Arı sokamsına benim de alerjim var. Çocukken arı kovanalrını kale direği olarak kullanırdık. Acı ve şişlikten başka birşey olmazdı ama ergenlikle birlikte alerjik reaksiyon göstermeye başladı vucudum. Bir-iki defa anaflaktik şok eşiğine kadar geldim hastaneye gitmek sorunda kaldım. Benim ailemde profesyonel olarak arıcılık yapanlar var. Malum zaten Karadeniz Bölgesinde arıcı çok. Mecburen ben de arı alerjisiyle yaşamayı öğrenmek zorunda kaldım. Zaten ailem arıcı olduğundan kendiminde arıcılık sertifikam olduğundan arıların yaşam şekli, morfolojisi ve fizyolojisi hakkında az çok bilgi sahibiyim.
Ben arı sokmasına önlem olarak alerji iğnesi bulunduruyorum. Yurt dışında bunun için insülin iğneleri gibi kişinin kendi kendine uygyulayabildiği adrenalin iğneleri mevcut. Fakt Türkiye'de adrenalin iğnesi satışı yok. Ben Avil diye bir iğne kullanıyoum şuan. Normalde damardan uygulanıyor fakat alerjik etkinin hızına ve evresine göre kastanda uygulanabiliyor. Hatta sağlıkçı bir arkadaşım hiç birşey yapamazsan ampulü kır iç yine aynı etkiyi gösterir demişti. Ben zaten şimdiye kadar hiç damardan uygulamak zorunda kalmadım 2-3 defa kullandım. Eğer benimki gibi ciddi alerjiniz varsa kendi kendinize nasıl uygulayabileceğinizide öğrenmekte fayda var.
Bal arılarının iğnesi olta iğnesi gibi olur. O yüzden battığı yerden çıkmaz. Yabani arıların iğneleri düzdür ve birden çok kez iğneleri düşmeden sokabilirler. Bal arısının iğnesinin dibinde zehir kesesi vardır. Bu nedenle dikkatli çıkarmak gerekir. Çıkarmaya çalışırken bu keseyi sıkıp vucudunuza daha fazla zehir zerkedebilirsiniz. Cımbız gibi yada iğne gibi birşeyle çıkarmakta fayda var.
Bunlar arı soktuktan sonra yapılabileceklerdi birde arı sokmaması için yapabileceklerimiz var; Arılarda diğer hayvanlar gibi kendilerini tehlikede hissederlerse saldırıya geçerler. Yuvalarına haddinden fazla yaklaşmazsak veya fiziki müdahelede bulunmazsak onalrda bize bulaşmazlar. Doğada çiçeklerden öz toplayan arı, ekmeğinin derdindedir, insana saldırmaz. Yabani arılar, özellikle Eşek arıları yuvalarına karşı daha korumacılardır. Mümkün olduğu kadar uzak durmak lazım. Parfüm, kolonya, albiselerimizdeki deterjan kokusu, kıyafetlerimizin üzerindeki desenler gibi faktörlerde arıları çekebilir. Arı bize yaklaştığında panik yapmadan sakin kalmak önemli . Eğer çırpınır, elimizle arıyı kovmaya çalışırsak dahada saldırganlaşabilir. Arılar saç veya yün kazak vs. gibi kıyafetleride hiç sevmezler. Eğer saçımıza konmuşsa en kısa zamanda uzaklaştırmakta fayda var.