Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağı Markalama Yöntemi - Dağlama (anodik dağlama)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bıçağı Markalama Yöntemi - Dağlama (anodik dağlama)
« Yanıtla #20 : 04 Haziran 2011, 09:15:30 »
Başlığı, daha anlaşılır ve kolay bulunur olması için günceledim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #21 : 20 Temmuz 2014, 01:14:56 »
Aşağıda Trollskyy nin  nin anodik dağlama videosunun linki var. Plotterda kesilmiş etiket mastarı ve tuzlu su ile 10V 1A gerilim/akım kullanarak 15 sn de markalama yapmış. Ancak benim ilgimi çeken DC gerilim ile hem aşındırma hem de karartma yapmış olması. Karartma için normalde AC gerekir diye aklımda kalmış. Paslanmaz çelik + sirke/tuzlu su emdirilmiş stampa yerine yerine matkap ucu kullandığı için mi hem aşındırma hem karartmayı tek seferde DC ile yapabilmiş ?

http://youtu.be/S75lHYSF9wU
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2014, 01:17:09 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #22 : 20 Temmuz 2014, 01:34:27 »
Abi yanılmıyorsam kutuplar değişince olabiliyordu.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #23 : 20 Temmuz 2014, 03:34:30 »
Osman merhaba;

Aşağıdaki mesaj dizisinde Emre usta AC ve DC kullanıyorum, kutupları değiştirmek karartmaz biraz grileştirir  gibi birşey demiş. Daha önce uygun akım gerilim nedir bulabilirmiyim diye ticari elektroetching  makinalarının kullanım kılavuzlarını incelemiştim, orda da ac ve dc den bahsediliyordu. Videodaki polonyalı abi de kutupları değiştirmiyordu galiba, bir daha seyrederim. Aklıma gelen paslanmaz çelik yahut doğrudan pamuk/bez yerine HSS matkap ucu kullanımının bir etkisi olabilir mi ?

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3104.0

İnternette m2 si 15 TL ~ 30 TL gibi şeylere denk geldim ama genelde panoya yapıştırılacak büyük harf formatında şeyler. 1m2 100cm x 100cm, logo 2cm x 2 cm olsa 2500 adet demek ömür boyu yeter. Reklamcı yahut fotokopi merkezine  böyle bir folyodan yapışkanlı küçük logo kesimli etiket  kestirtsek kaça çıkar acaba ? Forumdaki çoğu kişinin derdi, güç kaynağından önce maskeleme işini nasıl yapacağı.

Abi yanılmıyorsam kutuplar değişince olabiliyordu.
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2014, 03:48:28 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #24 : 20 Temmuz 2014, 04:02:47 »
Trollskynin videoda 4:25 te bir atlama oluyor belki kutupları değiştirmiş olabilir yada kutusu AC/DC arasında geçiş yapabilir.Bu konunun 5. mesajında Emre abi aşağıdaki mesajı demiş.
AC olmazsa kutupları değiştir son baskıda  :2up Çok garip ama iş görüyor  8)

Etiket konusunda pek bilgim yok ama 1 metrekare çok büyük bir miktar videodaki gibi birkaç A4 boyutunda çıktılar herkese yeter sanıyorum.
Ben birkaç deneme yaptım ama oje kullanmıştım iş görüyor kuruması biraz uzun sürüyor o kadar adaptörüm eski yazıcı adaptörlerinden yanılmıyorsam 19 V 2.5A
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2014, 04:10:51 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #25 : 11 Eylül 2014, 15:35:09 »
Değerli bilgileriniz için çok sağolun Eylem ustam.Herkes yaptığı bıçaklara isim veya kendi amblemini yazmak isteyecektir.Ben ilk Emre ustanın ismini yazdığı bıçağı görmüştüm.çok hoş görünüyor gerçekten ama nasıl yazdı araştırmadım.Sanırım E harfi el yazısında olduğu gibiydi.Bende bunu acaba şu Dremel denilen alete ince uçlu bir kesiciyle kazıyormuyuz?diye düşünmüştüm.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #26 : 17 Eylül 2014, 16:08:05 »
Serisan firmasının web sitesinde kısa da olsa elektrokimyasal aşındırma ile metal markalama hakkında bazı bilgilere denk geldim:

http://www.serisan.com.tr/elektro_kimyasal_metal_markalama_malzemeleri.html

Asıl derdimiz olan markalama şablonu / maskesini yapan bir  iki firma, çizim ücreti hariç
( vektör grafiği biz versek ne olur ?) ilkinin fiyatları iyi aslında :

http://www.teknikmark.com/sablon.php?pg=fiyatlist
http://www.hayatmarkalama.com/sablon.html
http://ko-rek-san.com/urunlerimiz/markalama/markalama-sablonlari

« Son Düzenleme: 17 Eylül 2014, 16:37:43 Gönderen: a.yuce »

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #27 : 17 Eylül 2014, 23:37:18 »
Bu akım verilen makineyi yabancı forumlarda da gördüm, eski konularda malzeme listesi verilip imal edilebileceği mi anlatılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Bu makineyi yapan varmı hem ac hem dc verecek şekilde bu makineyi ayarlasak, elektronikten anlayan ustalarımız biz acemiler için bağlantı şemasını ve malzeme listesini verse ne güzel olurdu. Hızır osman bey belki dediğim malzeme listesi ve anlatımın olduğu sayfanın linkini verebilir kendisine de ayrıca teşekkür ederim. Ben biraztakıntılı biriyim adaptörle yapmaktansa böyle derli toplu bir güç kaynağı ile yaparsam kendimi daha rahat hissederim tabi bu benim saçma takınrım.  :'(
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #28 : 17 Eylül 2014, 23:44:38 »
Öncelikle bu tavırdan şikayetçi olduğumu belirtmek isterim lütfen araştırmacı olalım.Link aşağıda.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5384.0;nowap
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #29 : 17 Eylül 2014, 23:51:47 »
Öncelikle bu tavırdan şikayetçi olduğumu belirtmek isterim lütfen araştırmacı olalım.Link aşağıda.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5384.0;nowap

İstemeden sizi kırdıysam özür dilerim bu yeteneğinizi övgü olsun diye söyledim tembellik yapmak için değil. Forum içi arama ve bulma yeteneğiniz harika ve çok hızlı bu kabiliyetiniz bende olsa söylemem. Ki artık söylemiyecem ilginiz zahmetiniz için teşekkürler
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #30 : 18 Eylül 2014, 00:01:57 »
Estağfurullah kırmak değil burada samimiyetle yazıyorum mesajlarımı ancak çok kolay şekilde erişilebilecek konularda hizmeti önüne bekleyenlere sözüm belki yararım dokunur diye link paylaşımımı yinede sürdürüyorum
sadece burada boşaltmış oldum içimi üzerinize alınmayın bende sizi kırdıysam özür diliyorum.
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2014, 00:06:56 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

peserey

• *
  • 9
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #31 : 09 Ekim 2014, 17:28:30 »
Bu daglama islemi celige has bir durum mu acaba ? Yoksa farkli metallere ornegin benim istedigim gümüş uzerinde de uygulanabilir mi acaba ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #32 : 09 Ekim 2014, 23:57:49 »
Elektrik asit kadar seçici değil, yanılıyor olabilirim ama gerilim yeterli ise elektrikle dağlama iyi kötü her metalde sonuç verecektir. Ancak gümüşle denemişliğim yok.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #33 : 10 Ekim 2014, 00:41:27 »
Elektrolizle gümüş kaplama yapılıyorsa, elektrikle yüzeye bu işlem çalışır diye bir mantık yürütsem... Denemedim ama olur bence.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #34 : 10 Ekim 2014, 00:57:29 »
Ben sizin kadar güvenli değilim ustalarım. Denemeden tam etkileri bilinemez. Özellikle altın gümüş gibi kimyasal olarak görece inert metallerde.

Kimyasal olarak görece kolay oksitlenen metallerde, elektrikle sınır çizgileri çok kesin olarak çizilebilir; onda kuşkum yok. Ama kolay oksitlenmeyen metallerde sınır çizgilerinin bu kadar net oluşacağından emin değilim.

« Yanıtla #35 : 10 Ekim 2014, 01:03:06 »
Aslında gümüş oksitleniyor veya bu yöntem paslanmaya dirençli krom oksit oluşturan çeliklerde de işe yarıyor.

peserey

• *
  • 9
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #36 : 10 Ekim 2014, 01:09:13 »
Oncelikli olarak deneyip sonucunu gormek gerekiyor sanirim. Birde tuzlu suyla yapilan bir metod var yine forumda basligi bulunan onuda bir denemek gerek. Hangisi daha iyi sonuc verirse..

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #37 : 10 Şubat 2015, 14:44:31 »
Konuyu tekrar canlandırayım,
Markalama konusunda, kendi logumu stabil olarak uygulamak için, bir kaç tane matbacı ile görüşmeye başladım,
Sticker mantığıyla, 1,5 X 1 cm'lik ebatlarda bir  A4 dolusu logonuzu düşünün, burdan kesip bıçağa yapıştırıyorsunuz, iç kısmı çıkartıp sonra anodik dağlamaya geçiyorsunuz. Basit kullan at şeklinde bir şey yaptırmaya çalışıyorum. Kısaca stickerdan markalama maskesi olucak, bu hafta sonuna kadar cevap alıcam bakalım sonucu nasıl olucak.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #38 : 10 Şubat 2015, 15:07:44 »
emre usta böyle bir şey kullanıyordu yanılmıyorsam. en az ne kadar yaparlar acaba sıkıntı orada bence :) çünkü 1 a4 kağıda belkide ömür boyu yetecek logo sığabilir benim için :)sonuçları paylaşırsanız mutlu olurum.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #39 : 10 Şubat 2015, 15:10:54 »
Konuyu tekrar canlandırayım,
Markalama konusunda, kendi logumu stabil olarak uygulamak için, bir kaç tane matbacı ile görüşmeye başladım,
Sticker mantığıyla, 1,5 X 1 cm'lik ebatlarda bir  A4 dolusu logonuzu düşünün, burdan kesip bıçağa yapıştırıyorsunuz, iç kısmı çıkartıp sonra anodik dağlamaya geçiyorsunuz. Basit kullan at şeklinde bir şey yaptırmaya çalışıyorum. Kısaca stickerdan markalama maskesi olucak, bu hafta sonuna kadar cevap alıcam bakalım sonucu nasıl olucak.

Merakla takipteyiz Serkan Ustam.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com