Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağı Markalama Yöntemi - Dağlama (anodik dağlama)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
(Başlığı "Dağlama (anodik dağlama)" iken "Bıçağı Markalama Yöntemi - Dağlama (anodik dağlama)" haline getirdim. - 2011-06-04 deserteagle)

Anodik Dağlama

Bu yöntem, bir metal yüzeyinin elektrik akımından yararlanarak maske ile dağlanmasıdır.

Gerekenler

P-n-p kağıdı
Ütü
DC gerilim kaynağı
iki parça tel
çeşitli bantlar
sabit kalem
sirke yada dengi
bir miktar kağıt havlu yada benzeri
ufak bir metal levha yada kalın folyo

Öncelikle Press-and-peel kağıdının mat yüzüne kazımak istediğiniz desenin negatifinin ayna görüntüsünü basınız. Bunu basılı alandan az geniş olacak şekilde kesiniz.

Deseninizi nerede istediğinize karar verdikten sonra bu p-n-p parçasını ütülerken kaymasın diye ufak bant parçaları ile bıçağa tutturunuz.

P-n-p'yi doğrudan ütülemeyiniz. Desenin üstüne bir parça beyaz kağıt koyunuz.

Uygun bir ütü bulup,

En yüksek sıcaklığa ayarlayınız.

P-n-p'yi ütüyü gezdirerek ütüleyiniz. İlk denemelerinizde başarısız olma ihtimaliniz yüksek olduğundan deseninizden birden fazla basmanızı tavsiye ederim.

Maskenizin basılı halinin görünüşünü kontrol ediniz. İstediğiniz maskeden fazlası yada eksiği olabilir. Fazlalıkları ince bir araçla kazıyınız eksik yerleri de bant ile yada sabit kalem ile (CD kalemi) kapatınız.

Maskenizin çevresindeki alanın da dağlanmasını engellemek için bant kullanınız. Bant ile maskeniz mükemmel bir şekilde örtüşmelidir. Eğer aralık varsa buradan geçen sirke istemediğiniz noktaları da dağlayacaktır..

Dağlama düzeneğini hazırlayınız. Gerilim kaynağının artı ucunu dağlanacak nesneye, eksi ucunu da iletken bir levhaya bağlayınız.

Bir parça kağıt havluyu üç kat kadar kat katlayıp sirke ile ıslatınız. Islak kağıdı maskenin tam üstüne koyunuz. Maskenin yüzeyine yetecek kadar geniş olduğunu görünüz.

Her şey tamam ise kısa devreye karşı son bir kontrol yapıp enerjiyi veriniz. Benim besleme kaynağım çıkışı en fazla 20-25 Volt ve en fazla 1.5 amper verebilmekte. Daha yüksek gerilim değerlerine çıkmanıza gerek yok. 12 volt ile de sonuç alabiliyor olmanız lazım. Gerilimin fazlalığı sadece işi hızlandırmaya yarar.

Sirkeli kağıdı kuruyorsa yada çok kirlenmişse yenisiyle değiştirin. Eğer kağıdı çok kalın yapmışsanız biraz zaman kaybedeceksiniz demektir. Çok ince olursa da problem çıkarır. Eksi uca bağlı metalin bıçağa değmesi kısa devreye neden olabilir, aman dikkat!

Yukarıda iş bittikten sonraki manzarayı görebilirsiniz. İkinci sirkeli kağıdımın üstündeki leke maskem ile örtüşüyor.  :)

İş bitince bantları söküp mavi maskeden kurtulmanız lazım. Kullandığım bıçak ıvır zıvır işlerde kullandığım bir bıçak olduğundan scotchbrite'ın sert tarafı ile işimi gördüm. Eğer daha nazik bir durumda iseniz metalden daha yumuşak bir malzemeyle maskeyi kazımanızı tavsiye ederim.

