Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

Ferhat

• *
  • 33
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #280 : 27 Ocak 2015, 17:59:28 »
Tavsiye ederim kış kampında yatarken iyi oluyor ayağı nemden soğuktan koruyor mest. Onun yerine Nort Facenin 120 liralık çadır patiğide kullanılabilir tabi tercih meselesi  :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #281 : 27 Ocak 2015, 19:02:01 »
Mes candır. ;) ayağın üşümez asolonu neopren patikleri terletiyor..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #282 : 27 Ocak 2015, 21:02:01 »
Saat ile yön tarifi demiştim,

İnşallah resim çıkmıştır.
Neyse bunlar ilk bicagi yapana kadar, gozlerden uzakta antrenman oluyor ;D ogreniriz boylece,
Teknik basit,
Akrebi güneşe dogru ceviriyoruz, 12 ile olan açıortay kabaca guneyi gosterir.

kuzey yarımkürede..  :2up

çok güzel bilgiler var.. teşekkürler..

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #283 : 28 Ocak 2015, 00:00:11 »

Saat ile yön tarifi demiştim,

İnşallah resim çıkmıştır.
Neyse bunlar ilk bicagi yapana kadar, gozlerden uzakta antrenman oluyor ;D ogreniriz boylece,
Teknik basit,
Akrebi güneşe dogru ceviriyoruz, 12 ile olan açıortay kabaca guneyi gosterir.

kuzey yarımkürede..  :2up

çok güzel bilgiler var.. teşekkürler..

...
Doğada yön tayini için birkaç basit yöntem:
1. Ağaçların kuzeyi yosunlu olur.
2. Karınca yuvalarının ağzı güneye bakar.
3. Kutup Yıldızı binlerce yıldır insanlara yol gösteriyor ve insanoğlunun ulaşıp söndürebileceği veya rezidans yapabileceği bir yerde değil çok şükür. Çok basit şekilde beş dakikalık bir araştırma ile öğrenebilirsiniz. Göz aşinalığı oluşunca, Büyük Ayı, Küçük Ayı (görmekten mutlu olduğum yegane ayılar) veya kasiyopya ile uğraşmadan da tanıyabilirsiniz. Bulutlu bir havada küçücük bir yırtıktan görünse bile, bir dostu görmenin mutluluğunu yaşatır insana.
4. Temel kural; güneş doğudan doğar, batıya ilerler ve batıdan batar ve
(şu ana kadar ukalalık yaptığımı düşünüyor olabilirsiniz, biraz sabır),
Kuzey Yarım Küre için daima Güneyden ilerler. Yani, yere bir çubuk saplayıp, gölgesinin ucunu işaretledikten sonra, takribi 10-15 dakika bekliyoruz (takribi diyorum çünkü saatiniz varsa çubuğa da gerek yok, saat kullanarak yön tayinini başka zaman yazarım) ve bu süre içerisinde güneşin ilerlemesi nedeniyle kayan gölgenin ucunu tekrar işaretliyoruz. İşaretlediğimiz iki noktayı birleştirdiğimiz zaman güneşin ilerleme mihverini yani doğu batı hattını bulmuş oluruz. artık gerisi size kalmış ;)
...
;D 8),
Bu günlerde ustaların en çok kızdığı husus, yazılanları okumamamız. :-[
Valla yakalandınız Ömer Bey ;D
Şaka tabii ki,
Ben sizi çok iyi anlıyorum. Kardeşim yazılmış o kadar çok şey var ki oku oku bitmiyor. :o
Bir de benim gibi konuşma/yazma düşkünü insanlar başladı mı bitirmeyi de bilmiyorlar, oku bakalım hepsini okuyabilirsen, işkence gibi.
Aslında devam eden yeni üye kısıtlamaları başlığını okuyunca, ister istemez yazsam mı sorsam mı diye de düşünüyor insan.
Neyse tabii ki yazmaya ve sormaya devam edeceğiz. 8)
Ustalarımız tekrar ettiğimiz konularda inşallah bizi affederler.
Forumu başından beri takip edenler için belki kolay olabilir ama, Eylem Üstad mümkünse bugüne kadar kaç konu açıldığını ve kaç mesaj atıldığını söyler. Ben 6 aydır her fırsatta okuyorum, bitmiyor inanın.
Neyse fırsat bu fırsat deyip ben de döktüm içimi. ;D
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #284 : 28 Ocak 2015, 00:07:03 »
 :D Birde bu iletilerin en az her birini 40 kez okunduğunuzu düşünün o benim işte  8)
Toplam İleti:147572
Toplam Konu:7112   
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2015, 00:08:51 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #285 : 28 Ocak 2015, 00:08:58 »

...
Ben sizi çok iyi anlıyorum. Kardeşim yazılmış o kadar çok şey var ki oku oku bitmiyor. :o
...

okumaz olur muyum hiç.. her şeyi okurum.. okumak gibisi var mı..?

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #286 : 05 Şubat 2015, 02:46:25 »
Bu gece uyku kaçınca, bir bakayım dedim, daha neler yazabiliriz bu bölüme diye baştan sona tekrar gözden geçirdim. Arkadaş, barınak konusunda amma uzatmışım konuyu, sanki Karadenizli müteahhit gibi, kapı, baca, çatı falan sanırsın TOKİ'yle ortak site yapıyoruz, affola :(
Aklıma yön tayini ile ilgili bir husus geldi esasen onu eklemek istiyorum:
Gündüz yön tayinini öğrettiğim dönemlerde, teknikler genel olarak güneşi görmek üzerine kurulu olduğu için, en çok sorulan soru "ya güneşi görmüyorsak, hava kapalıysa, sis varsa?" şeklinde olurdu.
Bu durumda uygulanacak yöntem şu şekildedir:
Gündüz, mutlak surette ortamda ışık vardır, bizi sıkıntıya sokan şey; oluşan gölgeleri gözle göremeyişimizdir. Gölgenin düştüğü yönün tespiti, daha önce bahsettiğimiz teknikleri uygulayabilmemizi sağlayacaktır.
1. Sisli/kapalı hava şartlarında mümkün olduğunca açık bir yere çıkın.
2. Bıçağınızın ucunu, başparmak tırnağınızın üstüne (geniş yüzeyine, aslında fotoğraf koyacaktım ama o şekilde çekmek mümkün olmadı, malum ki elde dolu) dik olacak şekilde koyun ve yavaşça çevirmeye başlayın.
3. Bıçak tırnak üzerinde döndükçe, belli belirsiz bıçağın gölgesinin ne tarafa düştüğünü görürsünüz.
Artık gerisi size kalmış.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #287 : 23 Şubat 2015, 00:24:59 »
Havalar bir süre soğuk gidince Rusların bir sözü aklıma geldi.
Bir yerlerden, düşünce şekli tanıdık gelecektir tabii ki ;):

Soğuk hava yoktur,  kötü elbise vardır.  :D

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #288 : 23 Şubat 2015, 00:29:26 »
Havalar bir süre soğuk gidince Rusların bir sözü aklıma geldi.
Bir yerlerden, düşünce şekli tanıdık gelecektir tabii ki ;):

Soğuk hava yoktur,  kötü elbise vardır.  :D

Ruslar da ters mantık yürütmeye bayılıyorlar.

Çirkin kadın yoktur, az votka vardır :)

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #289 : 23 Şubat 2015, 11:00:33 »
Doğada ZOR KOŞULLARDAN KURTULMANIN ana prensibi sağlam psikoloji soğukkanlılığınızı korumak ve iyi bir geri dönme motivasyonudur.
Aşağıda kabadayı olup ilk yüksek irtifa 3000-4000m üzeri deneyimlerinde, yada kaybolduğu sırada hava karardığında ışıksız kaldığında zırıl zırıl ağlayan, yada kontrolünü kaybedip etrafına saldıran çok insanla karşılaştım.

Sonrasında su, hipotermiden korunma. ve yön bulma

Diğer izci oyunlarının tümü keyfe kederdir.
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2015, 11:17:34 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #290 : 23 Şubat 2015, 11:56:08 »
bu işlerle ilgili derli toplu bir yayın, kitapçık, klavuz vs. var mıdır acaba tavsiye edebileceğiniz?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

maytir

• 288
« Yanıtla #291 : 23 Şubat 2015, 12:25:36 »
Tabiki var, sayısız hemde.
Bu işlerle ilgilenmeye başladığımız dönemlerde sadece yabancı kaynaklara zor bir şekilde ulaşıyorduk (1987). Yerli kaynak yok denecek kadar azdı. Üniversite dağcılık ve mağracılık kulüplerinin çıkardığı sınırlı yayınlar, teksirler ve tabiki Av Doğa Silah Dünyası dergisi! İ. Kenan Atasavun'un harika çevirisi olan''Doğada Yaşamı Sürdürmenin El Kitabı Survival"

