Bıçak Sanatı - Forum

Motif

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Motif
« Yanıtla #20 : 24 Aralık 2009, 23:13:33 »
Açıkçası daha talaşlı üretim elde bıçak yapmadınız herhalde, distal eğim (distal taper) ile birlikte temiz bir iş çıkarmak o kadar kolay değil  ::) . Ben son zamanlarda dövme fırınları filanla uğraşmamın nedeni kolaya kaçıp dövme yapma isteği  ??? Gerçekten hoş anılar olarak hatırlıyorum çeliğin çekiç altında şekil almasını, kızgın çeliği rahatlıkla kesmeyi. Bir bıçağın ağız açısını döverek birkaç ısıda verebilirken talaşlı üretimde saatler alıyor, ardına ucu yanık ve aşınmış parmaklar bırakarak  :'(

Benim asıl kızdığım Ejderin yolladığı bıçak gibi havalı isimli ama çok sıradan fabrikasyon bıçakların sonradan sanki dövülmüş gibi hale getirilmesi. Bu bana göre sadece insanları aldatmaya dönük çirkin bir hareket. Öncelikle dövülen bıçağın uçtan balçağa doğru genişleyen bir et kalınlığı olur sırtta, dikkat ederseniz bu (distal taper) bu tür fabrikasyon bıçaklarda yoktur, aslında kenarı keskinleştirilmiş bir lama gibidir. Elime birkaç tane bu tip bıçak geçti, bazı Bora bıçaklarıyla birlikte, kesinlikle ele doğru gelmiyorlar, o elde yapılmış bıçağın dengeli dağılmış ağırlık hissi kesinlikle yok. Tamamen bıçak benzeri nesne bence...

El yapımı bıçak ister talaşlı ister dövülerek yapılsın baştan sona eğimleri, profili, tutuşuyla çok başka bir his verir, bilen kişi hemen anlayıverir bunu. Sefanın hançeri ya da Ejder'in gösterdiği Fowler bıçağının çekiç izleri hemen hissettiriyor karakterini. En başta bıçağın üstünde homojen değil, artı çekiç izlerinden önce bıçağın şekillenmeyip bu izlerle birlikte şekillendiği hemen belli oluyor, işte bu sanat, bıçak sadece maddi amaçlar doğrultusunda değil, estetik, ruhani kaygılarla ve tutkuyla yapılmış, bunlar fotograflarda hissediliyor. Hele Sefa'nın bıçağını kullansam büyük bir haz alacağıma eminim... Burada önemli olan sanatçının eserine kalbini koyması. Hiç bir Spyderco, Rat cutlery ya da Bora ürününde göremeyeceğimiz bir şey, yapanın esere kendinden birşey eklemesini Eylem'in ilk bıçağında bile görebilirsiniz... Bu açıdan gravürcü için de bence elindeki aletin ne kadar gelişmiş olduğu önemli değil, ister pnömatik bir kalem olsun ister basit ıskarpela olsun benim için farketmiyor, dünyada çok iyi gravürcüler var ve %90'ı havalı kalem kullanıyor, son model mikroskop kullanıyor, ancak yaptıkları süslemelere baktığında gravür sanatçısının bıçakla bütünleştiğini, ona belli bir ruh kattığını görüyorsun. Eserimizi yaparken ne gibi bir alet kullandığımız önemli değil, dünyanın en pahalı şahmerdanını bu işe yeteneği ve merakı olmayan adama ver, ortaya çıkaracağı eser yine de hiç bir şeye benzemez. Ancak sadece eğe kullanarak yapılmış çok güzelilk bıçaklar gördüm, inanılmaz bir özgünlük ortaya çıkabiliyor, o yeni başlayan hobi yapımcısının yıllar sonra yaptıklarında kullandığı aletler çok gelişiyor ancak o özgünlük ve yetenek değişmeden hala eserlerine yansıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #21 : 09 Ocak 2010, 01:01:38 »
bugün gravür kalemleriyle çalışmak için bir sap yaptım, böylece 8x8mm torna kalemlerinden yapılmış ayrı ayrı ağızlara sahip her kalemle aynı sapı kullanarak çalışma olanağı omuş oluyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 09 Ocak 2010, 10:01:24 »
Yoksa bir de ufak çekiç yap derim. Uygun bir çekiçle emeğinin karşılığın daha iyi alırsın.

