Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ynt: Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« Yanıtla #40 : 18 Nisan 2012, 11:39:04 »
Lanolini aktarlarda bulabilirsin. Ben de alıp attım kenara ama kullanma durumum olmadı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #41 : 18 Nisan 2012, 11:54:07 »
Hayri Hocam,
Bende epeyce taş var. Akşam resim koyarım dilediğini alırsın...

Metal kutuyu duty free'den aldığım şeker ile hallettim. Ama aklımda bulunsun, ne olur ne olmaz.

Lanolin olayını tam olarak çözemedim ama mantar işi aklıma yattı. Bulduğumda denemek şart oldu.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #42 : 18 Nisan 2012, 12:23:27 »
Metal kutu için bir öneri Migros'tan geçenlerde sanırım çay saklamak için yapılmış dışı japon minyatürleri ile  desenli aldım sanırım işinizi görür, 2 çeşit var lastik contalı ve contasız 4-5 tl civarıydı sanırım
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #43 : 18 Nisan 2012, 13:16:54 »
Lanolin ve doğanın aklıma yatacak tek kombinasyonu kuruyan ellerin bakımı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #44 : 18 Nisan 2012, 14:16:27 »
Aklımın bir köşesine yazdım. Firesteel için buyincoinsi tercih ediyordum. Hem  ucuz hem de bedava kargo.

http://www.buyincoins.com/details/replacement-survival-magnesium-flint-stone-fire-starter-product-3681.html

Aşık oyununu duydum ama bu kemik olduğunu bilmiyordum  :2up

hayri bey merak ettiğim  iki husus var;
verdiğiniz siparişler ortalama kaç günde elinize ulaştı?
kredi kartı mı yoksa paypal'ı mı önerirsiniz?
müsait olduğunuzda bilgilendirmenizi rica ederim.saygılar..

hayri bey zahmet verdim, teşekkür ederim

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #45 : 18 Nisan 2012, 14:37:14 »
(herkesin fikrine saygılıyım baştan söyleyeyim)
Arkadaşlar bu şekilde ateş yakmaya ne zaman ihtiyaç duyarız?

keni fikrimi söyleyeyim;
bu şekilde ateş yakmayı ancak canım oyun oynamak istediğinde yani , günlük yaşamın monotonluğundan şehrin kalabalığından , gürültüsünden sıkıldığımda  , konu komşu görüp '' lan ne yapıyo bu? '' demelerinden utanacağım için , beni kimsenin görmeyeceği bir yere ( doğaya) gidip,  orada bıçağımla,fire steelimle,...v.b. oynamak, kafamı dağıtmak için böyle şeyere ihtiyaç duyuyorum. işin doğrusu bu gerisi bahane  :))  :))

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #46 : 18 Nisan 2012, 15:02:29 »
Metin Hocam,
Vakit bulunca göz atacağım. Akşam da fırsat bulursam benim kömür kumaşı kutumu ve fire kit'imin resmini ekleyeceğim.

Adaşım evde yapma da... :) Bu sefer "Yanık kokusuna bakılırsa bizimkisi gene bişeylerle uğraşıyor" yorumlarına maruz kalıyorsun  :)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #47 : 18 Nisan 2012, 15:14:39 »
Dağda kalırsak... Çakmağımızın gazı ve taşı bitmiş, kibritimiz ıslanmış üşümüşüz.  Bence dağda yaşamayı öğrenmek için yörüklerle çok değil bir kaç gün çobanlık yapmanız kafidir.

Yukarıda tartışılanlar paylaşılanlar zararlı bilgiler değildir asla. Lakin hayatta kalabilmek için yeterli değildir diye düşünüyorum

Etrafınızda tek bir ağacın olmadığı bir yerdesiniz.Yağmur yağmaya devam ediyor. Sırılsıklam olmuşsunuz. Ve ne yazık ki hava kararmak üzere. O yazılanlar bizi üşümekten korumaz.

Vücut ısısını korumayı, bu ısıyı tasarruflu kullanmayı, vücudumuza depolanan enerjiyi  sabaha kadar tasarruflu nasıl kullanabileceğimizi, kaç gün yahut kaç saat aç ve susuz yaşayabileceğimizi...Bir gün olurda havasız bir ortam( suya dalmış bir taşıt)da kalırsak nefes kontrolünü öğrenmemiz lazım.

Muhsin  Yazıcıoğlu olayını hatırlayalım... Metrelerce karın üzerinde donarak ölen gazeteciyi...Karın üzerinde değilde altında kalsaydı kurtulabilir miydi acaba donmaktan?

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #48 : 18 Nisan 2012, 15:36:25 »
Yağmur yağıyor , korunacak bir yer yoksa, kıyafetleriniz su geçirmez değil de ıslanıyorsanız üstelik rüzgar da esiyorsa hava sıcaklığı çok önemli değil. Dua etmeye başlayabilirsiniz. Çobansanız illa bir oyuk bilirsiniz. Abanız da yardımcı olur korunmaya. Ancak günlük yaşam kıyafetlerimiz özellikle pamuklular sizi ölmüşlerinize kavuşturmak için birebirdir. Muhsin Yazıcıoğlu olayı biraz karışık. Ancak normal olsa bile gazetecinin yaptığı en büyük hata kaza mahalinden ayrılmak. Yine yabancıların STOP dediği bir olay var.

Stop
Think
Observe
Plan

Dur-Düşün-Gözlem-Plan

Dur:Panik yapma. Kaza mahalinde hayatını tehlikeye atacak bir durum yoksa (yangın vs) oradan ayrılma. Gelen aç hayvanlar önce ölülerden başlar. Boşa harcadığın enerji seni ölüme yaklaştırır. Ve unutma her ne olmuşsa artık olmuştur ve kaygılanmak, üzülmek ağlamak seni bu durumdan kurtarmayacak

Düşün: aksiyona girme. Bir adımın bile önemi var. Bu yüzden atmadan önce düşün. Enerjini koru

Gözlemle: Etrafına bak. durumunu ve imkanlarını gözden geçir. Etrafında bina,sığınak,kaza yapan aracın,  kuytu bir yer vs hepsini gözlemle

Planla: önceliklerini sıralamalısın işin en başında. Bunlar sırasıyla tıbbi-barınak ve ateş-uyarıcı ve işaretçiler- su ve yiyecek. Asla bu sırayı bozma. Planına ona göre yap ve hareket et. Örneğin kaza geçirdin ufak bir kanaman var. Çok uzakta bir yerleşim yeri yda 1-2 ev gözüküyor. Kanamaya müdahale etmeden yola çıkma. Bazen gözüken yere 1 günde ulaşamayabilirsin. Hava patlayacak gibi duruyorsa belkide hiç yola çıkmamalısın. (Gözlem) Kerteriz almayı öğren. İnsan hiçbir işaretin olmadığı bir alanda (mesela çöl) mutlaka daire çizer. Yani başladığı yere döner. Bu çok büyük bir daire olması da ayrı bir dezavantaj.

Bunlar tabi ilk yapılması gerekenler. Sonrası ise burada konuştuğumuz becerilere kalıyor. Hüseyin arkadaşımızın bahsettiği gibi çobanların durumu ise çocukluğundan beri gelen bilgi ve tecrübeler. Bizim erişemeyeceğimiz nokta diyelim :)
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2012, 15:44:07 Gönderen: XauPau »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #49 : 18 Nisan 2012, 15:49:27 »
Durumun özel oluşunu göz ardı edelim, herhangi birileri olsun o noktadakiler.

Orada hatırladığım kadarıyla 15-20 metre kadar aşağıda bir iki ağaç ve zeminde kar vardı. Ağaç ve kar yardımıyla rüzgardan korunmak amacıyla olabildiğince kapalı bir barınak elde etmek için çalışmak bence donmamak için atılacak bir adım. Diğer kazazedelerin şanssız olanlarının kıyafetleri ödünç alınabilir, aracın sağladığı materyal değerlendirilebilir.

Şimdi baktım da çok yakınlarda ağaç yok. Görüş de kötü idi galiba. O halde araç kalıntısı siper edilecek, kar ve varsa yakındaki kalıntılar değerlendirilip kuytu bir ortam elde edilecek...
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #50 : 19 Nisan 2012, 11:08:20 »
Dumru Hocam,
Belki haklısın ama ekstrem durumlarda bu bilgiler işimize yaramaz diye bu bilgileri öğrenmemezlik yapamayız. Vermiş olduğun örneklere ilişkin bilgileri burada paylaşırsan konu biraz daha zenginleşmiş olur...

