Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #300 : 24 Şubat 2015, 09:05:01 »
Wiseman, çok ünlü bir SAS  komandosudur. Tabiri caizse Bear Gyrills'in hocasıdır diyebiliriz.  Bu konuda en çok satan kitaplardan birisidir.  Ne de olsa birlik ismi sattiriyor. Bende de hem kitabı hem pdf'i var.
Merhaba,
pdf'i nereden indirebiliriz. Yada siz gönderebilirmisiniz?

Pdf dosyayı yükledim ama İngilizce, Türkçe versiyonu var mı bilmiyorum...

http://s4.dosya.tc/server/cjbGdf/sas-survival-handbook-revised-edition.pdf.html

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #301 : 24 Şubat 2015, 10:19:36 »
Ben yeni gördüm mesajı, ama sergun'da yüklemiş bu arada ;)
Indirmede sorun var mı?

Wiseman, çok ünlü bir SAS  komandosudur. Tabiri caizse Bear Gyrills'in hocasıdır diyebiliriz.  Bu konuda en çok satan kitaplardan birisidir.  Ne de olsa birlik ismi sattiriyor. Bende de hem kitabı hem pdf'i var.
Merhaba,

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #302 : 24 Şubat 2015, 11:01:46 »
Merhaba,

Arkadaşlar bu linkin temiz olduğuna emin misiniz? Virüs filan olabilir mi? Bende değişik değişik siteler açtı ama...
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Sergun

• 79
    • pinterest
« Yanıtla #303 : 24 Şubat 2015, 11:17:45 »
Alıntı
Arkadaşlar bu linkin temiz olduğuna emin misiniz? Virüs filan olabilir mi? Bende değişik değişik siteler açtı ama...

Linkte bir sorun yok defalarca denedim. Tıkladıktan sonra 7 saniye bekletip download butonu çıkıyor. Dosya da temiz merak etmeyin.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #304 : 24 Şubat 2015, 13:07:26 »
Alıntı

Linkte bir sorun yok defalarca denedim. Tıkladıktan sonra 7 saniye bekletip download butonu çıkıyor. Dosya da temiz merak etmeyin.

Ben de denedim bu arada,  sorunsuz iniyor :)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #305 : 24 Şubat 2015, 13:18:18 »
Alıntı

O zaman bana gerçekten ipfone 6+ gönderecekler  :)) :))

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #306 : 24 Şubat 2015, 16:46:19 »
bu kaynaklar gayet güzel görünüyorlar. iyice okumak lazım  ^-^ paylaşımda bulunan herkese teşekkürler.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #307 : 24 Şubat 2015, 20:37:25 »
Bak usstam, doğayı sevmenin hemen faydasını gördün :D

Alıntı

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #308 : 24 Şubat 2015, 21:34:14 »
Bak usstam, doğayı sevmenin hemen faydasını gördün :D

Alıntı

:D :D

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #309 : 07 Mart 2015, 23:28:55 »
Geçen gün bir belgesel de kelebeklerin biyolojik bir saat OLDUĞUNU antenleri ile Güneş'in konumuna göre güneyi belirleyip sürekli Güneye doğru gittiklerinden bahsetti Buda Yön bulmamızda az da olsa bize fikir verebilir  , Doğa işte her ayrıntısında bir mucize var

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #310 : 08 Mart 2015, 09:46:19 »
Gördüğüm kadarı ile bu forumda hayatta kalma becerilerine ilgisi ve tecrübesi olan çok arkadaş var.

Malum ilkokul kitaplarına kadar inmiş bin öğreti vardır. "Ağaçların yosun tutmuş yüzleri kuzeyi gösterir. Bu şekilde yönümüzü bulabiliriz"
Doğada çok farklı yönleri yosun tutmuş ağaçlarla karşılaştığımdan bu görüşün doğru olmadığını ve yanıltıcı olduğunu düşünmekteyim. Tahminim coğrafi yapıda ağacın gölgede kalabileceği yada sürekli soğuk akım aldığı konum farklı olabileceğinden gözlemlerime göre her bir yönü de duruma göre yosun tutabiliyor.
Hayatım boyunca beni sinir eden bu durum konusunda arkadaşların görüşünü almak buna bel bağlamayı düşünenleri de uyarmak isterim.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #311 : 08 Mart 2015, 12:26:27 »
Gördüğüm kadarı ile bu forumda hayatta kalma becerilerine ilgisi ve tecrübesi olan çok arkadaş var.

Malum ilkokul kitaplarına kadar inmiş bin öğreti vardır. "Ağaçların yosun tutmuş yüzleri kuzeyi gösterir. Bu şekilde yönümüzü bulabiliriz"
Doğada çok farklı yönleri yosun tutmuş ağaçlarla karşılaştığımdan bu görüşün doğru olmadığını ve yanıltıcı olduğunu düşünmekteyim. Tahminim coğrafi yapıda ağacın gölgede kalabileceği yada sürekli soğuk akım aldığı konum farklı olabileceğinden gözlemlerime göre her bir yönü de duruma göre yosun tutabiliyor.
Hayatım boyunca beni sinir eden bu durum konusunda arkadaşların görüşünü almak buna bel bağlamayı düşünenleri de uyarmak isterim.

Görüş alma konusunda, siz son noktayı koymuşsunuz zaten. İlkokul seviyesindeki bilgilerimizle, bizim daha fazla diyecek bir şeyimiz olamaz. Siz buyurun, biz dinleyelim...

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #312 : 08 Mart 2015, 13:04:26 »
Aynı bilgi tüm hayatta kalma dokumanlarında da ve eğitimlerinde de veriliyor.
Ama bu bilgiyi doğada hiç teyit edemedim bugüne kadar. Kuzey doğu yada kuzey batı nispeten tolore edilebilir fikir alınabilir bir veri. Amadoğu, batı, güney yüzlerinde de görmek epey yanıltıcı.
« Son Düzenleme: 08 Mart 2015, 13:19:51 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #313 : 08 Mart 2015, 14:10:17 »
Şaka gibi...

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #314 : 08 Mart 2015, 14:29:07 »
Ne kadar da anlamsız kaldı şimdi bu mesaj :(

İlgilenenler bu linkten bahsi edilen kitabı PDF olarak indirebilirler.
İngilizce kaynak konusunda ben isteyene destek verebilirim, elimde mevcut.

http://ikatasavun.com/survival-.html

"Hala gözüm gibi saklarım"

Muhtemelen sizin elinizdeki kitapta tutkal cilt nedeniyle lime lime olmuş, sayfaları ayrılmıştır :) Bir ara mücellite verip toparlatmayı düşünüyorum.
Kenan Atasavun'un maceralarını Av Doğa Silah Dergisinde okuduğum yıllarda Liseye gidiyordum. Benim için tam bir efsaneydi. Sonra dağcılığa başladığım dönemlerde ise bu macera resimleri bana çok komik gelmişti. Özellikle "Trans Toros Seferinde" asker kıyafetleri ve göğsünde kocaman Aitor Jungle King 1 ile olan fotografı (19 yıl geçmiş hala unutmamışım!).
Yahu 2000m nin üzerinde Aladağlarda ot bile yok, neyi keseceksin. Boş yere 1000 gr. hamallık  :D
« Son Düzenleme: 08 Mart 2015, 14:58:39 Gönderen: Kutsal »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #315 : 08 Mart 2015, 21:32:04 »
 O:-)
Kutsal abim, Mustafa abinin sadece yosunun kuzeyi gösterdiği bilgisinin çok yaygın olduğunu söylemek için ilkokul dediğini görüyorum. Yani kimsenin bilgi seviyesini nitelendirmiyor. Ben de ilkokulu unutmuşsam da ortaokulda yön bulma ile ilgili bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum.

