Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #200 : 11 Aralık 2014, 08:17:34 »
Güzel bir yazı olmuş, uzun uzadıya elinizden geleni yazmışsınız. Bir kaç yerde takıldım. Tatlı su balık avı  amatörce de olsa yapmaktayım. Solucan bulmak o kadar basit bir iş değildir. Kaldı ki solucan yaşayabilecek  kadar organizma açısından zengin bir toprak örtüsünde elbet yiyecek başka şeylerde vardır. Solucanı nasıl ve nerede buluruz sorusunu araştırmak lazım.Ha keza ağaç kurdu,karınca larvası bunları tepside önümüze koymayacak kimse.

Muhsin Yazıcıoğlu hayatını kaybettiği kaza(?) dan sağ kurtulup  çok sonra  hayatını kaybeden gazeteci yerine koyun kendinizi. Hayatta kalmak için ne yapabilirdiniz? Günümüzün konusu bu olsun, buyrun.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #201 : 11 Aralık 2014, 11:07:00 »

Bir kaç yerde takıldım. Tatlı su balık avı  amatörce de olsa yapmaktayım. Solucan bulmak o kadar basit bir iş değildir. Kaldı ki solucan yaşayabilecek  kadar organizma açısından zengin bir toprak örtüsünde elbet yiyecek başka şeylerde vardır. Solucanı nasıl ve nerede buluruz sorusunu araştırmak lazım.Ha keza ağaç kurdu,karınca larvası bunları tepside önümüze koymayacak kimse.

Sayın DUMRU:

Arıcılık yapıyorsunuz:

Balık avlamak için arı erkek arı kurtçuklarını bir deneseniz derim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #202 : 11 Aralık 2014, 11:24:44 »
Hoş geldiniz ve yazı için elinize sağlık Bülent Bey.

Ben Güneş'in yönü ile ilgili bir not düşeyim. Kuzey yarım kürede Güney'den ilerler demişsiniz. Güneş yaz mevsiminde Doğu-Kuzey doğu arasından doğar ve Batı-Kuzey Batı arasından batar. Evimin Kuzey'e bakan odalarından yazın bir sabah bir de akşam Güneş girmektedir. İşte o yüzden Güneye bakan ev iyidir. ;) Kabaca yerel saatte sabah altı gibi Doğuya, akşam altı gibi de Batıya geliyor olmalı.

Bushcraft, ben doğaya gidiyorum, ihtiyacım olan şeyleri de mümkün mertebe doğadan karşılayacağım diyerek başlanılan, süpriz faktörü değil bilinçli hazırlanmanın söz konusu olduğu hal için kullanılan, dağ bayır marangozluğu etkinliğinin adıdır denebilir.

Survival/Hayatı idame ise "şurada şu vakitte olur/olsun" diyemeyeceğimiz, gardınızı düşürmenizle yada koşulların uygunsuzlaşmasıyla başınıza bir hal geleyazması halidir denebilir. Vakti yeri bilemediğinizden dolayı da hazırlıksız olarak yakalanmanız işten değildir. Bir çok insan koca bir çanta dolduracak malzemeye sahiptir ama çok iddialı, külfetli malzeme alıp bunları yanında bulunduramamaktan, adamsendecilik yada tembellikten gerektiğinde bu malzemeyi yanında bulamaz, bulamayınca da o anın adı hayatı idame konur. Tedbirli olan için ise o an hayatı idame öyküsüne bile dönüşmez. Problemi neyse halleder ve yaşamaya devam eder.

Hayatı idamede bir şeyler satın alıp yığmak asla mutlak çözüm değildir. Bülent Bey'in de işaret ettiği gibi bilgi beceri bilinç önemlidir. Alet edevat evde kalabilir ama bilgi beceri ve bilinç her yere sizle gider.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #203 : 11 Aralık 2014, 13:15:32 »

Bir kaç yerde takıldım. Tatlı su balık avı  amatörce de olsa yapmaktayım. Solucan bulmak o kadar basit bir iş değildir. Kaldı ki solucan yaşayabilecek  kadar organizma açısından zengin bir toprak örtüsünde elbet yiyecek başka şeylerde vardır. Solucanı nasıl ve nerede buluruz sorusunu araştırmak lazım.Ha keza ağaç kurdu,karınca larvası bunları tepside önümüze koymayacak kimse.

Sayın DUMRU:

Arıcılık yapıyorsunuz:

Murat ustam, bu konuda edinilmiş müspet bir deneyiminiz mi var yoksa tahmininiz mi?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #204 : 11 Aralık 2014, 17:51:36 »

Murat ustam, bu konuda edinilmiş müspet bir deneyiminiz mi var yoksa tahmininiz mi?

Balık tutmayalı çoooook uzun yıllar oldu.
Aslında oltanın başında beklemeye sabredemem yani balık tutmak benim işim değil.

Daha hiç av eti ağzıma koymadım.

Balık yemesemde aramam, ben kara etçiyim.

Kurtçuklara gelince: benim arkadaşım vardı isterdi, ona ayırırdım.
Bilirsin ilkbaharda varrao mücadelesi için çıkarıp attıklarımı ona verirdim

Nasıl kullanır hangi balık için oltaya takar hiç sormadım.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #205 : 11 Aralık 2014, 18:27:18 »
Murat AKIN ustam:
Arkadaşınızı görürseniz sormanızı rica edeceğim. Konusu açılmışken isabet olmuş,bu kurtçukların yüksek oranda protoin içerdiği ve afrodizyak etikisi olduğunu duymuştum. Hani peteği bozarken bembeyaz süt gibi akıyor.Bu konuda bilginiz var mıdır?

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #206 : 11 Aralık 2014, 19:34:47 »

Sayın DUMRU:

Arıcılık yapıyorsunuz:

Merhaba üstadlarım,
Bu konunun burada konuşulduğunu daha yeni gördüm. Ben ulusal ve uluslar arası turnuva balıkçıyım. Kısa süreliğine ara verdim ama hala aktif olarak olanları takip etmekteyim. Tatlı su balık avı için saydıklarınızın hepsi kullanılır fakat hangi balık için sorduğunuzu göremedim. Tatlı su balıkçılığında kullanılan yemler bölgesel olarak değişir. en iyi karar daha öncedesn balık hangi yeme alışkın ise o yemin kullanılması doğru olandır. Turna avlarında da kullanılan malzemeler her yöre için değişiklik gösterir. İstanbulda sarı(terkoz), kızılırmakta(köprüköy) sedefli beyaz veya sakaryada(sakarya nehri taşkanları) beyaz sahteler daha fazla iş yapar tecrübemle sabittir. sizin saydığınız avlanma yöntemleri eskilerden beri kullanılan yöntemlerdir(solucan, kurt vs. vs.) Modern balıkçılıkta balığın mevsimine göre değişen yeme alışkanlıklarına göre farklı kombinasyonlarda yem hazırlamak gerekir.sorduğunuz sorudan anladığım kadarı ile cevaplamaya çalıştım. farklı sorularınız varsa gücüm yettiğince cevaplamaya çalışırım.Hepinize Rastgele

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #207 : 11 Aralık 2014, 19:44:34 »
Doğada yaşamı devam ettirme teknikleri bence bi kaç alt bölüm olmalı.
1. SU bulma
2. Ateş yakma
3. Barınak yapma
4. Yiyecek bulma
5. iklim koşulları ile mücadele.
6. Basit alet yapımı.
7. Yön bulma.

Yön hissim hiç yok desem yeridir. Girdiğim binanın kapısını çıkışta bulamadığım olur.Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Merhaba,
Yön duygusunu ilk kaybeden canlı insandır.  Güneşi okumasını öğrenirseniz kesinlikle kaybolmazsınız. 2 gün ve 65 km sık orman örtüsü ve 15cm kar varken sadece güneşe bakarak yol aldım ve koybolmadan çok küçük bir sapmayla hedeflediğim noktaya ulaştım. Eğer hava bulutlu değilse güneşten aldığınız kerterizi gece ay çıktığında aydan faydalanmak için kullanabilirseniz gecede yol alırsınız. çok karmaşık yazdım ama anlamadığınız noktalarda yardımcı olurum.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #208 : 11 Aralık 2014, 19:59:51 »
Ateş şiringası ve taş-çelik ikilisiyle ateş yakmak...

https://vimeo.com/47355667

https://vimeo.com/47355668
Merhaba,
Taş çelik ikilisi dediğiniz ekipmanları ben aktif olarak doğaya çıktığımda kullanıyorum illa çelik olması gerekmiyor iki çakmak taşını birbirine vurduğunuzda da kıvılcım çıkarabilirsiniz. bu 5000 yıl önce buzullarda özmüs birinin cebinden de çıkmıştır. Sırf bu nostaljik durumu yaşamak için kullanıyorum. İsterseniz anlatırım çok basit ve etkili..

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #209 : 11 Aralık 2014, 22:50:20 »
Güzel bir yazı olmuş, uzun uzadıya elinizden geleni yazmışsınız. Bir kaç yerde takıldım. Tatlı su balık avı  amatörce de olsa yapmaktayım. Solucan bulmak o kadar basit bir iş değildir. Kaldı ki solucan yaşayabilecek  kadar organizma açısından zengin bir toprak örtüsünde elbet yiyecek başka şeylerde vardır. Solucanı nasıl ve nerede buluruz sorusunu araştırmak lazım.Ha keza ağaç kurdu,karınca larvası bunları tepside önümüze koymayacak kimse.

Muhsin Yazıcıoğlu hayatını kaybettiği kaza(?) dan sağ kurtulup  çok sonra  hayatını kaybeden gazeteci yerine koyun kendinizi. Hayatta kalmak için ne yapabilirdiniz? Günümüzün konusu bu olsun, buyrun.

Keşke çıtayı bu kadar yükseğe koymasaydınız :-[
Hayatını kaybedenlerin hepsine tekrar Allah'tan rahmet diliyorum.
Şahsen içinde ölüm olan olaylar hakkında, herşey olup bittikten sonra yorum yapmayı çok doğru bulmuyorum. Bu hem müteveffalara hem de ailelerine saygısızlık gibi geliyor bana.
Çok detaya girmek istemiyorum ama kaçamak cevap veriyormuş gibi size de saygısızlık yapmamak için, bu olay hakkındaki düşüncelerimi çok kısa bir şekilde yazayım.
Hatırladığım kadarıyla gazeteci kardeşimizde kazada yaralanmıştı. Yani hayatta kalma mücadelesine, malzeme ve belki bilgi eksiklikleri, fırtına vb. gibi olumsuzlukları da eklersek bir, iki, üç değil ona sıfır gibi bir farkla geriden başlamıştı. Üstüne kazaya maruz kalmanın ve diğer insanların hayatını kaybetmiş olması gibi bir de moral çöküntü de vardı ki en önemli eksikliktir. Helikopterden ayrılmasını doğru buluyorum. Kendisine sığınak ararken hayatını kaybetti diye biliyorum. Başka bir zaman donarak ölüm ve emareleri hakkında da yazabiliriz, ama bu olay üzerinden devam etmeyi çok doğru bulmuyor ve affınıza sığınıyorum. Söyleyecek son şey gazeteci kardeşimiz o şartlarda doğru olanları yapmıştır, ama vadesi mücadelesini tamamlamasına müsaade etmemiştir. Tekrar Allah rahmet eylesin.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #210 : 11 Aralık 2014, 22:58:49 »

Keşke çıtayı bu kadar yükseğe koymasaydınız :-[
Hayatını kaybedenlerin hepsine tekrar Allah'tan rahmet diliyorum.
Şahsen içinde ölüm olan olaylar hakkında, herşey olup bittikten sonra yorum yapmayı çok doğru bulmuyorum. Bu hem müteveffalara hem de ailelerine saygısızlık gibi geliyor bana.
Çok detaya girmek istemiyorum ama kaçamak cevap veriyormuş gibi size de saygısızlık yapmamak için, bu olay hakkındaki düşüncelerimi çok kısa bir şekilde yazayım.
Hatırladığım kadarıyla gazeteci kardeşimizde kazada yaralanmıştı. Yani hayatta kalma mücadelesine, malzeme ve belki bilgi eksiklikleri, fırtına vb. gibi olumsuzlukları da eklersek bir, iki, üç değil ona sıfır gibi bir farkla geriden başlamıştı. Üstüne kazaya maruz kalmanın ve diğer insanların hayatını kaybetmiş olması gibi bir de moral çöküntü de vardı ki en önemli eksikliktir. Helikopterden ayrılmasını doğru buluyorum. Kendisine sığınak ararken hayatını kaybetti diye biliyorum. Başka bir zaman donarak ölüm ve emareleri hakkında da yazabiliriz, ama bu olay üzerinden devam etmeyi çok doğru bulmuyor ve affınıza sığınıyorum. Söyleyecek son şey gazeteci kardeşimiz o şartlarda doğru olanları yapmıştır, ama vadesi mücadelesini tamamlamasına müsaade etmemiştir. Tekrar Allah rahmet eylesin.
Merhaba,
+1
Ayağı kırılmıştı.......... detayını yazdıklarınıza hak verdiğimden yazmak istemedim.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #211 : 12 Aralık 2014, 00:16:42 »
Yaşanmış o hazin olayı örneklendirmemin nedeni herkesçe biliniyor olmasıdır, haricinde sizin aksinize düşünmüyorum.

