Bıçak Sanatı - Forum

Eğleniyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Eğleniyorum
« Yanıtla #140 : 25 Haziran 2010, 01:42:48 »
Sağolun arkadaşlar, şimdi çifte su verildi diye hava atıyor ya demirciler, ben de bununla hava atarım artık, 5 kere su verildi yahu  :D

gerçekten güzel olmuş eline sağlık bize bu görsel şöleni yaşattığın için, bunların bitmiş halini ne zaman görebilicez ?
Bitmiş hali çok uzak değil av bıçağının ancak hançerin bitmesine belki aylar var. Bu kadar detay işe full-time girişemem, arada götürürüm.
sahane ,,,, o kadar gerildin ama sonuna kadar degmis, birsey vermeden birsey alinmiyor, gonulden kutluyorum, herhalde bu kadar guzelini ilk defa yapiyorsundur. Ayrica duz hamon daha kiymetlidir... tekrar eline saglik diyorum ...

not: belki bu is icin detay denebilir ama bir daha isil islem yagi alirsan ortak olabilirim
Sağol Burak, şu anda elimde 15-20 litre kadar yağ var, bu ancak bana yeter, yeni almayı düşünmüyorum. Bugün gerçi 5 litresi heba oldu ancak düzgün kullanırsam daha yıllarca beni bu götürür. Yağ almak istersen Petrofer ile bir konuş. 50 litrelik varille satıyorlar Isorapid DK ürününü, ürün muhteşem, 1095 dünyanın en hızlı soğutma isteyen çeliklerinden biri ancak sudan daha iyi sonuçlar verecek kadar hızlı bir yağ, üstelik kırılma riski neredeyse hiç yok. Fiyatı 380 lira civarı. 5-6 arkadaş bir olup alsanız bile olur. 10 litre bile yıllarca götürür.

Bu arada hamon konusunda düz olanının değerli olduğunu bilmiyordum, sağolasın, şimdi daha bir seviyorum bıçağı sayende..

Hamon bulmuşsun da kavislisini arıyorsun.  ;) Güzel olmuş, güzel...  :2up
:))

Bu arada son haberler: Usturaya kabza takmadım ancak bu haliyle onunla traş oldum. İlk başlarda çok korktum ustura önceden kullanmadığımdan. Ancak sonra elim alıştı. İlginç olay ustura ile traş olduktan sonra jiletle traş olduğunuzda yaşadığınız tahriş hissi olmuyor. Daha tam bitmemişti parlatması filan ama oldukça güzel traş etti kerata  ;)

Bu gün başıma gelen bir hadiseyi de anlatayım ibret olsun: Genelde bir tenekenin içinde tuttuğum yağımı ısıl işlem sırasında neler oluyor göreyim diye uzun bir kavanoza koymuştum. Küçük elektrikli ocak ile ön ısıtmasını yapayım diye ocağa koydum. O sırada brülörlerle boğuşmaya başladım, av bıçağı da 800 derecede demleniyordu fırında. Ben matkap başında çalışırken bir çat sesi geldi yan taraftan. Dönmemle birlikte yangın tüpüne doğru koşmam bir oldu. Kavanoz catlamış ve yağ ocağın üstüne akıyordu, ocak yerdeydi ve ocağın etrafında 2 metrekarelik bir yağ gölü olmuştu. Ben yangın tüpüne ulaştığım sırada yağ alev almıştı ve fırının önünde büyükçe bir alan hızla alev almaya başlamıştı. 2-3 metre ilerde de boya tenekelerinin ve tinerlerin olduğu raf vardı. Alev oraya geldiğinde hiç bir şansım yoktu. Neyseki sadece 3-5 saniye içinde yangın tüpünü yağın üstüne boşalttım, ocağı fişten çekip kordonundan tuttuğum gibi kapıdan dışarı attım. Bu başıma ikinci kere geliyor, ilkinde de ısıl işlem yağını kömür ocağına düşürmüştüm, baya büyük bir alev sütununu yüne yanımda bir yangın tüpü olduğundan söndürebilmiştim... Herşey olup bittiğinde hızla yağ varilimden bir tenekeye yağ doldurup hava tabancasıyla tenekeyi ısıtmak için koşturuyordum, çünkü fırında bıçak su verme için beni bekliyordu. Su verme işlemi bitip de etrafımdaki curcunayı gördüğümde ne kadar büyük bir tehlike atlattığımın farkına vardım  ???. Kıssadan hisse: Yangın tüpü olmadan asla ısıl işleme soyunmayınız...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #141 : 25 Haziran 2010, 08:44:11 »
geçmiş olsun üstad büyük kaza atlatmışsın,buda hepimize ders olsun ;) bu arada bıçaklar çok güzel olmuş eline sağlık..
bende iki bıçak yaptım daha dikkatle çalışarak tabiki üzerinde uğraşıyorum bakalım bu sefer daha dikkatliyim ............
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #142 : 25 Haziran 2010, 09:08:49 »
Aman Emre dikkat.... Geçmiş olsun.... Aslına bakarsan bu tip kazaların sıkça paylaşılması gerektiğine  inanıyorum.... Zaman içerisinde güvenliği bazen gerektiği gibi düşünemeyebiliyoruz... Hele de bu tip uğraşı içerisinde olanların hiç akıllarından çıkarmaması gereken bir konu... Unutma ihtimaline karşı zaman zaman bu tür paylaşımlarla tekrar hatırlanmasında fayda var. İnsanın emeği ve de hayatı herşeyden önemlidir......
Tekrar geçmiş olsun....
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2010, 09:11:36 Gönderen: muraterkut »
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #143 : 25 Haziran 2010, 09:43:23 »
Oy oy oyyy, geçmiş olsun.

