Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Toplanırsak ya da başka bir şekilde denk gelirsek ip yapacağız Hayri, sözün var, unutmadım.

Konuya gelirsek, bütün bu yazılanlarda hak vermediğim düşünce dış kaynaklı yayınlardan kopyanın iyi birşey olmadığı. Bushcraft binlerce yıllık bir bilgi kümesi, atalarımız ağacın dalından indiğinden bu tarafa birikmiş, belki de insanlığın tümüne ait tek şey. Ray Mears, Bushtucker Man, Les Stroud vs.: bu adamlar da kendileri icat etmiyorlar teknikleri, yöntemleri, malzemeyi. Türkü derlemek gibi birşey yaptıkları. Kaynağına inip bilgiyi elde ediyor sonra da öğretiyorlar. O yüzden, yeni birinin çıkıp onların anlattığını Türkçe anlatmasında bence hiç sakınca yok, hatta Türkçe kaynak üretmek anlamında çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan taklit dahi olsa takdir edilesi bir iş Serdar Kılıç'ın yaptığı.

Ha Türkiye coğrafyasından da bu bilgileri derleyen birisi çıksa güzel olmaz mı? Olur elbette. Ama bu işin para kazandırmadığı durumlarda bunun mümkün olabileceğine inanmıyorum. Evet, Ray Mears dünyayı gezip Güney Amerika yerlisinden de, Avustralya Aborijini'nden de bu bilgileri toplayabiliyor, çünkü bu işten para kazanabiliyor.

Ne kadar takdire şayan olduğunu düşünüyorsam, bir o kadar da abartılmaması konusuna katılıyorum. Hele ki teröre karşı doğuya salmak falan tartışılacak konu bile değil. Şaka olarak bile. Bu konuya girmek istemiyorum ama Tunceli'de karakolda askerlik yaptım: oraya salacaksak çok sayıda Yunus Emre salalım, yanında da annelerimizi salalım, insan sevgisi ve şevkat götürelim derim. Kan davası iki taraftan biri bitene kadar bitmez. Beni dinleyen çıkmayacağına eminim, kısa kesiyorum.

Daha önce de yazmıştım, programda TV şovu olması itibariyle sıkıntılı şeyler oluyor ama bunların Serdar Kılıç'ın genel karakterine aykırı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Bear Grylls gibi bir örnek var ve bu dangalak yüzünden bu tür programların izleyicilerinin farklı beklentileri olduğu açık. Serdar Kılıç da Ray Mears gibi doğada keyif alan ve aldığı keyfi yansıtabilen bir adam. Hatalarını o yüzden hoşgörmek istiyorum. Bir de, (İçimdeki Doğa'da) bölümün ortasından başlayarak sonunu ucu kırık çakıyla getiren, (Doğa'da Tek Başına'da) dağ bisikleti üzerinde yorulup acıkınca evden getirdiği irmik helvasına yumulan adamın samimiyetine inanırım.

Artık burada olmayan arkadaşa da -kabul ederse- küçükse abi, büyükse kardeş nasihati: misafirperverlik hakedilir.

Not: Bu saçma sapan eleştirme hakkı krtiterine de iyice sinir oluyorum. Ne demek "daha iyisini yapamıyorsan eleştirme"? Bir şarkıyı beğenmek ya da beğenmemek için piyano mu çalmak lazım, bestekar mı olmak? Film eleştirmenleri yönetmen mi? Bu kriterin bir de başka sürümü var: iyi birşey söylemeyeceksen söyleme diye. E oldu. Millet olarak eleştiriye tahammülsüzlüğümüz ayyuka çıkmak üzere. Sebebi olduğunu düşündüğüm şeyi kendime saklayacağım, yeri burası değil.
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2012, 16:23:43 Gönderen: sefaçabuk »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Ynt: Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« Yanıtla #1 : 17 Nisan 2012, 21:14:41 »
Sözüm söz ip değil bileklik yapalım. Kısa kestiğin kısmın devamını o gün getirmen şartıyla.  Nota bayıldım ayrıca. Fikrimin,ilgimin ve birazcık bilgimin olduğu konuda bile ağzımı açamaz oldum sebebi malum.

Bushcraft ile ilgili bir bölüm elbette güzel olur ama forumun amacının dışında olup olmayacağını iyi tartmak lazım. Genellikle bu konu da dahil olmak üzere ne zaman bıçak harici birşey konuşsak ortalık karışıyor. Bence muhabbet sohbet başlığı altında ara ara paylaşım yapmak isteyen yapsın. Bir yandan da üyelerdeki cevheri ve hevesi gördükçe de yanlış mı düşünüyorum diyorum kendi kendime. Son kararı hep işin cefasını çeken yöneticilerin tabiki.

Not: (Sevdim bu işi) Konu dışına çıkılınca tartışma  yaşanan bildiğim tek yer burası. Hep tersini gördüğümden hala tuhaf geliyor.  :-\

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2012, 21:39:03 »
Bu akşam söz verdiğim gibi bowdrill denemesi yaptım. Sonuç başarılı.. Biraz şirin bir ateş oldu :D

Üst kısım bilmediğim sert bir ahşap, alt kısım kavak bir de ortası bir vida ile hafiften ortası oyulmuş küçük bir taş.