Ben hayatta kalma deyince Bozkır dağlarında kaybolduğumu hayal ederim. Yaylalarda alabildiğine bozkır,şansınız varsa su bulabilirsiniz. Onun dışında ancak ot ile beslenebilirsiniz.Açık arazi ne yakacak odun vardır nede yiyecek meyve..

Hele ki  gördüğünüz tek şey kar beyazlığı ise o ortamda hayatta kalmak için bilgi ve beceri her zamankinden çok lazım olacaktır.

Buyrun sizleri o bozkıra bıraktık. Ne yapardınız?

Balık konusuna gelince ben genelde sazan avına giderim. Solucan,sülük,mısır ve hamur kullanırız mevsimine göre.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #212 : 12 Aralık 2014, 00:20:25 »
Hoş geldiniz ve yazı için elinize sağlık Bülent Bey.

Ben Güneş'in yönü ile ilgili bir not düşeyim. Kuzey yarım kürede Güney'den ilerler demişsiniz. Güneş yaz mevsiminde Doğu-Kuzey doğu arasından doğar ve Batı-Kuzey Batı arasından batar. Evimin Kuzey'e bakan odalarından yazın bir sabah bir de akşam Güneş girmektedir. İşte o yüzden Güneye bakan ev iyidir. ;) Kabaca yerel saatte sabah altı gibi Doğuya, akşam altı gibi de Batıya geliyor olmalı.

Bushcraft, ben doğaya gidiyorum, ihtiyacım olan şeyleri de mümkün mertebe doğadan karşılayacağım diyerek başlanılan, süpriz faktörü değil bilinçli hazırlanmanın söz konusu olduğu hal için kullanılan, dağ bayır marangozluğu etkinliğinin adıdır denebilir.

Survival/Hayatı idame ise "şurada şu vakitte olur/olsun" diyemeyeceğimiz, gardınızı düşürmenizle yada koşulların uygunsuzlaşmasıyla başınıza bir hal geleyazması halidir denebilir. Vakti yeri bilemediğinizden dolayı da hazırlıksız olarak yakalanmanız işten değildir. Bir çok insan koca bir çanta dolduracak malzemeye sahiptir ama çok iddialı, külfetli malzeme alıp bunları yanında bulunduramamaktan, adamsendecilik yada tembellikten gerektiğinde bu malzemeyi yanında bulamaz, bulamayınca da o anın adı hayatı idame konur. Tedbirli olan için ise o an hayatı idame öyküsüne bile dönüşmez. Problemi neyse halleder ve yaşamaya devam eder.

Hayatı idamede bir şeyler satın alıp yığmak asla mutlak çözüm değildir. Bülent Bey'in de işaret ettiği gibi bilgi beceri bilinç önemlidir. Alet edevat evde kalabilir ama bilgi beceri ve bilinç her yere sizle gider.

Tanımlar konusunda hemfikir olduğumuzu söyleyebilirim.
Survival ile ilgili görüşlerimi biraz daha açmak isterim müsaadenizle.
"Ben survival konusunda eğitimliyim" demek isteyen herkesin mutlak surette bushcraft bilmesi gerekir. Bushcraft, survival eğitiminin önemli bir parçasıdır.
Survival konusundan bahsederken, örneğin ABD'de bir gün dünyanın zombiler tarafından istila edileceğini düşünen ve hayatta kalmak için hazırlık yapan hiç de küçümsenmeyecek bir kitle vardır. Bu ve bu tip  "çatlaklıkları" :'( kapsam dışı tutuyorum.
Ayrıca bahsini ettiğiniz çanta dolusu survival malzemesi satın almanın, aslında hayatta kalmaya hazırlık maksadıyla değil, bir tür kolleksiyonerlik ve hatta aşırı durumlarda fetişizm olduğunu düşünüyorum. Hepimizin içinde hayatta kalma içgüdüsü var ve değişik şekillerde bunu ortaya koyarız. Belki aşırı malzeme satın alanlar Erich Fromm'un "Olmak ya da Sahip Olmak"ta bahsettiği gibi bazı eksikliklerini (hayatta kalabilme yetisi) sahip olarak (hayatı idame malzemelerine) gidermeye çalışıyor olabilirler. Bunun da savunulacak bir tarafı yoktur ve bizim konumuzdan ziyade Psikoloji Biliminin ilgi alanına gireceğini düşünüyorum. Sonuç itibarı ile bir insanın doğada taşıyabileceği malzeme bellidir. Bazı malzemelerin alternatifli olması da (yaz-kış, soğuk iklim-çöl vb gibi farklılıklar) anlaşılabilir.
Doğada malzeme taşımak deyince, buna iki türlü yaklaşım vardır:
1. Eşek gibi taşırım, kral gibi yaşarım.
2. Kral gibi yürürüm, it gibi sürünürüm.
Bu tercih meselesidir. Az malzeme ile rahat yürüyüş tercih edenler, konaklama esnasında çok kısıtlı imkanlara sahip olabilirler. Taşıdığınız her gram malzeme size konaklama esnasında bir tür lüks olarak geri döner. Tabii kamp hayatının olmazsa olmazı eldekini dostlarla paylaşmak olduğu için, "kral gibi yürüyen" arkadaşların, "eşek gibi taşıyan" arkadaşların imkanlarını, onlardan fazla kullanması "eşekliğin" hoş karşılanmayan bir başka türüdür

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #213 : 12 Aralık 2014, 00:39:35 »
Survival'a devam edelim biraz daha :)
İnsan hayatı bilinçli veya bilinçsiz yapılan planlamalar üzerine kuruludur. Hepimizin hayatla ilgili bir beklentisi, umudu, ve bunlara ulaşmak için kurguladığı planları vardır.
Önceki iletide belirttiğim gibi içgüdüsel olarak hayatta kalma dürtüsü (aslında planı) hep aklımızın bir köşesinde hazır olarak bekler. Karşıdan karşıya geçerken hızla gelen arabayı gördüğünüzde hiç düşünmeksizin sizin de hızınızı artırmanız beynin kontrol edilemeyen bölümdeki hayatta kalma planının bir parçasıdır.
Uzatmayayım, gündelik hayatımızda belli senaryolar üzerine planlar, planladığımız her şey için de ihtimali planlar yaparız. Örnek; ben  kayak severim ve ormanla kaplı bir piste gittiğim zaman, pist dışında ağaçların altındaki çiğnenmemiş kar mıknatıs gibi beni çeker ve düşünmeden dalarım. Ama benim ormanlık arazide bol karda kayak yapma senaryomun ihtimali planı daima hayatı idame planıdır. Sırt çantasız hiçbir zaman kayağa gitmem. Çantamda daima cep telefonu, bıçak, ip, ilk yardım kiti, pusula, gps, yedek eldiven, başlık vb. bulundururum. Bunlar benim kaza vb. ihtimalleri düşünerek hazırladığım hayatı idame planımın parçalarıdır.  Bir kaza anında bunları kullanmak üzerine kurulu planı zaten herkes kafasında yapacaktır. Detaylara çok gerek görmüyorum.
Biraz fazla plan, plan, plan dedim, sıkıcı olabilir, formasyon gereği biraz fazla takıyor olabiliriz. Ama bu planları hiç yapmayan "kamikaze" kılıklı insanlar da vardır ve genelde ya kendilerine ya da çevrelerindekilere zarar verirler.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #214 : 12 Aralık 2014, 01:06:16 »
Anlatmak istediğim şey "survival için hazırlanacağım, öğreneceğim, malzeme temin edeceğim" diyorsanız, bunu hangi senaryo dahilinde yapacağınıza karar vermenizdir. Deniz sevmeyen, ayağını suya sokmayan bir survival meraklısının, denizle ilgili malzeme temin etmesine, veya Bodrum'da yaşayan ve karlı dağlarda işim olmaz diyen birisinin kar malzemesi temin etmesine, kendilerine belirledikleri senaryo gereği çok ihtiyaç yoktur.
Uzun lafın kısası, "ben nerede, hangi şartlarda hayatımı idame ettirmek için malzeme ve eğitime ihtiyacı duyarım?" sorusunun cevabı sizlerin hayatta kalma planınızın temellerini oluşturacak ve ihtiyaçlarınızı (eğitim, malzeme vb.) belirleyecektir. Soru: Uludağ'a kayağa gideceksiniz, akrep, yılan sokmasına karşı kit vb. şeylere ihtiyaç duyar mısınız? Tabii ki hayır. Hayatı idame planınız daha ziyade kar ve dağcılıkla ilgili senaryolar üzerine kurulu olacaktır.
Survival, her gün yaşamımızın bir parçasıdır ve hazırlıklı olmakla ilgili bir şeydir. Bu sitenin meraklılarının çok büyük bir kısmının gündelik hayatta çakı vb. şeyler taşıdığını düşünüyorum. Benim bazen 2-3 tane birden taşıdığım olur. Bilinçaltımda, yiyeceğim elmayı soymanın ötesinde, karşılaşacağım herhangi bir günlük problemi (hayatta kalma ile ilgili de olabilir, kavgalar konumuzun dışındadır) bıçakla çözebileceğimi düşündüğüm için bıçak taşırım. Ormana yürüyüşe gidenler, aynı nedenlerden dolayı bıçak taşırlar. Bu sizin survival planınızın bir parçasıdır. Survival dediğimizde herkesin Robinson Crusoe gibi bir adaya düşeceğini hayal etmesine gerek yoktur, ama bir denizcinin hayatta kalma planları içerisinde de mutlak surette yer alması gerekir bu senaryonun.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #215 : 12 Aralık 2014, 02:28:02 »
Yaşanmış o hazin olayı örneklendirmemin nedeni herkesçe biliniyor olmasıdır, haricinde sizin aksinize düşünmüyorum.

