Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

bergutay85

• *
  • 13
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #180 : 09 Haziran 2013, 01:22:28 »
Abi şu söze bayıldım "taklit dahi olsa takdir edilesi bir iş Serdar Kılıç'ın yaptığı"; ama Serdar Kılıç tam olarak doğru adam yani bu işi yapması gereken bir adam onun yerine başka kimseyi düşünemiyorum doğrusu  ::)

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #181 : 11 Temmuz 2013, 05:23:31 »
abilerim kardeşlerim burada bir ara kav mantarı konusundan bahsediliyordu serdar kılıcın bu gunki bolumunde kav mantari buldu belki birilerinin işine yarar diye paylasayım dedim. 19. dakikada mantarı buluyor biraz muhabbet ettiksen sonra 25-26. dakika gibi nasıl yapıldığını anlatıyor meraklisina :)

http://www.youtube.com/watch?v=xhYP_gQ84lA

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #182 : 03 Şubat 2014, 02:27:32 »
         Ben bu programı severek takip ediyorum. En azından bizden biri bizi anlatıyor. Her zaman doğaya çıkma isteği uyandırıyor.
Onun sayesinde uzunca ara verdiğim balık tutma sevdama yeniden başladım.Balık tutma en güzel doğa sporlarından biridir.
Tabii insancıl şekilde avlanma. Doğada tek başına (yanınızda biri olsa bile)kurbağa,cırcır böcekleri,kuşlar,suyun üstünde zıplayan
 balığın sesi,arkadaşınızla onun büyüklüğü hakkında tartışmak başka bi güzellik. Orda yani yaban da insan gerçekten çok şey
öğreniyor.
         Serdar kılıç sayesinde bu unuttuğum daha doğrusu vakit bulamıyorum bahanesi ile çıkmadığım günlere acıyorum.
Unutulan hor görülen kültürümüzü yeniden hatırlatıyor.Kızlarım bile onu izledikçe hevesleniyor.yaptığım ilk bıçak için
kavga bile ediyorlar. Artık bıçağın sadece mutfak gereci olmadığını ondan öğrendiler. Karşıdaki ormana gidip keşif yapmak
istiyorlar.Bu bile onu izlemek için yeterli bir sebep bence.

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #183 : 03 Şubat 2014, 02:52:29 »
Kanada Quebec' den takip ettiğim amatör biri var (Bushcraftbartons). Eşiyle birlikte çok güzel kamplar yapıyorlar, kesinlikle tavsiye ederim. Videolardaki doğayı gördükçe "Kanada' dan dönmese miydim acaba?" diyorum.

Yakın zamanda İstanbul' dan İzmir' e taşınıyoruz. Artık inşallah oradaki forumdaşlar doğa-kamp-balık vs bilgilerini paylaşırlar.  ;)

http://www.youtube.com/user/bushcraftbartons

https://www.facebook.com/bushcraftbartons
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

Kavil194

• *
  • 9
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: istanbul eskişehir
« Yanıtla #184 : 02 Kasım 2014, 22:01:35 »
kaç zamandır yazacağım ama her seferinde unutuyorum. çevremizdeki ağaçları bitkileri, neyin ne işe yaradığını neyin çayı güzel, ney antibakteriyel vs vs bunları öğrenmenin bi yolu var mıdır acaba sanal olarak? şehirde doğma büyüme kendi köyü vs olmayan şu yaşa kadar piknikler geziler hariç doğayla birlikte olamamış birisi olarak çok özlemini çekiyorum..

gördüğüm agacın ne olduğunu bilmemenin odunu yanar mı tüter mi, kolay kesilir mi sağlam mı bilmemenin, gördüğüm mantarın ne olduğunu yaban kuşburnunu diğer çalı türevi meyveleri vs tanıyabilmenin özlemini.

bunlar hakkında kaynakta çok kısıtlı yada ben bulamıyorum. Flora fauna diye aratıncada onlarca şey çıkıyor ama TR için çok şey yok ne yazık ki olanlarla çok akedemik.... sizlerin tavsiyeleri vs var mıdır bu konu hakkında?

