Bıçak Sanatı - Forum

Eğleniyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Eğleniyorum
« : 05 Haziran 2010, 17:35:54 »
Artık kafamdaki işlerle ilgileneceğimden artık üretimim eğlenceli olmaya başladı eskisine nazaran. Şu avcı bıçağı hoşuma gitti, acaba 5-10 tane yapsam mı diye düşünüyorum?
Bu arada iki ilginç proje başladı, bir hançer bir de genel baskı üzerine ustura  ;)

Hançer UHB- 26C, Avcı bıçağı 1095, ustura RWL-34..

Gelişmeler oldukça buraya ekleyeceğim resimleri.

Kipmen Sanat web sitesi

Ejder

• 152
Ynt: Eğleniyorum
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2010, 18:22:41 »
Emre av bıçağının tipi çok hoş !
Ustura ile ilgili ; bende bir arkadaşımın hediyesi chisel ağızlı bir çakı var ve çok çok keskin, aslında bu kadar keskin olması agız yapısı ile mi ilgili bilmiyorum ama usturada da böyle bir agız kullanılsa nasıl olur ?

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2010, 18:36:16 »
emre bey çok değişik güzel fikirler av bıçağı profili çok güzel tutar bu model..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2010, 20:11:58 »
Keh keh kehh, bu aralar keyifle okunacak üretim yazıları çok olacak hissi uyandı içimde...   ;D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2010, 22:32:14 »
Eline sağlık  :)
Ustura yapımında başarılar bana yabancı tıraş forumunda birisi "Ali Bıyıklı ve Sedef usturalarını kıyaslayabilir misin" diye sormuştu sen bitir "onları boşver Emre usturaları var" derim   :) >:D
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2010, 22:34:34 Gönderen: ferroburak »

skull25

« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2010, 22:42:57 »
Yeni girişimlerin hayırlı olsun emre abicim olurda bittikten sonra beğenmediğin bıçaklar olursa bana yollayabilirsin :) :P

ferroburak

• 539
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2010, 22:48:30 »
Ustura hazır olunca bileme(hone) için ihtiyacın olursa iletişime geçebileceğimiz birkaç kişi biliyorum ama yurtdışındalar (birde gümrük bıçak deyip problem çıkartır mı emin değilim)

ferroburak

• 539
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2010, 22:50:50 »
Eğer varsa ultra fine arkansas taşı iş görür

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2010, 23:12:23 »
Usta, büyük hevesle takip edeceğim bi yazı olacak, özellikle av bıçağı ilgimi çekiyor ama hançerde fena gözükmüyor, sap olarak ne kullanacaksınız acaba ?
3 farklı parçada farklı içerikte celikler kullanmışsınız, nedenlerini paylaşırsanız amatörler için faydalı olacaktır.
haydi kolay gele

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2010, 23:47:54 »
Hadi kolay gelsin.
Merakla takip edeceğim üretim aşamalarını :)
Çok beğeni alacağına eminim.

İlgi de çok olursa iş bitiminde isterseniz açık arttırma ile satışa koyalım bunları, başka bir planınız yoksa tabii. :)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Keskin

• *
  • 37
  • Meslek: Tirsoforu
  • Yer: Nancy, Fransa- ve Sakarya-Adapazari,Turkiye
« Yanıtla #10 : 06 Haziran 2010, 00:09:00 »
Merakla takip edecegim bu isi kolay gelsin!! ;)
rasoir-sabre.fr

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 06 Haziran 2010, 00:37:00 »
Sağolun arkadaşlar güzel yorumlarınız için  :2up
Hadi kolay gelsin.
Merakla takip edeceğim üretim aşamalarını :)
Çok beğeni alacağına eminim.

