Bıçak Sanatı - Forum

Eğleniyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Eğleniyorum
« Yanıtla #120 : 22 Haziran 2010, 01:36:12 »
Artık eğlenmiyorum  >:(
Bu sefer de avcı bıçağında hiç hamon filan yok. Tamamen sertleşmiş. Sanırım kil altında çelik östenit kaldı, suya sokunca direk martensite döndü  ::) Tek açıklamam bu. Normalde kil altında mutlaka perlit kalmış olmalıydı...
Bir daha kil kaplama olayına girer miyim bilemiyorum? Sıkıldım. Tamam biraz daha kalınlaştıracağım kili. Ya da suya daldırma olayına girmeyeceğim...
Ne dersiniz? acaba şöyle sırtta şaloma gezdirip ağzı suda bıraksam mı? Şunun gibi?

Hım, bir de hançerin işi var. Sanırım su olayı mantıklı görünmüştü ancak işi bozan o oldu...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #121 : 22 Haziran 2010, 02:02:15 »
 :( Usta beklentini karşılamadığına üzüldüm. Bir öneride bulunacağım ama ne dersin bilmem. Su verme sırasında yağa daldırıp kaplanmamış olan kısım soğur soğumaz çıkarsan acaba sonuç nasıl olurdu, tabi bu işlem sonrası menevişe gerek olmayacak zaten diğer tarafın sıcaklığıyla menevişleme kendiliğinden olacaktır. Bence vazgeçme bunca uğraş sonrası

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #122 : 22 Haziran 2010, 02:22:06 »
 :-[ Peki ustam, yarın yine öyle yapacağım, aslında güzel hamon olmuştu zaten ilk denemede ancak kil fazla kalındı. Kaplamayı son seferinde 1.5-2 milim kadar yapmıştım. Bu da fazla ince oldu galiba, perlit burnunu geçiverdi kille olsa da... Bir de yeni kil karışımının yalıtkanlığı düşük olabilir, ondan dolayı da bu sorun olmuş olabilir. Off o kadar çok değişken var ki  :(

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #123 : 22 Haziran 2010, 02:26:31 »
Öneride bulunurken de tırsıyor insan, yine eski yönteme dönsen, şamot+kül ama şamotuda biraz dövsen yine, şöyle kalınlığınıda 10mm ye yakın tutsan( sırta yakın yerde), ağız tamamen açıkta kalsa ve yağa sokup cızırdama azalınca da çıkarsan  ::) ::) ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #124 : 22 Haziran 2010, 02:34:38 »
 ??? 10 milim çok fazla ustam. 5 milimdi fazla kalın gelen. Geleneksel kaplamadaki 3 milimde karar kılmalıyım sanırım...
Şamota geri dönmeyebilirim, 1-2 gün sadece kurutmada geçiyor. sonuçta da bazen ciddi çatlama yapabiliyor nemli beze sarsan bile. Yarın 3 milim ve sadece yağ. Cızırdama tamamen bitene kadar yağda bırakıyorum. Çıkarınca kili hemen kazıyıp atıyorum. Bildiğin gibi değil ustam kaplı olmayan kısım 100 derecelere düşmüşken kil hala 500 lerde filan oluyor. Çıkarınca kilin üstünde yağın cızırdayıp duman çıkarmaya başlamasından anlıyorum.
Çılgın bu japonlar be ustam  :)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #125 : 22 Haziran 2010, 02:40:41 »
10 mm yi sırta yakın çizgide düşünmüştüm, hamon hattında 2-3 mm düşsen diye, hoş ne mesfe var ki zaten arada, tamamdır ustam en iyi yol bildiğin yoldur, aynen yarın böyle dene olacak bu iş. Hakikaten  çılgınlar, sabah erken uyanan birşey yapmış bu konuda. Başımıza bela işte..