fatihaydın

• 780
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #185 : 03 Kasım 2014, 01:31:50 »
Var, asla bilmediğin bitkiyi yeme >:D 1.kural 2.si doktor ender saraç ın veya marankinin şifalı bitkiler kitabı yararlı olabilir sanırımhem resimli anlatımı güzel.nette şifalı bitkilerle ilgi sitelerde var o sitelerde hangi bitkilerden uzak durulması gerektiği ılgili bilgiler bulunmaktaydı şimdi nerede idi hatırlamıyorum.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2014, 01:49:09 Gönderen: fatihaydın »

kebude

• 78
  • Ali Kebude - 1978
  • Meslek: Inşaat mühendisi
  • Yer: Adana
« Yanıtla #186 : 03 Kasım 2014, 09:57:24 »
Doğada yaşamı devam ettirme teknikleri bence bi kaç alt bölüm olmalı.
1. SU bulma
2. Ateş yakma
3. Barınak yapma
4. Yiyecek bulma
5. iklim koşulları ile mücadele.
6. Basit alet yapımı.
7. Yön bulma.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2014, 10:13:53 Gönderen: kebude »
Emeksiz yemek olmaz...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #187 : 03 Kasım 2014, 10:26:25 »
1. SU bulma
2. Ateş yakma
3. Barınak yapma
4. Yiyecek bulma
6. Basit alet yapımı.
7. Yön bulma.

Yön hissim hiç yok desem yeridir. Girdiğim binanın kapısını çıkışta bulamadığım olur.Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #188 : 03 Kasım 2014, 12:05:54 »
l
1. SU bulma
2. Ateş yakma
3. Barınak yapma
4. Yiyecek bulma
6. Basit alet yapımı.
7. Yön bulma.
İlk Yardım,yön bulma ,işaret verme olmazsa hayatta kalma işi zora girer.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

seyfik

• *
  • 37
  • Meslek: memur
  • Yer: Sakarya
« Yanıtla #189 : 03 Kasım 2014, 15:49:13 »
Aslında en güzeli Serdar Kılıç'ın SKY TÜRK NTV ve TRT HABER kanallarına yaptığı programları baştan sona seyretmek de ilginç olurdu.Seyredebildiğim kadarıyla çok güzel bilgiler veriyordu programlarında.Başlangıç için iyi olabilir kanaatimce...

Kaya

• 2867
« Yanıtla #190 : 03 Kasım 2014, 16:05:30 »
En güzeli seyretmekle olmuyor yaşamakla oluyor.. :D ;)

kebude

• 78
  • Ali Kebude - 1978
  • Meslek: Inşaat mühendisi
  • Yer: Adana
« Yanıtla #191 : 03 Kasım 2014, 21:40:29 »
1. SU bulma
2. Ateş yakma
3. Barınak yapma
4. Yiyecek bulma
6. Basit alet yapımı.
7. Yön bulma.

Yön hissim hiç yok desem yeridir. Girdiğim binanın kapısını çıkışta bulamadığım olur.Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Sayın Dumru yön hissi için kafanızda navigasyon oluşturun. Kapalı mekanlar için giriş kapısını kuzey kabul edip hayali kroki çizin. Bir kaç denemeden sonra ne kadar ise yaradığını göreceksiniz. Önemli olan referans nokta belirlemek ve ona göre navigasyon yapmak. Akrobasi pilotları için ufuk çizgisi referans nokta oluyor bildiğim kadarıyla.
Emeksiz yemek olmaz...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #192 : 04 Kasım 2014, 11:42:41 »
Ben durumumu şöyle izah edeyim. Bir apartmana girip 5. kata çıktığım zaman bulunduğum yerden pencereler kapalı iken, binaya giriş yönümü veya farklı bir yönmü asla bilemiyorum.Yönü hafızamda tutamıyorum.Bu nedenle şehir yapısında binalar bana canavar gibi geliyor.Beni ortalarına almışlarda oyun oynuyor gibi, bir o yana bir bu yana dolanır dururum bir yere gideceğimde.

Arazide gündüz sorun yaşamasam da gece ciddi sorun oluyor. Bunu çözmem lazım.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #193 : 04 Kasım 2014, 13:44:11 »
Çılgın tavsiye:

Doom, Quake, Wolfenstein, Rott, Half Life gibisinden oyunlardan (multiplayer olmasın. Ör.: Quake I,II) kurup oynarsan yön bulma kabiliyetin az çok gelişir. Örnek verdiklerimin çok yeni örneği vardır ama nispeten basit bir level'da aptal düşmana karşı dolanması mümkün olan bir oyun tercih et.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #194 : 04 Kasım 2014, 16:56:28 »
Yön konusunda benimde sıkıntılarım var. Özellikle şehir içi trafiğinde yön bulmada sıkıntı yaşıyorum. Bunun kaynağını buldum. Beynin yön bulmaya yarayan bir bölümü varmış (Hipokampus). Herhalde o bölgeyi birazda tembellikten dolayı geliştiremedik. Eylem ustanın tavsiyesi bu yönden bana mantıklı geldi. Ama ben yinede oyun oynamam herhalde :) 
« Son Düzenleme: 04 Kasım 2014, 16:58:07 Gönderen: Salim Türk »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #195 : 04 Kasım 2014, 17:15:51 »
Aklınız başka şeyde olup da çevrenizdeki ayrıntıları önemsemiyor olabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #196 : 04 Kasım 2014, 17:19:15 »
Oda olabilir tabi. Bazen iş yoğunluğundan kafam fazlası ile dolu olabiliyor.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #197 : 04 Kasım 2014, 17:55:04 »
Minik bir Silva pusula anahtarlık çok işine yarayacaktır .Bir çok hiç bilmediğim dünya sehirlerinde hep yanıma pusulamı alırım.Yön konusunda kaybolduğum yegane şehir Venedik olmuştu birden bastıran şiddetli yağmura rağmen treni kaçırma korkusu yola devam etmemi gerektirmişti yağmurdanda elimdeki harita hamur olduğundan serbest bir stilde seyrü sefer etmiştim ,son dakikada treni yakalamıştık.. :)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #198 : 11 Aralık 2014, 03:20:19 »
İlk günden beri paylaşılanları keyifle okudum :D
Henüz bir bıçak yapıp paylaşacak kadar bilgili değilim ve öğrenmeye devam ediyorum.
Ama bu konuda naçizane paylaşabileceğim birkaç şey olabilir.
Belki yazılanları tekrar ediyor olabilirim, gecenin bu saatinde gözümden kaçmış olabilir, kusuruma bakmazsınız inşallah O:-)
Öncelikle bushcraft ve survival'ın birbirinden farklı konular olduğunu düşünüyorum.
Onun için doğadan malzeme temin etmek yerine satın alanların eleştirilmesini çok doğru bulmuyorum. İki türlüsüne de saygı duyuyorum.
Ancak, velev ki survival şartları hasıl oldu, bushcraft'ı bilmenin kesinlikle fayda sağlayacağını, ama şartlar elveriyorsa hazırda var olan malzemenin öncelikli olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncemin temelinde de en kıymetli malzemenin "kendimiz (vücudumuz, enerjimiz, zamanımız ve moralimiz)" olduğu düşüncesi yatıyor. İlgilenen olursa konuyu daha da açabiliriz.
Fazla felsefe yapmadan gelelim paylaşmak istediğim tekniklere:
Doğada yön tayini için birkaç basit yöntem:
1. Ağaçların kuzeyi yosunlu olur.
2. Karınca yuvalarının ağzı güneye bakar.
3. Kutup Yıldızı binlerce yıldır insanlara yol gösteriyor ve insanoğlunun ulaşıp söndürebileceği veya rezidans yapabileceği bir yerde değil çok şükür. Çok basit şekilde beş dakikalık bir araştırma ile öğrenebilirsiniz. Göz aşinalığı oluşunca, Büyük Ayı, Küçük Ayı (görmekten mutlu olduğum yegane ayılar) veya kasiyopya ile uğraşmadan da tanıyabilirsiniz. Bulutlu bir havada küçücük bir yırtıktan görünse bile, bir dostu görmenin mutluluğunu yaşatır insana.
4. Temel kural; güneş doğudan doğar, batıya ilerler ve batıdan batar ve
(şu ana kadar ukalalık yaptığımı düşünüyor olabilirsiniz, biraz sabır),
Kuzey Yarım Küre için daima Güneyden ilerler. Yani, yere bir çubuk saplayıp, gölgesinin ucunu işaretledikten sonra, takribi 10-15 dakika bekliyoruz (takribi diyorum çünkü saatiniz varsa çubuğa da gerek yok, saat kullanarak yön tayinini başka zaman yazarım) ve bu süre içerisinde güneşin ilerlemesi nedeniyle kayan gölgenin ucunu tekrar işaretliyoruz. İşaretlediğimiz iki noktayı birleştirdiğimiz zaman güneşin ilerleme mihverini yani doğu batı hattını bulmuş oluruz. artık gerisi size kalmış ;)