İlgi de çok olursa iş bitiminde isterseniz açık arttırma ile satışa koyalım bunları, başka bir planınız yoksa tabii. :)

Av bıçağını bir forumdaşa yapıyorum, kendisi beni serbest bıraktı sağolsun, kısaca "bana bişey yap, alayım" şeklinde  ;D Sağolsun, artık sipariş almayı bırakmama rağmen bir avcı olduğundan işine yarayabileceğini düşündüm. Diğer parçalar, ustura ve hancerin daha alıcısı yok, keyif aldığım projelerin peşinde gidiyorum işte...

3 farklı parçada farklı içerikte celikler kullanmışsınız, nedenlerini paylaşırsanız amatörler için faydalı olacaktır.
haydi kolay gele

Sağolasın, iyi bir soru sormuşsun, önemli: Öncelikle usturada bence sürekli suya girip çıkacak bıçağı paslanmaz bir çelik seçtim, ancak yüksek karbon oranı ve ince karbür yapısı lazım ki ağız tutuşu mükemmel olabilsin. RWL-34 bu iş için biçilmiş kaftan, toz metalurjik bir çelik olduğundan mükemmel bir tane yapısı ve çok üstün bir ağız dayanımı vardır.
Hançerde ise öncelikle yüksek kontrastlı bir hamon istiyordum, hem estetik hem de genel olarak bıçağın sağlamlığı adına. En yüksek kontrastı bu UHB-26C'den alıyorum. Hançer zaten delici bir alettir bu yüzden çok da yüksek darbe dayanımına filan ihtiyacı olacağını sanmıyorum...
1095 Av bıçaklarında dünya çapında genel olarak kabul edilen bir standart sayılır, tabii diğer bir sürü çelikten de olur ancak güzelim hamondan mahrum kalırız  ;) Diğer çelik (26C) biraz fazla kırılgan kalırdı av bıçağı için, 1095 hem alabildiği mükemmel ağız açısıyla (16-18 derecelerde rahatlıkla pirinç testinden geçiyor  ??? )  hem de yüksek karbonuyla uzun süre ağız dayanımıyla, buna rağmen kolay bilenebilirliğiyle bu işte en iyi seçimlerden biri bana kalırsa. Tabii daha modern çeliklerden RWL-34, A2, O1 gibi çeikler de çok iyi seçenekler ancak bu biraz da duygusal bir seçim benim için, bladeforums gibi yerlerde eskiden beri ağzım sulanarak, güzel hamonlu avcı bıçaklarına bakıp hep özenmişimdir. Eh sıra bende artık  ;)
Yeni girişimlerin hayırlı olsun emre abicim olurda bittikten sonra beğenmediğin bıçaklar olursa bana yollayabilirsin :) :P

Genelde hiç bir bıçağımı tam olarak beğenmiyorum, hep bir sürü kusur görüp canım sıkılıyor, ancak günler haftalar boyu üstünde emek harcadığım bıçakların da birkaç görsel sorundan dolayı çöpe gitmesine içim ve cebim razı gelmiyor, genelde satılıyor bu yüzden  ^-^
Emre av bıçağının tipi çok hoş !
Ustura ile ilgili ; bende bir arkadaşımın hediyesi chisel ağızlı bir çakı var ve çok çok keskin, aslında bu kadar keskin olması agız yapısı ile mi ilgili bilmiyorum ama usturada da böyle bir agız kullanılsa nasıl olur ?

Ejder, bence chisel (ıskarpela) ağız da çok güzel iş görür, haklısın, ancak bu tip bıçakları bilemek iç bükey bıçakları bilemekten çok daha zordur. Benim annemdeki ustura ağız geomertisi olan sebze bıçağını bilemek sadece bir dakikamı filan alıyor. Usturalardaki ağız geometrisinin en önemli nedeni bilenebilirliği, yoksa jilet dediğimiz şeyler "ıskarpela" ağız biçimli çelik levhalar, başka birşey değil. Ancak bilenmesi gerekmediğinden ve inceliğinden dolayı  başka bir ağız geometrisi anlamsız olurdu...
Ustura hazır olunca bileme(hone) için ihtiyacın olursa iletişime geçebileceğimiz birkaç kişi biliyorum ama yurtdışındalar (birde gümrük bıçak deyip problem çıkartır mı emin değilim)
Sağolasın, ancak bir bıçak sanatçısı olarak yaptığım bıçakların ağızlarını genelde açabilmeyi becerebiliyorum  O:-)
Usta, büyük hevesle takip edeceğim bi yazı olacak, özellikle av bıçağı ilgimi çekiyor ama hançerde fena gözükmüyor, sap olarak ne kullanacaksınız acaba ?

