Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #240 : 15 Aralık 2014, 10:52:49 »
Gelelim 7. maddeye. Nasıl yararlanabiliriz?

7. Her türlü iz ve emareyi (ayak izi, hayvan (koyun, keçi, inek vs.) pisliği vs.) tespit etmeye çalış.

İnsan ve evcil hayvan izi medeniyete gider. :)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #241 : 15 Aralık 2014, 13:13:21 »
Metin Bey zaten cevabı vermiş 8)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #242 : 15 Aralık 2014, 21:34:47 »
Saat ile yön tarifi demiştim,

İnşallah resim çıkmıştır.
Neyse bunlar ilk bicagi yapana kadar, gozlerden uzakta antrenman oluyor ;D ogreniriz boylece,
Teknik basit,
Akrebi güneşe dogru ceviriyoruz, 12 ile olan açıortay kabaca guneyi gosterir.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #243 : 15 Aralık 2014, 21:37:02 »

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #244 : 25 Aralık 2014, 09:40:47 »
Belki bir çoğunuz biliyordur ama doğada yaşam dendiğinde aklıma ilk gelen isimdir serdar kılıç programlarını (doğadaki insan,doğada tek başına) çok izledim kendini tamamen bu eğitime adamış bir insan idolümdür ;) izlemeyenlere ilk bölümden başlamalarını tavsiye ederim ben şahsım adına çok şey öğrendim ateş yakmaktan barınak yapımına bir çok şey.
http://serdarkilic.com.tr/

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #245 : 25 Aralık 2014, 10:14:02 »
Bende serdar klici severek izlerim kullandigi bicaga hayran olurdum tabi bu forumla tanismadan once burdaki ustalarin yaptigi bicaklari gorunce serdar klicin bicagi artik bana guzel gelmiyor :2up

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #246 : 20 Ocak 2015, 00:58:41 »
https://m.youtube.com/watch?v=Qagl0bjkQLk

Ateş yakmanın çok ilginç bir şekli.
Yalniz, sakız  tasimalisiniz.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #247 : 20 Ocak 2015, 16:55:19 »
çok enteresan bir yöntemmiş. oldukça da pratik aslında  8)

bir soru da ben sorayım peki; barınak yapımı veya çadır kurma durumunda, giriş/kapı kısmını neye göre belirlemeliyiz? çadırda yatış pozisyonuna göre başın yukarıya geleceği şekilde çadırı konumlandırmak iyi diye biliyorum ve sivrisinek olması muhtemel bölgelerde rüzgarın estiği yönün aksi istikametinde çadır girişi olduğunda sivrisinek ve uçan haşerata karşı kapı korunmuş oluyor. fakat barınak yapma durumunda, mesela açık arazide büyük bi ağaç var ve bu ağacı merkez alarak bir barınak kurulacak. bu durumda kapı/giriş istikameti seçimi kritik bir karar mıdır ve neleri etkiler. tabi bu vesile ile barınak/çadır için uygun olmayan, kaçınılması gereken bölgeler ve noktalar üzerinde de biraz konuşmak gerekir sanıyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #248 : 20 Ocak 2015, 19:16:10 »

denedim az daha başarıyordum çok ilginç acaba bıçak kılıflarına sakız gözü mü eklesek
yada nikotinci abiler de paketlerin parlak kısmıyla deneyebilirler...
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #249 : 20 Ocak 2015, 19:18:08 »

+1
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #250 : 20 Ocak 2015, 19:50:34 »
Belki bir çoğunuz biliyordur ama doğada yaşam dendiğinde aklıma ilk gelen isimdir serdar kılıç programlarını (doğadaki insan,doğada tek başına) çok izledim kendini tamamen bu eğitime adamış bir insan idolümdür ;) izlemeyenlere ilk bölümden başlamalarını tavsiye ederim ben şahsım adına çok şey öğrendim ateş yakmaktan barınak yapımına bir çok şey.
Merhaba,
Eğer uygun zamanda gerçekleşirse Serdar KILIÇ ile doğda yaşam adı altında toplanacağız.Zaman ve mekan belli değil ileriki zamanlarda belli olacak. Bu sitenin varlığından da bahseder ve buradaki gelmek isteyen arkadaşlar ile birlikte bıçakçılı üzerine bir kampı konuşabilirim. Kesin olur diyemiyorum sadece denerim.Gelmek isteyen olur diye düşünüyorum.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #251 : 20 Ocak 2015, 23:03:19 »
çok enteresan bir yöntemmiş. oldukça da pratik aslında  8)

bir soru da ben sorayım peki; barınak yapımı veya çadır kurma durumunda, giriş/kapı kısmını neye göre belirlemeliyiz? çadırda yatış pozisyonuna göre başın yukarıya geleceği şekilde çadırı konumlandırmak iyi diye biliyorum ve sivrisinek olması muhtemel bölgelerde rüzgarın estiği yönün aksi istikametinde çadır girişi olduğunda sivrisinek ve uçan haşerata karşı kapı korunmuş oluyor. fakat barınak yapma durumunda, mesela açık arazide büyük bi ağaç var ve bu ağacı merkez alarak bir barınak kurulacak. bu durumda kapı/giriş istikameti seçimi kritik bir karar mıdır ve neleri etkiler. tabi bu vesile ile barınak/çadır için uygun olmayan, kaçınılması gereken bölgeler ve noktalar üzerinde de biraz konuşmak gerekir sanıyorum.

Ustam, ben dilim döndüğünce sorunuza cevap vermeye çalışayım. Benim eksiklerimi de arkadaşlar tamamlarlar.
Aslında, sorunuzun yanıtı, bizzat sorunuzun içinde mevcut. Zaten her şeyi söylemişsiniz.
Ben biraz daha temel kuralları yazacağım.

Daha önce yazmıştım, planımızı senaryo üzerine kurmalıyız diye. Bu durumda da, nasıl bir hayatı idame ortamı ile karşı karşıya olduğumuz çok önemlidir. Bu, çok değişkenli bir problem gibidir. Birkaç tane değişkeni ben sıralayayım, gerisi zaten otomatik gelecektir. Bu değişkenlerden istediğinizi seçerek, kendi senaryonuzu da oluşturabilirsiniz. Gelelim değişkenlere;
-Mevsim, hava şartları nedir? Yağış, rüzgar, aşırı sıcak....
-Nasıl bir arazideyiz? Dağ, ova, yayla...
-Nasıl bir bitki/zemin örtüsü var? orman, ova, çöl, kar, bataklık ....
-Nasıl bir tehdit sıralaması yapıyorsunuz? Hava şartları, düşman, vahşi hayvanlar, uçurum vb. gibi tehlikeli arazi arızaları...
-Ne kadar imkan sahibiyiz? Sıfır malzeme, bol malzeme, zayıf ekip, kuvvetli ekip....
............
Listeye daha birçok soru/değişken eklenebilir. Her bir sorunun cevabı bizim yapacağımız her türlü planı (barınak yapımı dahil) etkileyecektir. Listeyi uzatmak istemiyorum, sıkıcı olmasın.

Konu barınak yapımı ve barınak için bölge seçimi olunca, bu sorularla (yukarıdaki değişkenlerle) ulaşmak istediğimiz sonuç;

Nasıl bir barınak yapmaya ihtiyacımız var?

sorusunun cevabı olacaktır. Bir senaryoda uygun olan barınak, diğerinde çok büyük tehlikeler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Şimdi, önce bir barınak tanımı yapalım:

Barınak;
Sizi, içine girdiğiniz zaman, dışarıda kalan ve yüzleşmek/karşılaşmak/yaşamak/savaşmak/katlanmak.... istemediğiniz şeyden koruyan/ayıran/uzak tutan/engelleyen...  her türlü koruyucudur.

Bu başlık altında, vahşi hayvanlar (özellikle ayılar) hakkında bolca yorum yapılmış. Anlaşılan o ki arkadaşların önemli sayılabilecek bir kısmı ayıları tehdit olarak görüyor. Benim tehdit sıralamamda ayılar veya vahşi hayvanlar genelde çok çok daha alt sıralarda gelir. Bu doğru-yanlış meselesi değildir, bir tercih meselesidir. Daha önce söylemiştim, sizi hayatta tutan, sevdiklerinize ulaştıran her türlü seçim yüzde yüz doğrudur. Genelde, benim tehdit değerlendirmem daha ziyade hava ve arazi şartları üzerine kurulu olacaktır ve ben kendimi bunlardan korumaya dönük bir plan yaparım. Tekrar etmek gereği duyuyorum, doğru veya yanlış yoktur, mevcut şartların size dikte ettiği seçenekler vardır. Tercih tamamıyla size aittir ve sonucuna da siz katlanırsınız. Tıpkı hayatın kendisi gibi değil mi? Mesele tercihleri/öncelikleri doğru belirlemektir. Hiç aklımıza gelmeyecek şeyler bazen tehdidin en büyüğü olabilir. Biraz sonra örnek vereceğim buna.

Şimdi barınak yapımında dikkat etmemiz gereken faktörleri/değişkenleri kabaca sıralayalım:
-Barınağı yapacağımız bölge,
-Barınağın zemini,
-Barınağın duvarları,
-Barınağın çatısı,
-Duman/havalandırma bacası,
-Barınağın girişi.

Liste yine uzatılabilir, benim temel faktörlerim bunlar.
Aslında buraya kadar okudunuz ve sıkıldınızsa burası okumayı bırakacağınız noktadır. Bütün mesele, benim kendime göre oluşturduğum gibi bir liste oluşturup, seçimlerinizi, ve seçimlerinize göre de planınızı yapabilmektir.
Bundan sonra sadece yukarıdaki faktörlerin açıklamalarını yapmaya çalışacağım.
« Son Düzenleme: 20 Ocak 2015, 23:07:12 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #252 : 20 Ocak 2015, 23:31:54 »
Bölge:
İlk seçilmesi gereken şey nerede barınak yapacağımızdır.
Seçimde zorlanıyorsanız, şu sorulara cevap verin:
-Neye yakın olmak istiyoruz? Ağaçlar, kayalar, su kaynağı, yiyecek kaynağı......
-Neyden uzak olmak istiyoruz? Hayvan barınakları (güldüğünüzü görüyorum ;)), uçurum vb. tehlikeli arazi, düşebilecek kayalar veya kırık dalların altı, aşırı rahatsızlık veren şeyler (şelale gürültüsü, hayvan leşi.....
Barınak için bölgeyi genel olarak seçtikten sonra, tam nokta seçimine gelir sıra. Bence,  çevreye göre biraz daha yüksekte kalan, yağmur vb. durumunda su tutmayan bir yer seçmek, daha sonra barınağın yerini değiştirmekten kurtarır sizi. Unutmayın, su daima aşağı akacaktır, su yoluna barınak kurarsanız, bir gece göl içinde uyanabilirsiniz. Okurken, "çok eğlenceli bir macera olurdu" falan diye düşünüyorsanız, vazgeçin, kesinlikle değil. :o
Velev ki böyle bir hata yaptınız, çare yok, barınak yerini değiştirene kadar tedbir alacaksınız. Ya bir kanal kazacaksınız suyun akması için, ya da su yoluna bir set kurarak yolunu değiştireceksiniz.
Son söz; Su yolunu bulur, bu tedbirler geçicidir. İnanın yüzlerce yıldır, her yağmurda su oradan akmıştır, debelenseniz de yine akacaktır. :D

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #253 : 20 Ocak 2015, 23:49:18 »
Zemin:
Aslında bunun en kolay tanımı "yatmayı isteyeceğiniz yer" olacaktır. Tabii ki kuş tüyü bir zemin hayal edebilirsiniz. Karınca yuvalarından vb. uzak durun. "Ohh ne güzel burası yaprakla kaplıymış" dediğiniz zeminde gömülü olan bir kayanın, tam sırtınızın ortasına batan çıkıntısı acayip gıcık edecektir, iyi kontrol edin. Bataklık bir bölgede iseniz, tabii ki zemin (ıslak sevmiyorsanız) kaçınılacak bir faktör olacak, ya bir ağaç üstüne (börtü böceğe dikkat), ya da varsa veya yapacağınız hamak benzeri ağ üzerine yerleşeceksiniz. Bir anda bütün barınak planı değişti değil mi? Az evvel "hiç aklımıza gelmeyecek şeyler, tehdidin en büyüğü olabilir" demiştim. İşte örnek, leçelik, kayalık bir bölgede, "ne güzel, tam yatak olacak gibi dümdüz" dediğiniz kayanın altı akrep yuvası olabilir. Eğer efsunlu değilseniz, akrepleri ayılardan çok umursamalısınız bence :o

Burada, konu dışına çıkarak, çok önemli bir hususu hatırlatmak istiyorum.
"Durumsal farkındalık", diye bir kavram var. Eğer, çevrede ne olup bittiğini iyi gözlemlemiyorsanız, hayatı idameye mahkum kalmanın ötesinde başınıza geleceklerin en kötüsü olmayabilir ???. İleride bir gün bundan da bahsedebiliriz. Şimdi konumuza dönelim.
« Son Düzenleme: 20 Ocak 2015, 23:53:33 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #254 : 21 Ocak 2015, 00:16:57 »
Merhaba,
Eğer uygun zamanda gerçekleşirse Serdar KILIÇ ile doğda yaşam adı altında toplanacağız.Zaman ve mekan belli değil ileriki zamanlarda belli olacak. Bu sitenin varlığından da bahseder ve buradaki gelmek isteyen arkadaşlar ile birlikte bıçakçılı üzerine bir kampı konuşabilirim. Kesin olur diyemiyorum sadece denerim.Gelmek isteyen olur diye düşünüyorum.

Bence Serdar Hoca, Türkiye'de bu işin zirvesidir. Dünya çapında ünlü olmamasının nedeni olarak 1. Lisan, 2. Ülkemizde, o çapta bir prodüksiyon yapacak medya şirketinin olmayışını görüyorum. Şahsına veya Bilgi birikimine saygısızlık gibi algılanmasını istemem bu sözümün. Yoksa en başta tevazuu olmak üzere fazlası var eksiği yok. Programlarını İngilizce yapıyor olsa durum çok farklı olurdu demeye çalışıyorum.
Ben her zaman gelmek isterim bu tip bir faaliyete.
Yeter ki şartlar müsait olsun.
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2015, 00:23:29 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #255 : 21 Ocak 2015, 00:17:58 »
Akreplere dikkat deyip geçivermişim, sadece akrep değil bütün börtü böceğe dikkat!!!

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #256 : 21 Ocak 2015, 00:20:55 »
"Lan amma saçmalamış, Türkiye'de öyle bataklık mı var" diye düşünüyor olabilirsiniz, biz sadece hayal ediyoruz.
Hem hayatı idame şartlarına maruz kalabileceğini düşünen/hayal eden bir zihnin (benimki dahildir buna, "tarihin sonu" meselesi çok absürt gelmiyor bana), bataklığa takılması biraz ironik olmaz mı?

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #257 : 21 Ocak 2015, 00:24:54 »
Merhaba,
Ben  serdar abiyi pek severim tanışıklığımız yok ama kendisi her hususta örnek aldığım kişilik, karakter, bilgi ve beceriye sahip. Uygun ortam olursa tanışıp sohbet etmeyi çok isterim. Hatta şu an ısıl işlemde olan m390 bushcraft bıçağımı ona hediye etmek niyetiyle yaptım ve ısıl işlem sonrası tamamlıcam kısmetse. E tanımadan nasıl vereceksin bıçağı dersiniz şimdi :) bakalım kısmet buluruz bir yolunu inşallah.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #258 : 21 Ocak 2015, 00:32:26 »
Duvar:
"Duvara ne gerek var?" sorusunu soranlardansanız;
Güneşten korur,
yağmurdan korur,
Rüzgardan korur,
Hayvandan korur (bir seferinde, açıkta yatarken benim hemen yanımdan domuz sürüsü geçmişti, hemen ayıya bağlamaya gerek yok yani ;)),
Isı izolasyonu sağlar,
Sağlam bir çatıyı destekler,
Psikolojinizi destekler,
.............
Mümkünse taştan örülen, çamurla sıvanan bir duvar büyük lüks sağlar.
Taş yoksa, iki sıra ağaç arasına doldurulan toprak da güzel olur.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #259 : 21 Ocak 2015, 00:34:58 »
Siz ayıyı pek dert etmiyorsunuz onu anladım aslında ama hep kafamı kurcalayan bir sorudur. Aç bir ayı veya kurt ta olabilir barınaktan ziyade gece çadıra saldırma ihtimali var mıdır?
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.