Doğada ne yenir ne yenmez konusu:
1. Eğer köy çocuğu değilseniz, ayrı bir bilim dalı veya yaşam tarzıdır (toplayıcı veya avcı-toplayıcı toplumlar meselesi). Ege'nin köy çocuğunu alıp İç Anadolu'ya getirdiğiniz zaman ne yiyeceği konusunda onunda bütün hayatını İstanbul'da geçirenden çok farkı kalmaz. Çok saygı duyduğum yazar Jared Diamond, "Tüfek, Mikrop, Çelik" kitabında Yeni Ginelilerin adalarında yetişen 70 kadar mantarı çok ince detaylarıyla tanıyıp, zehirlileri ayırt edebildiklerini anlatır. Yeni Gine florasında yaşayan bu esmer kardeşlerimizi, alıp Fransa'ya İtalya'ya falan getirsek, altın kadar değerli olan oronge, truffe mantarları doğru teşhis edebileceğinin garantisi yoktur. Hatta hayatta kalabileceğini de, bu işleri bilen hiç kimse garanti edemez. Haddim olmayarak, benzetmek gerekirse belki çeliklere suda, yağda veya havada su verilmesi gibi bir şey diyebiliriz. Yağda mükemmel sonuç veren bir çeliğin sudaki tepkimesinin farklı olması gibi bir şey yani.
2. Bunun için geliştirilmiş "Universal Edibility Test/Evrensel Yenilebilirlik Testi" diye basit olduğu söylenen ama toplamda eğer arada ölmediyseniz, yanlış hatırlıyor olabilirim ama 30-35 saat süren "otoriteler" (bunlar kimdir ve nasıl otorite olmuşlardır, tartışılır) tarafından kabul edilmiş bir yöntem vardır. Anlatması da çok uzun bir süreç olduğu için, sadece mantığını anlatayım; tabiri caizse "ucundan azıcık" şeklinde işler bu test. Gözüne kestirdiğin bitkinin azıcığını yok efendim koklarsın, sonra azıcığını cildine koyup onbeş dakika beklersin,bir şey olmadıysa dudağına sürüp beş dakika beklersin, bir şey olmadıysa azıcığını ağzına koyup çiğnemeden beklersin diye devam edip yutmaya kadar giden bir süreçtir. Bir kez bu testi denemişliğim vardır. Şiddetle tavsiye edilmez, iyisi mi en yakın karınca yuvasını, ağaç kurtlarını veya solucanları bulup yiyin daha az acı çekersiniz. Bu tip mahlukatı yemek konusunda, çoğunluk, yaptıkları akılda kalıcı olduğu için Bear Gyrlls'in yaptıklarını kendine örnek alır, ki kendisi eski bir İngiliz SAS komandosudur, yani eğitimlidir, ve o hayvanları yemek için milyon dolarlar kazanan bir şovmendir. Hafta sonu trekkinge gittiğinizde yılanın kafasını ısırarak koparmayı aklınızdan bile geçirememeniz, sizin gerektiğinde hayatta kalamayacağınız veya onun kadar iyi olmadığınız anlamına gelmez. "Allah kimseyi açlıkla sınamasın." diye bir söz vardır, sıradan bir insanın nasıl vahşi bir hayvana dönüşebileceğini burada anlatmam çok doğru olmaz, ama bu konudaki en kötü örnek And Dağlarındaki uçak kazasında yamyamlık yapan insanlardır. Bear Gyrlls demişken Serdar Hoca tarafında olduğumu da belirtmeden de geçemeyeceğim.
3. Doğada yön bulma kolayca öğrenilebilir bir husus olmasına rağmen, Şehirde yön bulma, biraz daha Allah vergisi bir iştir. Umarım Salim Bey beni yanlış anlamaz. Genelde sexist yaklaşımları hiç haz etmesem de, özellikle bayanların bu konuda erkeklere nazaran biraz daha kötü olduğu söylenir. Ama "ben hiç kaybolmadım" demek abartılı bir söylem olur kanaatindeyim. Evet bu bir itiraf :-[
Umarım faydalı olmuştur bu küçük bilgiler. Bu yenilebilirlik testi ile ilgilenen olursa bir gün onu da yazarım.

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #199 : 11 Aralık 2014, 04:04:13 »
Bushcraft ve survival farkli konular derken, taktik ve teknikler acisindan degil felsefeleri acisindan farkli olduklarini demek istiyorum yanlis anlasilmasini istemem 8)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.