çok enteresan bir yöntemmiş. oldukça da pratik aslında 
bir soru da ben sorayım peki; barınak yapımı veya çadır kurma durumunda, giriş/kapı kısmını neye göre belirlemeliyiz? çadırda yatış pozisyonuna göre başın yukarıya geleceği şekilde çadırı konumlandırmak iyi diye biliyorum ve sivrisinek olması muhtemel bölgelerde rüzgarın estiği yönün aksi istikametinde çadır girişi olduğunda sivrisinek ve uçan haşerata karşı kapı korunmuş oluyor. fakat barınak yapma durumunda, mesela açık arazide büyük bi ağaç var ve bu ağacı merkez alarak bir barınak kurulacak. bu durumda kapı/giriş istikameti seçimi kritik bir karar mıdır ve neleri etkiler. tabi bu vesile ile barınak/çadır için uygun olmayan, kaçınılması gereken bölgeler ve noktalar üzerinde de biraz konuşmak gerekir sanıyorum.
Ustam, ben dilim döndüğünce sorunuza cevap vermeye çalışayım. Benim eksiklerimi de arkadaşlar tamamlarlar.
Aslında, sorunuzun yanıtı, bizzat sorunuzun içinde mevcut. Zaten her şeyi söylemişsiniz.
Ben biraz daha temel kuralları yazacağım.
Daha önce yazmıştım, planımızı senaryo üzerine kurmalıyız diye. Bu durumda da, nasıl bir hayatı idame ortamı ile karşı karşıya olduğumuz çok önemlidir. Bu, çok değişkenli bir problem gibidir. Birkaç tane değişkeni ben sıralayayım, gerisi zaten otomatik gelecektir. Bu değişkenlerden istediğinizi seçerek, kendi senaryonuzu da oluşturabilirsiniz. Gelelim değişkenlere;
-Mevsim, hava şartları nedir? Yağış, rüzgar, aşırı sıcak....
-Nasıl bir arazideyiz? Dağ, ova, yayla...
-Nasıl bir bitki/zemin örtüsü var? orman, ova, çöl, kar, bataklık ....
-Nasıl bir tehdit sıralaması yapıyorsunuz? Hava şartları, düşman, vahşi hayvanlar, uçurum vb. gibi tehlikeli arazi arızaları...
-Ne kadar imkan sahibiyiz? Sıfır malzeme, bol malzeme, zayıf ekip, kuvvetli ekip....
............
Listeye daha birçok soru/değişken eklenebilir. Her bir sorunun cevabı bizim yapacağımız her türlü planı (barınak yapımı dahil) etkileyecektir. Listeyi uzatmak istemiyorum, sıkıcı olmasın.
Konu barınak yapımı ve barınak için bölge seçimi olunca, bu sorularla (yukarıdaki değişkenlerle) ulaşmak istediğimiz sonuç;
Nasıl bir barınak yapmaya ihtiyacımız var?
sorusunun cevabı olacaktır. Bir senaryoda uygun olan barınak, diğerinde çok büyük tehlikeler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Şimdi, önce bir barınak tanımı yapalım:
Barınak;
Sizi, içine girdiğiniz zaman, dışarıda kalan ve yüzleşmek/karşılaşmak/yaşamak/savaşmak/katlanmak.... istemediğiniz şeyden koruyan/ayıran/uzak tutan/engelleyen... her türlü koruyucudur.
Bu başlık altında, vahşi hayvanlar (özellikle ayılar) hakkında bolca yorum yapılmış. Anlaşılan o ki arkadaşların önemli sayılabilecek bir kısmı ayıları tehdit olarak görüyor. Benim tehdit sıralamamda ayılar veya vahşi hayvanlar genelde çok çok daha alt sıralarda gelir. Bu doğru-yanlış meselesi değildir, bir tercih meselesidir. Daha önce söylemiştim, sizi hayatta tutan, sevdiklerinize ulaştıran her türlü seçim yüzde yüz doğrudur. Genelde, benim tehdit değerlendirmem daha ziyade hava ve arazi şartları üzerine kurulu olacaktır ve ben kendimi bunlardan korumaya dönük bir plan yaparım. Tekrar etmek gereği duyuyorum, doğru veya yanlış yoktur, mevcut şartların size dikte ettiği seçenekler vardır. Tercih tamamıyla size aittir ve sonucuna da siz katlanırsınız. Tıpkı hayatın kendisi gibi değil mi? Mesele tercihleri/öncelikleri doğru belirlemektir. Hiç aklımıza gelmeyecek şeyler bazen tehdidin en büyüğü olabilir. Biraz sonra örnek vereceğim buna.
Şimdi barınak yapımında dikkat etmemiz gereken faktörleri/değişkenleri kabaca sıralayalım:
-Barınağı yapacağımız bölge,
-Barınağın zemini,
-Barınağın duvarları,
-Barınağın çatısı,
-Duman/havalandırma bacası,
-Barınağın girişi.
Liste yine uzatılabilir, benim temel faktörlerim bunlar.
Aslında buraya kadar okudunuz ve sıkıldınızsa burası okumayı bırakacağınız noktadır. Bütün mesele, benim kendime göre oluşturduğum gibi bir liste oluşturup, seçimlerinizi, ve seçimlerinize göre de planınızı yapabilmektir.
Bundan sonra sadece yukarıdaki faktörlerin açıklamalarını yapmaya çalışacağım.