« Yanıtla #126 : 22 Haziran 2010, 17:23:52 »
Ustam dün gece kafama takıldı senin durum, üşenmeden gittim atölyeye, kışın dövdüğüm bir bıçak vardı, hızlıca çamur hazırlayıp yüzeyine sıvadım, hamon hattını yaptım ve ıslak ıslak oksi-gaz kaynağı alevinde şiddetli bir sıcaklıkta kili kuruttum, ne çatladı ne patladı. ardındna da suya soktum ve kil cızırdamanın bitmesiyle kendini bıraktı. Acaba diyorum kil kapladığında çok hızlı kurutsan ::) ::) mı acaba??

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #127 : 22 Haziran 2010, 17:59:38 »
Düz kil mi kullandın ustam? Ben de ısı tabancasıyla 400 derece civarında kavuruyorum kaplar kaplamaz, çatlasa bile güçlü tutunuyor. Kaplamayı yaptım ve kavurdum şimdi. Ancak bir randevum var bu akşam, artık yarın gündüz su vereceğim...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #128 : 22 Haziran 2010, 19:36:27 »
Düz kil başka hiç bir şey karıştırmadım.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #129 : 23 Haziran 2010, 14:46:37 »
Emre su verirken  su ve yagi beraber kullanma isinde herhangi bir karar aldin mi ? oyle kullanacaksan hangi sira ile ve ne sekilde kullanmayi dusunuyorsun? 1060 da herhangi bir getirisi olabilir mi?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #130 : 23 Haziran 2010, 15:18:02 »
Şimdi sadece hızlı ısıl işlem yağı deneyeceğim. Bakalım...
1060 sanırım daha yavaş benim kullandığım çeliklere kıyasla, o yüzden kanola yağı veya mineral yağı gibi ince yağlar olabilir sanırım. Denemek lazım...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #131 : 24 Haziran 2010, 21:05:41 »
Düz olmasına rağmen oturaklı bir hamon oldu sonunda av bıçağında. Neden bilmiyorum verdiğim kavislere hiç takmadı. Ancak bu 5'inci denemem ve yoruldum... Hançerin hamonu hala istediğim yerde değil.

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #132 : 24 Haziran 2010, 21:17:22 »
Ustam yola çıkmak üzereydim son bir foruma bakayım dedim, hamona bayıldım, işte budur. Ellerine sağlık :2up :2up :2up :2up görüşmek üzere.

wu_tang

• 97
  • Umut Durmuş
  • Meslek: iletişim hizmetleri
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #133 : 24 Haziran 2010, 21:30:51 »
gerçekten güzel olmuş eline sağlık bize bu görsel şöleni yaşattığın için, bunların bitmiş halini ne zaman görebilicez ?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #134 : 24 Haziran 2010, 21:45:26 »
Ustam yola çıkmak üzereydim son bir foruma bakayım dedim, hamona bayıldım, işte budur. Ellerine sağlık :2up :2up :2up :2up görüşmek üzere.

sefa ustam iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler.
aman dikkat yollarda çok yağış ve çok kaza var. acele etmeden yavaş yavaş hocam, yolunuz açık olsun :)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #135 : 24 Haziran 2010, 21:53:40 »
sahane ,,,, o kadar gerildin ama sonuna kadar degmis, birsey vermeden birsey alinmiyor, gonulden kutluyorum, herhalde bu kadar guzelini ilk defa yapiyorsundur. Ayrica duz hamon daha kiymetlidir... tekrar eline saglik diyorum ...

not: belki bu is icin detay denebilir ama bir daha isil islem yagi alirsan ortak olabilirim
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #136 : 24 Haziran 2010, 22:22:51 »
Head bang zamanıdır. Keşke ben de olaydım...
İyi yolculuklar..

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #137 : 24 Haziran 2010, 22:28:26 »
Emre av bıçağındaki hamonu tüm işlemleri bittikten sonra görmeyi merakla bekliyorum. C:-)

Ellerine sağlık kolay gelsin    :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #138 : 24 Haziran 2010, 23:36:52 »
Hamon bulmuşsun da kavislisini arıyorsun.  ;) Güzel olmuş, güzel...  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #139 : 24 Haziran 2010, 23:46:48 »
Neden bilmiyorum verdiğim kavislere hiç takmadı.

.zaten hamon bu yuzden ozel . ne çıkacagını onceden kesitiremezsin. çok begendim eline saglık