Bu bilgi açıkçası bulunulan yere gerçekten de bağlı olabilir. Yaşadığım coğrafyalarda açıkçası ben de belirleyici bir yosun yönlenmesinin her zaman rastlanacak yaygınlıkta olmadığını gördüm.

Ama tabi bu yosunun belirleyiciliği durumu benim gözlediğim yörede seyrektir de Dünya'nın başka her yerinde iş görüyordur.

Haliyle farklı coğrafyada yaşayan birinin farklı bir tecrübesi olabilir. Örneğin nem hiç bir zaman yeteri kadar yoktur, arazinin eğimi vardır, ağacın gövdeye düşen gölgesi farklı yönlerde daha güneşsiz noktalara yol açar, sürekli rüzgarları olan arazidir ve nem faklı mekanizmayla birikir; güney doğrultusu Güneş'e kapalıdır falan filan.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #316 : 08 Mart 2015, 21:59:13 »

Bu bilgi açıkçası bulunulan yere gerçekten de bağlı olabilir. Yaşadığım coğrafyalarda açıkçası ben de belirleyici bir yosun yönlenmesinin her zaman rastlanacak yaygınlıkta olmadığını gördüm.

Ama tabi bu yosunun belirleyiciliği durumu benim gözlediğim yörede seyrektir de Dünya'nın başka her yerinde iş görüyordur.

Haliyle farklı coğrafyada yaşayan birinin farklı bir tecrübesi olabilir. Örneğin nem hiç bir zaman yeteri kadar yoktur, arazinin eğimi vardır, ağacın gövdeye düşen gölgesi farklı yönlerde daha güneşsiz noktalara yol açar, sürekli rüzgarları olan arazidir ve nem faklı mekanizmayla birikir; güney doğrultusu Güneş'e kapalıdır falan filan.

Yosun konusunda kişisel deneyimlerim, Eylem Usta nın söyledikleriyle aynı doğrultuda  ::)

Sergun

• 79
    • pinterest
« Yanıtla #317 : 09 Mart 2015, 15:13:50 »
O:-)
Kutsal abim, Mustafa abinin sadece yosunun kuzeyi gösterdiği bilgisinin çok yaygın olduğunu söylemek için ilkokul dediğini görüyorum. Yani kimsenin bilgi seviyesini nitelendirmiyor. Ben de ilkokulu unutmuşsam da ortaokulda yön bulma ile ilgili bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum.

Tamamen katılıyorum. Benim tecrübelerim de aynı yönde...

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #318 : 09 Mart 2015, 22:12:18 »
Bu mesaj, bir üyenin yazdığı mesajı silmesi üzerine, böyle ampul gibi kalakaldı anlamsız :(

Ne kadar da anlamsız kaldı şimdi bu mesaj :(

İlgilenenler bu linkten bahsi edilen kitabı PDF olarak indirebilirler.
İngilizce kaynak konusunda ben isteyene destek verebilirim, elimde mevcut.

http://ikatasavun.com/survival-.html

"Hala gözüm gibi saklarım"

Muhtemelen sizin elinizdeki kitapta tutkal cilt nedeniyle lime lime olmuş, sayfaları ayrılmıştır :) Bir ara mücellite verip toparlatmayı düşünüyorum.
Kenan Atasavun'un maceralarını Av Doğa Silah Dergisinde okuduğum yıllarda Liseye gidiyordum. Benim için tam bir efsaneydi. Sonra dağcılığa başladığım dönemlerde ise bu macera resimleri bana çok komik gelmişti. Özellikle "Trans Toros Seferinde" asker kıyafetleri ve göğsünde kocaman Aitor Jungle King 1 ile olan fotografı (19 yıl geçmiş hala unutmamışım!).
Yahu 2000m nin üzerinde Aladağlarda ot bile yok, neyi keseceksin. Boş yere 1000 gr. hamallık  :D

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #319 : 13 Mart 2015, 02:00:26 »
Sevgili ustalarım,
Hepimiz bir şeyler öğrenmek için bu forumu takip ediyoruz. Ben kendi adıma çok ama çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Bilgisini paylaşan herkese tekrar teşekkür ediyorum. :2up
Bu bölümde bugüne kadar yapmış olduğum paylaşımlarda, hep doğanın çok değişken olduğunu, kurallara bağlanamayacağını defalarca yazmış bir insan olarak böyle basit bir kuralın (ağacın kuzeyi yosunlu olur) sorgulanmasını çok normal karşılayacağımı belirtmek isterim. Doğanın kurallara bağlanamaması, doğayla ilgili öğrendiğim en önemli şeydir diyebilirim. Doğayla ilgili öğreneceğim bir şey kalmadı gibi bir iddiada bulunmak ise sadece (affınıza sığınarak) katıksız salaklık olur.
Yön tayini konusunda hiçbir zaman yosuna, minareye vb. işimi bırakmam, hep en az iki pusula (gps ve saatim hariç) taşırım. Olmadı, güneş ve yıldızlar benim yardımcım olur.

Her zaman tutarlı olacağını iddia etmemekle birlikte, "yosun kuzeye bakar" meselesinin, teorik olarak doğru olduğunu düşünüyorum, bunun  içinde paylaştım. Temel prensip, güneyden esen rüzgarın nispeten ılık olacağı, kuzeyden esen rüzgarın ise soğuk olacağıdır. Bu durum kuzeyde yosun olma ihtimalini artırır. Lakin, doğada her zaman 2+2=4 etmez. Rüzgar da dağ, taş, ağaç, su gibi doğanın bir parçasıdır, çevirebileceği numaralar hakkında biraz olsun fikrim var. Güneyden esen ılık rüzgarları içine alan derin bir vadi, bu esintiyi çok uzaklara taşıyabilir, vadinin yön değiştirmesiyle birlikte rüzgarda yönünü değiştirebilir. Güney haricinde bir yönden esen nispeten ılık rüzgar beni şaşırtmaz. Buna ilave olarak, her 1000 feet (kabaca 330 metre diyebiliriz) irtifa artışında, rüzgarın büyük farklılıklar gösterebileceği varsayılır (bizde). Yerde esen rüzgar istikametine bakarak, atmosferin tüm katmanlarında (biraz abarttım galiba ;D ) rüzgarın aynı yönde olacağı varsayılamaz. İrtifada, yerdekinin tam tersi istikamette esen bir rüzgar görmek kimseyi şaşırtmamalı. Uzatmak istemiyorum daha fazla, kısacası; bölgesel olarak hakim rüzgarlar, hava olaylarında ve doğanın şekillenmesinde etkileyici rol oynarlar. Dolayısıyla yosunların disiplinsiz bir şekilde kuzey harici yerlerde çıkması, sadece onların suçu değil, sistemin suçudur 8)

Forumda meteoroloji mühendisi var mıydı acaba?

Ağacın güneş görmesi/güneş gören tarafı meselesine hiç girmiyorum, yoksa bu sıkıcı mesajımı bitiremem.
Hoş, işiniz yosuna kalmışsa Allah yardım etsin zaten.

Bir hava durumu spikeri vardı, "havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız güzel olsun!" derdi. Bence de "Yosun istediği yerde çıksın, forumun havası güzel olsun, tadı kaçmasın!". Muhtemelen Eylem Ustam haklıdır, belki ben ters bir zamanımda, yanlış anlamış olabilirim.
Antalya'da Karain Mağarası var, 500.000 yıl öncesinden beri yerleşim yeri olduğu söyleniyor. Ben de geçen sene oğlumla beraber gitme şansı buldum. Orada yaşayan insanları düşündüğüm zaman, hepimiz doğa ve doğada yaşam hakkında ilkokul seviyesinde bilgi sahibiyiz, belki ilkokul bile değiliz.
Mühim olan forumun havası güzel olsun, kesin ben yanlış anlamışımdır, o zaman ortamı gerdiysem affola!

« Son Düzenleme: 13 Mart 2015, 02:01:57 Gönderen: Kutsal »