Birçok arkadaşımız skandi taşlamalı bushcraft bıçak yapıyorlar Saygısızlık etmek istemem ama fikrimi söylemek zorundayım.
Ben bu 4mm skandi ağızlı bıçakların iyi bir kesim performansı sunmadığını düşünüyorum. Sebebi çok küçük bir taşlama alanına sahip olması. Bıçak aniden çok kalınlaşıyor bu da keseceğimiz nesneye tabiri caizse oturması demek. Bu noktada keseceğimiz nesneyi kesmek değil de ikiye bölmek için parçalamak gerekiyor.
Zira skandi taşlamalar İskandinav isminden geliyor. Ünlü İskandinav markaları Mora, marttiini, gerek Helle ve Enzo bıçakların skandi vé bushcraft modelleri ince çelik kullanarak yapılmışlar.En kalını Enzo ve 2,5 mm kalınlığında çelikten bıçağı var.
Yurtdışı kaynaklı sitelerden öğrendiğim kadarıyla bushcraft scandi bıçaklar ekstra güce ihtiyaç duyulan kullanım amacına yönelik yapılmış bıçaklar.
Ben 4 mm kalınlığında çeliklerden yaptığım bıçakların high flat (yüksek taşlama) yapmaya çalışıyorum. Belki hallow (iç bükey) taşlama daha iyi bile sonuç verebilir iyi bir kesim için. Eğer ekstra güce ihtiyaç duyuyor isek bence kullandığımız çeliği değiştirmeliyiz. Kalın bir çelikten bushcraft yada scandi taşlamalı bir ağız yapmamalıyız.
Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin saygılar.
Başlığı görünce ''ne kadar güzel bir arkadaş çıktı bu sınıfla ilgili bize bilgi verecek'' diye düşünmüştüm,
Yalnış anlamışım, meğer scandi bıçaklarından çok
şikayetçiymiş onları anlatmak için konu açmış..
Konuya yorum yapan çok kıymetli arkadaşlarımız ve ustalarımız var,ama başlık bence yalnış olmuş asıl bu konunun başlığı
''en kullanışlı,ağız hangisi ?'' olmalıymış..
Pumpingiron (ismen hitap edemiyorum kusura bakmayın..)arkadaşımız elinde ki örneklerle nasıl bir deneme yaptı bilmiyorum ama böyle bir sonuca varmış...
Yapılan yorumlar sonucu genel netice scandi yapıyı yerden yere vurarak (o bıçak kesmez) olarak neticelenmiş..
Başlığı açan siz olduğun için bilgim dahilinde özellikle size cevap yazıyorum ama ustalarımızda yazdıklarım hakkında yorum yaparsa sevinirim ;
İlk cevap;Gerçek bir bushcraft bıçak en az 4mm ve üstü kalınlıkta olmalıdır,ticari kaygı düşünmeyen,ucuz sınıf iş yapmayan her üretici bunu bu şekilde yapıyor,örnekleri çokça mevcut..
ikinci cevap;Konuyu okuduktan sonra kahvaltı hazırlığı içindeydim ve aklıma bunca yazılan cevap var acaba
''scandi gerçekten kesmiyor PATLATIYOR MU !!'' ben bunca zaman yalnış mı bilgilendirdim sorusu geldi,hemen bıçak çekmecemden scandi ağız bir bıçak aldım mutfağa geçtim..
Neleri kestim derseniz;
*Orta sertlikte bir sucuk kangalından istediğim kalınlıkta (kusura bakmayın test olduğu için yazdım) dilimler aldım sorunsuz..
*Eski kaşar severim,4-5cm kalınlıkta epeyce sert bir dilimden kahvaltı için parçalar kestim, sorunsuz..
*Yumuşak diyebileceğim çeri diye tabir edilen domatesleri istediğim incelikte söğüs salata modunda(bir tanede salatalık aynı muamameliyi gördü) dilimledim,sorunsuz..
* Kahvaltıyla alakası yoktu ama bir portakalın kabuğunu patates soyar gibi (hiç koparmadan

) soydum,daha sonra dilimledim,sorunsuz..
*Gene kahvaltıyla akalası yoktu ama bir patatesi soydum,en keyif aldığım buydu,tabir
''yağ gibi kaydı'' çok uygun olur,soyduktan sonra yapısı gereği sert olan patateste hafif çatırtılı bir şeklide dilimledim,belki patatesi üç ana parçaya bölsem öyle bir sorun olmayacak izlenimi oldu,%75 başarı diyeyim..
Yukarda 5 tane farklı materyalde kesme testi yazdım,beni şahsen tanıyanlar ve uzunca süredir telefon ve mail trafiği olarak tanıştığım arkadaşlarım,ustalarım var,doğru yazdığıma inanacaklardır..
Ama gene de yaptığım testin doğruluğuna inanmayan bir arkadaşımız varsa (eğer kendisini tanıyorsam kendisine, tanımıyorsam konuyla alakalı doğru testleri yapıp netice verecek bir ustamıza gönderebilirim..) ayrıca özel mesaj ile adres bildirirse sevinirim, test yaptığım bıçağımı ona da göndereyim bir denesin..
Birde burda dahil olmayan sert test dediğimiz odun yarma,dal sıyırma,halat kesme vb testler konusunda çokça bilgi zaten var,yüksek taşlama bıçakla odun yaran kimse görmedim,scandi yapının o sınıfta zaten rakibi yok..
En büyük avantajı da tekrar bilemek zorunda olduğunuzda herhangi bir açı ölçerli cihaza ihtiyaç duymadan bilenebilmesidir,taşla bileme yapan arkadaşlarımız bunu daha iyi anlayacaktır,
İyi bir kesme performası için düzgün bir
''V'' açısı daha başarılı diye düşünüyorum,scandi ağızda düzgün bir
''V'' için en iyi örnektir..
Zaten 2mm civarı ağız kalınlığı bırakılmış ve dereceli ağız açılan bıçaklar da açılan ağız
''V'' değil mi,ben mi yalnış biliyorum ??
Kampta,doğa gezisinde,hayatı idame için vb.
''tek bıçak seçeyim,ne seçeyim ?? '' sorusunun cevabı scandi olur..
''scandi, her zaman keser'' diyordum artık ''scandi herşeyi keser'' diyorum..
Saygılar,