Sevgili ustalarım,
Hepimiz bir şeyler öğrenmek için bu forumu takip ediyoruz. Ben kendi adıma çok ama çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Bilgisini paylaşan herkese tekrar teşekkür ediyorum.

Bu bölümde bugüne kadar yapmış olduğum paylaşımlarda, hep doğanın çok değişken olduğunu, kurallara bağlanamayacağını defalarca yazmış bir insan olarak böyle basit bir kuralın (ağacın kuzeyi yosunlu olur) sorgulanmasını çok normal karşılayacağımı belirtmek isterim. Doğanın kurallara bağlanamaması, doğayla ilgili öğrendiğim en önemli şeydir diyebilirim. Doğayla ilgili öğreneceğim bir şey kalmadı gibi bir iddiada bulunmak ise sadece (affınıza sığınarak) katıksız salaklık olur.
Yön tayini konusunda hiçbir zaman yosuna, minareye vb. işimi bırakmam, hep en az iki pusula (gps ve saatim hariç) taşırım. Olmadı, güneş ve yıldızlar benim yardımcım olur.
Her zaman tutarlı olacağını iddia etmemekle birlikte, "yosun kuzeye bakar" meselesinin, teorik olarak doğru olduğunu düşünüyorum, bunun içinde paylaştım. Temel prensip, güneyden esen rüzgarın nispeten ılık olacağı, kuzeyden esen rüzgarın ise soğuk olacağıdır. Bu durum kuzeyde yosun olma ihtimalini artırır. Lakin, doğada her zaman 2+2=4 etmez. Rüzgar da dağ, taş, ağaç, su gibi doğanın bir parçasıdır, çevirebileceği numaralar hakkında biraz olsun fikrim var. Güneyden esen ılık rüzgarları içine alan derin bir vadi, bu esintiyi çok uzaklara taşıyabilir, vadinin yön değiştirmesiyle birlikte rüzgarda yönünü değiştirebilir. Güney haricinde bir yönden esen nispeten ılık rüzgar beni şaşırtmaz. Buna ilave olarak, her 1000 feet (kabaca 330 metre diyebiliriz) irtifa artışında, rüzgarın büyük farklılıklar gösterebileceği varsayılır (bizde). Yerde esen rüzgar istikametine bakarak, atmosferin tüm katmanlarında (biraz abarttım galiba

) rüzgarın aynı yönde olacağı varsayılamaz. İrtifada, yerdekinin tam tersi istikamette esen bir rüzgar görmek kimseyi şaşırtmamalı. Uzatmak istemiyorum daha fazla, kısacası; bölgesel olarak hakim rüzgarlar, hava olaylarında ve doğanın şekillenmesinde etkileyici rol oynarlar. Dolayısıyla yosunların disiplinsiz bir şekilde kuzey harici yerlerde çıkması, sadece onların suçu değil, sistemin suçudur
Forumda meteoroloji mühendisi var mıydı acaba?
Ağacın güneş görmesi/güneş gören tarafı meselesine hiç girmiyorum, yoksa bu sıkıcı mesajımı bitiremem.
Hoş, işiniz yosuna kalmışsa Allah yardım etsin zaten.
Bir hava durumu spikeri vardı, "havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız güzel olsun!" derdi. Bence de "Yosun istediği yerde çıksın, forumun havası güzel olsun, tadı kaçmasın!". Muhtemelen Eylem Ustam haklıdır, belki ben ters bir zamanımda, yanlış anlamış olabilirim.
Antalya'da Karain Mağarası var, 500.000 yıl öncesinden beri yerleşim yeri olduğu söyleniyor. Ben de geçen sene oğlumla beraber gitme şansı buldum. Orada yaşayan insanları düşündüğüm zaman, hepimiz doğa ve doğada yaşam hakkında ilkokul seviyesinde bilgi sahibiyiz, belki ilkokul bile değiliz.
Mühim olan forumun havası güzel olsun, kesin ben yanlış anlamışımdır, o zaman ortamı gerdiysem affola!