Sadece harita ve pusula için 1 gün Beyazıt kütüphanesinde geçirmiştim. Bulduğum 3 kaynaktan 2si askeri orijinliydi. Tabi kaynağı buldunuz, topografik harita bulmak imkansızdı. Dağcılık ile ilgili eğitimleri ancak üniversite kulüplerinden alma şansınız vardı, tabi sizi kabul ederlerse. Malzeme yoktu vs.
1997-98 den itibaren birçok yerli kaynak çıkmaya başladı ancak bir iki baskıdan sonra devamları gelmedi malesef.
Haldun Aydıgün'ün kitapları başlangıç için iyiydi. Şu an yerli basım raflarda ne var bilmiyorum.
Şimdi internete leb yazsanız önünüze milyonlarca kaynak geliyor. Yok illa hardcopy kaynak isterim derseniz onlar da sınırsız. Ne ile ilgili kaynak aradığınıza karar vermeniz lazım öncelikle;

- Malzeme bilgisi; Önemlidir, başlangıçta işinize yaramayan bir sürü şeye para verirsiniz. Çantanız çarşamba pazarı gibidir. Sonra giderek sadeleşmeye ve hafiflemeye başlarsınız.
- Kampçılık ve Doğa yürüyüşü ile başlamalısınız
- Doğada yön bulma
- Hayatta kalma; Karada Survival için John Lofty Weisman'ın Survival kitabı harikadır. Denizde hayatta kalma ayrı konudur.
- Doğada ilkyardım; okumakla kesinlikle olmaz. Mutlaka temel ve ileri eğitimlerini alıp bunların da 2-3 yılda bir tekrarlamak gerekir. Tunç Fındığın bununla ilgili çok güzel bir el kitabı var.
- Yüksek irtifa yapmak istiyorsanız bu konuda da sınırsız kaynak var ama bu kısım şakaya gelmez. Bunu bir kulüp yada dernekle yapmanızı tavsiye ederim. Yukarıdaki eğitimleri de kapsayan 1,5-2 yıllık yaklaşık 15 teorik ve pratik eğitimden sonra kendi başınıza bir şeyler yapmaya başlarsınız.
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2015, 12:30:59 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #292 : 23 Şubat 2015, 18:05:35 »
Tabiki var, sayısız hemde.
............. ve tabiki Av Doğa Silah Dünyası dergisi! İ. Kenan Atasavun'un harika çevirisi olan''Doğada Yaşamı Sürdürmenin El Kitabı Survival"
İ. Kenan Atasavun'un çevirisi ''Doğada Yaşamı Sürdürmenin El Kitabı Survival" tam bir klasik. Sanırım Türkiye'de bir ilk olsa gerek. Tek basım yapıldı diye biliyorum. Ne öğrendiysem o kitaptan öğrendim. Hala gözüm gibi saklarım.
Piyasada "Hayatta kalma rehberi: dokuz canlı ol."  "Hayatta kalma klavuzu survival." gibi adlarla birbirine benzeyen kitapları da bulabilirsiniz...

maytir

• 288
« Yanıtla #293 : 23 Şubat 2015, 21:02:56 »
"Hala gözüm gibi saklarım"

Muhtemelen sizin elinizdeki kitapta tutkal cilt nedeniyle lime lime olmuş, sayfaları ayrılmıştır :) Bir ara mücellite verip toparlatmayı düşünüyorum.
Kenan Atasavun'un maceralarını Av Doğa Silah Dergisinde okuduğum yıllarda Liseye gidiyordum. Benim için tam bir efsaneydi. Sonra dağcılığa başladığım dönemlerde ise bu macera resimleri bana çok komik gelmişti. Özellikle "Trans Toros Seferinde" asker kıyafetleri ve göğsünde kocaman Aitor Jungle King 1 ile olan fotografı (19 yıl geçmiş hala unutmamışım!).
Yahu 2000m nin üzerinde Aladağlarda ot bile yok, neyi keseceksin. Boş yere 1000 gr. hamallık  :D
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2015, 21:15:40 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #294 : 23 Şubat 2015, 21:38:45 »
İlgilenenler bu linkten bahsi edilen kitabı PDF olarak indirebilirler.
İngilizce kaynak konusunda ben isteyene destek verebilirim, elimde mevcut.

