Bıçak Sanatı - Forum

bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
« Yanıtla #20 : 12 Ocak 2015, 16:34:08 »
kaya kardeş, şimdi görev sana düşüyor. En güzeli aynı cins 4 mm bıçaktan biri scandi biri full flat biri yüksek taşlama scandi biride convex ağız açıyorsun :)  sonra 20 mm has kendirden yapılma orjinal halat kesiyorsun bakalım kaç parça kesecez.  tabi birde PEYNİR yalnız peynir olarak şu hollandalıların mavi küflü olanlarından kes parçalarınıda buraya yolla :) selamlar saygılar

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #21 : 12 Ocak 2015, 16:52:36 »
Scandi taşlamalı Morakniv (highq robust)bıçağımla diğerlerini karşılaştırdığımda mesela opinellerim ya da leatherman çakılarımı karşılaştırdığımda mora scandi olmasına rağmen ilk başta onlar kadar keskindi.Kağıt ve kıl testini başarı ile geçti. Tüm yaz boyunca köyde doğada kullandım ev işlerine de kullandım ağız yapısında en ufak bir bozulma yok keskinliğini hafif derece de kaybetti ama hala bileme gereği duymadım. Scandi bana zor işlerde güven veriyor diğer çakılarımla asla böyle bir işe girişmem zaten bunun içinde yapılmamışlar. 4 mm meselesine gelince hiç bu boyutta scandi ağızlı bıçak kullanmadım.Mora bile 3,2 mm kalınlıkta ancak 3,2 ile 4 arasında devasa bir fark yok o yüzden bence zor işlerde gerçekten kullanılacaksa 4mm scandi gerekli ama doğaya çıkmayacaksa,beklenti keskinlik ise scandi saçma gibime geliyor.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #22 : 12 Ocak 2015, 17:11:42 »
Gökhan hepsinden bende zaten var yeteri kadarda kestim Şu dediğin küflü Hollanda peynirini bilmiyorum ama Fransız Roquefort ve İtalyan Gorgonzola var gel şunları skandiyle kesmeyelim yazık olur bütün sana yollayayım :) ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #23 : 12 Ocak 2015, 17:26:52 »
Gökhan hepsinden bende zaten var yeteri kadarda kestim Şu dediğin küflü Hollanda peynirini bilmiyorum ama Fransız Roquefort ve İtalyan Gorgonzola var gel şunları skandiyle kesmeyelim yazık olur bütün sana yollayayım :) ;)

Bari ikiye böl de gorgonzolanın tadına bakalım :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #24 : 12 Ocak 2015, 17:54:36 »

eskiden bi peynir bıçağım vardı kayboldu gitti. ağzı zülfikar gibi iki parçaydı kestiğin peyniri tbağına koyuyorsun . şaka bi yana peynire yapışan ve yapışmayan çelik cinsi diye birşey varmıdır merak ettim şimdi. seramikleri hiç kullanmadım da 

Kaya

• 2867
« Yanıtla #25 : 12 Ocak 2015, 18:08:56 »
Peynir biçaklarında özel bir çelikten ziyade özel ağız profilleri var .kıl testere gibi kesici kısmı sadece tel olanlarıyla birlikte rende formunda spatula fileto bıçağına benzeyen formlarıda var daha çok peynirin türü önemli neredeyse her peynir türüne ayrı bıçak var.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #26 : 12 Ocak 2015, 19:15:04 »
Forumda  ( özgür usta ? ) et kesimi için kullandığı bıçakların perdahını 400-600 civarı bıraktığını, daha yüksek perdahlı bıçakların yüzeyine etin yapışıp sıkıntı çıkarttığını söylemişti. Eğer karşılaştırmalı test yapılacak ise bazı durumlarda yüzey perdahına da dikkat etmek gerekiyor.

Stanley'in rendelerinin yanında nasıl bileneceğine dair küçük bir bilgi kağıdı da gelir. İnternette de vardır sanırım, bakarsanız aynı bilgiyi bulacaksınız. Dışarıdan bakınca rende tığı skandi ağızlı zannedilebilir. Ancak 25 derecelik ana ağız açısında kılağı oluşturduktan sonra, en uca 30-35 derecelik mikro bir kesici ağız daha açılır. Çift açılıdır yani.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #27 : 13 Ocak 2015, 00:50:28 »
Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta. Örneğin yanagiba veya benzer japonikler de dışbükeydir aslında ( hamaguriba) ama kesme performansı şaşırtıcıdır. Örneğin, (deneme amaçlı yapmıştım) hiç dokunmadan domatesten incecik bir zar kesebiliyorsunuz.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #28 : 13 Ocak 2015, 01:25:20 »

Bari ikiye böl de gorgonzolanın tadına bakalım :)
Insallah buyur basimin üstüne misafirim olun peynir nedir. Yanina size pastirami yapariz:)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #29 : 13 Ocak 2015, 01:26:36 »
Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta. Örneğin yanagiba veya benzer japonikler de dışbükeydir aslında ( hamaguriba) ama kesme performansı şaşırtıcıdır. Örneğin, (deneme amaçlı yapmıştım) hiç dokunmadan domatesten incecik bir zar kesebiliyorsunuz.
+ 1

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #30 : 13 Ocak 2015, 01:54:02 »
Formların adlarından çok nasıl uygulandığına kıymet vermek gerek.

Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta.

Bir ara bir çakı yapmıştım. Fotoğrafın üzerinden açıyı bulmaya çalıştım, 15 derece gibi bir şey çıktı. Belki ağıza yakın bu açı daha artıyordur ama formun fazla kaba olmadığı kesin.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #31 : 13 Ocak 2015, 07:15:25 »
Formların adlarından çok nasıl uygulandığına kıymet vermek gerek.

Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta.

Bir ara bir çakı yapmıştım. Fotoğrafın üzerinden açıyı bulmaya çalıştım, 15 derece gibi bir şey çıktı. Belki ağıza yakın bu açı daha artıyordur ama formun fazla kaba olmadığı kesin.

Tam söylemek istediğim buydu  :2up

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #32 : 13 Ocak 2015, 07:50:50 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=203.0.      Çakı bu olsa gerek.    :2up

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #33 : 13 Ocak 2015, 13:05:09 »
Birçok arkadaşımız skandi taşlamalı bushcraft bıçak yapıyorlar Saygısızlık etmek istemem ama fikrimi söylemek zorundayım.
Ben bu 4mm skandi ağızlı bıçakların iyi bir kesim performansı sunmadığını düşünüyorum. Sebebi çok küçük bir taşlama alanına sahip olması. Bıçak aniden çok kalınlaşıyor bu da keseceğimiz nesneye tabiri caizse oturması demek. Bu noktada keseceğimiz nesneyi kesmek değil de ikiye bölmek için parçalamak gerekiyor.
Zira skandi taşlamalar İskandinav isminden geliyor. Ünlü İskandinav markaları Mora, marttiini, gerek Helle ve Enzo bıçakların skandi vé bushcraft modelleri ince çelik kullanarak yapılmışlar.En kalını Enzo ve 2,5 mm kalınlığında çelikten bıçağı var.
 Yurtdışı kaynaklı sitelerden öğrendiğim kadarıyla bushcraft scandi bıçaklar ekstra güce ihtiyaç duyulan kullanım amacına yönelik yapılmış bıçaklar.
Ben 4 mm kalınlığında  çeliklerden yaptığım bıçakların high flat (yüksek taşlama) yapmaya çalışıyorum. Belki hallow (iç bükey) taşlama daha iyi bile sonuç verebilir iyi bir kesim için. Eğer ekstra güce ihtiyaç duyuyor isek bence kullandığımız çeliği değiştirmeliyiz. Kalın bir çelikten bushcraft yada scandi taşlamalı bir ağız yapmamalıyız.
Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin saygılar.

Başlığı görünce ''ne kadar güzel bir arkadaş çıktı bu sınıfla ilgili bize bilgi verecek'' diye düşünmüştüm,

Yalnış anlamışım, meğer scandi bıçaklarından çok şikayetçiymiş onları anlatmak için konu açmış..

Konuya yorum yapan çok kıymetli arkadaşlarımız ve ustalarımız var,ama başlık bence yalnış olmuş asıl bu konunun başlığı ''en kullanışlı,ağız hangisi ?'' olmalıymış..

Pumpingiron (ismen hitap edemiyorum kusura bakmayın..)arkadaşımız elinde ki örneklerle nasıl bir deneme yaptı bilmiyorum ama böyle bir sonuca varmış...

Yapılan yorumlar sonucu genel netice scandi yapıyı yerden yere vurarak (o bıçak kesmez) olarak neticelenmiş..

Başlığı açan siz olduğun için bilgim dahilinde özellikle size cevap yazıyorum ama ustalarımızda yazdıklarım hakkında yorum yaparsa sevinirim ;

İlk cevap;

Gerçek bir bushcraft bıçak en az 4mm ve üstü kalınlıkta olmalıdır,ticari kaygı düşünmeyen,ucuz sınıf iş yapmayan her üretici bunu bu şekilde yapıyor,örnekleri çokça mevcut..

ikinci cevap;

Konuyu okuduktan sonra kahvaltı hazırlığı içindeydim ve aklıma bunca yazılan cevap var acaba ''scandi gerçekten kesmiyor PATLATIYOR MU !!'' ben bunca zaman yalnış mı bilgilendirdim sorusu geldi,hemen bıçak çekmecemden scandi ağız bir bıçak aldım mutfağa geçtim..

Neleri kestim derseniz;

*Orta sertlikte bir sucuk kangalından istediğim kalınlıkta (kusura bakmayın test olduğu için yazdım) dilimler aldım sorunsuz..

*Eski kaşar severim,4-5cm kalınlıkta epeyce sert bir dilimden kahvaltı için parçalar kestim, sorunsuz..

*Yumuşak diyebileceğim çeri diye tabir edilen domatesleri istediğim incelikte söğüs salata modunda(bir tanede salatalık aynı muamameliyi gördü) dilimledim,sorunsuz..

* Kahvaltıyla alakası yoktu ama bir portakalın kabuğunu patates soyar gibi (hiç koparmadan :) ) soydum,daha sonra dilimledim,sorunsuz..

*Gene kahvaltıyla akalası yoktu ama bir patatesi soydum,en keyif aldığım buydu,tabir ''yağ gibi kaydı'' çok uygun olur,soyduktan sonra yapısı gereği sert olan patateste hafif çatırtılı bir şeklide dilimledim,belki patatesi üç ana parçaya bölsem öyle bir sorun olmayacak izlenimi oldu,%75 başarı diyeyim..

Yukarda 5 tane farklı materyalde kesme testi yazdım,beni şahsen tanıyanlar ve uzunca süredir telefon ve mail trafiği olarak tanıştığım arkadaşlarım,ustalarım var,doğru yazdığıma inanacaklardır..

Ama gene de yaptığım testin doğruluğuna inanmayan bir arkadaşımız varsa (eğer kendisini tanıyorsam kendisine, tanımıyorsam konuyla alakalı doğru testleri yapıp netice verecek bir ustamıza gönderebilirim..) ayrıca özel mesaj ile adres bildirirse sevinirim, test yaptığım bıçağımı ona da göndereyim bir denesin..

Birde burda dahil olmayan sert test dediğimiz odun yarma,dal sıyırma,halat kesme vb testler konusunda çokça bilgi zaten var,yüksek taşlama bıçakla odun yaran kimse görmedim,scandi yapının o sınıfta zaten rakibi yok..

En büyük avantajı da tekrar bilemek zorunda olduğunuzda herhangi bir açı ölçerli cihaza ihtiyaç duymadan bilenebilmesidir,taşla bileme yapan arkadaşlarımız bunu daha iyi anlayacaktır,

İyi bir kesme performası için düzgün bir ''V'' açısı daha başarılı diye düşünüyorum,scandi ağızda düzgün bir ''V'' için en iyi örnektir..

Zaten 2mm civarı ağız kalınlığı bırakılmış ve dereceli ağız açılan bıçaklar da açılan ağız ''V'' değil mi,ben mi yalnış biliyorum ??

Kampta,doğa gezisinde,hayatı idame için vb.''tek bıçak seçeyim,ne seçeyim ?? '' sorusunun cevabı scandi olur..

''scandi, her zaman keser'' diyordum artık ''scandi herşeyi keser'' diyorum..

Saygılar,

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
« Yanıtla #34 : 13 Ocak 2015, 13:22:42 »
Bülent ustaya sonuna kadar katılıyorum. Ben de scandi bıçak kullanıyorum, şimdiye kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım.
Ağız yapısı görsel olarak kişiye göre değişen beğenilerdendir. Gerçi bana göre görsel olarak bütün bıçaklar güzeldir, çok büyük ayrım yapmam.
Ama scandinin yeri bir başkadır. Keskinlik açısından teknik olarak; ustalar dururken bir şey söylemem yakışık almaz. Ustası yapıyorsa her bıçak gayet güzel keser. Kimi bıçak narin işlerde kullanılır kimi de kaba işlerde...
Bülent ustanın da dediği gibi ''scandi herşeyi keser'' denemeyle sabit...

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #35 : 13 Ocak 2015, 17:02:37 »
Benim için skandinin bir artısı yok. Dogada kullanacagım bıçagın dış bükey olmasını tercih ederim. Şu scandi bıçakla odun bölme konusu bana çok tuhaf geliyor. Çok dogaya çıkıyorum ateş yakıyorum ama hiç odun bölmeye ihtiyacım olmuyor. Odun toplarken yanacak boyuttaki dalları toplarım. Ayrıca dogada asla bölünmesi gereken bir odun bulunmaz zaten. Odunun dikine parçalanması için önce boydan dogranması gerekmez mi? Bileme konusunda da Bülent abi ye tamamen katılmıyorum. Evet scandiyi bilemek açı konusunda kolay ama acemi biri bıçagın orta kısmını fazla sürterse kesici agız içe dogru çukurlaşacak ve bir daha yag-su taşında bilenemez hale gelecek. Yeniden makinede agız açmak gerekecek
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Kaya

• 2867
« Yanıtla #36 : 13 Ocak 2015, 19:55:45 »
Bülent tabiiki keser konuyu çok hassas olduğun bir anda okuyup yanlış anladığını düşünüyorum.Aslında biz bu tartışmayı nedenlerle sebeblerle açıklamalarla yetebildiğimiz ölçüde bilimsel anlamda tartışıyoruz .Bu konuda sendende amatör ruhunu muhafaza edebilmiş bir profesyonel biri olarak konuya katkıda bulunmanı bekleriz.Eminimki konuyu şimdide okuduğunda bize doğru taraftan hak verebilecek konuyu geliştirmeye yönelik bir iki satır yazacaksın.Bence bu bir takım taraftarlığı edasında sürdürülmesi gereken bir konu değil .
Geleneksel olmuş bir takım formlar yeni bulunan bir takım form ve profiller testler vs bunun için var ve bunun için burada hepimiz ayrı çekiç olup ama aynı çiviye vurmalıyızki konu bir yere gelebilsin yoksa cam parçasıylada koyun kesebilir tahta yontabiliriz .Herkes tabiiki sevdiği marka ve modeller olacaktır.Bu modeller zamanla insanların dahada seveceği biçimde geliştirilmiştir.Bu gelişimin olabilmesi için tartışma ve etüd gerekli birşeydir .Ben bu konunun taraftar edasıyla çatışarak değil herkesin tecrübe ,test ,görüş ,fikirlerini ,olumlu ve olumsuz yönlerini belirterek tartışmayı geliştirme taraftarıyım.Bu arada ki isteyeceğimiz en son şey birini incitmek olur.Ben bu bıçakların bir çoğu modelini sualtında,doğa gezilerinde ,ormanda ve uçarken bir çok kıtada taşıdım ve kullandım ister istemez bir takım  tecrübe ve görüşler sahibi oldum bunları ilgili arkadaşlarımlada paylaşmakta bir sakınca görmüyordum ama  söylediklerinden sonra ne diyeceğimi bilemedim... ::)
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2015, 19:57:27 Gönderen: Kaya »

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #37 : 13 Ocak 2015, 20:11:29 »
Herkese iyi aksamlar, scandi yapinin bir çok avantajlari ve dezavantajlari olactir tabi. Sadece tartisma ortaminda scandinin dezavantajlari daha cok konusulmustur. Zaten kendini kanitlamis bir ağız yapisi benimde cok hosuna gider. Bu arada Emrah abi çukurlaşmayi pek canlandiramadim zihnimde bana kalirsa scandi bileylenirken aci kaybolursa agiz zaten convex e kayacaktir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #38 : 13 Ocak 2015, 20:34:50 »
Ben şu bilemesi kolay fikrine katılmıyorum. Açısını kaybetmeden bilemek için kolay ama normal bir ağza göre bilemesi daha uzun ve zahmetli.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #39 : 13 Ocak 2015, 20:39:28 »
Biz forum olarak neden iç bükey bıçak sevmiyoruz?
Okinawian