Bıçak Sanatı - Forum

Motif

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Motif
« Yanıtla #60 : 12 Ocak 2010, 11:46:32 »
Haklısınız Hüseyin Bey, en güvenlisi bu zaten, yada çok da farklı olmayan anodik dağlama. Bilhassa jet motorları gibi kritik, dayanımın çok önemli olduğu ürünlerde asit erozyon avantajlıdır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #61 : 12 Ocak 2010, 11:53:25 »
Eylem abi biz ürünlerimizden genellikle anadik dağlama ile yaparız hem temizdir hemde pratiktir.Geçende senin yapmış olduğun anadik dağlama makinasını gördüm işte bizim makinalar onun biraz daha profosyeneli ama anadik dağlama taşa keçeye sürtüldümü çıkıyor ama kezzabı biz özel bıçaklarda kulanırız hem ömürlük hemde elle yazıldığı için el sanatı olduğu belli oluyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #62 : 12 Ocak 2010, 12:06:05 »
Sağolasın Eylem, ben de bir süredir bunu arıyordum.
Sanırım tam olarak doğru aktarmamışım, namı değer Ed Cafferey imiş söz konusu olan eleman. Sıcak damgalamada sorun yok ancak soğuk damgalama sorun çıkarmış. Anladığım kadarıyla sıcak damgalamada zaten yapı tamamen çözünmüş durumda ve damganın basıldığından sonra bir sürü normalizasyon, yumuşatma hatta perdahlama işinden geçiyor. Hem perdahlarken köşeler yumuşuyor hem de taneciklerin yapısı bozulmamış oluyor. Soğuk yaptığınızda ise örgüyü bozmuş oluyorsunuz... O zaman Sefa sen yine de garanti olması açısından birkaç normalizasyon çevirimi bir yumuşatma tavı yapsan gravürün altında güzel bir küresel yapı olşturur yapıyı gravüre "alıştırmış" olabilirsin. Bilemiyorum, birkaç deneme yapmadan bilemeyeceğim...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #63 : 12 Ocak 2010, 12:10:29 »
Eylem abi biz ürünlerimizden genellikle anadik dağlama ile yaparız hem temizdir hemde pratiktir.Geçende senin yapmış olduğun anadik dağlama makinasını gördüm işte bizim makinalar onun biraz daha profosyeneli ama anadik dağlama taşa keçeye sürtüldümü çıkıyor ama kezzabı biz özel bıçaklarda kulanırız hem ömürlük hemde elle yazıldığı için el sanatı olduğu belli oluyor.

Dağlamanızda bir sorun var demektir çünkü doğru yapıldığında sonuç oldukça derin ve kalıcıdır. Ben de gördüm yatağandan çıkan anodik dağlanmış bıçakları, maalesef yüksek akım ve sığ yüzeyde lekeleme şaklinde yapılıyor, hiç dayanıklı olmaz. Öncelikle kutupları yanlış veriyorsunuz, karartma değil aşındırma yapmalı, akabinde alternatif akımla karartma işlemini bu aşındırmanın üstüne ikinci işlem olarak yaparsınız. Ardından da karartmanın sabitlenmesi için kaynar suda 10 dakika kadar kaynatılır...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #64 : 12 Ocak 2010, 12:46:16 »
Emre senin belirttiğin mil testini yapsak sonuç kesinlikle böyle çıkar doğrudur, millerde zaten bu istenmeyen bir durum, çentik etkisini sıfıra indirmek için kritik yerlerde çalışan makina parçaları -özelliklede miller- yüzeylerindeki çizik girinti, çıkıntı gibi olumsuzluklardan arındırılır, daha da iyici bir çoğunun yüzeyi taşlanır, kritik gerilmelerde kesme etkisi olmasın diye.
eski bir konuya tekrar döneceğim, hatırlarsanız bıçak yapımında talaşlı üretim mi, sıcak dövme mi konusu yine bu yaptığımız konuşmaya benzer bir tartışmaydı.
elbette hangi bıçağı kırmaya çalışırsanız sonuçta kırarsınız, kırmak için uyguladığınız kuvvetler bir bıçağın kullanımı boyunca asla karşılaşma olasılığı olmayan kuvvetlerdir, bana göre bu abartılı bir test, gerekli mi tartışılır, bence gereksiz. Aynı testi bir arabanın aks milinde yapsanız gereksiz demezdim. Bıçağa damganın soğuk ya da sıcak vurulması durumu her yönden değiştirir, sıcak vurulan damga, malzemenin kristal dizilimini bozmazken, soğuk yapılan damga bozacaktır bu doğru. Tabi ki damgayı nereye vurduğu da önemli, balçağın hemen bitişiğine vurulan damga ayrı, sırt kısmının ortasına vurulan damga ayrıdır. Hatta damganın formu ( yuvarlak, kare, diktörtgen, dikine çizgi, enine çizgi vs) bile dayanım düşmesini belirleyen bir faktör olarak düşünülmelidir.
Deneyeceğiz, bakalım.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2010, 12:51:02 Gönderen: sefa çabuk »

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #65 : 12 Ocak 2010, 13:24:50 »
Teşekkür ederim emre ustam dediğinizi test edecem inşallah yanılmıyorsunuzdur.Çünkü oyma bizim yapmak istediğimiz aslında dediğiniz gibi bizim yaptığımız anodik dağlama sadece karartma yapıyor ...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #66 : 12 Ocak 2010, 13:49:01 »
Ehehe, kullandığım güç kaynağı zaten kendi imalim olan bir doğrultucu.  ;D Bu işler için fazla bile hassas bir alet bu. Bizim durumumuzda gereken aleti yapmak için ise bir trafo, bir köprü diyot, bir de filtre kapasitörü yeterli gelecektir.

Emre'nin söylediği doğru olabilir. Bir voltmetre bulun bir yerlerden, AC ve DC gerilim ölçümü yaptırın. Bakalım DC mi geliyor, geliyorsa bıçağa balanan uca artı mı geliyor, eksi mi geliyor? Akım ne kadar, gerilim ne kadar?

Ha bir de, dağlama süreniz nedir?
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #67 : 12 Ocak 2010, 20:24:18 »
arkadaşlar benim evvel zaman önce yaptığım ama hala bitiremediğim bu bıçakta kullandığım yöntemi deneseniz. ?

ilk önce asitle figürün ana hatlarını çıkartıp daha sonrada keski kalemle ile işleme yapılsa daha kolay olmaz mı ??

( resimlerdeki bıçak henüz bitmediğinden desen üzerindeki tüm işlemleri yapmadım tabii )

« Yanıtla #68 : 12 Ocak 2010, 21:17:08 »
Gökhan güzel görünüyor, işlem sırası nedir anlatırmısın biraz.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #69 : 12 Ocak 2010, 21:25:00 »
hocam evvela çizilecek şekil bıçağa çıkmayan kalem ile kaba taslak çiziyorum daha sorada çeliği ısıtıp üzerinde balmumu gezdirerek ince bir katman oluşturuyorum.
asitle incelmesini istediğim yerleri kazıyarak balmumundan arındırıyorum, bunun için kurşun kalem ve büçük bir tahtadan yaptığım  kalemi kullanıyorum.
daha sonra desenin üzerine biraz tuz döküyorum ve bunun üzerine nitrik asit damlatıyorum, tuz hem asitin dağalmasını engelliyor hemde asitik seviyeni yükseltiyor sanırım çünkü tuzsuz iş daha uzun sürüyor.

ilk asitlemeden sonra desende temizlenmemiş yer varsa kontrol edin eğer varsa temizleyin ve bu işlemi isteğiniz derinliğe kadar tekrarlayın.

bu kaaa...

« Yanıtla #70 : 12 Ocak 2010, 21:36:51 »
sağol Gökhan. Balmumu yerine boya kullansak nasıl olur acaba? denedin mi hiç, ya da deneyen var mı?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #71 : 12 Ocak 2010, 21:58:34 »
yağlı boya denedim ama balmumundaki kadar iyi bir netice alamadım,
kurumasını falan beklemek zorunda kalıyorsun bayaa zaman alıyor ve sonuçta çok ğeğişmiyor. tabii bunun için kullanılan başka türlü bir boya varsa onu bilemem. ? bu teknikle çalışan ve çok iyi işler çıkartan bir usta var( antonio montejano ) ama kullandığı maddenin ne olduğunu bilmiyorum.

bakın burada yaptığı bir desen çalışması var, müthiş...

http://www.youtube.com/watch?v=eJhmg8zH_b0
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2010, 22:21:29 Gönderen: gökhan bakla »

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #72 : 13 Ocak 2010, 09:41:36 »
Biz sürekli balmumu kullanırız baya güzel sonuçlar elde edilir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #73 : 13 Ocak 2010, 11:07:00 »
Balmumu fena değil ama bazı keskin dönüşlerde kırılma yapabiliyor. Başka bir sürü malzeme denedim, son karar kıldığım malzeme 10-15 dakika kuruma hızı olan, esnek ve hiçbirşeyden etkilenmeyen bir plastik endüstriyel boya oldu.

Gökhan bu arada bıçak süslemene bayıldım. Gerçekten hoş görünüyor. Frizin yerleşimi de göze çok doğal geliyor, dengeyi çok iyi yakalamışsın. Kutlarım eserini...

Kipmen Sanat web sitesi

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #74 : 13 Ocak 2010, 11:09:20 »
Emre bey bu boyayı bütün boya malzemesi satılan yerlerde bulabilirmiyiz yoksa özel bir boyamı ne dicez mesela boya satıcısına renk önemli değildir sanırım dimi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #75 : 13 Ocak 2010, 11:10:52 »
Şimdi atölyede değilim, bugün atölyeye döndüğümde markasına bakar size bildiririm, şimdi aklımda değil maalesef...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #76 : 13 Ocak 2010, 11:13:30 »
Toprak, çok güzel oluyor bıçak. Eline sağlık.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #77 : 13 Ocak 2010, 12:35:03 »
Bugün akrilik sprey boya kullanarak deneme yaptım, asitten etkilenmiyor, Emrenin dediği gibi dönüşlerde kavislerde kırılma yapmıyor, ardından da selülozik tinerle temizliyorsunuz hiç boya kalmıyor. Sprey boya ince atılırsa yüzeyde 5 dakikada kuruyor.

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #78 : 13 Ocak 2010, 13:20:46 »
Sefa Abi Asit Dediğiniz asitin derecesi nedir kezzapmı öyle diyem.?

« Yanıtla #79 : 13 Ocak 2010, 17:49:16 »
ben piyasada satılan tuz ruhu kullandım, yalnız tuz ruhuna biraz da perhidrol damlattım aşınmayı hızlandırsın diye. perhidrol şiddetli bir oksitleyici, aynı isimle eczanelerden ya da kozmetikçilerden temin edebilirsin
« Son Düzenleme: 13 Ocak 2010, 17:52:18 Gönderen: sefa çabuk »