya kaçtığı çok muhtemel o zaman.

Bir resim daha buldum. 1060 bir katana:

Bir de biri 1060 katana almış okinawa'dan, izlenimleri resimleri ile:
http://sbgswordforum.proboards.com/index.cgi?action=display&board=swordreviews&thread=13352&page=1

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 23 Haziran 2010, 18:13:42 »
Burada da bir örnek buldum, google sağolsun http://swordforum.com/vb3/showthread.php?p=1108493

Buradan hamon olur mu sorusuna olumlu yanıt veriyoruz  C:-)...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #33 : 23 Haziran 2010, 18:29:29 »
Bıçağın daha yukarısını da temizleyemem, o zaman aklımdaki format bozulacak, yüzeyi iyice temizleyip bırakacağım. Örneklerde güzel hamon olmuş, denemeye değer.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #34 : 23 Haziran 2010, 19:58:53 »
tantoyu yapan adam - guzel yapmis bu arada - "once 1 saniye ilik suya soktum sonra yagda isi bitirdim " demis. Sefa hocanin isinde burna dogru olan renk degisimi ilginc geldi bana, bu arada. Asit orayi daha fazla yakmis gibi ...

not: "turkshead knot" turk kafasi dugumu . diye birsey varmis ya , sariga benzediginden herhalde , o kadar denizcilik yaptim hic boyle birsey duymamistim, gerci simdi sanki Eylem biryerlerde bahsetmisti gibi geliyor ama...
« Son Düzenleme: 23 Haziran 2010, 20:03:07 Gönderen: circassian »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #35 : 23 Haziran 2010, 20:18:03 »
Buna biraz benzer bir düğüm var. Türkçesini bilmiyorum. Frenkler monkey('s) fist diyorlar. Denizciler ipin ucunu topuz yapıp kolay fırlatabilmek için uydurmuşlar.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #36 : 23 Haziran 2010, 21:19:26 »
surayi beraber bir okuyalim , degisik birseyler yaziyormus gibi sanki..yeni birseyler var ise tartisalim
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=11636

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #37 : 23 Haziran 2010, 23:15:07 »
 "anlasildi nitrik asit o zaman . bazen tanecikleri kucultmek icin - dovmeden sonra birkac kez - kilicin kisa kisa  - 1 sn filan - suya sokuldugunu okumustum. bu su-firin hizli dongusunun eski ustalarin tanecik buyumesini engellemek icin bulduklari bir yol oldugunu biliyorum. normal sekilde yapilan normalizasyondan farkli birsey mi bu ?"

burada su yerine yag kullanmak lazım sanırım. tane büyümesine engel olmak için

sefa ustanın resimlerini detaylıca inceledim .burada ilginç bir olay var.  hamon genellikle kil hattı dogrultusunda acak bire bir olmuyor. dolayısı ile her sertleşme çizgisi kendine ozel olmakta. bu durumda sefa abinin sertleşme çizgisi ( bu kelimede acaip ikircikli imiş. yanlış anlaşılmasın "hamon" hattı  ) bire bir ise bu benim bilgime ters ancak ben orada ikinci bir hat görüyorum ki en eideal ısıl işlemlerde bu hat yakalanabilir.

sonuçta belki bu hamondur ancak bizim 1060 da bir parça derinlemesine serleşme saglıyan artık element olabilir. belki denemelerde  kalın killi sırt kısmında ısu vermeden hemen once kızgın yag ile biraz sogutma ile ısıyı düşürebiliriz. denemek lazım . onumuzdeki günlerde bende deneme yapacagım işallah.

son olarak kalp kalp atışı suresince beklemek benim kendi kendime buldugum bir şey. başkalarının kullandıgını bilmiyorum. keske bir ustamız olsaydı ama karanlıkta el yordamı.......

« Yanıtla #38 : 24 Haziran 2010, 01:01:16 »
Biz bu abdestle daha çok namaz kılarız gibime geliyor :))  1060 olayını kim atmıştı ortaya, öncelikle ona teşekkür ediyorum ( sanırım Burak ) Yarın yola çıkacağım, ama zaman bulursam bir başka deneme yapacağım. Bu gün hamondan daha ilginç bir olayla karşılaştım, şaşkınım aslında, bu hamon işi sayesinde oldu, malzemede katmanlar gördüm, bildiğiniz damascus katmanı gibi ama o kadar ince ki gözle zor seçiliyor, biraz paslanınca ortaya çıktı. Yüzeyi tamamen temizlemiştim. bu arada bir kahve içtim döndüğümde temizlenmiş yüzeyde sırayla çizgiler, elimden geldiğince fotoğrafını çekmeye çalıştım.

« Yanıtla #39 : 24 Haziran 2010, 01:12:43 »
Ekleyeyim, malzemede hamon yok, bana kalırsa bu malzemede alaşım elemanı var, karışmış olduğunu sanıyorum 1060 olmama olasılığı var, ya da kilin kalınlığı az geldi. Ya tekrar kalın bir kille denemek lazım ( bıçaktan da vazgeçerek) yada aynı malzemeden yeni bir parça...
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2010, 01:14:25 Gönderen: sefa çabuk »