Geçende 25-30 mm çapında 45-50 mm boyunda bir pirinç parçayı ortasında delip metrik 8 kılavuz çektim. Güzel bir çekiç oldu. Denedim boyutu fena değil. Sap dersen 8-10 cm'lik bir vida.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #23 : 09 Ocak 2010, 10:20:41 »
farklı boyda çekiçler var zaten, ama prinç değil.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #24 : 09 Ocak 2010, 20:11:53 »
Ala, aslında pirinç olması çok da önemli değil; ben esasen elimde hazır parça var diye pirinçten yapmıştım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #25 : 10 Ocak 2010, 18:00:01 »
henüz çok erken farkındayım, ama yinede ham halini paylaşayım dedim, 9260 çelikten dövdüğüm bir bıçak irisinin üzerine gravür başlayayım dedim, başlangıçta çıkan sonuç bu. daha yapılacak çok işi var, ince kısımlara giremedim uygun kalemim yoktu. Bu arada bıçak biraz iri oldu, et kalınlığı en kalın yerinde 12 mm, en 4.3mm, boy 390mm, namlu 260mm
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2010, 00:57:22 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 10 Ocak 2010, 18:17:37 »
henüz çok erken farkındayım, ama yinede ham halini paylaşayım dedim, 5160 çelikten dövdüğüm bir bıçak irisinin üzerine gravür başlayayım dedim, başlangıçta çıkan sonuç bu. daha yapılacak çok işi var, ince kısımlara giremedim uygun kalemim yoktu. Bu arada bıçak biraz iri oldu, et kalınlığı en kalın yerinde 12 mm, en 4.3mm, boy 390mm, namlu 260mm

Ustam ciddi geliştirdin gravür olayını. Daha ilk denemeler için baya güzel görünüyor. Eh bir yıl sonra filan artık gravür işleri için sana yollarız artık yaptıklarımızı  :2up

12 milim et kalınlığı  ??? Küçük çapta bir balta olmuş yani  :D , emeğine sağlık.
Şimdi o kadar çalışmışken gravürle moralini bozmak gibi olmasın ama perdah tam bitmemiş ustam, zımparalarken gravür silinmesin diye endişe ettim şimdi  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #27 : 10 Ocak 2010, 18:25:54 »
gravür makinası olmadan bu iş biraz hikaye gibi geldi bana, yabancı sitelerde pnömatik makinalara baktım, fiyatlar çok uçuk hayatta almam. Dremelin bir makinası var ama ne yapar yapmaz yorum yapamadım (http://www.guvenhirdavat.com/Dremel-Engraver-Yazi-Makinasi-F0130290JM,PR-276.html) et kalınlığı biraz fazla evet, ama zaten ağır hizmet için yaptım ;) işi bu olacak.
Emre kaba eğelemeyi bitirdim, yüzey genel olarak belli bir düzgünlükte, gravür izleri çok derin zımpara sonrası gideceğini hiç sanmıyorum ama giden kısımların yeniden üzerinden geçerim, zaten çok hatalı çizgi var, iş çok içime sinmedi şu haliyle, ama bakalım bir kaç hassas kalem yapayım tamir gereken yerler, efekt gereken yerler için ondan sonra hep beraber bakar yine yorum yaparız.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 10 Ocak 2010, 18:35:52 »
gravür makinası olmadan bu iş biraz hikaye gibi geldi bana, yabancı sitelerde pnömatik makinalara baktım, fiyatlar çok uçuk hayatta almam. Dremelin bir makinası var ama ne yapar yapmaz yorum yapamadım (http://www.guvenhirdavat.com/Dremel-Engraver-Yazi-Makinasi-F0130290JM,PR-276.html) et kalınlığı biraz fazla evet, ama zaten ağır hizmet için yaptım ;) işi bu olacak.
Emre kaba eğelemeyi bitirdim, yüzey genel olarak belli bir düzgünlükte, gravür izleri çok derin zımpara sonrası gideceğini hiç sanmıyorum ama giden kısımların yeniden üzerinden geçerim, zaten çok hatalı çizgi var, iş çok içime sinmedi şu haliyle, ama bakalım bir kaç hassas kalem yapayım tamir gereken yerler, efekt gereken yerler için ondan sonra hep beraber bakar yine yorum yaparız.

Nasıl bir makineymiş, işe yararmıymış bir sorayım bladeforums'da, bakalım ustaları ne diyecek?

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #29 : 10 Ocak 2010, 19:50:19 »
Güzel gidiyor, güzel.   8)

Tığ lazımsa diye söylüyorum: Dün gittiğim kuyumcu malzemeleri mekanından bir tığ da aldım. Bir deneyeyim, kullanışlı ise fotoğrafını yollarım örnek olarak, yada ben yada eşim gittiğimizde alırız.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #30 : 10 Ocak 2010, 20:26:07 »
Bladeforum'da sorumun karşılığı oldukça sert oldu  :D Eleman tamamen işe yaramaz titreşimli kalem olarak tanımlıyor makineyi:
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=705940
Cevap veren 80 - 85 yaşlarında 1971'den beri bıçak yapan bir usta. Gravürü genelde tabanca ve tüfeklerde yapıyor, aşağıdaki linkte yaptığı bazı ateşli silahların galerisi var:
http://www.wickellerbe.com/gallery/index.php?action=view&gll=2

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #31 : 10 Ocak 2010, 20:50:17 »

Tığ lazımsa diye söylüyorum: Dün gittiğim kuyumcu malzemeleri mekanından bir tığ da aldım. Bir deneyeyim, kullanışlı ise fotoğrafını yollarım örnek olarak, yada ben yada eşim gittiğimizde alırız.

Sağolasın Eylem, sen bir kullan izlenimlerini bekliyorum

Emre adamlarla dalga geçer gibi olmuş demek :D  çaban için teşekkürler. Ben kaç gündür bakıyorum, havalı kalemler ayrıntılar ve hassas yerler için biçilmiş kaftan. sonradan düşündüm de kaba saba da olsa en azından el işçiliği ( kendimi kandırayım bari ;))

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #32 : 10 Ocak 2010, 23:34:54 »
Önce göndereyim, artık denemek de ne zaman kısmet olursa...

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #33 : 11 Ocak 2010, 01:54:40 »
acaba çelik içinde kullanılabiliyormu ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #34 : 11 Ocak 2010, 01:58:37 »

Sağolasın Eylem, sen bir kullan izlenimlerini bekliyorum

Emre adamlarla dalga geçer gibi olmuş demek :D  çaban için teşekkürler. Ben kaç gündür bakıyorum, havalı kalemler ayrıntılar ve hassas yerler için biçilmiş kaftan. sonradan düşündüm de kaba saba da olsa en azından el işçiliği ( kendimi kandırayım bari ;))

Sefa, başka bir eleman ciddi ciddi öneriyor aleti. Özellikle arkaplan gölgelendirmesinde ve kabzalarda doku vermede filan çok yararlı diyor. Ayrıca bu aleti "bir gravürcü öneriyor" diye de belirtiyor  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 11 Ocak 2010, 02:02:58 »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #36 : 11 Ocak 2010, 02:06:34 »
Alayım gitsin o zaman, adamlar çalışmış, örnekler de güzel, hassas kısımlarda bile iş yarasa kardır, zaten 50-60 lira bir şey. ( olmadı yüzüklerin içine yazı yazarız ;))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 11 Ocak 2010, 02:09:49 »
Bir yerlerde okumuştum, aletin uçlarını tutan cıvatanın paftaları sert malzemelerle çalışıldığında yeniyormuş. En azından duyduğum buydu, ama o da çok dert değil senin gibi pafta çekebilecek biri için. Biraz daha derin diş çekilip daha çaplı bir cıvatayla sapasağlam oluverir herhalde...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #38 : 11 Ocak 2010, 02:14:38 »
sorun olacağını sanmam, bende dremelin bir başka kiti var, yıllarca kullandım hala da kullanıyorum bir sorun olmadı, olursada dediğin gibi yeni diş çekeriz, yeniden uç yuvası yaparız vs. Salı günü siparişini vereyim ben, sağolasın Emre.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 11 Ocak 2010, 02:16:33 »
Bişey değil baba, eğer hoşuna giderse ben de bitane alayım diyorum. Kullandıktan sonra buraya bir değerlendirmeni bekleriz artık  8)

Kipmen Sanat web sitesi