Bıçak Sanatı - Forum

Çakı denemem

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Çakı denemem
« : 08 Nisan 2010, 11:07:46 »
Eveet, ufak bir çakı yapma denememi sizle paylaşayım. Hala çakının bitmesine bir iki adım var ama tünelin ucunda ışık görür gibi oldum.

İlk önce işlem sırasını biraz yanlış sıralayarak işe başladım. Bıçağı önce yapıp sonra açılıp kapanması için gereken ayarı yapmaya başladım. Halbuki önce saptaki delikleri delip bıçağı da bunlara göre delmem gerekirmiş.

Biraz eğelemeden sonra bıçağın açılıp kapanmasını gayet iyi ayarlamıştım.

Bu noktadan sonra su vermedeki bir hatam bu bıçağın kaderini değiştirmişti. Bıçağı çatlatınca çatlayan parçayı kırıp artan şeyi de deneme amaçlı kullandım.

Yukardaki iki resim bu bıçağa verdiğim su hakkında herhalde bir fikir vermiştir.

Neyse ki çalışmam yine de çöpe gitmemişti.

İkinci denememde bıçağın tarzını değiştirmek istedim. Şimdi bakıyorum da çok da tipsiz bir şey yapmışım.

Ağzı tek açılı olarak açmaya başladım.

Sap için kullandığım sapelliyi de yalnız bırakmayıp biraz zenginleştirmek istedim. Sapın iç kısmına pirinç levha yapıştırıyorum.

Yapıştırdıktan sonra ve zımparalamadan önceki hal.

Uzunca bir aradan sonra çakı projesini tekrar raftan raftan indirdim. İlk iş olarak fazla geometrik olan hatları hesap kitabı araya katmadan ortadan kaldırdım. Öyle fazla analitik, mantığa ve hesaba dayanan tasarımlardan uzaklaşacağım galiba.

Ortadan kaybettiğim açılar arasında taşlama açısı da var. Böylesini daha çok sevdim.

Suyu bu sefer yağda verdim. Niye yaptığımı bilmiyorum. Aynı çelikten yapmakta olduğum mutfak bıçağına su ile su vermiştim halbuki. Neyse, bunda da iyi sonuç aldım.

Bu gün en son olarak sapı şekillendirmeye giriştim. Şerit testere bu noktada faydasını göstermeye başladı. Hem sap perçinlerini kesmede hem de sap parçalarını küçültmede işe yaradı.

Aşağıdaki resimlerdeki uzun perçin henüz işini birmediğim tek perçin. Bunu sapı biraz daha ilerlettikten ve bıçağı son bir kez cilaladıktan sonra yerine çakacağım.

Son olarak... Taşlama açısı da bu:

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Ynt: Çakı denemem
« Yanıtla #1 : 08 Nisan 2010, 13:22:14 »
Eline sağlık  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 08 Nisan 2010, 16:35:43 »
Son durum:

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #3 : 08 Nisan 2010, 21:12:39 »
Eylem gerçekten çok hoş ve güzel görünüyor, ben çok beğendim. Çok sade ve işlevsel görünüyor. İzninle iki şey söylemek istiyorum, pimi daha sağlam olması açısından paslanmaz çelikten yapsaydın, bir de madem bu kadar ilerlettin işi bir de kilit sistemi ekleseydin tadından yenmezdi. Ellerine sağlık :2up :2up :2up

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #4 : 08 Nisan 2010, 21:19:38 »
çok güzel olmuş topram, eline sağlık... :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 08 Nisan 2010, 22:10:29 »
Bu bir süredir ortalıkta sırasını bekleyen bir projeydi. Bunda biraz bir şeyler öğreneyim de bundan sonrakilerde de iş ilerler.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2010, 21:37:41 »
Çok güzel, eline sağlık.
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2010, 02:01:13 »
Açıkçası biçiminden kabzasına, işçiliğinden ağız açısına kadar herşey süper  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2010, 08:27:19 »
Bir sonrakinde perçinler köşelerden biraz daha içeride olacak. Perçinler düz zeminde iken sonradan da kafalarına bir iki çekiç vurmak mümkün ama köşede zımparalanıp çapraz duruyorken olmuyor. Neyse ki, şu anda kullanımda sorun yok. Kapalı iken yerinde sıkı duruyor, açıkken de bıçağın kuyruğu el altında güvenli duruyor.

Bu bıçakta işleyişin düzgünlüğünün yükü perçinlerin ve sürtünme yüzeylerinin üzerinde. Halbuki eğer yaylı hatta belki kilitli bir çakı yapsaydım açık ve kapalı kalma bu sıkılık faktörüne bağlı olmayacaktı. Orada da yay sertliği, yayın baskı yaptığı yüzeyler, kilit çıkıntı ve oyukları açılıp kapanma ve kilitlenme karakterini belirleyecekti.

Bu biraz fazla kalın ahşap içeren bir saptı. Bunda aslında ahşabın olduğu kısımları pirince kadar oyup perçinleri vida ile de sabitleyebilirmişim. Ancak şimdiki yöntem sıkılık ayarına imkan vermesinden dolayı bence iyi oldu.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2010, 20:12:32 »
Güzel oldu güzel :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 11 Nisan 2010, 00:23:35 »
Son durum:

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #11 : 11 Nisan 2010, 00:34:17 »
En son pirinçler filan da parlayınca nasıl olacak kimbilir  :2up Eylem ahşabın yüzeyine en son ne uygulayacaksın?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 11 Nisan 2010, 01:06:04 »
Geçenlerde japon yapıştırıcısı uyguladım ama problemli olunca zımparaladım. Belki şimdi epoksi yaparım. Epoksiyi bazı el aletlerinin saplarında kullandığım olmuştu. Fena sonuç vermiyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #13 : 11 Nisan 2010, 01:46:12 »
Süper oldu baba, bence biraz 0 çelik tel ile ovalayıp tik yağı ile geç yeter gibi geliyor bana. Bu tip bir kabzada ahşabın hafif lifli kalmasında yarar var, el kaymaz kolay kolay, yağ da suya karşı yeterince koruma yapar. Gerçi nasıl biririrsen bitir bu projen ayakta alkışlamayı hak ediyor.  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 11 Nisan 2010, 11:30:29 »
Teşekkürler  :)

Şu an zaten yağlı bir şekilde bekliyor. Ancak bu halde bırakacaksam bir iki kere ıslayıp kabaran llifleri zımparalarım.

Epoksi yaparsam muhtemelen böyle görünecektir:

« Son Düzenleme: 11 Nisan 2010, 11:36:01 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #15 : 11 Nisan 2010, 13:12:05 »
Eline sağlık, harika görünüyor  :2up

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #16 : 14 Nisan 2010, 22:39:20 »
Eylem çakı üzerindeki yazının yakın fotoğrafını ekleyebilir nisin? Nasıl yazdın, çok güzel görünüyor  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 14 Nisan 2010, 23:04:05 »
Olan fotolardan daha yakın plan bir şey bulmaya çalışırım. Çakı yine atölyede çünkü.

Yazıyı, bıçağı oje ile kaplayıp oje üzerine yazdım. sonra bu kısmı "Dağlama (anodik dağlama)" konusunda anlattığım şekilde dağladım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #18 : 14 Nisan 2010, 23:11:20 »
Teşekkürler  :)