Eveet, işte işin bitmiş hali:

« Son Düzenleme: 04 Haziran 2011, 09:14:51 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Dağlama (anodik dağlama)
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2009, 21:32:30 »
hep merak ettiğim bir konuyu paylaştıgın için teşekkürler eylem :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2009, 00:13:47 »
Eylem teşekkürler, benim pnp zamanını bekliyor, söz ben de deneyeceğim.
Bu arada küçük püf noktası: Sirke yerine ılık tuzlu su çok daha iyi iş görüyor. Voltaj olarak 12 volt ve 1 amper kullanıyorum.

Elektro-aşındırma sırasında bol bol gaz çıkışı olur, bu gazın çıkmasına izin vermek daha iyi sonuçlar alınmasını sağlıyor. Kağıdı ıslatmak yerine sadece hafif nemlendirmek, 4 saniye bas 2 saniye kaldır şeklinde aralıklı akım vermek maskenin deformasyonunu önler ve temiz bir baskı almayı sağlar. Ayrıca Doğru akımla aşındırdığınız deseni ya da markayı sonra yine 12 Volt AC akımla sadece 10 saniye kadar aşındırırsanız içi siyah tabaka kaplanacak ve çok dayanıklı bir siyah kaplama olacaktır. Dayanıklılığı artırmak için 5 dakika kadar bıçağın namlusunu suda kaynatın. Bu işlemenin üstündeki oksiti sabitleyecektir.

Eylem birşey soracağım, bu pnp ile kompleks desenler, işlemeler hiç denedin mi? İnce figürlerde detayı koruyup korumadığını merak ettim...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2009, 00:51:44 »
Eylem çok detaylı ve açıklayıcı bir yazı olmuş teşşekürler, pnp Antalyada sordum soruşturdum ne yazık ki yok İstanbulda Yazıcıoğlu pasajı vardı Kadıköyde orada olma olasılığı var mı, ya da sen nerden edindin

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 27 Aralık 2009, 01:18:13 »
Emre, teorik olarak bu detaylarda kendini kanıtlamış bir ürün. Neden dersen PCB'ler de yeterince karmaşık şeyler. Ama iş tecrübeye bakıyor. ilk seferinde iyi basamayabilirsin. Bassan da sonucu yine çok sevmeyebilirsin. Örneğin bugün benim maskede temizlik yapmam gerekti çünkü açık kalması gereken yerlerde de mavi maske vardı.

Baskılar lazerde en koyuda, ekono mod kaldırılıp yapılmalıdır.

AC ha? Anodizasyon gibi bir şey bu.  ;)  Yalnız bunun için bir trafo bulmam gerekecek, yada uygun bir modem adaptörü.

Bu prosesin p-n-p yerine asetat kağıdı yada kuşe kağıt kullanılabilecek şekilde varyasyonları da var. "press and peel kuşe ütü" diye aratınca çıkacaktır.

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 27 Aralık 2009, 01:21:30 »
AC olmazsa kutupları değiştir son baskıda  :2up Çok garip ama iş görüyor  8)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 27 Aralık 2009, 14:03:45 »
Bizim koşullarda gayet iyi iş görür diye düşünüyorum. Neden dersen dün bir başka dağlama denememi yaptıktan sonra dağlanan parça yerine bir pirinç vida koyup kutupları ters çevirip denedim. Pirinci bir güzel demir kaplamış oldum.  :) Bu da dağlamadan sonra ortalıkta serbest gezinen demir tekrar işe yarayabilir anlamına geliyor.  :2up
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2009, 18:37:16 »
çok iyi olmuş eylem.

bu konuda aklıma takılan pekçok bilgiye ulaşmış oldum.

pirinci demirle kaplamak demişken, buna benzer bir yöntemi kullanarak demirden hazırladığımız balçak gibi malzemeleri pirinç veya bakırla kaplayabiliriz de sanırım yanlış hatırlamıyorsam.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2009, 00:06:43 »
Valla ben sarı bir nesneyi kara bir şeye dönüştürebildim ama göze hoş gelecek bir kaplama için teknik böyle midir bilemiyorum. Bir şey var, o da bakır, demir gibi bir element ile kaplamak ve pirinç gibi bir alaşımı kaplamak arasında bir fark olacağı. Pirinci oluşturan elementlerin her birinin tepkisi acaba nasıl olur?
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #9 : 28 Aralık 2009, 01:03:54 »
Gökhan alaşım ne yazık ki olmuyor, bakır yada çinko kaplayabilirsin ama pirinç olmuyor. hele de bakır kaplama çok kolay ve sorunsuz oluyor

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #10 : 28 Aralık 2009, 08:56:46 »
hatırladığım kadarıyla bakır sülfat ( göz taşı ) çözeltisinde bakır kaplama yapıyorlardı.

hatta damascusu bile bakır kaplayırorlar sanırım hiç rastladınızmı kırmızı renkli damascuslara..

sonuçta farklı bir teknik olarak denenebilir.
kaplamanın sağlımlığı ve ömrü konusunda bir bilginiz varmı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 28 Aralık 2009, 09:34:40 »
En azından bakır kaplı bir bıçakla domates kesmek istemezdim.   :)

...yok, yani bu bıçakla kesilmiş domatesi galiba yemek istemezdim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #12 : 28 Aralık 2009, 11:47:59 »
kesinliklehaklısın eylem...

asıl ilgimi çeken ve odaklanmamız gereken balçak, kın veya sapta kullanılan metal malzemelerin kaplanması olmalı zaten...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 28 Aralık 2009, 13:38:27 »
İstersen buradan bakır da yollayabilirim. Bakır pirinç ve aluminyum ve bronzu çok kolay bulabiliyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 28 Aralık 2009, 14:57:52 »
Bakır kaplamayı yapmayı isteyebileceğim bir durum düşünemiyorum şahsen. Onun yerine bakırın kendisini kullanmayı tercih ederdim  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #15 : 28 Aralık 2009, 15:45:58 »
kılıç gibi ince ve uzun balçaklarda kullanılabilir. sonuçta bakırın dayanım güçü belli.

ayrıca balmumu veya başka birşey kullanarak, bölgelsel olarak bakır kaplayabilirsek bununla desende yapabiliriz,,

mesela bir bıçağın balçağına eylemin kullandığı teknikler bir yazı yazdık. aynı kalıbı çıkarmadan bakır kaplama yapabilirsek o yazı orada daha hoş durabilir.  ;)
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2009, 16:30:37 Gönderen: Gökhan BAKLA »

« Yanıtla #16 : 28 Aralık 2009, 20:22:42 »
Gökhan bakır kaplamayı bir iki kaşıkta denemiştim, çok uzun ömürlü olmuyor ve çok çabuk kararıyor.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #17 : 28 Aralık 2009, 20:44:51 »
sefa ustam bende öyle hatırlıyordum zaten o yüzden ilk sorduğum soruda kaplamanın sağlamlık ve dayanımıydı..

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #18 : 08 Ocak 2010, 15:39:47 »
Bu anodik dağlama işlemini biz her zaman kullanırız istenilirse burada yapıyor makina biz bakırda kullanırız  ama isteniilirse kömürümüz var onda kullandığımız asit yapan bir abim var burda asit basit bişey şöyle diyem eğer isterseniz sade gazozla dahi dağlama yapabilirsiniz liman tuzu oluyor ama çok cüzzi rakamlara yaptığı için biz hiç uğraşmayız ona yaptıurız asiti mesela 2,5 litre şişeye 5-10 lira yapılıyor fiyatını tam olarak unuttum çün kü ben geçen yıl yaptırdım daha halada çok var elimde 5-10 lira bişey verdim sanırım.İsteyen olursa yardımcı olurum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 08 Ocak 2010, 17:32:40 »
Aşağıdaki linkte dağlama ve bakır kaplama ile ilgili bir yazı var. Bakır sülfat'ın kullanımı ile ilgili birşeyler ve kaplamanın vernikle korunması bahsi de var.

Copper Plating and Etching Altoids Tins: http://steampunkworkshop.com/altoid-etch.shtml
Namık Kemal
Instagram'da ben