Arada ciddiyetten koptuğumda bazen bunu belli edemiyorum. Ciddi yorumumu yineleyeyim:
Üründen beyhude şüphe etmeyin.
Şüphe etmiyorum, sadece ne kadar iyi onu merak ediyorum. En iyisi -Serkan Bey de kabul ederse şayet- elimdeki D2 ve M390 lamaları da teste göndereyim, HNS 30 ile beraber!
Kıyaslayacak zemin olsun Serkan Beyin elinde. Tam teşkilatlı test olur, ecnebi forumlara bile havamızı basarız! Ne dersiniz Eylem Ustam?
Benim için sıkıntı yok

her türlü mikro yapı incelemesi ve korozif test yaptıracak imkana sahibim, tabiki yollayın. Akıllarda ki soruları giderelim.

Tayfun bey'in belirttiği proses ile benim anladığım proses birbirinden tamamen farklı onu belirteyim. O yüzden daha önce ki yazdığımda belirtmiştim
üretim prosesini sorun diye.
Çok da güzel yanıtlamış Tayfun Bey, ocak içerisine sıvı haldeyken azot emdirildi diye. Bana lazım olanda bu proses zaten.
Konu yüzeyi nitrürlenmiş çelik ve bünyesinde nitrür yapı oluşturan çelik ikilemi arasında kaldı. Şu an da ikilem de ortadan kalktı gelen cevapla.
Bir mühendis olarak, prosesin bütün aşamaları uygulanabilirlik açısından aklımıza yatmadığı sürece o onu dedi bu bunu dedilerle kanaat getiremeyiz. Sorgulamadıkça doğru sonuca ulaşılamaz neticede.
Şunu da belirteyim ocak içerisinde ortama azot verirsek (eriyik haldeyken ve kontrollü basınçta) mikroyapıda azot gördüğü metale yapışır intermetalik bileşikler oluşturur. Yani
nitrür yapılar elde edersiniz, serbest halde gezen azot diye birşey yoktur.
Nitrür yapı barındıran kısaca intermetalik bileşiklerin olduğu homojen bir çeliğiniz olur bu prosesde, tabi ki her derinlikte de aynı homojen yapıyı yakalarsınız. Benim en başta anladığım olayın Azot diye yola çıkılıp, yüzey nitrürleme şeklinde oluşumu, kısaca terim kullanım farkına takıldık. Nitrür yapı ve Azot'lu yapı olarak faklı şeylerden bahsediyoruz ve değerlendiriyoruz.
Daha önce ki yazımda belirttiğim gibi yapıda nitrür oluşum varsa ( Azot diye bir şey yoktur !!! ) korozif direnç tavan yapar sertlikte psikopat derecelerde oluşur, neticede intermetalik bir yapı var bünyede, seramik malzeme olarak düşünün.
Üretim prosesi ocak bünyesinde vakumla emdirmeyse ( yani eriyik içerisine) sıkıntı yok üretirsiniz böyle bir çeliği, kullanırsınızda.
Yine de intermetalik yapı oluşumundan çekinmez değilim, extrem sert bir o kadarda kırılgandır bu yapı korkarım... rulman yaparmıyım çekinirim

Özetlersek prosesin ne olduğu en sonunda belirtildi, bu prosesde bu işlemin yapılabilirliğine bende
OK veriyorum. Eriyik halde nitrürlenen çelik içinde korozif dayanımda M390'ı az da olsa tokatlar derim.