(İlk kısmı 14:57'deki Hüseyin'in mesajından önce yazdım. İş güç derken ancak şimdi gönderebiliyorum. Aradaki diğer mesajlara da henüz adam gibi bakmadım. Şimdi bakacağım.
)Ray Mears, karakter ve mantık olarak kanımın kaynadığı bir adam. Eleman gençken kamp malzemesine verecek parası olmadığından elinden gelenleri çoğaltmaya başlamış. Tabi bilgi, el becerisi, tecrübe ile sağa sola olmayan parasını saçmaktan kurtulmuş.
Ateş üzerine kanca ile tencere sarkıtma işini biçimlendirdiği bir kaç parça dalla becermesi, hatta onları bir sonraki sefer de kullanmak için sökülüp takılabilir yapıp iş bitince tenceresinin içine sığdırması buna örnek verilebilir.
-- o --
Hüseyin aslında teknikler falan anlatılırken bir oto sansür uygulamamak gerek. Neden dersen her yazılanı okuyan türlü türlü insan ve her insanın yaşadığı türlü türlü durum var. Her şey yazılsın, nasıl olsa insanlar bunların arasından kendi elemesini yapar.
Örneğin bana bu sürtmeyle yakma işi çok gıcık, külfetli, imkansız gibi geliyor ama bazen uçağa cepte bir tırnak çakısı bile olmadan bindiğimi düşünüyorum. Bu bilgi ve becerinin eşsizliğine bir örnek.
Aksi gibi ekipmanı da göz ardı edemiyorum. Bazen iş yerinin arkasındaki araziye bakıyorum. Bir tane bile ağaç dalı bile olmayan, toprağı kolayla kazılamayacak kadar sert, taşla çamurla barınak yapılamayacak, kışın karın örtmediği, yağmur ve rüzgarın eksik kalmadığı bir zemin. Salt böyle bir zemine tedbirsiz, eli boş düşsem ne yapabilirim ki demekten kendimi alamıyorum, tedbir bazen mecburi diyorum kendime.
-- o --
Bitkilerin yenebilirliği ile ilgili tekniği galiba Hayri anlatmıştı. Galiba bitki türlerinin ortalama %50'si yenemiyor ya da çiğ yenemiyor. Hayvanlarda ise oran bu denli düşük değil.
-- o --
Bu hayatı idame için kullanılabilecek bir çok şey aslında çevremizde var olduğundan bunların kullanımından haberdar olmak bizi çevredeki fırsatları daha iyi değerlendirir hale getiriyor. Örneğin Can Rambo'nun çuvala sarınması bir çoğumuzun aklında yer etmiştir.
-- o --
Firesteel yine de iyi bir nesne. Akmıyor, kokmuyor, ıslanmıyor, bitmiyor. Farklı boylarda olabiliyor. Bıçakla, kılıfıyla ya da anahtarlıkta taşımanın yolu bulunuyor. Bildiğimiz gazlı çakmak taşlarının irisi...