Ben hayatta kalma deyince Bozkır dağlarında kaybolduğumu hayal ederim. Yaylalarda alabildiğine bozkır,şansınız varsa su bulabilirsiniz. Onun dışında ancak ot ile beslenebilirsiniz.Açık arazi ne yakacak odun vardır nede yiyecek meyve..

Hele ki  gördüğünüz tek şey kar beyazlığı ise o ortamda hayatta kalmak için bilgi ve beceri her zamankinden çok lazım olacaktır.

Buyrun sizleri o bozkıra bıraktık. Ne yapardınız?

Balık konusuna gelince ben genelde sazan avına giderim. Solucan,sülük,mısır ve hamur kullanırız mevsimine göre.

Bu daha güzel bir senaryo oldu şimdi ;D
Bazı değişkenleri sıralayacağım senaryoda belli olmayan:
1. Kaç kişiyiz?
2. Hasta, yaralı var mı?
3. İletişim imkanları nelerdir?
4. Malzememiz nedir?
5. Günün hangi saatindeyiz?
6. Biz ne maksatla oraya gitmişiz ki hayatı idame şartları hasıl olmuş? Olayın geçmişinde bizim orada olduğumuzu bilen var mı, takip eden var mı?
7. Absürt olacak ama memleketin geri kalanına ne olmuş, hayat devam ediyor mu?
7. .........
Bu değişkenler uygulayacağımız hareket tarzımızı çok değişik şekillere sokacaktır.
Ben kendim için kötü senaryo oluşturayım; yalnızım, kışın, iletişim yok, malzeme yok, gece.... Müsaade ederseniz hasta yaralı olmayayım.
Dağlardayım demiştik. Planım büyük ihtimalle şu olurdu:
1. Durma, sakin bir şekilde yürü, yürürsen üşümezsin.
2. Asla tırmanma (irtifa kazanma), daima irtifa kaybetmeye çalışarak mümkünse yol, patika, elektrik veya telefon hattı, olmazsa bir dere yatağı bulmaya çalış. Bulduğunda aşağı doğru takip et. Yol, su elektrik medeniyettir, ucunda mutlaka yerleşim yeri vardır.
3. Yürürken görebildiğin kadarıyla ışık tespit etmeye çalış.
4. İlk yerleşim, yerine ulaştığında yardım iste.
Evet çok basit bir şekilde, hayatta kalma stratejimi medeniyete ulaşmak üstüne kurardım. Basamakları da kabaca bunlar olurdu. Uygulamadaki taktik detaylara girmedim fazla, çok uzun olmasın diye. Ama dikkat edeceğim taktik ve tekniklere birkaç örnek vermek gerekirse;
1. Ayakkabını sağlam bağla. Sakatlanma, kaçmak zorunda kalırsan kaybetme vs.
2. Sürekli yönünü kontrol et, daireye bağlama.
3. Yürüyüşe başladığın andan itibaren gördüğün ilk sopayı al, daha iyisini gördüğünde değiştir, kendi boyuna yakın yaklaşık bilek kalınlığında bir sopa bulana kadar aşağı yürüyüşe devam et. Sopa arama, önüne çıkan fırsatları kullan.
4. Yol boyunca takribi en geç 30 dakikada bir, konaklamaya uygun yer tespit etmeye çalış, işler kötü giderse, hatırında kısa sürede başını sokabileceğin bir yer olsun (Aynı şekilde ateş yakılabilecek malzemelerin de keşfini yap sürekli).
5. Mağara vb. yerlerden uzak durmaya çalış, zorda kalmadıkça girme, kış uykusunda bir hayvan olabilir. (Birçok insanın aksine vahşi hayvanlarla karşılaşma riskini ben çok önemsemesem de, yine de zorda kalmadıkça girmem. Muhtemelen vahşi hayvanlarla ilgili bu yaklaşımım eleştirilebilir ama cevabını vermeye de hazırım. Girmeye karar verirsem de mutlaka uzaktan taş vs. atarak keşfini yapmaya çalışırım.)
6. Yürüyüş boyunca su bulduğun her zaman susamasan dahi mutlaka iç.
7. Her türlü iz ve emareyi (ayak izi, hayvan (koyun, keçi, inek vs.) pisliği vs.) tespit etmeye çalış.
8. Kuru ot, yaprak vs. buldukça elbise katlarının arasına doldur.
9. Başını asla açıkta bırakma, ısı kaybının en önemli kısmı baştaki çıkıntılardan (kulak, burun) olur.
................
gibi sayfalarca bir liste oluşturulabilir.
önemli olan doğru stratejiyi oluşturmaktır. Çok meşhur bir söz vardır, "stratejik hatalar, taktik başarılarla çözülemez/düzeltilemez"
Hastalık ve sakatlık durumuna özellikle girmedim çünkü alternatifleri çok fazla. Yine de bir kısmı için çözüm üretilebilir. Ancak kısmetten çıkan bir uzuv için, Bağdat'tan koşarak gelen diğer uzuvlar hakkında meşhur bir söz vardır. Murphy kanunları der ki "Ters gidebilecek her şey, ters gidecektir."
Derseniz ki " hani kardeşim bushcraft falan üfürüyordun, niye uygulamadın?" Bushcraft hayatta kalma için son tutunulacak daldır. Yolculuk esnasında sopanın silaha çevrilmesi gibi kırmaya dayalı  ;D basit bushcraft teknikleri uygulasanız dahi, (medeniyet tümden yok olmadıysa) hayatta kalma stratejisi bushcraft üstüne kurulmamalıdır. Önce hayatınıza tehdit teşkil eden ortamdan kurtulmaya çalışmalı, çare yoksa bu ortama adaptasyon teknikleri geliştirmelisiniz. Adaptasyon çok önemli bir kelimedir, çünkü doğa şartlarıyla mücadele
etmeye kalkarsanız kazananın kim olacağı başlangıçtan bellidir. Ancak adapte olursanız hayatta kalabilirsiniz.
Sanırım sıkıcı olmaya başladım artık, bugün burada keseyim. ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #216 : 12 Aralık 2014, 09:46:31 »
Valla bence çok güzeldi. Sıkıcılığın yakınından bile geçmedi.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #217 : 12 Aralık 2014, 10:06:01 »
müteveffalara

Özür dilerim biraz konu dışına çıkacağım, konuyu dağıtmış olarak düşünmeyin.
Alıntı yapacak yer uzaklaşınca hoşuma gitmiyor.

Geçenlerde bir tarih proğramında tartışma vardı.

Müslüman ölünün arkasından "mütevffa" denilmiyormuş.
Sözlükleri açıp tartışıyorlardı.

Sayın Bülent Kutsal Beyin yorumları çok etkili, dönüp, dönüp yeniden okudum, teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 10:07:47 Gönderen: Murat AKIN »

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #218 : 12 Aralık 2014, 10:30:05 »
Bende hic ssikilmadan okudum super paylasim
Bulent abi sen galiba anlarda golbasindasin
Yada guvercinlikte

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #219 : 12 Aralık 2014, 10:49:15 »
Okumaktan büyük keyif duydum. Uzun uzun yazabilirsiniz bence hiç sorun yok.
Okinawian