Bıçak Sanatı - Forum

Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Teknikleri
« Yanıtla #220 : 12 Aralık 2014, 11:05:22 »
paylaşım için teşekkürler. devamını bekliyoruz :2up
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #221 : 12 Aralık 2014, 14:48:27 »
Bende acizane bildigimi paylasayim dedim imam olmadan once 12 yilin her yaz tatilinde cobanlik yapmis biri olarak dogada hayatta kalmanin en guclu yardimcisi cesarettir bunun icinde dua ederek kendimizi umitsizlige dusurmemektir . Bir ayiyla karsilastigimizi dusunun cesaret yoksa elimizde tufekte olsa bicakta olsa birsey yapamayiz .  :2up

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #222 : 12 Aralık 2014, 15:25:32 »
Alıntı yapılan: Bülent Kutsal
2. Sürekli yönünü kontrol et, daireye bağlama.

[/quote

Burdan başlayıp sindire sindire devam edelim.
Yön konusunda özellikle yardım istiyorum. Benim arazide kullandığım yöntem gözümün gördüğü en uç noktada  dağ,ağaç sabit bir nesne seçip konumuma göre yönlenmektir. Kuzey-Güney ayrımını hafızamda tutamıyorum.

Bu konu daha önce işlendiği için atlayabilirsiniz. Bu yetenek bende yok:)

Devam edelim
4. Yol boyunca takribi en geç 30 dakikada bir, konaklamaya uygun yer tespit etmeye çalış, işler kötü giderse, hatırında kısa sürede başını sokabileceğin bir yer olsun (Aynı şekilde ateş yakılabilecek malzemelerin de keşfini yap sürekli).

düz bir arazide en uygun konaklama yeri nasıl olmalıdır

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #223 : 12 Aralık 2014, 17:57:18 »
Yukarıda çok güzel bilgiler var insan her zaman bilgiye açık olmalı.Teşekkürler.
Bu arada kendimce vücut sıcaklığı ve sıvı tüketiminin son derece mühim olduğunu düşünüyorum.Asla bıçaksız ve ateş yakacak malzemesiz ve sağlam ip olmadan bir yürüyüşe yada aksiyona girmem :)

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #224 : 12 Aralık 2014, 23:31:22 »
müteveffalara

Özür dilerim biraz konu dışına çıkacağım, konuyu dağıtmış olarak düşünmeyin.
Alıntı yapacak yer uzaklaşınca hoşuma gitmiyor.

Geçenlerde bir tarih proğramında tartışma vardı.

Müslüman ölünün arkasından "mütevffa" denilmiyormuş.
Sözlükleri açıp tartışıyorlardı.

Sayın Hocam, bu önemli ikazınız için çok teşekkür ediyorum. Vallahi ben bilmiyordum, TDK Sözlüğü'nden kontrol ettim. Gayrimüslimler için kullanılırmış. Sağolun, varolun. :)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #225 : 13 Aralık 2014, 00:32:29 »
Alıntı yapılan: Bülent Kutsal
2. Sürekli yönünü kontrol et, daireye bağlama.

[/quote

Burdan başlayıp sindire sindire devam edelim.
Yön konusunda özellikle yardım istiyorum. Benim arazide kullandığım yöntem gözümün gördüğü en uç noktada  dağ,ağaç sabit bir nesne seçip konumuma göre yönlenmektir. Kuzey-Güney ayrımını hafızamda tutamıyorum.

Bu konu daha önce işlendiği için atlayabilirsiniz. Bu yetenek bende yok:)

Devam edelim
4. Yol boyunca takribi en geç 30 dakikada bir, konaklamaya uygun yer tespit etmeye çalış, işler kötü giderse, hatırında kısa sürede başını sokabileceğin bir yer olsun (Aynı şekilde ateş yakılabilecek malzemelerin de keşfini yap sürekli).

düz bir arazide en uygun konaklama yeri nasıl olmalıdır
"İlahi Azrail, sen adamı öldürürsün!" derler ya;
 :D İlahi Hüseyin Bey, Siz beni ;)) öldürürsünüz (senaryolarda)!
Sürekli şartları zorluyoruz ve başladık tekrar çıtayı yükseltmeye :-\ Tabii sorularınızın benim de hoşuma gittiğini söylemeliyim.
Burada "konuştuklarımız" tamamen kişisel tercihlerdir, ve bu konuda mutlak doğru diye bir şey yoktur. Başarıya giden, yani sizi sağ salim evinize ulaştıran her yol kesinlikle doğrudur. "Ben olsam" ile başlayan cevaplar/yorumlar sadece farklı tercihleri belirtir, benim/sizin/onun tercihinin yanlış olduğu anlamına gelmez.

"düz bir arazide en uygun konaklama yeri nasıl olmalıdır" diye sormuştunuz ya, haydi bu seferde senaryoyu ben oluşturayım, müsaadenizle biraz da şaka katayım içine:
Bütün medeniyet yok olmuş (Allah korusun), gidilecek şehir vs. kalmamış, hatta salgın hastalık var eski yerleşim yerlerine girmekten özellikle kaçınıyorsunuz vs. vs. tam bir salak, üçüncü sınıf Hollywood filmi ortamındayız, bütün tarlalar, meyve bahçeleri, ambarlarda aylarca durabilen hububat türevi ürünler falan hepsine hastalık bulaşmış, taa 40.000 yıl önce tarih öncesi dönemdeki insanlar gibi "dımdızlak" bir şekilde ve kaderin işine bakın ki tamda bahsini ettiğiniz Konya-Bozkır'ın dümdüz yaylalarında kalakalmışız. Tek artımız (belki de eksimiz ???) bugün ki bilgilerimize sahibiz ve durumun (felaketin) kesin olarak farkındayız. Yine malzeme vs. yok, kış, gece...... Niye böyle bir senaryo çizdiğimi açıklamalıyım, benim hayatta kalma stratejimi  "medeniyete yolculuk"dan farklı bir şey üzerine kurmam için böyle bir senaryo şart (tabii ki düşman topraklarda değilsem. Böyle bir durumda da "medeniyete yolculuk", "memlekete yolculuk" olurdu). Aslında bu kadar felaket tellallığı yapmak yerine adaya düşen Robinson olabilirdim ama o zaman Bozkır'da olamazdım ;)
Tabii ki hiç yiyeceğimde yok, niye bütün bu kötü şeyler benim başıma geliyor >:D, bunu da hiç sorgulamıyorum.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #226 : 13 Aralık 2014, 00:58:51 »
Hüseyin Bey, ben kesinlikle bahsini ettiğiniz ağaç, su hayvan vs. olmayan yaylalarda konaklamak gibi bir tercih içine girmezdim. Evet bütün varımızı yoğumuzu kaybetmiş olabiliriz ama hala nasıl ve nerede yaşayacağımızı tercih etme lüksümüz var. Ben direk rotayı Güney'e çevirir ve ilk basamak olarak kendimi hızlıca Torosların Kuzey yamaçlarına atmaya çalışırdım. Belki bu konuda yaygın ama yanlış bir kanaat olabilir diye belirtmek istiyorum, her yerde hayatı idame yapılmaz. Bushcraft usulü hayatı idame şartları hasıl olmuşsa, verilecek en kritik karar "hayatı idame bölgesi" seçimidir. Bozkırı hiç görmedim, ama gözümde canlandırmaya çalışıyorum. Evet ben kesinlikle rotayı Güney'e çevirir, "Doğduğun yer değil, doyduğun yer!" mantığıyla kendimi Toroslara atmaya çalışırdım. Abartma canım, Bozkır'dan Toroslara, cık cık cık diyebilirsiniz, ama zor bir şey olmadığına inanmalısınız. Zaten taşıyacak malzeme falan da olmadığı için saatte ortalama 4-5 km. hızla yola koyulurdum. Çok kıymetli enerjimin önemli bir kısmını bu yolculukta harcayacağım da kesin, ama benim tercihim bu olurdu. Sizin tabirinizle, yanlış anlamadıysam, hiçbir şeyin olmadığı bir yaylada bir şeyler yapmaya çalışmaktansa, tabana kuvvet hiç oyalanmadan önceki senaryoda konuştuğumuz taktik/teknikleri kullanarak, Güney'den sapmadan yürürdüm. Sapmadan derken, engelleri aşarak değil, etrafından dolaşarak, gereksiz irtifa değişikliklerine girmeden yürürdüm. Biz okyanus aşan uçak değiliz ki, kıta değiştirirken pusulayı bağlayarak yüzlerce mil aynı istikamete gidelim.  Rota oluştururken, enerjimizi korumaya yönelik istikamet ve irtifa değişiklikleri mubahtır. Farz edelim ki Bozkır'da kalmaya çalıştım. Kışın toprak donmuş olacağı için ne oyuk kazabilirsin barınmaya, ne bir hayvan yuvası bulabilirsin yemeye.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #227 : 13 Aralık 2014, 01:01:46 »
Benim bıçak, ateş, fener ve kıyafet gibi faydası bariz malzemeler yanındaki favorim en büyüğünden bir iki çöp torbası.

Hem yağışa ve rüzgara karşı kıyafet, hem derme çatma bir barınağın su geçirmez tavanı, hem su kabı, hem de yiyecek ve eşya torbası...

Bozkır taraflarında ilk bakacağım, dere yada yol yoksa keçi patikaları olurdu herhalde..
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #228 : 13 Aralık 2014, 01:15:28 »
Tabii ki yolculuk esnasında karşıma çıkan her türlü fırsatı (su, yiyecek, barınak, giyecek olması muhtemel malzemeler vb.) kullanır, ama büyük kapsamlı bir arayışa (özellikle yiyecek ve barınak için.) girmezdim. "Aramak" yorucu bir faaliyettir. Biraz sonra tekrar bundan bahsedeceğim, unutmazsam :-*
Kaba bir tahminle, haritamda yok ya, 1-1,5 gün içinde Torosların eteklerine ulaşabileceğimi varsayıyorum.
Dediğim gibi yaklaşık 1,5 gün yürüdükten sonra, arazideki yüksek noktalardan (tepelerden) birisini gözüme kestirir, geniş bir araziye hakim olduğuna kanaat getirirsem (enerjim çok kıymetli olduğu için çok kritik bir karar) yavaş yavaş direk tepe noktasına doğru değil, "tatlı meyille", yani tepenin yatay ekseninin biraz üstünde bir açı ile "S"ler çizerek zirveye doğru yol alırdım. Zirveden her yöne doğru bir keşif yapıp kendime muhtemel bir barınma alanı seçerdim. Su kaynağına yakın (suyun başında değil), tercihen ağaçlık, mümkünse her gün tırmanmakla yıpranmayacağım bir tepeciğin üstünde (hayvanlara karşı savunması daha kolay olur) bir yer seçmeye çalışırdım.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #229 : 13 Aralık 2014, 01:20:02 »
Benim bıçak, ateş, fener ve kıyafet gibi faydası bariz malzemeler yanındaki favorim en büyüğünden bir iki çöp torbası.

Hem yağışa ve rüzgara karşı kıyafet, hem derme çatma bir barınağın su geçirmez tavanı, hem su kabı, hem de yiyecek ve eşya torbası...

Bozkır taraflarında ilk bakacağım, dere yada yol yoksa keçi patikaları olurdu herhalde..
Eylem Bey,
Kesinlikle haklısınız, Allah'ın "survivor"a en büyük nimetlerinden birisi naylondur (sera naylonu, çöp torbası, streç film, prezervatif vb.). Su geçirmezliği mutlak olan bir malzemedir. Saatlerce yağan yağmurdan sonra değme goratexe taş çıkartır. Kesinlikle survivor'un gördüğünde kaçırmaması gereken bir malzemedir. :)

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #230 : 13 Aralık 2014, 02:00:44 »
Evet Hüseyin Bey, varsayalım ki belki ilk belki ikinci denemede barınma yerime karar verdim. Demiştim ya suya yakın bir yer olmalı. Barınma alanı olarak kullanacağım tepeciğin güney cephesine, kabaca çalılardan falan faydalanarak, muhtemelen bir ağaç altını veya kaya oyuğunu (öncelikli tercihim bu olurdu, ama su kanalı bırakacak kadar geniş olmalıdır) bir barınak yaparım. Hemen en mükemmel korumayı sağlaması mümkün olmayabilir, ama her fırsatta geliştirilen barınak, her geçen gün daha iyi imkan sağlayacaktır. Burada "geliştirme" kilit kelimedir. Böylece en temel ihtiyaçlardan ikisini temin etmiş oluyoruz.
"E kardeşim acıkmadın mı?" diyebilirsiniz, tabii ki çok aç olurum, ama öncelikleri belirlemek çok önemli bir konudur. İnsan açlığa susuzluktan daha uzun süre dayanabilir. Dehidrasyon (su kaybı) aniden öldürebilir, açlık yavaş yavaş öldürür, yani yiyecek bulmak için daha uzun süreniz vardır. Yiyecek bulmak için aramaya çıkmak yerine, barınma alanının çevresini keşfe çıkarım. Çeşitli usulleri olmakla birlikte, merkezden itibaren gittikçe büyüyen bir daire ile yakın civarı keşfederim. Yoruldum veya gece yaklaşıyor, doğru barınağa, mümkünse ateş, hayvanlar için tuzak falan derken, istirahat etmeyi de unutmam.
Her geçen gün keşif dairesini büyütür, bulduğum faydalı olabilecek her şeyi yavaş yavaş barınağa taşırdım. Bu arada yiyecek bir şeyler bulma ihtimalim de çok yüksektir. Su kaynağı civarına tuzaklar kurmayı da unutmazdım tabii ki...

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #231 : 13 Aralık 2014, 02:02:56 »
Bugünlük yeter sanırım ;D

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #232 : 13 Aralık 2014, 10:09:49 »
Yaz basinda da Toroslarin, guneyine atardim kendimi, Rus turist misali :D

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #233 : 13 Aralık 2014, 21:55:42 »
Insallah resim çıkmıştır.
 Tuzak demiştim, birçoğu mantıklı gibi gorunse de pratikte ise yarayani azdır. 
Yapmasi kolay ve ise yarar bir ruzaktir bu.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #234 : 13 Aralık 2014, 21:59:28 »
 :-[
Çıkmamış.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #235 : 14 Aralık 2014, 10:06:18 »
Birde böyle deneyelim;

http://hizliresim.com/89lkMQ

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #237 : 14 Aralık 2014, 17:54:59 »
Bu forumun takipçileri için yaratıcılık cok zor bir sey değil diye düşünüyorum.
Survival'da butun mesele elde bulunani degerlendirmek.
Cok doğasever bir millet olmadığımız ve doğayla ilgili en yaygın faaliyetimiz piknik oldugu için, 
bizim memleket dağ taş çöplük doludur. Boyle olunca survivor icin çöpler cok onemli malzeme kaynağı teskil eder.
"Hadi canım copten ne olur ki, iyyy çok pis " diyen olabilir, onların tercihine de saygi duyariz. Aç ve temiz ölmekte bir tercihtir.
Copten cikacak bir konserve kutusu ile yapilabilecekler;
Su kabı,
Tencere,
Tuzak,
Soba,
Ok ucu,
Bıçak,
Olta,
Duş başlığı....                     

http://sv102.piclect.com/4117a640f/o/14/12/14/screenshot2014-12-14-12-33-45-1.png       

avci364

• *
  • 1
  • Meslek: serbest
  • Yer: ankara
« Yanıtla #238 : 14 Aralık 2014, 20:18:58 »
Doğada, Zor Koşullarda Yaşamı Devam Ettirme Tekniklerini öğrenmenin en güzel yolu sık sık doğaya çıkmak diye düşünüyorum.Ben her hafta sonu çıkmama rağmen her çıktığımda bana hep extra bilgi katmıştır.Bilgi bizzat doğanın içinde yaşayarak öğreniliyor bence.Ateş yakmak bile defalarca yakılmasına rağmen,her yeni ateş bana yeni bir şeyler öğretiyor...
Birde doğada çok malzemeye ihtiyaç yok diye düşünen birisiyim.İhtiyaçlar doğrultusunda tabii...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #239 : 15 Aralık 2014, 10:06:47 »
Bülent bey,  zor olsun bizim senaryomuz  olsun. Hayal ederken yorulmuyoruz ya::)

Ben o Toros dağlarının eteğindeyim. Yaylalarımız ise Torosların belinde ve zirvesinde. Yaylaları gezmesi,yükseklere çıkması,akan suları izlemesi,zirveden manzarayı izlemesi gibi bir çok benim için zevk verici sebepten dolayı ben alır başımı giderim buralara. Kimi zaman ekiple kimi zaman yalnız başıma. Karar vermem ile yola çıkmam arasında bir bardak çay anca içilir. Bu nedenle sırt çantam hep hazır olur.

Henüz  araba alamadığım için motorsikletle geziyorum bu dağları. Çok nadir de olsa yaya olarakta gidiyorum. İki defasında kasım ayında kar yağışına denk geldim. Hikmet sahibi bir şekilde beni feraha kavuşturdu çok şükür ama ucuz atlattım diyebilirim.

Bir defasında motorsiklet ile kaza yaptım ve ayağım kırıldı. Beraberimde ki kişi motorsiklet kullanmasını bilmeyince iş yine başa düştü ve 45 km den medeniyete acılı bir yol gözüktü. O gün beni o dağdan kurtaran ise ip ve değenek olmuştu, birde askerde aldığım "sıhhi eğitim"

Eylem abinin çöp torbasına kimi zaman paha biçemiyorum.

Gelelim 7. maddeye. Nasıl yararlanabiliriz?

7. Her türlü iz ve emareyi (ayak izi, hayvan (koyun, keçi, inek vs.) pisliği vs.) tespit etmeye çalış.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU