Yaşanmış o hazin olayı örneklendirmemin nedeni herkesçe biliniyor olmasıdır, haricinde sizin aksinize düşünmüyorum.
Ben hayatta kalma deyince Bozkır dağlarında kaybolduğumu hayal ederim. Yaylalarda alabildiğine bozkır,şansınız varsa su bulabilirsiniz. Onun dışında ancak ot ile beslenebilirsiniz.Açık arazi ne yakacak odun vardır nede yiyecek meyve..
Hele ki gördüğünüz tek şey kar beyazlığı ise o ortamda hayatta kalmak için bilgi ve beceri her zamankinden çok lazım olacaktır.
Buyrun sizleri o bozkıra bıraktık. Ne yapardınız?
Balık konusuna gelince ben genelde sazan avına giderim. Solucan,sülük,mısır ve hamur kullanırız mevsimine göre.
Bu daha güzel bir senaryo oldu şimdi

Bazı değişkenleri sıralayacağım senaryoda belli olmayan:
1. Kaç kişiyiz?
2. Hasta, yaralı var mı?
3. İletişim imkanları nelerdir?
4. Malzememiz nedir?
5. Günün hangi saatindeyiz?
6. Biz ne maksatla oraya gitmişiz ki hayatı idame şartları hasıl olmuş? Olayın geçmişinde bizim orada olduğumuzu bilen var mı, takip eden var mı?
7. Absürt olacak ama memleketin geri kalanına ne olmuş, hayat devam ediyor mu?
7. .........
Bu değişkenler uygulayacağımız hareket tarzımızı çok değişik şekillere sokacaktır.
Ben kendim için kötü senaryo oluşturayım; yalnızım, kışın, iletişim yok, malzeme yok, gece.... Müsaade ederseniz hasta yaralı olmayayım.
Dağlardayım demiştik. Planım büyük ihtimalle şu olurdu:
1. Durma, sakin bir şekilde yürü, yürürsen üşümezsin.
2. Asla tırmanma (irtifa kazanma), daima irtifa kaybetmeye çalışarak mümkünse yol, patika, elektrik veya telefon hattı, olmazsa bir dere yatağı bulmaya çalış. Bulduğunda aşağı doğru takip et. Yol, su elektrik medeniyettir, ucunda mutlaka yerleşim yeri vardır.
3. Yürürken görebildiğin kadarıyla ışık tespit etmeye çalış.
4. İlk yerleşim, yerine ulaştığında yardım iste.
Evet çok basit bir şekilde, hayatta kalma
stratejimi medeniyete ulaşmak üstüne kurardım. Basamakları da kabaca bunlar olurdu. Uygulamadaki taktik detaylara girmedim fazla, çok uzun olmasın diye. Ama dikkat edeceğim taktik ve tekniklere birkaç örnek vermek gerekirse;
1. Ayakkabını sağlam bağla. Sakatlanma, kaçmak zorunda kalırsan kaybetme vs.
2. Sürekli yönünü kontrol et, daireye bağlama.
3. Yürüyüşe başladığın andan itibaren gördüğün ilk sopayı al, daha iyisini gördüğünde değiştir, kendi boyuna yakın yaklaşık bilek kalınlığında bir sopa bulana kadar aşağı yürüyüşe devam et. Sopa arama, önüne çıkan fırsatları kullan.
4. Yol boyunca takribi en geç 30 dakikada bir, konaklamaya uygun yer tespit etmeye çalış, işler kötü giderse, hatırında kısa sürede başını sokabileceğin bir yer olsun (Aynı şekilde ateş yakılabilecek malzemelerin de keşfini yap sürekli).
5. Mağara vb. yerlerden uzak durmaya çalış, zorda kalmadıkça girme, kış uykusunda bir hayvan olabilir. (Birçok insanın aksine vahşi hayvanlarla karşılaşma riskini ben çok önemsemesem de, yine de zorda kalmadıkça girmem. Muhtemelen vahşi hayvanlarla ilgili bu yaklaşımım eleştirilebilir ama cevabını vermeye de hazırım. Girmeye karar verirsem de mutlaka uzaktan taş vs. atarak keşfini yapmaya çalışırım.)
6. Yürüyüş boyunca su bulduğun her zaman susamasan dahi mutlaka iç.
7. Her türlü iz ve emareyi (ayak izi, hayvan (koyun, keçi, inek vs.) pisliği vs.) tespit etmeye çalış.
8. Kuru ot, yaprak vs. buldukça elbise katlarının arasına doldur.
9. Başını asla açıkta bırakma, ısı kaybının en önemli kısmı baştaki çıkıntılardan (kulak, burun) olur.
................
gibi sayfalarca bir liste oluşturulabilir.
önemli olan doğru stratejiyi oluşturmaktır. Çok meşhur bir söz vardır, "stratejik hatalar, taktik başarılarla çözülemez/düzeltilemez"
Hastalık ve sakatlık durumuna özellikle girmedim çünkü alternatifleri çok fazla. Yine de bir kısmı için çözüm üretilebilir. Ancak kısmetten çıkan bir uzuv için, Bağdat'tan koşarak gelen diğer uzuvlar hakkında meşhur bir söz vardır. Murphy kanunları der ki "Ters gidebilecek her şey, ters gidecektir."
Derseniz ki " hani kardeşim bushcraft falan üfürüyordun, niye uygulamadın?" Bushcraft hayatta kalma için son tutunulacak daldır. Yolculuk esnasında sopanın silaha çevrilmesi gibi kırmaya dayalı

basit bushcraft teknikleri uygulasanız dahi, (medeniyet tümden yok olmadıysa) hayatta kalma stratejisi bushcraft üstüne kurulmamalıdır. Önce hayatınıza tehdit teşkil eden ortamdan kurtulmaya çalışmalı, çare yoksa bu ortama
adaptasyon teknikleri geliştirmelisiniz. Adaptasyon çok önemli bir kelimedir, çünkü doğa şartlarıyla
mücadele
etmeye kalkarsanız kazananın kim olacağı başlangıçtan bellidir. Ancak adapte olursanız hayatta kalabilirsiniz.
Sanırım sıkıcı olmaya başladım artık, bugün burada keseyim.