http://ikatasavun.com/survival-.html

"Hala gözüm gibi saklarım"

Muhtemelen sizin elinizdeki kitapta tutkal cilt nedeniyle lime lime olmuş, sayfaları ayrılmıştır :) Bir ara mücellite verip toparlatmayı düşünüyorum.
Kenan Atasavun'un maceralarını Av Doğa Silah Dergisinde okuduğum yıllarda Liseye gidiyordum. Benim için tam bir efsaneydi. Sonra dağcılığa başladığım dönemlerde ise bu macera resimleri bana çok komik gelmişti. Özellikle "Trans Toros Seferinde" asker kıyafetleri ve göğsünde kocaman Aitor Jungle King 1 ile olan fotografı (19 yıl geçmiş hala unutmamışım!).
Yahu 2000m nin üzerinde Aladağlarda ot bile yok, neyi keseceksin. Boş yere 1000 gr. hamallık  :D

Sergun

• 79
    • pinterest
« Yanıtla #295 : 23 Şubat 2015, 21:39:59 »
İnanır mısınız, hala pırıl pırıl, sayfalarda kırışıklık bile yok. Hatıralara çok önem verip elimden geldiğince korumaya çalışıyorum...

Sergun

• 79
    • pinterest
« Yanıtla #296 : 23 Şubat 2015, 21:51:02 »
İlgilenenler bu linkten bahsi edilen kitabı PDF olarak indirebilirler.
İngilizce kaynak konusunda ben isteyene destek verebilirim, elimde mevcut.

http://ikatasavun.com/survival-.html

Teşekkürler, arkadaşların çok işine yarayacak, sağolun.
Kitap siyah beyaz, renkli değil. Ama o zamanın koşullarına göre çok muhteşem bir şeydi bizim için.
Kitabı aldığımda sanki hazine bulmuş gibi sevinmiştim...

maytir

• 288
« Yanıtla #297 : 23 Şubat 2015, 22:08:05 »
Bravo, bir karşılık beklemeden kendisi paylaşmış kitabı! Oysa tekrar basılsa eminim özellikle eskilerden almak isteyen çok kişi çıkar.

Evet. Günlerce Remzi Kitapevine gidip gelmiştim. Geldimi? Ne zaman gelecek gibi sorularla bunaltmıştım adamları :)

Aşağıdaki kitap ta var bende. Epey sağlamdır. Aynı bilgiler tabi. Evirip çevirip yayınlanıyor. Dizgisi daha iyi, resimler daha anlaşılır vs.
http://www.amazon.com/SAS-Survival-Handbook-Third-Edition/dp/0062378074/ref=pd_sim_b_3?ie=UTF8&refRID=1WW1AKX1FF79VQD1CH10
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2015, 22:16:22 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #298 : 23 Şubat 2015, 22:44:58 »
Wiseman, çok ünlü bir SAS  komandosudur. Tabiri caizse Bear Gyrills'in hocasıdır diyebiliriz.  Bu konuda en çok satan kitaplardan birisidir.  Ne de olsa birlik ismi sattiriyor. Bende de hem kitabı hem pdf'i var.

Bravo, bir karşılık beklemeden kendisi paylaşmış kitabı! Oysa tekrar basılsa eminim özellikle eskilerden almak isteyen çok kişi çıkar.

Evet. Günlerce Remzi Kitapevine gidip gelmiştim. Geldimi? Ne zaman gelecek gibi sorularla bunaltmıştım adamları :)

Aşağıdaki kitap ta var bende. Epey sağlamdır. Aynı bilgiler tabi. Evirip çevirip yayınlanıyor. Dizgisi daha iyi, resimler daha anlaşılır vs.
http://www.amazon.com/SAS-Survival-Handbook-Third-Edition/dp/0062378074/ref=pd_sim_b_3?ie=UTF8&refRID=1WW1AKX1FF79VQD1CH10

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #299 : 24 Şubat 2015, 07:59:35 »
Wiseman, çok ünlü bir SAS  komandosudur. Tabiri caizse Bear Gyrills'in hocasıdır diyebiliriz.  Bu konuda en çok satan kitaplardan birisidir.  Ne de olsa birlik ismi sattiriyor. Bende de hem kitabı hem pdf'i var.
Merhaba,
pdf'i nereden indirebiliriz. Yada siz gönderebilirmisiniz?