Bıçak Sanatı - Forum

KAMA

Ynt: KAMA
« Yanıtla #120 : 26 Ocak 2016, 20:06:02 »
delisin  :'(
Bence de  ::)
Bu arada gümüşü kaynakla mı, sert lehimle mi birleştirdin? Sert lehimse ne kullandın?

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #121 : 26 Ocak 2016, 23:44:03 »
delisin  :'(
Bence de  ::)
Bu arada gümüşü kaynakla mı, sert lehimle mi birleştirdin? Sert lehimse ne kullandın?

Hocam gümüş kaynak. Yalnız bunları ben kaynatmadım. Kendime pek güvenemedim. Çalıştığım gümüşçüm de bu kadar uğraştın mahvetme dedi :) Bende ona yaptırdım.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #122 : 28 Şubat 2016, 23:09:54 »
Bende kamadan birkaç resim paylaşayım bari. Gümüş kısımları yerleştirdim. ancak yapıştırıcı içime sinmedi. Aşağıdaki gibi pimler yaptık kılavuz pafta takımlarıyla. Bu vidaların 2-3mm  içeri girip daha fazla ilerleyemiyor. Fena olmadı daha doğrusu sağlam oldu yani.

Daha sonra kutuya başladım. Düz geçme (kimileri buna kırlangıçta diyor) limba üzerine kök ceviz kaplama. Kutu kenarları servi. Aşağıda kaplamaya başladım. Deri kullacaktım malum gümüşü hıslı oksitlendirir diye suni deri kullandım.

Buda bıçak ve kının konulacağı kauçuk. Üzeri kaplandı altında 6mm ceviz olacak. Kının yeri daha açılmamış.

Bu ise alt kısımdaki bölmeler. Aslında daha önce akçağaçtan yapmıştım. Sonra kutu açılınca şöyle ortaya servi kokusu yayılsın diye düşündüm hakkaten çok güzel kokuyor. Ancak galiba benim fındık ağacı gibi bunada alerjim var mah vetti beni  :(

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #123 : 28 Şubat 2016, 23:19:01 »
Kapağı açınca kapak seviyesinde kama ve kını tutacak kısım. Altında 6mm ceviz onunda altında 4cm kalınlığında ayırıcı bölmeler

Bu bölmeler henüz bitmedi. Kutu tabanını 4 parçaya bölecek. ara bölmeler burda gözükmüyor. Servi olan kısım bunlar.

Kapak arasına alta ve üste Pamela ağacı (pamela maun). Eldeki ağaçları kök kaplamaları kutuya yatırdık resmen :)

Sona doğru geliyoruz artık. Gomalak aldım. Alkol ile hazırladım. Kalaycı pamuğu likit vazelin falan. Mermer şahi bezi bulamadım. olsun tülbent falan da iş görürmüş. Enis Türk Hocam pomza taşı getirmiş saolsun malum kök olunca daha gözenekli oluyormuş ahşap bunları kapatamada kullanılacak. Haftaya cilaya başlıyoruz İnşallah. 
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2016, 23:22:25 Gönderen: atikmehmet »
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #124 : 28 Şubat 2016, 23:26:26 »
Bir yerler bozulacak diye aklım gidiyor  ??? süper gidiyor mehmet, hayranlıkla izlemedeyiz. Gomalakta pamuklu kumaşta iyi iş görüyor ( eskimiş pamuklu atletler vs) Sen düşünmüşsündür ama gomalağın tonuna dikkat ettin mi?

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #125 : 28 Şubat 2016, 23:40:00 »
Bir yerler bozulacak diye aklım gidiyor  ??? süper gidiyor mehmet, hayranlıkla izlemedeyiz. Gomalakta pamuklu kumaşta iyi iş görüyor ( eskimiş pamuklu atletler vs) Sen düşünmüşsündür ama gomalağın tonuna dikkat ettin mi?

Hocam biraz kullanıcıya kalıyor oran. Normalde biz sedefte 9'a 1 oran kullanıyoruz. Yani 900 ml alkol 100 gram gomalak gibi. Gerçi ben şimdiye kadar bir kez yaptım onuda tam neticelendirmemiştim. Bu biraz açık gelebilir çünkü 5'e 1 kullananlarda var. Ancak eser kıymetli olunca zahmet çekip daha fazla kat atmak durumunda kalıyoruz sedefte. Yani hocalarımız bu şekilde uyguluyor. Ben bu konuda çok yeniyim. Bizim bu kaplama için ise Hocam Enis Bey 7-8'e 1 gibi düşündü. Kaplama malum gözenekli. Ancak bu şekilde dolar dedi. O deyince de başım gözüm üstüne :)
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #126 : 28 Şubat 2016, 23:46:49 »
Gomalak işi çok uzun iş çooook, şimdiden kolay gelsin. Tondan kastım, bazı gomalaklar koyu oluyor artık böceğin cinsinden mi yoks ekstra bir şey mi katıyorlar bilmiyorum, onu demiştim. Buna 20-25 kat atarsın artık  >:D

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #127 : 28 Şubat 2016, 23:58:31 »
Ha hocam bizimki beyaz gomalak diye geçiyor. Pahalısından yani :) Rengi de elma suyu gibi. 25 katı daha başlarken atıyoruz Hocam. Bir bitsin kutu fikir olması amacıyla yaklaşık kat veririm. 
www.mehmetatik.com

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #128 : 29 Şubat 2016, 00:15:52 »
Mehmet ustam gomalak aşamalarını resimlendirsen de biz de az çok bişeyler öğrensek keşke. Kalaycı pamuğu, likit vazelin hangi aşamada kullanılıyor merak ettim. Pamuk cika topuna yerleştirmek için sanırım? Vazelin sürtünmeyi azaltmak için midir? Öğrenilecek ne çok şey var  :2up pomzayı toz halinde satın almıştım bir keresinde, siz taşı alıp kendiniz mi öğütüyorsunuz? Merakla takip ediyorum. Saygılar...
Mahir Selim KESKİN

« Yanıtla #129 : 29 Şubat 2016, 00:26:14 »
Harbiden, Mahir haklı paylaş bence de  :2up

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #130 : 29 Şubat 2016, 12:05:40 »
Mehmet ustam gomalak aşamalarını resimlendirsen de biz de az çok bişeyler öğrensek keşke. Kalaycı pamuğu, likit vazelin hangi aşamada kullanılıyor merak ettim. Pamuk cika topuna yerleştirmek için sanırım? Vazelin sürtünmeyi azaltmak için midir? Öğrenilecek ne çok şey var  :2up pomzayı toz halinde satın almıştım bir keresinde, siz taşı alıp kendiniz mi öğütüyorsunuz? Merakla takip ediyorum. Saygılar...

Mahir Hocam elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalışırım ancak bu konular ustadan öğrenilecek konular. Yani çırağın daha ilk yaptığı işte ahkam kesmesi gibi olmasın. Hem birde bilgiyi veren dediğim gibi sedef Hocam Enis TÜRK. Ben onunda iznini aldıktan sonra onun anlattığı ve benim uygulayabildiğim şekliyle izah ederim inş.
www.mehmetatik.com

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #131 : 13 Nisan 2016, 23:39:50 »
Mehmet maşallah maşallah kazasız belasız bitecek inşallah sabır kardeşim
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Gökhan Polat

• 103
  • Meslek: *
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #132 : 14 Nisan 2016, 14:26:54 »
ben bu konuyu bayadır takip ediyorum. açıkcası sabırsızlanmaya başladım. kama bitince aman diyeyim mehmet usta 5-10 fotografla geçiştirme sakın 50-100 olsun :):):) bence videoya almalıydın calıştıgın zamanları ders diye verilirdi yahu.
ULULARDAN BİR KUTLU FERMAN OLA. VUR YİĞİDİM VUR Kİ VATAN VAR OLA!!!!!

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #133 : 09 Temmuz 2016, 01:44:41 »
Abilerim gecikme için kusura bakmayın. Malum siparişlerdi sergiydi derken çok vakit ayıramadım kamaya. Birde şimdi sözvermiş olduğum başka bir kamaya başlamak durumunda kaldım. Kın için abanoz düşünmüştüm bendeki abanozların kalınlığı kurtarmayınca sipariş vermem gerekecek. O arada eski kamaya yoğunlaştım.

Buyrun gelişmeler
Kutuda bı.ağı tutan bölümün alt kısmında bileme taşı ve deri masat gibi yardımcı malzemelerin konacağı bir blüm yapmak istedim. Bu bölümü servi ağacından özellikle seçtim böylece kutuyu açınca mis gibi servi kokusu etrafa yayılıyor.

Kutu için logonun kakmasını yaptım. Abanoz içine fildişi (fildişi eski bir piyano tuşu)

« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2016, 02:04:21 Gönderen: atikmehmet »
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #134 : 09 Temmuz 2016, 01:47:32 »

Sonra kutuya taktığım teneke açma kapama yeri içime sinmedi bende kendi tasarladığım açma kapama yerini yapmaya başladım tabi biraz zaman aldı. Gümüş kaynak tabi daha düzgün olabilirdi ama bu konuda biraz acemi olduğumdan ancak bukadar yapabildim. İstediğim kalınlıkta çivi olmayınca prinç pimlerden çivi yapmak zorunda kaldım. Kullanılan malzemeler pirinç, gümüş, ve gümüş kaynağı

« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2016, 01:50:14 Gönderen: atikmehmet »
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #135 : 09 Temmuz 2016, 01:57:20 »

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #136 : 09 Temmuz 2016, 02:02:26 »
Buda açma kapama yerinin bitmiş hali

Abanozdon kutuya ayak yaptım.

Gomalağı aslında tamamlanmıştı ama bir yer hoşuma gitmediği için kutunun üst kısmını kazıyıp yeniden yapmak istedim. Kazımanın yarısında çok pişman oldum ama artık çok geçti. Son olarak işte gomalak ve bıçağın keskin ağzını açmak kaldı.

Elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım. İnşallah dileyene faydalı olur.
www.mehmetatik.com

Tolga Yıldız

• 146
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ayvalık
« Yanıtla #137 : 10 Temmuz 2016, 13:18:32 »
Bir seneyi aşmış çalışmanız ve bence forumun ismini en uygun çalışmalardan biri olmuş. Bu tam bir bıçak sanatı, ellerinize sağlık....
"Bir gün mutlaka tüm Türk devletleri ile çin seddinde buluşacağız" Mustafa Kemal ATATÜRK

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #138 : 10 Temmuz 2016, 15:20:07 »
Böyle çalışmaları görmek keyif veriyor :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #139 : 10 Temmuz 2016, 17:03:56 »
 :2up

Keyifle izlemeye devam ediyoruz
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben