Bıçak Sanatı - Forum

Tarihi Türk Bıçakları (Son 30-40 yılda esinlenme olmamış)

KESKIN007

• *
  • 14
  • Meslek: mak muh
  • Yer: ZONGULDAK
Tarihi Türk Bıçaklarının tespitine uğraşıyorum. Son 30-40 yılda batılı veya japon bıçaklarından esinlenme olmayan(Rambo bıçağı esintili veya Bushcraft(çok severim) esintili değil, Yatağan ve Kama da değil) Bozkır bıçakları şeklinde Konyalı bir abimizin güzel bir çalışması vardı ama bu çalışmayı hazırlayan yabancı araştırmacı Kızılderili-bozkır bıçakları şeklinde çok genel bir araştırma yapmış, Türkiye hakkında detaylı bir çalışma yapmamış.

İskandinav köylüsünün 18.-19.yy larda kullandığı bıçaklar (ve o devirlerde iskandinavya da köyle alakalı işler avam olarak görülmüştür genellikle) günümüzde Dünyada çok popüler olmuş(Mora bıçağımı çok seviyorum) ve sürekli pazarlama, reklamı Avrupa-Amerika tarafından desteklenmiştir.

Anadolu Çoban bıçağı veya Köylerimizde kullanılan bıçaklar (Çakı değil) ile ilgili özellikle Fotoğraf ve bilgileri burda paylaşalım arkadaşlar. Bizde Genel olarak modellerimiz hakkında bilgi edinmiş olur, bilgimizi arttırır ve geçmiş kültürümüzle alakalı anlamlı bir iş yapmış oluruz.
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2017, 23:10:10 Gönderen: KESKIN007 »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Güzel bir konu. Çok umutlu degilim ama inşallah güzel şeyler çıkar ortaya. Ben daha çok Hunların ve Göktürklerin bıçaklarını merak ediyorum. Birşeyler bulurum umuduyla, kurgan kazılarında bulunan eserleri çok araştırdım ama elle tutulur birşey bulamadım malesef
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Konu çok güzel olmuş. Net üzerinden belli başlı bazı sitelerden yabancı bıçak formalarına ait o kadar şey öğrendik. Bunda eserlerin hakikaten en güzel malzemeler ve özenle yapılması kadar bitmiş eserin görsellerine çok kolay ulaşmamız da rol oynamış olabilir. Ben oturduğumda yabancı bıçaklardan kopya esinti artık her ne diyeceksek kolaylıkla bir form tasarlayabiliyorken tarihimizde kullanmış olduğumuz bıçak yada kılıçlar hakkında kalem oynatamıyorum. Bunda aldığım eğitimde etkili olabilir. Mesela eskiden oturup kafama göre bakarak falan rumi desen hatai desen küçük bıçaklar falan çizebiliyorken sonrasında tezhip ve sedefte öğrenciliğim ilerledikçe aslında çok kuralcı bir yapının olduğunu öğrendim. Tabi bu size alay, iğneleme şeklinde öğretiliyor yada söylenince anlamadım da alay edilince çark etmiş olabilirim :) O yüzden topağrafyamız üzerinde kullanılan bir form üzerinden bir çalışma yapamadım şimdiye kadar.

Bilmiyorum forumdan birimizin böyle bir çalışma yapması zor olabilir belki ama tanıdığımız sanat tarihçisi, arkeolog hocalarımızdan rica etsekte yüksek lisans öğrencilerini kullandığımız bıçak, kılıç gibi malzemelerin tarihi gelişimi gibi konulara yönlendirseler. Bakarsınız ilerde belki doktora falan yapan da olur. Bizde elimizden geldiğince döküman yardımında bulunuruz.

Bunları söyleme amacım bir kaç gündür Türk kılıcı ile ilgili araştırma yapmaya çalışıyorum ama işin aslı pek birşey elde edemedim. Bir kaç kitap ismi buldum onlardan da nekadar yararlanabilirim bilmiyorum.

Nette "URARTU SİLAHLARI: KILIÇ, HANÇER VE BIÇAKLAR" adlı bir doktora tezi buldum mesela. Neden bir birkaç doktora da bunun üzerine yapılmasın
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2017, 09:04:35 Gönderen: atikmehmet »
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Konu çok dertli bir konu aslında. Ne geçmişten günümüze aktarılan sağlıklı bir bilgi ne de malzeme var. Bir şey yapmaya niyetlenin de bakın bakalım bilgiye ulaşabiliyormusunuz. Vatandaş olarak hizmet ettiğimiz güzel ülkemizin, kültürel ve tarihi geçmişine dayalı bir çalışma yapmaya niyetlendiğinizde, tüm kapıların aslında kapalı olduğunu görürsünüz. Kimi şeylerin yapımının da yasak olduğunu hiç söylemiyorum bile. Örnek vereyim, bir kaç yıl önce Kanuni Sultan Süleyman'ın Meç ini yapmak için niyetlendim, eser Topkapı Sarayın'da. Bana gereken ölçüleri ve detay fotoğrafları, araya birileri girdi, konuşmalar vs. başarılı olamadık, bırakın eseri görmeyi veya yaklaşmayı, fotoğraflarına bile ulaşmak mümkün olmadı. Ben de onu yapmadım ve İskoç kökenli bir başka kılıç yaptım. Daha önce de defalarca yazmıştım ama yine yazayım, bugün kendi Ülkemiz dışındaki hangi ülkenin benzer kültürel değerlerine ulaşmak isterseniz isteyin rahatlıkla ulaşır, ve herşeyini detayıyla öğrenirsiniz. Hatta o işle ilgilenen iyi ustalara ulaşıp onlardan bile doğrudan bilgi alabilirsiniz, yardımcı olurlar ve sizi şaşırtırlar. Bizde bunun bir karşılığı yoktur, hatta abartalım iki bıçak yaparız ve onla ilgili bir detay sorana bile "sırdır söyleyemem" deriz. Neyse uzatmayayım, böylece ne kültürümüz kalır ne de geçmişe dayalı kültürel bir örneğimiz. Değiştirilmesi gereken kafadır, bu kafayla işte ancak bu kadar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Daha önceden iyi kötü arşivlediğim şimdi kapanmış olan bir sitede bir çok bıçağın çizimleri de vardı.

Arşivimde bunlara bakarken Yusuf Ziya BIÇAKÇI ismi ile karşılaştım. Sonra da "Bıçakçılık Sanatı Üzerine Notlar" adlı araştırmasını buldum:

Bu araştırmayı uzun dokümandan kırptım:
https://www.bicaksanati.com/dosyalar/yusuf_ziya_bicakci__bicakcilik_sanati_uzerine_notlar.pdf
Bu araştırmada çok değerli anlatım ve görseller var.

Türk Etnografya Dergisi (Sayı 6)
Yayınevi: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları
Yusuf Ziya Bıçakçıİnceleme/Kuram
Yusuf Ziya Bıçakçı1963

Bu dergiye buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/sempozyum_pdf/turk_etnografya/06.turk.etnografya.pdf

Dergiye bu sayfa sayesinde ulaştım:
http://www.tamsanat.net/yayinlar/kitaplar.php?post=669
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
Maalesef bu konu çok derin bir konu.Neredeyse bir 8-10 senemi verdikten sonra ulaştığım şeyler sınırlı.Kılıç tarihini öğrenmek istiyorsanız ve İngilizce diline hakimseniz neredeyse obsidyenden çeliğe bu aletin ve silahın gelişimini öğrenebiliyorsunuz.Yabancılar bu konuda hem araştırmacı hem eğitimli.Eğitim sistemi ile de alakalı muhtemelen.Birde son dönem meşhur ustaların çoğu sadece yetenekli ve çalışkan değil.Kitapları alıyorlar o yetmiyor yurtdışına müze gezmesine bile gidiyorlar.Bu ustaların çoğu üniversite mezunu adamlar.Bulduklarını da paylaşıyorlar ve kılıç-sword yazdığınızda çıkan pek çok şey onlara ait.

İş Türk kılıcına geldiğinde bu konuda aynı ilgiyi sergilemiyorlar haliyle.İngilizce kaynaklardan elbet Türk kılıcı hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.Bu konuya ilgi duyan yabancılarda çıktı.Sevinmelimiyiz üzülmeli mi bilemiyorum.

Öncelikle şunu kafanızda oturtun.Farklı ırklara , dinlere mensup olsak da hepimiz insanız.Coğrafi ve kültürel etkileşimler bazen değişik çözümler üretse de aslında insanoğlu aynı soruna benzer çözümler üretmeye meyilli.O nedenle bovimsi ve tantomsu kılıçları çıkarsak elde ne kalır demek doğru bir yaklaşım değil.Bowie dediğimiz bıçağın etkileşiminde farklı kültürler var.Kendisi özgün bir bıçak değil hatta biraz reprödüksiyon.

Meşhur filmde ki replikler ile cevap verirsek tankları Altay'a sürmemiz gerekmese de hikayeyi oradan buraya taşıdığımız zaman çok farklı kültürlerden geçtiğimizi görürüz ve silah formlarının bu kültürlerden etkilendiği ve bazı kültürleri etkilediğini görürüz.

Bu nedenle tamamen "saf kalmış" bıçaklara ulaşmak ne derecede mümkündür bilemiyorum.

Benim araştırmalarımın getirdiği noktada İngilizce yetersiz kalıyor.Bu noktada Rusça ön plana çıkıyor.Özellikle kökenim itibariyle erken dönem kılıcına ilgim çok fazla.Avar , Hazar , Peçenek ve Kıpçak kılıçlarıyla alakalı (sadece kılıçlar değil genel anlamda tarihi ile alakalı) Rus kaynakları karşımıza çıkıyor.Maalesef bu işin sonu biraz Rusça öğrenmeye gidecek gibi duruyor ya da bunların İngilizce çevirisine.Bir Ukrayna yapmak bile gerekebilir.

Bu noktada Osprey publishing'in Rus ve Türk tarihi üzerine yaptığı İngilizce kaynaklar var.Sağdan soldan onları indiriyorum.Onların derlemesi biraz zaman alır ama boş vaktimde isimlerini yazarım.

Wing Chun ve Wushu ile ilgilenmeye başladıktan sonra özellikle Çin silahları ve Çin tarihine (ki eski kaynakları okumak için modern Çince yeterli değil Mao'nun dil devrimi nedeniyle ancak Taiwan'a giderek öğrenilebilir.) ve silahlar etkileşimine ilgim arttı.

Bir kaç kitap ismi vermek gerekirse şunlardan bahsedebilirim;

http://www.kitapyurdu.com/kitap/savas-teknoloji-ve-deneysel-calismalar-amp-yeni-bir-askeri-tarih-ozlemi/322127.html

Kayahan Horoz'un kısa bir makalesi var.Ordos bıçağından bu yana özellikle namlunun gelişimi ile alakalı.

http://www.kitapyurdu.com/kitap/tarih-boyunca-turk-toplumunda-silah-kavrami-ve-osmanli-imparatorlugunda-kullanilan-silahlar/142266.html

Bu kitabı tamamen okumadım ama müzelerde ki parçalar hakkında bazı genel bilgiler var.Araştımacının asker kökenli olması kitabı biraz daha değerli kılmış.Çünkü genelde tarihçiler ve arkeologlar o silahı ve kullanımını tam anlayıp değer veremiyorlar.

http://www.kitapyurdu.com/kitap/turk-kulturunde-silah/122011.html&filter_name=t%C3%BCrk%20k%C3%BClt%C3%BCr%C3%BCnde%20silah

