Bıçak Sanatı - Forum

HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği
« Yanıtla #60 : 11 Aralık 2014, 16:02:11 »
Arada ciddiyetten koptuğumda bazen bunu belli edemiyorum. Ciddi yorumumu yineleyeyim:

Üründen beyhude şüphe etmeyin.

Şüphe etmiyorum, sadece ne kadar iyi onu merak ediyorum. En iyisi -Serkan Bey de kabul ederse şayet- elimdeki D2 ve M390 lamaları da teste göndereyim, HNS 30 ile beraber!

Kıyaslayacak zemin olsun Serkan Beyin elinde. Tam teşkilatlı test olur, ecnebi forumlara bile havamızı basarız! Ne dersiniz Eylem Ustam?

Abicim aklınıza gelen iyi fikirleri niye başkasına soruyorsunuz, durmayın akın gitsin.  ;) Belki benim çapım yetmeyecek ancak sonuçları görünce anlayacağım. El elden üstündür.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #61 : 11 Aralık 2014, 19:09:41 »
Arada ciddiyetten koptuğumda bazen bunu belli edemiyorum. Ciddi yorumumu yineleyeyim:

Üründen beyhude şüphe etmeyin.

Şüphe etmiyorum, sadece ne kadar iyi onu merak ediyorum. En iyisi -Serkan Bey de kabul ederse şayet- elimdeki D2 ve M390 lamaları da teste göndereyim, HNS 30 ile beraber!

Kıyaslayacak zemin olsun Serkan Beyin elinde. Tam teşkilatlı test olur, ecnebi forumlara bile havamızı basarız! Ne dersiniz Eylem Ustam?

Benim için sıkıntı yok  ;) her türlü mikro yapı incelemesi ve korozif test yaptıracak imkana sahibim, tabiki yollayın. Akıllarda ki soruları giderelim.  :2up

Tayfun bey'in belirttiği proses ile benim anladığım proses birbirinden tamamen farklı onu belirteyim. O yüzden daha önce ki yazdığımda belirtmiştim üretim prosesini sorun diye.
Çok da güzel yanıtlamış Tayfun Bey, ocak içerisine sıvı haldeyken azot emdirildi diye. Bana lazım olanda bu proses zaten.
Konu yüzeyi nitrürlenmiş çelik ve bünyesinde nitrür yapı oluşturan çelik ikilemi arasında kaldı. Şu an da ikilem de ortadan kalktı gelen cevapla.

Bir mühendis olarak, prosesin bütün aşamaları uygulanabilirlik açısından aklımıza yatmadığı sürece o onu dedi bu bunu dedilerle kanaat getiremeyiz. Sorgulamadıkça doğru sonuca ulaşılamaz neticede.
Şunu da belirteyim ocak içerisinde ortama azot verirsek (eriyik haldeyken ve kontrollü basınçta) mikroyapıda azot gördüğü metale yapışır intermetalik bileşikler oluşturur. Yani nitrür yapılar elde edersiniz, serbest halde gezen azot diye birşey yoktur.

Nitrür yapı barındıran kısaca intermetalik bileşiklerin olduğu homojen bir çeliğiniz olur bu prosesde, tabi ki her derinlikte de aynı homojen yapıyı yakalarsınız. Benim en başta anladığım olayın Azot diye yola çıkılıp, yüzey nitrürleme şeklinde oluşumu, kısaca terim kullanım farkına takıldık. Nitrür yapı ve Azot'lu yapı olarak faklı şeylerden bahsediyoruz ve değerlendiriyoruz.

Daha önce ki yazımda belirttiğim gibi yapıda nitrür oluşum varsa ( Azot diye bir şey yoktur !!! ) korozif direnç tavan yapar sertlikte psikopat derecelerde oluşur, neticede intermetalik bir yapı var bünyede, seramik malzeme olarak düşünün.

Üretim prosesi ocak bünyesinde vakumla emdirmeyse ( yani eriyik içerisine) sıkıntı yok üretirsiniz böyle bir çeliği, kullanırsınızda.
Yine de intermetalik yapı oluşumundan çekinmez değilim, extrem sert bir o kadarda kırılgandır bu yapı korkarım... rulman yaparmıyım çekinirim  :-\

Özetlersek prosesin ne olduğu en sonunda belirtildi, bu prosesde bu işlemin yapılabilirliğine bende OK veriyorum. Eriyik halde nitrürlenen çelik içinde korozif dayanımda M390'ı az da olsa tokatlar derim. ;)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #62 : 11 Aralık 2014, 19:28:09 »
Anlaştık o zaman. Size su verilmemiş 3 lama göndereceğim. 1 Tane K110 (D2), 1 tane M390 ve 1 tane de HNS 30. Bu lamaların eti de kemiği de sizindir.

Yumuşak halde mi test edersiniz, onlardan birazını kesip ısıl işlemden sonra mı test edersiniz, yoksa ikisini birden mi yaparsınız bilemem. O husus paşa gönlünüze kalmış Serkan Bey. Özellikle sertlik, korozyona direnç ve tokluk sonuçlarını merakla bekleyeceğim.

Lama Ölçüleri:
K110     3.5x40x250 mm

M390     4.3x40x400 mm

HNS 30   4.3x65x400 mm 

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #63 : 11 Aralık 2014, 19:53:57 »
Anlaştık o zaman. Size su verilmemiş 3 lama göndereceğim. 1 Tane K110 (D2), 1 tane M390 ve 1 tane de HNS 30. Bu lamaların eti de kemiği de sizindir.

Yumuşak halde mi test edersiniz, onlardan birazını kesip ısıl işlemden sonra mı test edersiniz, yoksa ikisini birden mi yaparsınız bilemem. O husus paşa gönlünüze kalmış Serkan Bey. Özellikle sertlik, korozyona direnç ve tokluk sonuçlarını merakla bekleyeceğim.

Lama Ölçüleri:
K110     3.5x40x250 mm

M390     4.3x40x400 mm

HNS 30   4.3x65x400 mm

K110 ile M390 bende de var yollamıza gerek yok HNS'yi yollayın yeter, ama ocak ortası gibi yollayın sizden ricam o zaman diliminde çok boşluğum olucak rahatça yaparım her türlü zulmü :)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #64 : 11 Aralık 2014, 20:01:31 »
OK. 15 Ocakta hediye paketiniz hazır. ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #65 : 11 Aralık 2014, 23:29:34 »
bu arada konuya bır ıkı seyde ben yazayım. özgürle bızım kullandığımız çelık bu malzemeyle aynı değil. son yaptığım bıçağı özgur denemek için olanca gücü ıle örsün kenarına vurmuştu ve ağız o darbeye göre mukemmeldı.  yapılan bıçağın uzunluğu sanırım 40 cm ıdı.  bana göre çok ıyı bır malzeme bendekı  ancak hns 30 nasıldır bılemem deneyıp görmek lazım.
bu arada yanlış okumadı ısem karbon oranı çok düşük bu soru işareti benim için zaten  ;)

hatta bır bıçaklık bende var sanırım ya 5 yada 6 mm olmalı taşlandıktan sonra.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #66 : 09 Şubat 2015, 10:59:41 »
Bu konuyu bide ben hortlatayım bari,

Konuyu baştan sona okudum , malesef daha once dikkatimden kaçmış. Oldukça nitelikli bilgiler öğrendim. Azotlu fırın ne demek merak eder dururdum.. Tabi bu arada birkaç şeyi de merak ediyorum. Konu bağlamında,

1) mesela 1095den veya Civa çeliğinden bir bıçak yaptık, sonra onu Yüzey nitrürleme ye yollayabilirmiyiz. Yani elimize paslanmaz , mükemmel sertlik almış ve yüksek karbonlu yumuşak ama yüzeyi sert bir mükemmel bıçak geçermi??
2) bu bıçak yüzeysek nitrürleme yapıldığında ilk bilemeden sonra ağızının durumu ne olur?
3)Böyle bir işlem olursa olayı abartıp Titanyum Nitrürle falan kaplatabilirmiyiz. (TIN kaplama)
3)Serkan hoca HNS30 u test etimi? sonuç ne oldu?
4)Özgür ustanın dövdüğü çok karbonlu nitrojen çeliğininin kodu nedir nasıl temin edilir,
5) Özgür ustanın dövdüğü nitrojen çeliğide üretim aşamasında eriyik halinde iken mi nitrurlenmiş?
6)Sıvı azotla yapılan sıfır altı işlemde herhangi bir nitrürleme oluyormu yani??

şimdiden teşekkürler

« Son Düzenleme: 09 Şubat 2015, 11:02:40 Gönderen: gokhand »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #67 : 09 Şubat 2015, 11:12:49 »
Serkan hoca HNS30 u test etimi? sonuç ne oldu?

Diğer maddeleri işin uzmanı arkadaşlar yanıtlarlar. Ben kendimle ilgili kısmına yanıt vereyim:

Hayır, bir test olmadı. 15 Ocakta mesaj attım, "Şu anda müsait değilim, ben size daha sonra dönüş yaparım" dedi. Bekliyorum...
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2015, 11:14:35 Gönderen: egeleme_rampasi »

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #68 : 09 Şubat 2015, 14:32:51 »
Serkan hoca HNS30 u test etimi? sonuç ne oldu?

Diğer maddeleri işin uzmanı arkadaşlar yanıtlarlar. Ben kendimle ilgili kısmına yanıt vereyim:

Hayır, bir test olmadı. 15 Ocakta mesaj attım, "Şu anda müsait değilim, ben size daha sonra dönüş yaparım" dedi. Bekliyorum...

Tam olarak böyle demişim aslında  ;) ''1-2 hafta yurt dışından gelen müşterilerle uğraşıcam akabinde yollayabilirsiniz. ben size haber veririm müsaitlik durumuna göre'' şeklinde.

Hatta haber vereyim önümüzde ki hafta yollayın, ;)  Bütün lama yollamanıza lüzum yok 200X50' lik parça yeter. çok fazla zayii etmeyelim dimi
haftaya haberleşelim.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #69 : 09 Şubat 2015, 15:08:30 »
Hatta haber vereyim önümüzde ki hafta yollayın, ;)  Bütün lama yollamanıza lüzum yok 200X50' lik parça yeter. çok fazla zayii etmeyelim dimi
haftaya haberleşelim.

OK Üstad.

Bu Cuma akşamı Ankaraya doğru yola çıkıyorum. Gelirken kendim getiririm lamayı. Sizinle, Sayın Yasin Beyle, Sayın Ömer Güner Bey ile ve Sayın ecorotti ile tanışmak isterim.

Ben uygun olmasam bile, lamayı Sayın ecorotti veya Sayın Ömer Güner Bey'e teslim edeceğim. Onlardan biri size teslim eder, kırmazlar beni.

Ardından geri kalan lamalarla, Pazartesi günü İstanbula doğru devam edeceğim. Hem özel işlerim var, hemde İstanbul'daki arkadaşlardan bazıları ile de tanışırım belki.

Yola çıkmadan evvel özelden sizi bilgilendirim.
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2015, 15:10:55 Gönderen: egeleme_rampasi »

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #70 : 09 Şubat 2015, 15:15:43 »
haftaya haberleşelim.

OK Üstad.

Bu Cuma akşamı Ankaraya doğru yola çıkıyorum. Gelirken kendim getiririm lamayı. Sizinle, Sayın Yasin Beyle, Sayın Ömer Güner Bey ile ve Sayın ecorotti ile tanışmak isterim.

Ben uygun olmasam bile, lamayı Sayın ecorotti veya Sayın Ömer Güner Bey'e teslim edeceğim. Onlardan biri size teslim eder, kırmazlar beni.

Ardından geri kalan lamalarla, Pazartesi günü İstanbula doğru devam edeceğim. Hem özel işlerim var, hemde İstanbul'daki arkadaşlardan bazıları ile de tanışırım belki.

Yola çıkmadan evvel özelden sizi bilgilendirim.

Valla süper olur bu vesile ile hep beraber bi araya gelip tanışmışda oluruz Ankara tayfasıyla  ;)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #71 : 09 Şubat 2015, 15:23:05 »
+1  :2up
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

gokhand

• 1137
« Yanıtla #72 : 09 Şubat 2015, 16:02:05 »
biizim sualler arada kaynadı galiba:)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #73 : 09 Şubat 2015, 16:30:10 »
2)bu bıçak yüzeysek nitrürleme yapıldığında ilk bilemeden sonra ağızının durumu ne olur?

Bu soruya da cevap vereyim bari. Eğer bilenmiş bıçak nitrürlenirse, açısına bağlı olarak, ya kırılgan bir ağız elde edersiniz ya da çok zor körelen biz ağız elde edersiniz. Yok bilenmemiş bıçak nitrürlenirse, ancak elmas ile bilenebilen bir ağız olur, ve bileme sonrası biley yerinde nitrür tabakası yok olmuş olur.

Ama neden nitrürleme istendiğini anlayamadım. Pahallı bir proses. Gereksiz zahmete yol açması da cabası. Direkt toz metalden bıçak yapmak dahi daha az zahmet verir.

TiN kaplamalar plasma kaplama yöntemiyle ile yapılıyor benim bildiğim. Bıçaklara bunu uygulamak teoride mümkün ama aynı şekilde çok abes.

Tüm Nitrojen Çeliklerinde -benim bildiğim- çelik eriyik haldeyken Nitrojen katılır.

Bu vesileyle bir yanlış anlamayı da düzelteyim. Genelde çeliklerde düşük karbon miktarı düşük sertlik demektir. Ama bu kaide Nitrojen Çeliklerinde tam bu şekilde işlemez. HNS 30 örneğinde, çelikteki karbon miktarı resmen "acınası" seviyelerde. Ama çelik 59-60 HRC sertlik alabiliyor! HNS 30 karbon miktarına göre yargılanmaması gereken bir çelik türü. Nitrojen Çeliklerinde yüksek karbon miktarı illa daha sert çelik anlamına gelmeyebilir.
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2015, 16:38:38 Gönderen: egeleme_rampasi »

gokhand

• 1137
« Yanıtla #74 : 09 Şubat 2015, 16:52:55 »

Ama neden nitrürleme istendiğini anlayamadım. Pahallı bir proses. Gereksiz zahmete yol açması da cabası. Direkt toz metalden bıçak yapmak dahi daha az zahmet verir.

Böyle bir işlemi yapma isteğim falan yok. İnsan bilmediği şeyi sorar. Zaten işlemin gereksiz ve pahalı olduğunu bilsem zaten sormam  ;)

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #75 : 09 Şubat 2015, 17:06:21 »
Bu arada 10 gün kadar sonra, elime metalurjik mikroskop ve yazılımı geçiyor kısa süreliğine, keza stereo mikroskopta olucak,
Bol bol mikroyapı, ve işlenmiş yüzey çekip fotoğraflarını yüklerim artık, dağlanmış-dağlanmamış, sulu-susuz, kılağı yapıları vs. bol bol dökümantasyon yapıcam,
İsteyen o zaman zarfında görmek istediği malzemesini yollayabilir. Kırık malzemeniz varsa daha da bir tatlı olur, kılcal çatlakları görürüz.  :)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #76 : 09 Şubat 2015, 17:48:30 »
Sayın Forumdaşlar,
Bu konu tam da İstanbullu arkadaşları kıskandığımı itiraf etmemin üzerine geldi.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7492.0
Hazır böyle bir fırsat çıkmışken;
1. Ankara'da buluşma planlarına maydanoz olmak serbest mi?
2. Eğer herkes olumlu bakıyor ise, kimseyi sıkıntıya sokmayacak küçük bir tanışma toplantısı için bir konu açalım mı?
Saygılar.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #77 : 09 Şubat 2015, 18:06:57 »
Açın efenim açın.Yeni konuda herkesçe uygun vakti belirleyin bol bolda resim çekmeyi ve paylaşmayı unutmayın. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #78 : 09 Şubat 2015, 18:54:14 »
Buarada yükselen çelikle görüstum sac ve mil malzemeler arasında bir fark yokmuş

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #79 : 09 Şubat 2015, 23:19:12 »
Mutlaka fark yoktur ama hep merak ettiğim bir konu var. Dövme sonrasında nitrojen değerinde veya yapısında bir farklılık oluyor mu acaba? Bana nedense sac kullanımı daha bir mantıklı geliyor. Dövme performansı da çok iyi olduğu söyleniyor.