Buradan çıkan bir ders de ısıl işlem sıvılarımızı güvenilir kaplara koymak gerektiği. Ben şimdilik onluk yağ tenekeleri ile idare ediyorum ama onlar da paslanıp delinir mi diye işkillenmekteyim. Akan su da olsa sakat... Gider elektriği bulur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #144 : 25 Haziran 2010, 09:54:28 »
Geçmiş olsun Emre,  duralıt veya ısı görecek malzemelerden kullanmalıydın  kavanozu.
bızde laboratuvarı  yakıyorduk aynı şekılde  .
Allah korumuş.. :o
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #145 : 25 Haziran 2010, 10:08:37 »
Amman dikkat Emre. 3.den Allah korusun.
bence atölyede yanıcı veya parlayıcı malzemelerle ısı veren, alevli, elektrikli-kıvılcımlı çalışan aletleri birbirinden uzaklaştırmalısın. C:-)

Çok geçmiş olsun
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Berke Boyacı

« Yanıtla #146 : 25 Haziran 2010, 10:44:20 »
Emre abi çok geçmiş olsun bencede o tinerleri falan uzaklaştır ordan. Allah korusun birdaha benzeri bir olay başına gelirse diye.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #147 : 25 Haziran 2010, 11:14:30 »
Evet arkadaşlar, sağolun, aptallık bendeki düz bildiğiniz kavanozun bu tarz bir işleme dayanacağını farzetmem oldu. Bu tip bir saydam tüpte ısıl işlem yapmak istiyorum hala, ancak bu olaydan sonra boro-silikat cam bulana kadar bu tür bir işe girişmem, dersimi aldım..
Berkecim, tinerleri daha uzağa alıyorum, daha önce yapmayı düşünmüştüm ama insanın başına bişey gelinceye kadar akıllanmıyor işte...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #148 : 25 Haziran 2010, 11:32:59 »
plexiglas cam kadar nazlı çıkmaz herhalde. Tabi onun da kırılmaktan başka riskleri olacaktır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #149 : 25 Haziran 2010, 11:35:28 »
hamon kontrol edilemeyen birsey oldugundan duzgun bir duz ( suguha ) hamona ulasilmasi daha zor kabul edilmistir. bu da kilici notare , midare gibi dalgali sekillere gore - daha fonksiyonel bir silah kabul edildiginden - daha degerli yapmis. gerci artistik acidan bir fujiyama choji midare - dag sekilli filan mesela gibi resmi andiran hamonlar - daha kiymetli olmus ama en fonksiyonel sekil bu kabul edilmis.
bu arada su verdikten sonra  -hangi asitte ne kadar beklettin , kac gren su anda ? vb. gibi - bu guzelligin nasil olustugundan ve bundan sonra nasil bitireceginden bahsedermisin biraz lutfen , hem de cok gecmis olsun
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #150 : 25 Haziran 2010, 12:01:06 »
hamon kontrol edilemeyen birsey oldugundan duzgun bir duz ( suguha ) hamona ulasilmasi daha zor kabul edilmistir. bu da kilici notare , midare gibi dalgali sekillere gore - daha fonksiyonel bir silah kabul edildiginden - daha degerli yapmis. gerci artistik acidan bir fujiyama choji midare - dag sekilli filan mesela gibi resmi andiran hamonlar - daha kiymetli olmus ama en fonksiyonel sekil bu kabul edilmis.
bu arada su verdikten sonra  -hangi asitte ne kadar beklettin , kac gren su anda ? vb. gibi - bu guzelligin nasil olustugundan ve bundan sonra nasil bitireceginden bahsedermisin biraz lutfen , hem de cok gecmis olsun

Daha kabaca çıkardım hamonu. Aslında 1000 kuma kadar zımparalayıp ondan sonra hamon üzerinde çalışırım ama bıçağa hızlıca bakayım diye kabaca 800'e kadar zımparalayıp hamona bakıverdim. Ancak daha bıçakta 220 kum çizikleri filan duruyor, yani daha bir sürü zımpara işi var bıçağın.
Normalde yaptığım işlem şöyle:
120 kum boyuna, 220 çapraz, 400 boyuna, 800 çapraz, 1000 boyuna zımparalama yapıyorum. Her aşamada önceki kumun çiziklerinin yok olduğundan emin oluyorum. Sonra sadece 20-30 saniye kadar %5-10 civarı nitrik asit çözeltisine daldırıyorum. Hemen çıkarıp karbonatlı veya sabunlu suda iyice yıkayıp (asidi nötralize etmek için) 1000 kumda tüm bıçağı yine boyuna zımparalıyorum. Zaten hamon iyice ortaya çıkmış oluyor bu işlemde ancak bu işlemi 3-5 kere daha tekrarlıyorum, bu zayede hamonun ön tarafıyla arka tarafı arasında bir yükselti farkı oluşuyor (elle hissedilebiliyor hamon), kontrast iyice belirgin olduğunda 15 mikron Alminyum oksit zımpara tozunu az bir su ile macun haline getirip bir bez ile hamonun özellikle girişim bölgesini iyice ovalıyorum. Bu hareket hem kontrastı arttırıyor hem de girişim bölgesinin bulutlanmasını iyice meydana çıkarıyor. Sonuçta benim sevdiğim hamonun girişim bölgesindeki aktivite. Martensit ve perlit taneciklerin girişimi gerçekten muhteşem bir duman efekti veriyor. Bu kaba halinde bu kadar güzel çıktığına göre son perdahtan sonra hamon ortaya acaip çıkacak...

Hamon için kili bıçak sırtı kalınlığında bıraktım. Benim kullandığım yağ ve çelikte kil kaplamanın sırttan uzaklığı mertebesinde hamon aşağı kaydı. Yani kaplama sırttan 1 santim kadar genişlikteyken hamon sırttan 2 santim kadar uzakta oluştu. Bu bilgiyi bulana kadar 5 kere deneme yapmam gerekti. Bu bilgiyi kullanarak ilerde yapacağım hamonları bu çelikte nereye ne kadar kil koyarsam hamon nerede çıkar bilgisiyle hazırlayabileceğim. Ama her yapmak isteyen öncelikle kendi çeliği ve soğutma sıvısında deneyerek bu bilgileri kesinleştirmeli. Mesela Tuzlu suda yapılsaydı (çatlama patlama olmayacağını varsayarsak) sanırım kilden çok da uzakta olmazdı hamon, sonuçta su yağdan daha iyi bir iletken, ancak buhar fazı işleri çetrefilli hale getiriyor. Bir de kapladığınız kilin su verme sırasında dağılıp gitmemesi gerekiyor. 800 derece çeliğin üstünden hızla yağa daldığında hançerin ön kaplaması dağılıverdi, bu yüzden hamon sadece arkalarda oluşmuş. Çok deneme yanılma gerektiren bir süreç. Kilin sadece 1 milim farklı kalınlıkta olması bile hamonun nerede çıkacağını, alacağı şekli dramatik ölçüde değiştirdiğine tanık oldum. 3 milim yerin 4.5-5 milim çivarı bir kaplamada hamon bıçağın ağzından hemen 1-2 milim uzakta oluşmuştu. Bu kabul edilemez bir durum, hamon hattındaki girişim bölgesi bıçağın ağız bölgesine kadar inerse tam o noktada bıçağın ağzı tutmaz...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #151 : 25 Haziran 2010, 12:08:07 »
Başarılı olan kaplama:
Dalgalanması için sanırım kil bacakları biraz daha kalın bırakmalıydım...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #152 : 25 Haziran 2010, 14:35:01 »
Emre, hamonu bulduğun için sevindim:) umarım emeklerinini karşılığını alırsın.

atölyedeki kaza içinse çok çok geçmiş olsun. güvenlik önlemelerinin ne kadar gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

