Emre senin belirttiğin mil testini yapsak sonuç kesinlikle böyle çıkar doğrudur, millerde zaten bu istenmeyen bir durum, çentik etkisini sıfıra indirmek için kritik yerlerde çalışan makina parçaları -özelliklede miller- yüzeylerindeki çizik girinti, çıkıntı gibi olumsuzluklardan arındırılır, daha da iyici bir çoğunun yüzeyi taşlanır, kritik gerilmelerde kesme etkisi olmasın diye.
eski bir konuya tekrar döneceğim, hatırlarsanız bıçak yapımında talaşlı üretim mi, sıcak dövme mi konusu yine bu yaptığımız konuşmaya benzer bir tartışmaydı.
elbette hangi bıçağı kırmaya çalışırsanız sonuçta kırarsınız, kırmak için uyguladığınız kuvvetler bir bıçağın kullanımı boyunca asla karşılaşma olasılığı olmayan kuvvetlerdir, bana göre bu abartılı bir test, gerekli mi tartışılır, bence gereksiz. Aynı testi bir arabanın aks milinde yapsanız gereksiz demezdim. Bıçağa damganın soğuk ya da sıcak vurulması durumu her yönden değiştirir, sıcak vurulan damga, malzemenin kristal dizilimini bozmazken, soğuk yapılan damga bozacaktır bu doğru. Tabi ki damgayı nereye vurduğu da önemli, balçağın hemen bitişiğine vurulan damga ayrı, sırt kısmının ortasına vurulan damga ayrıdır. Hatta damganın formu ( yuvarlak, kare, diktörtgen, dikine çizgi, enine çizgi vs) bile dayanım düşmesini belirleyen bir faktör olarak düşünülmelidir.
Deneyeceğiz, bakalım.