Taner usta kusura bakam bakma üşengeçlikten değil biraz dalgınlık biraz da tabletten mesaj yazmanın zorluğundan doğrudan kopyala yapıştır yapmışım.
Linkini verdiğim mesaj dizisinde çinli bir üretici yeni yaptığı nitrojen çeliğini tanıtıyor, karakteristikleri ve diğer nitrojen çelikleri ile karşılaştırması yapılıyor. İngilizce olarak kopyala yapıştır yaptığım mesajda
" genel olarak yüzey nitrürleme için üç yol vardır : gaz nitrürleme, ionik nitrürleme ve tuz banyosu ile nitrürleme. Gaz nitrürlemede tipik olarak 400-600C de amonyak yahut amonyak nitrojen karışımı kullanılır ve nitrürlenme derinliği yaklaşık sadece 0.02 mm dir, bıçak için uygun değildir" demiş çelik imalatçısı.
Bu arkadaş çeliği bıçak için uygun çelik gibi anlatmış, o zaman gaz kullanmıyordur herhalde. proses hakkında da birşeyler yazmış. Serkan'a bıçak için uygun nştrojen çeliği çıkartabilecek başka imalat yöntemleri var mı diye sormuş oldum bir önceki mesajımda.
Üniversiteden bir hocamla hala üzerinde çalıştığımız bir proje olan ve bana göre yüzeyde hem homojen dağılım açısından hemde difüzyon derinliği açısından en etkili yöntem elektrolitikplazma difüzyon yöntemi diyebilirim. Gerçi biz bol bol
bor emdirmiştik yüzeye neyse, bunlar fazlasıyla teknik ve de deney aşamasında olan prosesler sayılır. Ticari olarak yaygın kullanım alanı maliyetten dolayı çok sınırlıdır.
Konunun özüne dönersek, ben o lamayı alıp bıçak formatına soktuğumda ağız açtığım yerle yüzeyine dokunmadığım yer arasında dağlar kadar fark olacaktır.
Bir de dikkat edin Yükselen çeliğin broşür sayfasında ne diyor ''
HNS 30'un 500°C sıcaklığa kadar yüksek temperleme dayanımı vardır. '' Yani o sıcaklık üstünde azot da ortamdan arazi olmaya başlayacaktır

'' Aklıma okulda gördüğümüz yüksek sıcaklıklarda ki dönüşümler geldi ve şu an beyin hücrelerim kitlendi sayılır hatırladıkça, tam bir brezilya dizisi gibi diyebiliriz bu reaksiyonlara

Düşük karbonlu olduğu için tokluğu yüksek ama sağolsun içinde, başta molibden ve mangan yer aldığı içinde ağız sertliği yakalanabilecek bir bıçak çıkar ortaya bu malzemeden,
Ne zaman ki ben o 4mm'lik lamanın 2 mm'lik kısmını yontar tam ortasında o nitrür yapıyı görürüm işte o zaman beni inandırabilirler yaptıklarına,
Şunu da unutmadan dile getiriyim laboratuvar koşullarında kimyasal kompozüsyonunda Titanyum (Ti) gibi aktif elementler barındıran özel alaşımlı çelikler yapı içerisinde nitrürlenerek üretilebilmekte, (Titanyum nitrür çok deli bir yapıdır

) ticari üretim boyutu tabi ki mümkün değil.
Özetlersek çelik içerisinde çok fantazi aramamak lazım standart etkileri olan elementleri kullanıp, mekanik özellikleri tavan yaptıracak güzel bir ısıl işlemle istediğimize ulaşırız.
Sonuçta mühendislik üretim maliyetiyle paralel olmak zorunda, zaten zilyontane çelik var dünyada ki bunlar hep ticari kaygıları barındırarak üretilmiş, ama istenen işi de sağlayabilsin diye.
Bu arada ben daha çok dökme demir üzerine deneyimliyim diyebilirim, çok üst düzey çelik proseslerine hakimiyetim zayıf sayılır

zilyontane uygulama ve üretim alanından dolayı ve de daha çok pik, sfero dökümünde bulunduğumdan dolayı.