Bileklik ve ip konusunda bir "nasıl yapılır" videosu bekliyoruz...
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2012, 21:43:45 Gönderen: zucchero »

« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2012, 22:17:25 »
Sözüm söz ip değil bileklik yapalım. Kısa kestiğin kısmın devamını o gün getirmen şartıyla.  Nota bayıldım ayrıca. Fikrimin,ilgimin ve birazcık bilgimin olduğu konuda bile ağzımı açamaz oldum sebebi malum.

Bushcraft ile ilgili bir bölüm elbette güzel olur ama forumun amacının dışında olup olmayacağını iyi tartmak lazım. Genellikle bu konu da dahil olmak üzere ne zaman bıçak harici birşey konuşsak ortalık karışıyor. Bence muhabbet sohbet başlığı altında ara ara paylaşım yapmak isteyen yapsın. Bir yandan da üyelerdeki cevheri ve hevesi gördükçe de yanlış mı düşünüyorum diyorum kendi kendime. Son kararı hep işin cefasını çeken yöneticilerin tabiki.

Not: (Sevdim bu işi) Konu dışına çıkılınca tartışma  yaşanan bildiğim tek yer burası. Hep tersini gördüğümden hala tuhaf geliyor.  :-\
Bu dağ bayır işinin çok meraklısı var, neden olmasın, bence gayet de güzel olur böyle bir başlık  :2up

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2012, 22:25:03 »
Bushcarft tarzında bir bölüm açılsa aslında hiçte fena olmaz

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2012, 22:28:19 »
Süper olmuş helal. :2up Ben de yardımcı olabilmek için deliğin nasıl olması gerektiğini gösteren bir ahşap hazırladım. Sürtünmenin olacağı deliğe açılan yarık ince olmalıdır ki sürtünme yüzeyi azalmasın, dairenin merkezine kadar gitmelidir ki hem dengeyi bozmasın hem de oluşan tüm talaşlar aşağı dökülebilsin. Ayrıca o yarık aşağı doğru genişlemelidir ki aşağıda yanmış talaş birikebilsin. En iyisi ben susayım resim anlatsın.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #6 : 17 Nisan 2012, 22:33:34 »
Sürtünmenin minimum olması gereken milin arka kısmını da inceltmişsiniz. Şöyle deriden yapılmış içinde rulman olan bir kolye hem güzel bir aksesuar hem de hayat kurtarıcı olabiliyor.

Yada böyle küçük bir aksesuar yapabilirsiniz.

Geriye ne kaldı bowdrill için ip. Buyrun çok söz ettik söz Ray Mearsta  :)

http://www.youtube.com/watch?v=lQHvqWCN5Eo&feature=related

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #7 : 17 Nisan 2012, 22:36:06 »
Sürtünmenin minimum olması gereken milin arka kısmını da inceltmişsiniz. Şöyle deriden yapılmış içinde rulman olan bir kolye hem güzel bir aksesuar hem de hayat kurtarıcı olabiliyor.

Yada böyle küçük bir aksesuar yapabilirsiniz.

Geriye ne kaldı bowdrill için ip. Buyrun çok söz ettik söz Ray Mearsta  :)

http://www.youtube.com/watch?v=lQHvqWCN5Eo&feature=related
nasıl kullanılıyor?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 17 Nisan 2012, 22:41:30 »
O rulmanın yerine üzerinde oyuklar olan kemik kullanmışlar. Kırklareli müzesinde bir örneğini görmüştüm. Amacını yazmamışlar diye oradaki bir görevliye sorunca bilinmiyor gibisinden bir yanıt almıştım ama belki de sadece o görevli bilmiyordu.

O rulmanı taşıyabiliyorsanız onun yerine firesteel ya da bir kutu kibrit almak mantıklı değil mi? Bu kadar yüksek teknoloji ürünü bir alet taşıyabiliyorken neden doğrudan hedefe varmıyoruz ki?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
« Yanıtla #9 : 17 Nisan 2012, 22:45:04 »
Adaşım drill'in üstüne bastırmak için bu parça. Sürtünme az olsun diye rulman da kullanılıyor kemik de taş da.Hatta birisi şu tekila bardaklarından bile kullanıyordu.  Ben rulman yerine bizim ufaklığın bulduğu ufak bir mermer taşına vida ile oyuk açtım içine de az biraz vazelin sürdüm. Açıkçası rulman biraz modern kaçıyor bence de. Bazıları bu parçayı da ahşaptan yapıp sürtünmeyi azaltmak için ot, yaprak vs ezip oyuğun içine dolduruyor.
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2012, 22:53:16 Gönderen: zucchero »

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #10 : 17 Nisan 2012, 22:48:54 »
Adaşım drill'in üstüne bastırmak için bu parça. Sürtünme az olsun diye rulman da kullanılıyor kemik de taş da. Ben bizim ufaklığın bulduğu ufak bir mermer taşına vida ile oyuk açtım içine de az biraz vazelin sürdüm.

teşekkürler...

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #11 : 17 Nisan 2012, 22:51:45 »
Aynen eskiden hayvanların arka bacak diz ekleminde olan astragalus kemiği kullanırlarmış. Süper dikkat

Rulman yerine firesteel tabiki daha kolay ama rulman daha ucuz ve havalı  ;D  Resimdekini bilmiyorum ama 1cm çapı olan bir rulman çok ağır olmaz sanırım.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #12 : 17 Nisan 2012, 23:17:52 »
Aynen eskiden hayvanların arka bacak diz ekleminde olan astragalus kemiği kullanırlarmış. Süper dikkat

Rulman yerine firesteel tabiki daha kolay ama rulman daha ucuz ve havalı  ;D  Resimdekini bilmiyorum ama 1cm çapı olan bir rulman çok ağır olmaz sanırım.

Bu kemiğin türkçesi Aşık'tır.Eskiden bu kemik ile oyunda oynarlarmış.

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #13 : 17 Nisan 2012, 23:23:46 »
Dostlar ben zaten survival merakımdan buraya (foruma ) düştüm... :'( :'( :'(
Ama durumumdan ve şu anda devam yazışmalardan çok memnunum.
Devamını ve konunun gelişmesini (bir şekilde başlık altında olabilir... ) devamını dilerim...
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 17 Nisan 2012, 23:30:27 »
usaknifemaker.com'daki firesteel fiyatları fena değil. Ben buradan bir zamanlar stok yapmıştım kendime.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #15 : 17 Nisan 2012, 23:53:48 »
Aklımın bir köşesine yazdım. Firesteel için buyincoinsi tercih ediyordum. Hem  ucuz hem de bedava kargo.

http://www.buyincoins.com/details/replacement-survival-magnesium-flint-stone-fire-starter-product-3681.html

Aşık oyununu duydum ama bu kemik olduğunu bilmiyordum  :2up

« Yanıtla #16 : 18 Nisan 2012, 00:07:17 »
"sen kimle aşık atıyorsun" deyişindeki aşık'ın ta kendisidir ( tabii oyunda öyle)

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #17 : 18 Nisan 2012, 00:11:43 »
Aklımın bir köşesine yazdım. Firesteel için buyincoinsi tercih ediyordum. Hem  ucuz hem de bedava kargo.

http://www.buyincoins.com/details/replacement-survival-magnesium-flint-stone-fire-starter-product-3681.html

Aşık oyununu duydum ama bu kemik olduğunu bilmiyordum  :2up

hayri bey merak ettiğim  iki husus var;
verdiğiniz siparişler ortalama kaç günde elinize ulaştı?
kredi kartı mı yoksa paypal'ı mı önerirsiniz?
müsait olduğunuzda bilgilendirmenizi rica ederim.saygılar..

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #18 : 18 Nisan 2012, 00:28:35 »
Verdiğim siparişler ortalama 12-15 günde elime ulaşıyor. Paypal üzerinden kredi kartıyla ödüyorum. 10larca kez buradan ve dealextremeden alışveriş yapmışımdır. Bazen geciktiği de oluyor haliyle. Onlardan da 1 ayı geçen hiç olmadı geldiklerinde de tam süpriz oluyor.

tian92

« Yanıtla #19 : 18 Nisan 2012, 08:33:39 »
(herkesin fikrine saygılıyım baştan söyleyeyim)
Arkadaşlar bu şekilde ateş yakmaya ne zaman ihtiyaç duyarız? Dağda mahsur kalırsak veya ateş almayı unuttuğumuzda. Peki beklenmedik bir durumda ateş yakmak zorunda kalan biri neden yanında bu aksesuarları alma gereği duysun. Onu alacağına Eylem hocamında dediği gibi 10 kutu kibrit alır kav yapmaya bile gerek kalmadan tutuışturursun bütün bir kutuyu. Hızlı ve etkili.

Bence orman marketten doğal mazleme ile yapmak lazım. Hatta ipi bile bulmadığınızı düşünün. Dağda ip olmayabilir. Ama buna çözüm kolay. Ayakkabılarımız sağolsun. İpsiz bir ayakkabı yada bot ile dağa çıkmak zaten abes olur. Bu durumda ip zaten ayakkabı ipi olabilir. Bu ateş yakma hayatı idame yöntemi ise kullanılan malzemelerde önceden hazırlanmış malzeme olmamalı.

Ama diyorsanız biz deney yapıyoruz. Doğada bu malzemeler olmadanda yaparız o başka. Firesteel bile bana gereklimi sorusunu hatırlatıyor. Firesteel taşıyorsam çakmakta taşırım. Ama bir dağda 3 ay kalacaksam belki çakmağın gazı biter. Yada her hava şartında çakmak yakamam diyorsanız o zaman firesteel olabilir.