çalışmalarının devamını sabırsızlıkla bekliyoruz..
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #153 : 27 Haziran 2010, 12:16:53 »
İki gün sadece yerdeki yanık yağın temizlenmesi ve tüm atölyeyi kaplamış ince yangın tüpü tozunun silinmesi ile uğraştım. Neyse ki İzmir'den sevgili yeğenim geldi ve bana çıraklık etti. Bu arada ona söz verdiğimden denize gitmek, spor yapmak, gezmek gibi gereksiz şeyler yapmak durumundayım  ::)  O:-)

Geceleri yatmadan önce hamon ile oynuyorum, değişik efektler almak çok eğlenceli. Eğer asitte bekletip zımparalarsanız keskin bir siyah çizgi şeklinde çıkıyor. Eğer asitte beklettikten sonra hiç zımparalamayıp direkt polisaj tozu ile ve bezle uzun uzun ovalarsanız siyah cizginin detayları ortaya çıkıyor ve hamonun üztü gri-kahve bir tonde iken altı parlak bir tonda oluyor. O da hoş bir etki...

Benim en sevdiğim efekt ise asite birçok kez girip çıktıktan ve her arada zımparalandıktan sonra, alminyum oksit tozu ile kuru kuruya parmakla ya da selpakla ovalanması. Bunu yaparken ovalamayı hamonun üstünde düz, altındaki sert bölgede ise yuvarlak hareketler kullanıyorum. Kısaca girişim bölgesinde de düz gezindiğinizde inanılmaz detaylar, martensit içinde ufak perlit adacıklar, burgaçlanarak perlit bölgeye doğru giden martensit dalları çok hoş... Resimdeki hali son durumu değil, şu anda 800 kumda oynuyorum, ancak son halinde 2000'e kadar çıkartacağım, o zaman burgaçlardaki boyuna çizikler de yok olacak ve detaylar artacak...

Kipmen Sanat web sitesi

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #154 : 27 Haziran 2010, 21:12:59 »
  :-X Emre ustam çookk geçmiş olsun, üZüldüm yaşadığın talihsizliğe, dilerim bu son olur :(

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #155 : 27 Haziran 2010, 21:28:25 »
Üstad,
yeğen bahane , tatil şahane  ;D

Bu arada ailede, bu sanat ile uğraşan varmı? Size ön ayak olan oldumu, destek babında..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #156 : 28 Haziran 2010, 02:32:26 »
Sağolun, aslında bu tip olaylar normal olaylar, birşey olmasa başka bişey mutlaka olur. Yeter ki önceden öngörüp önlemini alalım...

Şeref, babam ressam annem seramik ile uğraşmakta amatör olarak, emekli kimya mühendisi aslında, babam da matematikçi, ablam müzisyen. Bir ben çıktım böyle bıçakçı  :D

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #157 : 28 Haziran 2010, 09:21:51 »
...
yeğen bahane , tatil şahane  ;D
...

Topraam, çok televole gördüm sizi, ne iş?  :D
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #158 : 28 Haziran 2010, 10:41:19 »
Emre , bu kaolenli karisim mi ? yoksa samotlu kile geri mi dondun?  kil hemen kendini birakti mi ?yagdan hemen cikardin mi , yoksa hersey bitene kadar icerde mi tuttun? bir de ayrica biraz ilgisiz bir sorum olacak :firinda su verme isisina ciktiktan sonra ne kadar sure bu isida bekliyorsun?
« Son Düzenleme: 28 Haziran 2010, 10:44:04 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #159 : 28 Haziran 2010, 11:02:59 »
Burak: Karışım evet kaolenli karışım, kil tam tersi sonuna kadar tutundu, bu yüzden yağda sonuna kadar durdu, yine de kil hala çok sıcak olduğundan bıçak yağdan çıkar çıkmaz kili bıçağın üztünden kazıyıverdim...
Demleme miktarı 10 dakika. Bu karbon çelikleri için ideal bir süre. Fırının ısı kontrolü sorunsuzsa doğru ısıda saatlerce geçse bile sorun olmaz. Tüm tehlike ısının su verme ısısını fazlasıyla aşmasıdır... Bu arada fırın 800 derecedeyken bıçak önce ısı tabancasıyla 400-500 dereceye ısıtıldı, ondan sonra fırına koyuldu... Bu tip karbon çelikleri fırında çok zaman geçirmemeli, yoksa aşırı karbon yitimi ve oksidasyon oluyor.
« Son Düzenleme: 28 Haziran 2010, 16:28:15 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi