Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #60 : 19 Nisan 2012, 17:00:10 »
Ne yaparsan yap bol bol fotoğraf çekmeyi unutma  :2up

Yağmurda ateş yakacaksan dakota çukuruyla ilgili videolar izlemeni tavsiye ederim. Tutuşturucu olarak bally 1 tl bulduğum en ucuz işe yarayan malzeme.

Yağmur sonrası sinek böcek başbelası olabiliyor.

Güle güle git , bol bol eğlen  ;)

Eylem abi +1 ayrıca Ray Mears çok da güzel yemek yapıyor. Adamı izlerken ağzımın suyu akıyor resmen  :P

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #61 : 19 Nisan 2012, 17:04:00 »
Ne yaparsan yap bol bol fotoğraf çekmeyi unutma  :2up

Yağmurda ateş yakacaksan dakota çukuruyla ilgili videolar izlemeni tavsiye ederim. Tutuşturucu olarak bally 1 tl bulduğum en ucuz işe yarayan malzeme.

Yağmur sonrası sinek böcek başbelası olabiliyor.

Güle güle git , bol bol eğlen  ;)

Eylem abi +1 ayrıca Ray Mears çok da güzel yemek yapıyor. Adamı izlerken ağzımın suyu akıyor resmen  :P

hayri bey, bildiğimiz yapıştırıcı bally mi? 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #62 : 19 Nisan 2012, 17:22:24 »
Şu "Dakota" çukurunu tandır olarak Türkçe'leştirmeyi öneriyorum. Taltif etmeyelim elemanları. Kolaç/lokmayı yapmayı, sacda, çubukta ekmek yapabilmeyi vb. bir çok şeyi yüzler, hatta binlerce yıl sonra anca öğrenip bir de marfet yapmış gibi gubarıyorlar, gıcık oluyorum. Zaten son zamanlarda "Yurt" yapmayı da öğrenmişler. Gerçi onlara değil kendimize mi kızsak ne?

Ulusal değerleri yaşatma adına her fırsatta buluşup ızgara yapmayı öneriyorum. Köfte ve daha bir çok değeri yaşatalım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #63 : 19 Nisan 2012, 17:33:22 »
Bu konu neymiş böyle.

Şimdiye kadar bıçakla alakası yok diye bakmamıştım.
Biraz önce hepsini baştan okudum. Artık takipteyim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #64 : 19 Nisan 2012, 18:20:52 »
Doğada, zor koşullar altında Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri... yerine aletleri mi desek?

Doğaya kendinizi bırakmaya gidiyorsunuz, şehrin bütün ağırlıkları sırtınızda...

Gezilerimin bir çoğuna ani aldığım kararla çıktığım için askerden kalma pançomu alıp gitmişliğim çoktur.uzun uzadıya hiç açlık çekmedim. Yalnız bir kaç defa yerde dalda gördüğüm dişimin kestiği şeyleri yemek zorunda kaldım. Yemeseydim ölür müydüm? Hayır, ama aç ayı oynamazdı.

Tesadüf eseri gece üzerime yağan çiy den su elde etmesini öğrendim.

Sabun yerine çamuru....ateşi,suyu idareli kullanmayı..

Amcam 40-50 tane yeni keçi almış, çobanın önüne sürmüş. Gece sürü bölünmüş  20 tane keçi yok. Ben amcaoğlu  çoban ve bir başka kişi  iki gurup halinde iki ayrı yamaçta ki dağlara keçileri aramaya çıktık. Elimizle koymuş gibi  bulacağız ya ne erzak ne üst baş. Kısa kollu gömleklerle çıktık dağlara...