Bu arada ateş konusuna bakarken internette buna rastladım. Adam 10 GBP'e ortası az bişey oyulmuş taş satıyor :D

http://kepisbushcraft.blogspot.com/2012/04/for-sale-bearing-blocks.html
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2012, 11:10:20 Gönderen: zucchero »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #51 : 19 Nisan 2012, 12:00:00 »
Dün akşam kampta kullandığım ve kıyabileceğim bir bıçağın kabzasına ufak bir oyuk açıp küçücük bir rulman yerleştirdim.  Sonradan keşke bilek ipi deliklerinin olduğu yere karşılıklı küçük rulmanlar yerleştirseydim diye de hayıflandım.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #52 : 19 Nisan 2012, 13:59:03 »
Dumru Hocam,
Belki haklısın ama ekstrem durumlarda bu bilgiler işimize yaramaz diye bu bilgileri öğrenmemezlik yapamayız. Vermiş olduğun örneklere ilişkin bilgileri burada paylaşırsan konu biraz daha zenginleşmiş olur...

Bu arada ateş konusuna bakarken internette buna rastladım. Adam 10 GBP'e ortası az bişey oyulmuş taş satıyor :D

Aman diyeyim hocalık kim biz kim... Nasıl oldu da yanlış anladınız anlamadım ama... Ben bilgi edinilmesine kesinlikle karşı değilim. Mümkünse sineklerin besin değerini dahi öğrenin. Gün gelir lazım olur. Ben bu paylaşımların daha çok şov amaçlı olduğunu adrenalin için yapıldığını düşünüyorum.

Doğadan yararlanmak yerine ürün satın almayı telkin ediyorlar size.

Tabi bu benim görüşüm.

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #53 : 19 Nisan 2012, 14:47:42 »
Sineğin besin değerini bilmek bütçeye zarar vermez yahu.  ;D
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #54 : 19 Nisan 2012, 14:49:54 »
Bir çok ortamda yürüyüş kamp vb. etkinlikler için çok zaman fazla maliyetli şeyler öneriliyor insanlara. Ulan diyorum kendime, 21.yy. teknolojisi olmadan olmuyorsa bu güne kadar nasıl becerip de 21. yy.'a gelmişiz?
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #55 : 19 Nisan 2012, 14:57:27 »
Bende onu diyorum Eylem abi, sineğin besin değerini bilmek bütçeye zarar vermez. O sinekle balık tutabiliriz:)
 Ama avuç içi kadar bir taşın içini oymayı göstermek yerine hazırını satın almaya yönlendirilmeye karşıyım. Ben dağa macera yaşamaya gidiyorum diye cebimde ki kibriti korumak yerine taş taşımak bana çok akıllıca gelmiyor.Lakin benim gibi ciddi anlamda köpek korkusu olanlar için o taşlar bazen işe yarayabilir..

Bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen. Misal açık arazide ağaç olmayan bir arazide, örneğin hangi bitkilerin besleyici değeri vardır. Hangi bitkinin kökü uzun ve yüzeyde iken hangisinin kökünde daha çok su vardır?

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #56 : 19 Nisan 2012, 15:44:25 »
Ne yaptın Hüseyin. Bunu sen bilmiyorsan biz hiç bilmeyiz. Her yörenin farklı bir bitki türü var. O yüzden çoook zor bir iş bu. Bir de adlandırmalar yöreden yöreye değişiyor. Dolayısıyla bilimsel isminden gitsek o da bir dünya

http://www.kmoksy.com/zobot/bitkiler_A_partim.html

Not: Sitenin adı sözün özü gibi  :2up

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #57 : 19 Nisan 2012, 16:32:43 »

Not: Sitenin adı sözün özü gibi  :D :D

Hayri ustam o gezgin; 15-20 Yaşa aralığında elinde çoban asası dağlarda dolanan bir avareydi.20 yaşından sonra motorsikleti ile dağlarda dolaşan bir avare...25 yaşından sonra elinde olta göllerde sularda dolaşan bir avare..28 yaşında www.biçaksanati.com ile tanışıp cebinde kendi yaptığı bıçakla dolaşan bir avare...

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #58 : 19 Nisan 2012, 16:47:03 »
 :) Dumru Hocam,
Ağız ve de klavye alışkanlığı. Ben genelde "Hocam" derim, çok büyükse "Abi" derim.

Yöntemde ustalaşmak adına taş, ip gibi bazı şeyleri kullanıyorum ama bu doğada o taşı ya da ipi taşıyacağım anlamına gelmiyor. Zamanla bunlara ihtiyaç kalmayacak (ya da öyle umuyorum) ama şimdilik bunlar birer kolaylaştırıcı aparat.
Bunu geçtim adam taşın bile oyulmuşunu alıyorsa doğada ne işi var (tembellik diz boyu demektir) Yanlız şeytan da dürtmüyor değil... Buradan bushcraft taşı mı ihraç etsek  ;D

Masraf konusuna gelince iyi bir çadır ile uyku tulumuna hatırısayılır bir para yatırdım ama ayağımda asker botu sırtımda da 80 liralık bir çanta olacak... Macera olsun diye hayatı riske atmanın anlamı olmadığı gibi konfor en üst düzeyde olsun diye ölçüyü kaçırmanın da anlamı yok bence. Dozajı tutturmak gerek. Su kaynatmak için Ulus taraflarında bulabileceğimiz çelik kupalar, lazımsa ocak olarak 15-20 liralık kartuşlu ocaklar(ya da Eylem Hocamın yaptığı kutu kola ocaklardan)  vb kullanılabilir. İhtiyaçlar zaten kendisini zamanla belli edecektir.

Daha en basit ağaç türlerini bile sayamazken bitki konusuna hiç girmiyorum bile.

Yarın gece kamp için yola çıkıyorum ve 3 gün yokum. 21-22 Nisan neredeyse tüm gün yağmur. 23 Nisan ise az biraz güneş veriyor. Rüzgar desen o zaten var....
Yağmurda ne yapılır, nasıl yapılır, ne yenilir hepsini öğreneceğiz artık. Sıkı bir macera olacak gibi....
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2012, 16:59:28 Gönderen: zucchero »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #59 : 19 Nisan 2012, 16:53:44 »
(İlk kısmı 14:57'deki Hüseyin'in mesajından önce yazdım. İş güç derken ancak şimdi gönderebiliyorum. Aradaki diğer mesajlara da henüz adam gibi bakmadım. Şimdi bakacağım. :) )

Ray Mears, karakter ve mantık olarak kanımın kaynadığı bir adam. Eleman gençken kamp malzemesine verecek parası olmadığından elinden gelenleri çoğaltmaya başlamış. Tabi bilgi, el becerisi, tecrübe ile sağa sola olmayan parasını saçmaktan kurtulmuş.

Ateş üzerine kanca ile tencere sarkıtma işini biçimlendirdiği bir kaç parça dalla becermesi, hatta onları bir sonraki sefer de kullanmak için sökülüp takılabilir yapıp iş bitince tenceresinin içine sığdırması buna örnek verilebilir.

-- o --

Hüseyin aslında teknikler falan anlatılırken bir oto sansür uygulamamak gerek. Neden dersen her yazılanı okuyan türlü türlü insan ve her insanın yaşadığı türlü türlü durum var. Her şey yazılsın, nasıl olsa insanlar bunların arasından kendi elemesini yapar.

Örneğin bana bu sürtmeyle yakma işi çok gıcık, külfetli, imkansız gibi geliyor ama bazen uçağa cepte bir tırnak çakısı bile olmadan bindiğimi düşünüyorum. Bu bilgi ve becerinin eşsizliğine bir örnek.

Aksi gibi ekipmanı da göz ardı edemiyorum. Bazen iş yerinin arkasındaki araziye bakıyorum. Bir tane bile ağaç dalı bile olmayan, toprağı kolayla kazılamayacak kadar sert, taşla çamurla barınak yapılamayacak, kışın karın örtmediği, yağmur ve rüzgarın eksik kalmadığı bir zemin. Salt böyle bir zemine tedbirsiz, eli boş düşsem ne yapabilirim ki demekten kendimi alamıyorum, tedbir bazen mecburi diyorum kendime.

-- o --

Bitkilerin yenebilirliği ile ilgili tekniği galiba Hayri anlatmıştı. Galiba bitki türlerinin ortalama %50'si yenemiyor ya da çiğ yenemiyor. Hayvanlarda ise oran bu denli düşük değil.

-- o --

Bu hayatı idame için kullanılabilecek bir çok şey aslında çevremizde var olduğundan bunların kullanımından haberdar olmak bizi çevredeki fırsatları daha iyi değerlendirir hale getiriyor. Örneğin Can Rambo'nun çuvala sarınması bir çoğumuzun aklında yer etmiştir.

-- o --

Firesteel yine de iyi bir nesne. Akmıyor, kokmuyor, ıslanmıyor, bitmiyor. Farklı boylarda olabiliyor. Bıçakla, kılıfıyla ya da anahtarlıkta taşımanın yolu bulunuyor. Bildiğimiz gazlı çakmak taşlarının irisi...
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2012, 16:56:35 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben