Bıçak Sanatı - Forum

Ocak/Şubat ayı üretim programım, fikirleriniz?

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: Ocak/Şubat ayı üretim programım, fikirleriniz?
« Yanıtla #60 : 25 Nisan 2011, 22:33:45 »
aslında O1 veya civa çeliği çalışmak için çok güzel çelikler. Isıl işlemi görece daha sıkıntısız. O1'e bitkisel yağlarda bile rahatlıkla su verilebilir. Ck60 tam bir sertleşme için 800 dereceden 400 dereceye (perlit burnunu kurtarması için) 1 saniye gibi bir sürede inmesi gerekirken O1 için bu süre nerdeyse 20 saniye. civa çeliğinde bu süre biraz daha fazla sanırım iki farklı diagram buldum aralarında baya fark var biraz daha araştırmak lazım. teknik döküman konusunda sıkıntısı yok rahatlıkla bulunabiliyor.

tabi dövme yapma imkanı olmayanlar için plaka olarak bulma imkanı yok. nedendir bilmem hiç çubuk olarak alıp birine şahmerdanda dövdürmek aklıma gelmedi şimdiye kadar.  :)

bu arkadaşların kilo fiyatı ne kadar ki?

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #61 : 26 Nisan 2011, 08:12:40 »
aslında O1 veya civa çeliği çalışmak için çok güzel çelikler. Isıl işlemi görece daha sıkıntısız. O1'e bitkisel yağlarda bile rahatlıkla su verilebilir. Ck60 tam bir sertleşme için 800 dereceden 400 dereceye (perlit burnunu kurtarması için) 1 saniye gibi bir sürede inmesi gerekirken O1 için bu süre nerdeyse 20 saniye. civa çeliğinde bu süre biraz daha fazla sanırım iki farklı diagram buldum aralarında baya fark var biraz daha araştırmak lazım. teknik döküman konusunda sıkıntısı yok rahatlıkla bulunabiliyor.

tabi dövme yapma imkanı olmayanlar için plaka olarak bulma imkanı yok. nedendir bilmem hiç çubuk olarak alıp birine şahmerdanda dövdürmek aklıma gelmedi şimdiye kadar.  :)

bu arkadaşların kilo fiyatı ne kadar ki?

dövme fiyatı tanıdık bulursanız zamanıda varsa 1= 8 tl civarı ama normal şartlarda bu toptan dövmeişlemleri için oluyor. gidipte dövme işi yapan herhangi bir ustaya bunu dövermisin derseniz ya dövmez yada kg başına 15-20 olmadı 25 tl alabilir  talep olursa imkanıolmayan arkadaşlar için O1 civa celiği ve 52100 dövdüre bilirim
440c de olabilir ama bir bıcaklık malzeme 25 tl ye cıkar ve patlam riski yüksek yani malzeyi kaybetme şansı yüksek

saygılar,
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #62 : 26 Nisan 2011, 09:27:42 »
Özgürcüm Tanerin orda yapabiliriz dövmeyi de evet, ama bakalım ben oralarda olabiliyor muyum ki :-[

testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #63 : 26 Nisan 2011, 11:59:05 »
Arkadaşlar imrenerek okuyorum yazdıklarınızı burada marmariste dediklerinizi bulmak veya yaptırmak nerdeyse imkansız. Napıcam bilmiyorum. :'( :'( :'( :'(
Cehalet Mutluluktur...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #64 : 27 Nisan 2011, 23:48:47 »
Konu uçup gidiyor ama ben memnunum böyle bir muhabbetin başka birşeye gitmesinden, en güzel muhabbetlerimiz bu tür konularda oluyor hep....

Bu arada konu Ocak/Şubat ayları üretim planıydı ama ben Mayısa geldik nerdeyse hala yapmakta olduklarımı burada paylaşıyorum. Sanırım bu parti bitene kadar devam :)

Bu arada bugün itibariyle (toplamda 4 gün çalışma ile) 12 tane bıçağın tüm profil ve taşlamaları bitti gibi.. Bunların yanında ocağımı açıp biraz da örs başında çalışma imkanı yakaladım. Şunlar bugünki ocaktan çıkanlar: 1060 -1095 Sanmai. Şu anda 1.5 cm X1.2 cmlik kare lama halinde ikiye bölünmüş parçalar, herhalde 12-13 cm uzunluğundalar. 160-170 gr ağırlığında iki eş parça, sanırım ilerde iki tane benzer santoku'ya dönüşecekler  8)

Kipmen Sanat web sitesi

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #65 : 27 Nisan 2011, 23:58:04 »
Kolay gelsin ustam bitmiş halini merakla bekliyor olacağım Sanmailere karşı garip bir ilgim var.  :)

Saygılar...

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #66 : 28 Nisan 2011, 14:11:55 »
Ya , burasi yerimidir  bilemedim  ( "dovmede temel teknikler" e de yazabilirdim ) ama, cok merak ettigim birsey var. Oncelikle sorunun sarsakligi icin ozur diliyorum , benim dovme isinden hic ama hic anlamadigim ortada oldugu icin affedin.  Bu tip degisik karbon oranlarindaki celiklerin sicak kaynak ile laminasyonunda , dovme isilarinda degisik celikler degisik oranlarda yumusamiyor mu ? bunun sonucunda da mesela dovme esnasinda degisik oranlarda yayilmalari ya da sismeleri gerekmez mi ?. Laminlar birbirinden ayrilmasalar dahi degisik sertliklerde katmanlar farkli hareket etmez mi ?
   soyle bir ornek vereyim mesela , sammaide agiz dovulurken kabugu olusturan laminalar daha yumusak olduklarindan agiza dogru daha fazla yayilarak sert orta laminayi agiz tarafinda ortebilir  mi ?
 ya da dovme isilarinda butun celikler ayni sertlikte olabilir ve bu soru tamamen sacma da olabilir tabii
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #67 : 28 Nisan 2011, 15:20:56 »
Ya , burasi yerimidir  bilemedim  ( "dovmede temel teknikler" e de yazabilirdim ) ama, cok merak ettigim birsey var. Oncelikle sorunun sarsakligi icin ozur diliyorum , benim dovme isinden hic ama hic anlamadigim ortada oldugu icin affedin.  Bu tip degisik karbon oranlarindaki celiklerin sicak kaynak ile laminasyonunda , dovme isilarinda degisik celikler degisik oranlarda yumusamiyor mu ? bunun sonucunda da mesela dovme esnasinda degisik oranlarda yayilmalari ya da sismeleri gerekmez mi ?. Laminlar birbirinden ayrilmasalar dahi degisik sertliklerde katmanlar farkli hareket etmez mi ?
   soyle bir ornek vereyim mesela , sammaide agiz dovulurken kabugu olusturan laminalar daha yumusak olduklarindan agiza dogru daha fazla yayilarak sert orta laminayi agiz tarafinda ortebilir  mi ?
 ya da dovme isilarinda butun celikler ayni sertlikte olabilir ve bu soru tamamen sacma da olabilir tabii

Aslında yerinde bir soru, ve tam zamanında. Ben de daha önce ciddi bir şekilde lamine çelikle çalışmamış olduğumdan tam olarak emin değildim bu sorunun karşılığından. Ama düşününce bunun cevabı dövme sıcaklıklarında tüm yapı lamine olsun olmasın östenit oluyor, yani çelik tamamen plastik bir malzemeye dönüşüyor. Bunun kanıtı bu sabah yaptığımda, benim küçük çubuklar bir amerikan bir japon bıçağına doğru evrildi  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #68 : 28 Nisan 2011, 15:33:23 »
Mesela iki kat düz demir arasına eğe parçası kıstırsan da san mai yapmaya çalışsan dış taraftaki düz demir aradaki eğe parçasına göre az da yumuşak olur ama ben deneyince aşırı bir fark görmedim. Ancak iki dış parça, orta parçayı örtüp birbiriyle birleştirmeye yeltendi. Ben de dövdükten sonra da kenar kısımları testereyle kesip attım. Keşke bir de katlar birbirine adam gibi kaynasaydı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #69 : 28 Nisan 2011, 15:35:52 »
Ellerine saglik ,cok guzel olmuslar gercekten de. Makinaya is kalmamis neredeyse. Simdi diyelim ki bunlar 6 mm olsun. Bunlarin idealde 2mm lik katmanlar halinde olmalari gerekiyor degil mi.?  nasil anlasiliyor , profili asite sokup agiz tarafindan bakilinca 1095 agizda gozukuyor mu?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #70 : 28 Nisan 2011, 18:47:56 »
Ellerine saglik ,cok guzel olmuslar gercekten de. Makinaya is kalmamis neredeyse. Simdi diyelim ki bunlar 6 mm olsun. Bunlarin idealde 2mm lik katmanlar halinde olmalari gerekiyor degil mi.?  nasil anlasiliyor , profili asite sokup agiz tarafindan bakilinca 1095 agizda gozukuyor mu?
Burak, aslında bunlar örsten çıktığı halinde değiller, biraz zımparada profilleri düzelttim.
Sorduğun sorunun cevabı aşağıdaki resimde, çok az asit biraz zımpara işi ile kabaca gösterme mahiyetinde:

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #71 : 05 Mayıs 2011, 16:29:09 »
Avcı bıçakları ısıl işleme giriyor.
Son halleri:
İlk resimde kameraya en yakın ikisi 1095, sonuncusu RWL34, diğerleri D2. Kuyruklar özellikle D2 olanlarda yarım milim civarına inceltildi en arkada, ricasso başlangıcında 3.5 milimdeler..