O dağ senin bu dağ benim  dolaşıyoruz ama keçilerden  ne ses var ne de iz... Derken kurdun etini sıyırdığı bir keçinin kemiklerini bulduk. Demek ki keçiler bu tarafta ki dağdaydı.Aramaya devam...İkindi vakti idi.. Yağmur bir başladı ki aniden.. Şakır şakır yağıyor mübarek. Arazi taşlık ve hep ilki( maki) Dağın zirvesindeyiz. Bu dağ adeta parataöner gibiydi. Sürekli yıldırım düşerdi. Yıldırım düşer korkusu ile cebimizde üzerimizde metal ne var ne yok salladık. Yürürken çarpılmayalım diye Sığınacak bir kaya kovuğu bulmak ümidi ile kuzey yamaçlara doğru ilerledik.Tek tek ayrı iki yere saklandık. Yağmur iliğimize işlemiş.Elbiseler sırılsıklam. Hareketsiz kalmanın ve hafiften esen rüzgarın etkisi ile de üşümeye başlamıştım. Rahmetle andığım, gençliği göçebelikle geçmiş komşum( sorkunlu  ebe)un  iki kulağıma taktığı iki küpe vardı. Birincisi "soğuğa mertlik olmaz" ikincisi "örüzgar cıplağa bir ıslağa iki çarpar" bir an rahmetlinin sözleri  geldi aklıma ve don gömlek ne varsa çıkardım. Gömleği arada bir iyice sıkıp yeniden giyiyordum. Gömlek naylonumsu olduğu için su kalmıyordu ve  vucut ısımı tutuyordu. Aynı şeyi yapmasını amca oğluna da söyledim. Hava kararmaya başlamışsa da yağmur  göz açtırmıyor.Ama kararmadan da o dağdan inmek lazımdı. Alacakaranlıkta gözleri genelde zor seçici olur. Bu nedenle güneş battıktan yarım saat sonrasını bekledik hareket için.
İyi ki de beklemişiz. Yağmur nihayetinde dindi. Pantolon kumaş olduğu için suyu kolay kolay bırakmıyordu. Bende pantolonu var gücümle parçalamak istercesine düz bir kayaya vuruyor suyunu akıtıyordum. Ehh sırılsıklamdan iyi hale gelince giyip ovaya doğru inmeye başladık. O değil amcamlarda bizi aramaya çıkacaklar sonra dağ dağ bir birimizi arayıp duracağız.

Ovaya indik. Bulutlar dağıldıkça yükselen ay sayesinde yeri ve etrafımızı seçebiliyorduk. Cebimizde çakmağımız vardı ama   odunlar ıslak tutuşturacak hiç bir şey yoktu. Gözüme kestirdiğim  kalınca bir odunu duvara vura vura kırdım. Ortası kuru idi.. Sonra bunu taşlarla biraz daha inceltip kürdan gibi. Daha sonra biraz daha kalın parmak gibi yapıp ateşimizi yaktık... Isınmak ne güzel şeydi..

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #65 : 19 Nisan 2012, 19:07:56 »
Evet Bora Bey; bildiğimiz bally.

Eylem abi kendimize kızmalıyız. Mis gibi tandır çukuru varken hala dakota diyormuşum baksana.  :(

Hüseyin vazelin alet/techizat ama gömleğe pantolona sürmek  seni yağmurdan koruyacak güzel bir teknik. Bu yüzden alet deyip geçiştirmemek lazım. İş bilenin elinde neye dönüşeceğini kimse kestiremez. Mesela prezervatif(sadesi :D ) çok iyi bir su taşıma kabı ama iş bilmeyenin umurunda olmaz. Basit teknikleri okuyup yeterli zanneden biri de içini su doldurduğunda çorabın içine koyup taşımayı akıl edemez patlatır. O yüzden gel biz bu konuya teknik diyelim. Çünkü senin pantolonu vurduğun düz kaya da naylon gömleğin de o an elinde olan aletmiş ama amcaoğlun tekniği senden duymasa bir işe yaramazmış. Bu arada hikaye süperdi, gözümde canlandı.

Bir de yabani hayvan tehlikesi var tabi. Duyunca ürpertici gelse de mesela çadırıma  tilki girdi, tuttuğum balıklarımı çakal yürüttü ama korkulacak hayvanlar değilmiş. Benim yine de ödüm patladı yalan yok :)) Hele bir gelincik maceram var ki düşman başına, 3 günlük kampı cehennem etti bana. Porsuktan aşağı kalır yanı yokmuş ağır bir tecrübeyle öğrendim. Senin de kurtlarla ilgili tecrüben çoktur. Karşılaşmadığım ama uzaktan gördüğüm 2 hayvan var biri kurt biri ayı. Umarım karşılaşmam.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #66 : 19 Nisan 2012, 22:52:16 »
Hayri be mevzu çözüldü. Ben ani gelişen olaylara karşı doğadan yararlanmayı siz tedbirli gezmeyi anlatıyorsunuz. Prezervatifler 56 lt ye kadar test edilmiştir:) Bu arada ayı gördüm, ama kurtla hiç karşılaşmadım. Umarım karşılaşmamda. Lakin saydıklarınızın içerisinde en tehlikelisi Gelincik diye düşünüyorum... Dikkatli olun..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #67 : 19 Nisan 2012, 23:39:39 »
Ani gelişen olayları biz pek yaşayamıyoruz. Onun için senin gibi bozkırda yaşamak lazım.  ;)

Bu arada benim eşim de Konyalı. Ben de Selçuktan mezunum. Nasipse ileride belli mi olur yolumuz düşer belki oralara.

Gelincik benim korkulu rüyam. 2 si ateşin başında kalabalıkken olmak üzere 3 kez arkadaşıma saldırdı. Bir kez biz yokken çadırımıza girip şişme matları paramparça etti. Hırsını alamayıp arabamıza kadar yürüdüğümüz yaklaşık 7 km yolu takip edip kasaya daldığını yoldayken dikiz aynasından farkettik. O yüzden arkadaşlar resimlerine bakın gelinciği iyi tanıyın ve görürseniz yolunuzu değiştirin. Asla ama asla taş atmak, ateş etmek ya da sopayla üzerine yürümek gibi bir hata etmeyin. Hele yanınızda yavrusuna ateş eden dengesiz bir arkadaşınız varsa görüşmeyi kesip kampı da yarıda bırakın.

Ayı gördüğünde neler oldu. Ben yakında görürsem direk kaçacağımı düşünüyorum. Öyle yat bekle tırman falan bana göre değil. Saldırısından da kurtuluş yok gibi.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Ynt: Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« Yanıtla #68 : 20 Nisan 2012, 00:15:52 »

Bu kemiğin türkçesi Aşık'tır.Eskiden bu kemik ile oyunda oynarlarmış.

Koyun ve keçinin arka bacaklarından çıkan bu aşıklarla oyun oynadığım günleri hatırladım.
Aşığın her yüzünün bir adı vardı, sanırım bu adlar bölgeseldi.

Aşığa hile için uygulamalarda yapılırdı.

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #69 : 20 Nisan 2012, 00:24:45 »
Gelincik... Masumane bir hayvana benziyordu oysa ki. Sizlerden duymasam inanmazdım.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #70 : 20 Nisan 2012, 00:55:13 »
Bir de eksisozluke göz at derim.Kediye, köpeğe, yılana, ata, ayıya ve timsaha saldırıyormuş.  :)) Desene ucuz yırtmışız psikopat hayvandan  :D Nasıl bir şey olduğunu dayanıp izleyebilecekler için

http://www.youtube.com/watch?v=xsGs6oEGxJM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=IiMhqbR41Rc&feature=related

tian92

« Yanıtla #71 : 20 Nisan 2012, 08:44:00 »
2003 yılında Kayseri Tekir yaylasında (Erciyes'in dibinde) daha tugaya katıldığım gün çıktık. Dediler hoş geldiniz. Hadi şu tekir gölünün etrafında bir koşalım. Bayağı bir koştuk. Y.subay olduğum için biraz şanslıydım sahra çadırında kaldım. Ama en az 1 saatte 20-30 tane gelincik yanımdan koşarak geçti. Her yer gelincik. Hatta bir kaç kişi tabancayla vurmuş ölüsünü gördüm. Şu masum yavruya kıyılırmı dedim içimden. Benim sahra çadırında 1 astsubay ile bir uzman daha ben gelmeden önce geldiklerinden ve haftalardır orada olduklarından yatakları hazırdı. Katlanır ayaklı yerden 30 cm yüksek yatakları vardı. Bende uyku tulumuna girip yattım. Ama sahra çadırı olduğundan altı açıktı. Yerden yatmak daha doğal dedim ve yumuldum uyku tulumuna. Gelinciklerin tehlikesini bilsem yatamazdım. Çünkü yerde yürüken neredeyse basılacak kadar çoklardı. Gece hatta bir fare geldi burun buruna yatıyoruz. Bir vik sesi duydum fenerimi yakıp burnumun ucuna tutunca göz göze geldik. Burnu pembeydi  :) sonra o kadar yorulmuşum ki uykumu bölmek istemezcesine fenerle itekledim. O da kaçmıyordu. Sonra arkasını dönüp kuyruğunu sallaya sallaya ayak tarafıma doğru gitti. Bende kafamıda kapatarak uyudum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
« Yanıtla #72 : 20 Nisan 2012, 09:13:04 »
Arada gelincik fareyi vik diye götürmüş olmasın?
Namık Kemal
Instagram'da ben

tian92

« Yanıtla #73 : 20 Nisan 2012, 09:27:29 »
Arada gelincik fareyi vik diye götürmüş olmasın?

Dediğiniz gibi azılı birşeyse o gece ateş yakıp şişe takıp yemiş deseler inanacağım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
« Yanıtla #74 : 20 Nisan 2012, 09:32:58 »
"Kelile ve Dimne"de mi vardı hatırlamıyorum. Gelincik bakan çocuklu bir babanın hikayesi vardı. Gelincik çocuğun başiğinin yanında yılanı haklıyordu falan filan...

Bu gibi hayvanların yuva yapma mantığını falan da bilip yaşama alanından uzak durmak en hayırlısı. Zaten su kaynaklarından da uzak durmak kampta genel kural.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #75 : 20 Nisan 2012, 10:00:28 »
gelincik okadarda vahşi bir hayvan değil esasen yeterki damarına basmayın ben 2 sene besledim ama hayırsız cıktı kendine bir dişi buldu ve tüydü :)
cok sevimli ve oyunu seven bir hayvan ama  arada ısırır  >:D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #76 : 20 Nisan 2012, 11:33:30 »
Bugün zihnimdeki "masum" hayvanların o kadar da masum olmadıklarını öğrenme günüm sanırım.
Sincap koca yılanı rezil kepaze etti. Hatta canlı canlı yedi.

http://webtv.hurriyet.com.tr/5/30924/0/1/sincap-yilani-caresiz-birakti.aspx

Bu arada aldığım bilgiye göre kampta yer vıcık vıcık kar o yüzden tandır yalan oldu. Normal kamp ocağının yanı sıra hobo stove denilen ocağı ve koka kola ocağını kullanmayı deneyeceğim. Aç kalma riskine karşılık konserve de götüreceğim...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
Ynt: Ynt: Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« Yanıtla #77 : 20 Nisan 2012, 14:07:47 »
Belediyeci adam Kartepe yerine Çınarlıdereyi tavsiye etmeli. Türkiyede gördüğüm en güzel parkur. Kimi götürdüysem aynı şeyi söyledi.

ÇOCUKLUĞUM ÇINARLI DERE DE GEÇTİ,
sonra belediye burayı keşfetti, hemen paralı parkura çevirdi, kendinden veya benden korumak için.
çocukluğumun anılarının geçtiği doğaya parayla girer anca böyle ulaşır oldum, çok mutlu oldum.
aferin belediyeye..  ::)
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2012, 14:10:56 Gönderen: mehmet kişisi »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #78 : 20 Nisan 2012, 16:04:08 »
Mehmet Abi paralı değil ücretsiz. Bilgin olsun.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #79 : 20 Nisan 2012, 16:10:09 »
Mehmet Abi paralı değil ücretsiz. Bilgin olsun.

HADİ BAKALIM, ŞİMDİLİKTİR O YA NEYSE
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''