Hançeri daha tam tasarlamadım, şu anda iki yanın simetrisini oturtmayla uğraşıyorum. Bazı yazılarda okumuştum, bir hançer iki bıçak demektir işçilik olarak diye, ama yalan imiş bu tabirler. Meğerse 3-4 bıçak gibiymiş. Evet, iki bıçak varmış gibi iki yanda da taşlama yapılıyor, bu açıdan doğru, ancak bu iki yanın birbirine simetrik olması gerekliliği işi iyice kompleks hale getiriyor...
Eline sağlık  :)
Ustura yapımında başarılar bana yabancı tıraş forumunda birisi "Ali Bıyıklı ve Sedef usturalarını kıyaslayabilir misin" diye sormuştu sen bitir "onları boşver Emre usturaları var" derim   :) >:D
Sağolasın...
emre bey çok değişik güzel fikirler av bıçağı profili çok güzel tutar bu model..
Aslında düşünmüyor değilim Sinan, bunu bitireyim, hoşuma giderse son hali 5-10 tane daha yapmayı planlıyorum aynı profilde...
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2010, 00:43:22 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ferroburak

• 539
« Yanıtla #12 : 06 Haziran 2010, 01:58:47 »
Paslanmaz çelikten yapılma usturalar keskin kısımdaki kromdan ötürü daha sık taşta bilemeyi gerektiriyorlar (genelde) bu çelikte vanadyum varmış çok da etkilemeyebilir..
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2010, 04:35:07 Gönderen: ferroburak »

skull25

« Yanıtla #13 : 06 Haziran 2010, 13:25:28 »
tabiki emre abi ama çöpe gitmesi dediğin bana gelicekti yani bunumu kastettin :) tabiki öyle demek istememişsindirde neyse.Bide sipriş almıyodun hani :( almışsın bak millete şapur şupur bize gelince yarappi şükür :-[ ???

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 06 Haziran 2010, 14:14:26 »
Skul25, farkındaysan aldığım tam olarak bir sipariş değil, yani tamamen bana bırakılmış bir iş. Yani zaten ben üretirken çıkan herhangi birşeye talip arkadaş. Halbu ki bu işi yaparken müşterinin tam olarak bişey istemesi benim için büyük stres kaynağı, bu yüzden sipariş almayı bıraktım. İstediği gibi oldu mu acaba, renkler, biçimler tam istediği gibi mi filan diye dert etmek üretkenliğimi ciddi kısıtladığını farkettim. Bunu umarım anlayışla karşılarsın. Biraz ayıp buldum böyle beni eleştirmeni açıkçası...

Beğenmediklerimi sana yollasam tüm yaptıklarım sana gider, bana bişey kalmaz diye latife yapmıştım Berke...

Kipmen Sanat web sitesi

skull25

« Yanıtla #15 : 06 Haziran 2010, 15:12:52 »
Benden sipariş alasaydın istediğim bıçakta sadece kalite olmasını isterdim onuda zaten iyi yaptığını biliyorum...Amacın eleştirmek değildi emre abi k. bakma

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 06 Haziran 2010, 15:19:49 »
Keyifle yine başına oturdum çalışmaların. Bu sefer de usturayı temizleyip bitireyim, yarın hançere eğilebilirim diye planlıyorum. Sanrım bunlar hızlı çıkacaklar bu gidişle: Tahminen gelecek haftaya çıkarlar herhalde...

Sonra iki ince tahta parçası ile bir deneme yaparak usturanın delik yerinin olabilecek en mantıklı noktasını saptamaya çalıştım, bir saat bir türlü karar veremedikten sonra amaan dedim, korkunun ecele faydası yok. Deliverdim ilk düşündüğüm noktadan. Bir pin ve bir çubuk ile deneme yaptım  :2up sanırım doğru noktayı yakaladım  8)

Usturanın temizliğinde benim 20 santim çapındaki tekerimin eğimine denk bir tahta blok kullandım. Isıl işlem öncesi 120 kuma kadar temizlendi. İşleme yapmayı düşünüyordum sırta ve kuyruğa ama sonra ilk usturanın sade olması daha mantıklı diye düşündüm. Bir sorun olursa değişkenleri çoğaltıp sorunun nedenini bulmayı güçleştirmenin anlamı yok...
Temizlikte kullanılan tahta blok. Resimde 40 kum çiziklerini 80 kum ile yok etmeye çalışıyorum:

İçbükey taşlamada simetri tutturmak düz taşlamadan daha kolay kesinlikle:

120 ile namlu temizlenmiş hali. As bir iş kaldı, sonra ısıl işleme girecek. Ancak diğerlerini bekleyecek, fırını bir kere yakmışken elimdeki tüm bıçakları sokayım. Tabii farklı çelikler olduğundan 1095'in su vermesi 26C'nin ön ısıtması olacak, 26C'nin su verme ısısı da RWL'in ön ısıtması...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 06 Haziran 2010, 15:27:20 »
Benden sipariş alasaydın istediğim bıçakta sadece kalite olmasını isterdim onuda zaten iyi yaptığını biliyorum...Amacın eleştirmek değildi emre abi k. bakma
Yakında bir web sitesi açacağım ve biten bıçakları burada sergileyeceğim. Oradan ilgilenenler eğer hoşlarına giden bişey olursa satın alabilecekler. Bu tarz bir çalışma tarzı iki tarafı da daha az bağlayıcı olacak. Yoksa tabii ki her üretici gibi insanların ihtiyaçlarını da algılayıp biraz da o yönde üretmeyi genelde benimsemek lazım. Mesela ustura veya avcı bıçağı son zamanlarda forumda veya kişisel muhabbetlerimde çok istenen tipler. Ancak bu ihtiyaçları bir sipariş gibi değil bir yol haritası olarak görmek işime geliyor. Ortaya karışık yapıyorum, isteyen istediğini alır mantığı  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #18 : 06 Haziran 2010, 16:19:37 »
Emre bey sitenizi ve satışlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Hadi Kolay Gele....
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 07 Haziran 2010, 00:23:08 »
Usturayı ısıl işleme hazırladım sabah, son halini aldı. Öyle ahım şahım bir işçilik yapmadım ki, hanyayı konyayı görelim...

Avcı bıçağında da deliklerin yerlerine ve perçinlere karar verdim. Delikler delindikten sonra denge noktasından hoşnut kalmadım. Bu yüsden iki seçenek yardı, ya kuyruğu deliklerle hafifletektim ya da kıça doğru incelterek ağırlık merkezini öne kaydıracaktım. Zor olanı yapmaya karar verdim. Kuyruğu inceltmek için önce kuyruğun ortasını iç bükey taşladım, sonra disk zımparada 80 kum zımpara ile kuyruktan taşlama başlangıcına (plunge) kadar bir eğim verdim. İki taraftan simetrik olarak inceltmek oldukca sabır ve dikkat gerektiriyor. Şu anda denge noktası istediğim yerin 1 santim kadar gerisinde. Balçak gelince yerine gelecek, ancak kabza malzemesini karşılaması için yine de sanırım kuyruğu deliklerle hafifletmem şart oldu...

Deliklerin son durumu, kuyrukteki izler iç bükey taşlama izleri:

Sırttan çektiğim resim sırttaki et kalınlığının nasıl baklava şeklinde olduğunu gösteriyor:

Kipmen Sanat web sitesi