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #72 : 05 Mayıs 2011, 16:38:38 »
çoook güzel gözüküyorlar Emre :2up D2 leri balçaksız mı yapacaksın?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #73 : 05 Mayıs 2011, 16:42:29 »
İki tanesi dışındakileri evet balçaksız planladım, sanki balçaksız daha güzel olacak gibi, hem daha hafif olur. Sağol, beğendiğine sevindim....

Kipmen Sanat web sitesi

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #74 : 05 Mayıs 2011, 16:49:08 »
Üstadım eline sağlık. Hani bazen cidden şu loto çıksada para derdi olmadan ,yanına çırak gelip şu işi suyunu çıkarıcak kadar öğrensem diye diliyorum.
Cehalet Mutluluktur...

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #75 : 05 Mayıs 2011, 17:19:25 »
Emre ustam sizin elinizden iş başka çıkıyor temizliği düzgünlüğü çok hoş duruyor elinize sağlık :2up

Ejder

• 152
« Yanıtla #76 : 06 Mayıs 2011, 02:19:57 »
Kuyruklar özellikle D2 olanlarda yarım milim civarına inceltildi en arkada, ricasso başlangıcında 3.5 milimdeler..
Emre eline sağlık harika bir görüntü :2up
D2 leri daha çok inceltmenin sebebi nedir? Ayrıca 1095 lerde kabza üzerinde daha fazla delik açmışsın, 1095 lerin et kalınlığı fazla hafifletmek amacıyla mı ?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #77 : 06 Mayıs 2011, 02:36:01 »
Kuyruklar özellikle D2 olanlarda yarım milim civarına inceltildi en arkada, ricasso başlangıcında 3.5 milimdeler..
Emre eline sağlık harika bir görüntü :2up
D2 leri daha çok inceltmenin sebebi nedir? Ayrıca 1095 lerde kabza üzerinde daha fazla delik açmışsın, 1095 lerin et kalınlığı fazla hafifletmek amacıyla mı ?
D2'ler hava çeliği olduğundan yamulma, çarpılma kolay kolay olmaz, bu yüzden inceltebildiğim kadar inceltiyorum arkaya doğru, bu ağırlık dengesini inanılmaz keyifli hale getiriyor, bu şekilde yapılmış av bıçağının ele alındığındaki hissedilen hafiflik hiç bir bıçakta olmuyor, ricasso'ya doğru giderek kalınlaştığından da sağlamlıktan ödün vermiyorsun. 1095'leri biraz daha kalın bırakmak zorunda kaldım çünkü onun ısıl işleminde filan ne olur ne olmaz hesabı, bu çeliği ısıl işlem öncesi fazla inceltmeye gelmiyor, fazla inceltiği yerde bükülüyor, çarpılıyor, bükülmese çatırt çatlama patlama... Eh fazla gelen bir miktar ağırlığı da o deliklerle kompanse etmeye çalıştım. Ricasso bitiminde bir nokta var denge noktası kabza takmadan önce alıştığım, bu noktaya dengeyi getirene kadar bıçağın kuyruğunu hafifletiyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #78 : 06 Mayıs 2011, 08:44:41 »
Emre abi her biri diğerinden güzel. İşin sırrının da bütün çelikleri iyi  tanımakta olduğunu çok güzel anlatmışsın.

Üstadım eline sağlık. Hani bazen cidden şu loto çıksada para derdi olmadan ,yanına çırak gelip şu işi suyunu çıkarıcak kadar öğrensem diye diliyorum.

Hocam loto çıksa bütün forum için makine parkuru kurup birlikte  bıçak yapmayı isterdim ben de.  ^-^

batca

• 35
  • Meslek: kılavuz kaptan
  • Yer: istanbul uskudar
« Yanıtla #79 : 06 Mayıs 2011, 21:06:01 »
Emre bey hepsi güzel görünüyor.
Elinize sağlık.
acaba  bu 1095 lerden biri benimmi yoksa başka partiyemi.

Selamlar