Bıçak Sanatı - Forum

HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Ynt: HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği
« Yanıtla #20 : 10 Aralık 2014, 22:39:17 »
sağolasın osman

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 10 Aralık 2014, 22:50:55 »
Taner usta kusura bakam bakma üşengeçlikten değil biraz dalgınlık biraz da tabletten mesaj yazmanın zorluğundan  doğrudan kopyala yapıştır yapmışım.

Linkini verdiğim mesaj dizisinde çinli bir üretici yeni yaptığı nitrojen çeliğini tanıtıyor, karakteristikleri ve diğer nitrojen çelikleri ile karşılaştırması yapılıyor. İngilizce olarak kopyala yapıştır yaptığım mesajda

" genel olarak yüzey nitrürleme için üç yol vardır : gaz nitrürleme, ionik nitrürleme ve tuz banyosu ile nitrürleme. Gaz nitrürlemede tipik olarak 400-600C de amonyak yahut amonyak nitrojen karışımı kullanılır ve nitrürlenme derinliği yaklaşık sadece 0.02 mm dir, bıçak için uygun değildir" demiş çelik imalatçısı.

Bu arkadaş çeliği bıçak için uygun çelik gibi anlatmış, o zaman gaz kullanmıyordur herhalde. proses hakkında da birşeyler yazmış. Serkan'a bıçak için uygun nştrojen çeliği çıkartabilecek başka imalat yöntemleri var mı diye sormuş oldum bir önceki mesajımda.

Üniversiteden bir hocamla hala üzerinde çalıştığımız bir proje olan ve bana göre yüzeyde hem homojen dağılım açısından hemde difüzyon derinliği açısından en etkili yöntem elektrolitikplazma difüzyon yöntemi diyebilirim. Gerçi biz bol bol bor emdirmiştik yüzeye neyse, bunlar fazlasıyla teknik ve de deney aşamasında olan prosesler sayılır. Ticari olarak yaygın kullanım alanı maliyetten dolayı çok sınırlıdır.

Konunun özüne dönersek, ben o lamayı alıp bıçak formatına soktuğumda ağız açtığım yerle yüzeyine dokunmadığım yer arasında dağlar kadar fark olacaktır.
Bir de dikkat edin Yükselen çeliğin broşür sayfasında ne diyor '' HNS 30'un 500°C sıcaklığa kadar yüksek temperleme dayanımı vardır. '' Yani o sıcaklık üstünde azot da ortamdan arazi olmaya başlayacaktır ;) '' Aklıma okulda gördüğümüz yüksek sıcaklıklarda ki dönüşümler geldi ve şu an beyin hücrelerim kitlendi sayılır hatırladıkça, tam bir brezilya dizisi gibi diyebiliriz bu reaksiyonlara  ???

Düşük karbonlu olduğu için tokluğu yüksek ama sağolsun içinde, başta molibden ve mangan yer aldığı içinde ağız sertliği yakalanabilecek bir bıçak çıkar ortaya bu malzemeden,

Ne zaman ki ben o 4mm'lik lamanın 2 mm'lik kısmını yontar tam ortasında o nitrür yapıyı görürüm işte o zaman beni inandırabilirler yaptıklarına,

Şunu da unutmadan dile getiriyim laboratuvar koşullarında kimyasal kompozüsyonunda Titanyum (Ti) gibi aktif elementler barındıran özel alaşımlı çelikler yapı içerisinde  nitrürlenerek üretilebilmekte, (Titanyum nitrür çok deli bir yapıdır  8) ) ticari üretim boyutu tabi ki mümkün değil.

Özetlersek çelik içerisinde çok fantazi aramamak lazım standart etkileri olan elementleri kullanıp, mekanik özellikleri tavan yaptıracak güzel bir ısıl işlemle istediğimize ulaşırız.

Sonuçta mühendislik üretim maliyetiyle paralel olmak zorunda, zaten zilyontane çelik var dünyada ki bunlar hep ticari kaygıları barındırarak üretilmiş, ama istenen işi de sağlayabilsin diye.

Bu arada ben daha çok dökme demir üzerine deneyimliyim diyebilirim, çok üst düzey çelik proseslerine hakimiyetim zayıf sayılır  :( zilyontane uygulama ve üretim alanından dolayı ve de daha çok pik, sfero dökümünde bulunduğumdan dolayı.

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 10 Aralık 2014, 23:04:26 »
Taner usta kusura bakam bakma üşengeçlikten değil biraz dalgınlık biraz da tabletten mesaj yazmanın zorluğundan  doğrudan kopyala yapıştır yapmışım.

Linkini verdiğim mesaj dizisinde çinli bir üretici yeni yaptığı nitrojen çeliğini tanıtıyor, karakteristikleri ve diğer nitrojen çelikleri ile karşılaştırması yapılıyor. İngilizce olarak kopyala yapıştır yaptığım mesajda

" genel olarak yüzey nitrürleme için üç yol vardır : gaz nitrürleme, ionik nitrürleme ve tuz banyosu ile nitrürleme. Gaz nitrürlemede tipik olarak 400-600C de amonyak yahut amonyak nitrojen karışımı kullanılır ve nitrürlenme derinliği yaklaşık sadece 0.02 mm dir, bıçak için uygun değildir" demiş çelik imalatçısı.

Bu arkadaş çeliği bıçak için uygun çelik gibi anlatmış, o zaman gaz kullanmıyordur herhalde. proses hakkında da birşeyler yazmış. Serkan'a bıçak için uygun nştrojen çeliği çıkartabilecek başka imalat yöntemleri var mı diye sormuş oldum bir önceki mesajımda.

Orada yüzeye nitrojen verilmesinden bahsediyor fakat nitrojen çeliğinin ortaya çıkma processinden değil, 1. sayfada spyderco ve bencmade gibi markaların nitrojen çeliği kullandığını söylemiş. Demek ki bıçak için kullanılmış.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #23 : 10 Aralık 2014, 23:07:16 »
Mesajların birinde yanlış hatırlamıyorsam Spyderco nun ısıl işlem değilde "work hardening" -anladığım doverek/presleyerek sertleştirme- yaptığından şüpheleniyordu birisi. Gerçi Çin li imalatçı su verme öncesi ve sonrası mikroskop görüntülerini paylaşmış.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 23:11:00 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #24 : 11 Aralık 2014, 04:49:14 »
Ne zaman ki ben o 4mm'lik lamanın 2 mm'lik kısmını yontar tam ortasında o nitrür yapıyı görürüm işte o zaman beni inandırabilirler yaptıklarına

Olur Üstad. Lamalardan birini yollayacağım size. Ben sizin gibi düşünmüyorum. Nitrürleme etkisi homojen bu çelikte bence. Yüzeyle sınırlı değil. İmalat prosesi gereği öyle olmalı yani.

Göndereceğim lamanın eti de kemiği de sizindir. İstediğiniz her testi yapabilirsiniz. Bağımsız otorite testi olur, 10 numara iş olur. Forumumuzun amacına da çok iyi uyar.

Lama 1 Ocak gibi elime geçecekmiş. Bana ulaşır ulaşmaz 1 tanesini size kargolayacağım.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 04:56:18 Gönderen: egeleme_rampasi »

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #25 : 11 Aralık 2014, 09:31:34 »
Ne zaman ki ben o 4mm'lik lamanın 2 mm'lik kısmını yontar tam ortasında o nitrür yapıyı görürüm işte o zaman beni inandırabilirler yaptıklarına

Olur Üstad. Lamalardan birini yollayacağım size. Ben sizin gibi düşünmüyorum. Nitrürleme etkisi homojen bu çelikte bence. Yüzeyle sınırlı değil. İmalat prosesi gereği öyle olmalı yani.

Göndereceğim lamanın eti de kemiği de sizindir. İstediğiniz her testi yapabilirsiniz. Bağımsız otorite testi olur, 10 numara iş olur. Forumumuzun amacına da çok iyi uyar.

Lama 1 Ocak gibi elime geçecekmiş. Bana ulaşır ulaşmaz 1 tanesini size kargolayacağım.

Süper olur  ;) dağlayıp her büyütmede mikro yapı resmi çeker burda yayınlarım, Aselsan da tuz sprey testine sokar, korozif direncinide görürüz.

Bu arada, İmalat prosesi gereği öyle olmalı demişsiniz de, Şu firmaya bir sorun neymiş bu prosesleri, ocaktamı azot basıyor, tavlarken mi veriyor napıyor bir öğrenelim, benim bildiğim üretim prosesleri ile çelişen bir durum var bu arada mikroyapı içerisinde azot serbest haldemi duruyormuş yoksa nitrür şeklinde bileşik halinde mi oluşuyor, verecekleri cevabı merak ediyorum doğrusu.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #26 : 11 Aralık 2014, 09:38:41 »
PESR yöntemiyle azot ekleniyormuş.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #27 : 11 Aralık 2014, 09:44:14 »
Süper olur  ;) dağlayıp her büyütmede mikro yapı resmi çeker burda yayınlarım, Aselsan da tuz sprey testine sokar, korozif direncinide görürüz.

Bu arada, İmalat prosesi gereği öyle olmalı demişsiniz de, Şu firmaya bir sorun neymiş bu prosesleri, ocaktamı azot basıyor, tavlarken mi veriyor napıyor bir öğrenelim, benim bildiğim üretim prosesleri ile çelişen bir durum var bu arada mikroyapı içerisinde azot serbest haldemi duruyormuş yoksa nitrür şeklinde bileşik halinde mi oluşuyor, verecekleri cevabı merak ediyorum doğrusu.

Tayfun Bey zaten üye oldu foruma. Cevabı kendisi verir.

Ama esasen onun vereceği cevabı değil, sizin yapacağınız testin sonuçlarını merak ediyorum. Beni o test bağlar, satıcının iddiası değil.

Ben nitrürlemenin (ve dolayısı ile sertliğin ve korozyona direncin) çelik hacmi boyunca homojen olduğunu iddia ediyorum. Ancak siz yüzeysel olduğunu iddia ediyorsunuz.

Bu arada üretim metodu PESR. Yani "basınçlı elektroslag yeniden eritme" metodu.

http://www.energietechnik-essen.de/uk/technology/production-facilities/electroslag-pressure-remelting-facility.html

Yükselen Çelik

• *
  • 27
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Müh.
  • Yer: İstanbul / Esenyurt
« Yanıtla #28 : 11 Aralık 2014, 11:07:33 »
Merhaba

Aşağıdaki linkten HNS 30 üretimi hakkında bilgi var.

http://www.docdroid.net/mv7g/produktionsablauf-hns-english.pdf.html

Daha fazla bilgi paylaşmaya çalışıcam.
Tayfun Yılmaz 1986

Yükselen Çelik

• *
  • 27
Tayfun Yılmaz 1986

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #30 : 11 Aralık 2014, 11:49:39 »
...
 yüzeyden maks. 200-300 mikrona kadar azot difüze edilmiş haldedir. Bıçak yapmak için bi talaş kaldırın bakalım sonrasında nitrür içeren bir mikroyapı kalıyormu ortada tabi ki hayır. Yüzeyden içeri girildikçe nitrojen ve etkisine elveda dersiniz.
...

Ehehe o zaman tek taraftan taşlama yapacaksınız arkadaşlar. Yukardaki bilgi ışığında simetrik taşlamaya hiç girişmeyin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #31 : 11 Aralık 2014, 11:57:30 »
...
 yüzeyden maks. 200-300 mikrona kadar azot difüze edilmiş haldedir. Bıçak yapmak için bi talaş kaldırın bakalım sonrasında nitrür içeren bir mikroyapı kalıyormu ortada tabi ki hayır. Yüzeyden içeri girildikçe nitrojen ve etkisine elveda dersiniz.
...

Ehehe o zaman tek taraftan taşlama yapacaksınız arkadaşlar. Yukardaki bilgi ışığında simetrik taşlamaya hiç girişmeyin.

Eylem hocam bi tarafı pas içinde kalacak o zaman çok enterasan bi görünüm elde edilir :)
Mesajların birinde yanlış hatırlamıyorsam Spyderco nun ısıl işlem değilde "work hardening" -anladığım doverek/presleyerek sertleştirme- yaptığından şüpheleniyordu birisi. Gerçi Çin li imalatçı su verme öncesi ve sonrası mikroskop görüntülerini paylaşmış.
Biraz baktımda cidden Spyderco H1 nitrojen çeliğini ısıl işlemsiz kullanıyormuş. İşin içinden çıkmak için Tayfun bey ısıl işlemin kaç derece de yapıldığını ve sonrasında aldığı sertliği bizimle paylaşırsa olay aydınlanacak ya da Özgür Ustam devreye girecek ve ısıl işleme tabi tuttugu bıcağın sertliğini hiç olmazsa eğe testini geçip geçmediğini bizimle paylaşacak. Ciddi merak içerisindeyim.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #32 : 11 Aralık 2014, 12:02:24 »
Özgür ustanın yaptıklarını ben gördüm performansı oldukça yüksek örse olabildiğince sert vurmasına rağmen bıçakta küçücük bir yara vardı.Ama Özgür ustanın kullandığı çelik HNS30a göre üstün daha çok karbon içeren bir çelik(0.85C,15-17Cr,0.5N)
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 12:06:11 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #33 : 11 Aralık 2014, 12:04:15 »
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/961486-test-report-for-high-nitrogen-steel-HNS-Yushu?s=a8b7a10687ddfb384c346deeeb9c8a00

Burada zaten ısıl işlem ve aldığı sertlik verilmiş; tabi Yushu için. Hns 30 için sonuç nedir? Benzer çıkacaktır.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #34 : 11 Aralık 2014, 12:05:36 »
Bence olayı yanlış anlamışsınız Eylem Usta. Serkan Bey direnç gösteren kısmın yüzeyin en fazla 1/5 mm altına kadar indiğini söylüyor. Yani yüzeyi kazırsak az karbonlu "garibim" bir çelikle karşılaşacakmışız. Bunun tek taraflı taşlama ile alakası yok.

Ben ise üretim prosesi gereği bu sertlik ve direncin tüm hacimde homojen olduğunu, yüzeyle sınırlı olmadığını iddia ediyorum.

Herneyse, bizzat Serkan Bey en zorlu testlere sokacağı için çeliği, sonucu 1 ay içerisinde öğreniriz. O zaman anlarız, D2 yerine kullanabileceğimiz "multi-purpose" bir çeliğimiz var mı?
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014, 12:07:47 Gönderen: egeleme_rampasi »

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #35 : 11 Aralık 2014, 12:06:39 »
Özgür ustanın yaptıklarını ben gördüm performansı oldukça yüksek örse olabildiğince sert vurmasına rağmen bıçakta küçücük bir yara vardı.Ama Özgür ustanın kullandığı çelik HNS30a göre üstün daha çok karbon içeren bir çelik(0.85C,15-17Cr,0.5N)

Özgür abinin deneyim bizi aydınlatmaz o zman. Saolll Osman.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #36 : 11 Aralık 2014, 12:09:22 »
Özgür abinin deneyim bizi aydınlatmaz o zman. Saolll Osman.
HNS30 plakada var onda ama plakadan bıçak yaptımı bilmiyorum. ::)
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #37 : 11 Aralık 2014, 12:11:28 »
http://www.alphaknifesupply.com/zdata-bladesteelS-N680.htm

Burdada bir başka nitrojen çeliğinin bıcak için kullanımından ve aldığı sertlik vs. bahsediyor.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #38 : 11 Aralık 2014, 12:19:27 »
şu ufaklık neckerimle geçirdigim zaman içinde hemen hemen hergun garibana olabildigince zulum ettim ama banamısın demedi pirinç testinde pirinci direk kestim mesela :) ısıl işlemi 1040 c de 30 dk demledim  180cx2 defa menevişledim

Yükselen Çelik

• *
  • 27
« Yanıtla #39 : 11 Aralık 2014, 12:26:42 »
Malzemeye sıvı halde nitrojen emdiriliyor. Çift taraflı eğeleme yada frezeleme yaptığınızda nitrojenli tabaka kaybolmayacaktır. Malzemenin tüm yapısında homojen olarak yerleşmiştir. Bu konu sertlik içinde geçerlidir. Tavsiye edilen sertlik 58 HRC dir.

ısıl işlem konusunda bodycote(İstanbul) da yaptırabilirsiniz Murat Bey e ulaşabilirsiniz burada.

Kısaca proses aşağıdaki gibidir.

İlk sayfada yer alan katalogda şematik olarak da sunulmuştur.

YUMUŞATMA TAVLAMASI;
780 – 820 °C’ye çıkılır. Bu sıcaklıklarda 8 saat bekletilir. Yumuşatma tavlaması uygulandıktan sonra malzeme 200 – 240 HB sertlik değerlerine ulaşır.
GERİLİM GİDERME TAVLAMASI;
Gerilim gidermek amacıyla malzeme 600 – 650 °C’ye çıkılmadan önce malzeme kaba talaşlı işleme tabii tutulur. Daha sonra 350 °C’lik fırında 2 saat bekletilir. Son olarak da açık atmosferde soğumaya bırakılır.
SERTLEŞTİRME;
Östenitleme sıcaklığı malzemede istenilen özelliklere göre 1000 – 1030 °C arasında seçilebilir. Karmaşık yapıdaki malzemeler içinse bu sıcaklık 750 – 780 °C arasında tutulmalıdır. Eğer sertleştirme vakum fırınında yapılıyorsa nitrifikasyon ve denitrifikasyonların oluşmaması için nitrojenin kısmi basıncı 100 – 200 mbar seviyelerinde olmalıdır. Sertleştirme tesis koşulları dolayısıyla normal fırında gerçekleşiyorsa yüzeyde oluşacak etkileri hesaba katarak her yüzeyde 0.2 mm taşlama payı hesaba katılmalıdır.
SOĞUTMA;
Soğutma işlemi yağ ile yapılabilir. Eğer işlem vakumlu ortamda gerçekleşiyorsa, min. Basınç 5 bar olmalıdır.
TEMPERLEME;
Sertleştirme ardından oluşturulan östenit fazını korumak amacıyla hızlı soğutma uygulanmalıdır. Soğutma işleminde -80°C’ye ulaşılıp bu sıcaklıkta 1 saat beklenmelidir. Daha sonra istenen özellikler için temper tablosundan seçilen işlem işlem başına 2 saat olmak üzere 2 kez olmak üzere uygulanır.

Tayfun Yılmaz 1986