Kene işi sıkıntı gerçekten. Elbiseye sürülen cins koruyucuları yüksek oranda permehedrin yüzünden tarım bakanlığı yasaklatmış. Tene sürülebilenlere de ben güvenemiyorum. Köpek beslediğim zamanlardan kalma kasımpatı doğal kene savar diye bir bilgi var ama canımı emanet edecek kadar güvenemiyorum. Yasak masak yüksek oranlı permehedrinli materyal getirtip kullanıyorum, özellikle tozluklarımı iyice ıslatıp kuruduktan sonra kullanıyorum. Bu sene daha getirtme yolu bulamadım, bakalım.
Kene konusunda özellikle göçmen su kuşu alan yerlerde çok dikkat etmek lazım, nitekim bu keneler ne Kırım'dan ne Kongo'dan yürüyerek gelemezler. Bizim koyun ve köpek keneleri tarafından çokça kere emilmiş biri olarak şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım ("yara kabuğu oynadı! anam ayakları da var!" paniğini saymazsak).
Ben birkaç yıldır Kurban bayramında büyük olay çıkacak diye bekliyorum, malum acemi kasaplar hayvanlar kadar kendilerini de kesiyorlar. Şans mıdır, yoksa et hayvanları bu virüsü taşıyamıyor mu her neyse böyle bir vektör ortaya çıkmadı.
Paçalar çoraba ve açık renk giysi dışında önerim doğadan döndükten sonra vücudunuzu iyice bir inceleyin, hatta bakamadığınız yerlerinize başkasına baktırın (maksat bekarlar evlensin

). Kene yapıştığını kene şiştikten sonra anlamak normal kenede bile hastalığa davetiye çıkartıyor. Öldürmese de süründüren bir sürü hastalık taşıyor musibet hayvan.