İlk baskısını okuduğum değerli bir kitap.Fazlasıyla akademik eğer silahların teknik özellikleriyle ilgileniyorsanız sizi yaya bırakabilecek bir kitap ama silah konusu çok yönlü ele almış destanlarda nasıl geçiyordu vs.

http://www.oocities.org/kaganate/axerus.html

Bir de en son keşfettiğim site.Bulması kolay olmuyor hep.  :)İsminden de anlaşılacağı üzere Hazar , Kafkas ve Avrasya (sanırım bugün Ukrayna ve Rusya) toprakları ve Kıpçak kültürü üzerine kurulu bir Amerikalı topluluğun sitesi.Yukarıda ki baltalar "Chekan" ismi verilen baltalar.Özellikle Türk (Kıpçak ve Peçenek) , Rus ve Kafkas (Alan) kültürünün bir sentezi ama içlerinden bazıları "İskit" baltasının formları olanlarda var.Siteyi kazarsanız başka biligilere de ulaşabilirsiniz.

Maalesef müzelere gidip elimize kılıç alma imaknımız yok.Man at Arms'da Ulfbert'i yaptıkları bölümde sanırım Almanya'da müzede yaptıkları ziyaret ve ellerine aldıkları örnekle çekilmiş resimleri vardı hatta kılıçtam kesitte aldılar ve pota çeliğini tanımayan batılı ustaların özellikle fazla ısıttığı ve yüksek sıcaklığın neticesi olarak de laminasyon oluştuğunu (bu nasıl çevrilir bilemem Sefa hocama sormalı.) görülmüştü.Bu bölüm cembiye bölümünden bir önceydi.

https://www.youtube.com/watch?v=4EG34YoRHs8&t=566s

Ben neler yazdım.Onlarda bunlar ha sürekli öğreniyorum.

http://cebehane.com/forum/index.php?PHPSESSID=f38hjmja08029ll00v5c6fuqg2&topic=290.0

http://www.tabancatufek.com/forum2/showthread.php?tid=7771

Birde ara ara sağa sola yazdıklarım var.İnş'Allah yavaş yavaş içine pratisyen olarak dalacağım.
memento audere semper

Oguzer99

• *
  • 19
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Sivas
Güzel bir konu. Çok umutlu degilim ama inşallah güzel şeyler çıkar ortaya. Ben daha çok Hunların ve Göktürklerin bıçaklarını merak ediyorum. Birşeyler bulurum umuduyla, kurgan kazılarında bulunan eserleri çok araştırdım ama elle tutulur birşey bulamadım malesef
Hocam bulamamanız aslında normal çünkü kurganlarda bozkır bıçağı dağ bayır bıçağı olmaz nedeni ise kurganlardaki kişiler genellikle o dönemin önemli insanları ve önemli kişilerinde daha çok değerli eşyalarını kurgana koyarlar mesela kılıcını hançerini . O yüzden kurganlardan o tarz bıçak çıkacağını sanmıyorum ama yakutların geleneksel bıçağına bakabilirsiniz o dönemle aralarında fark vardır elbet ama o dönemin bıçak formuna yakın olduğunu düşünüyorum ben .

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
İnsanlık tarihi boyunca sayısız medeniyetin gelip geçtiği,bu kadim toprakların oluşturduğu sayısız zenginliği var. malesef zaman içinde çoğu şey yitip gitmiş. bu bilgileri bir havuzda biriktirip enazından çocularımıza ulaştormak çok önemli.bu anlamda bu konu  bence çok değerli. palaşım için teşekkür ederim.

KESKIN007

• *
  • 14
Desert Eagle, Türk Etnoğrafya dergisinin ilgili sayısı gerçekten pekçok fotoğraf ve bilgiye sahipmiş. Aralarında batı bıçak-süngülerinden etkilerde var ama yine de çok değerli bir çalışma olmuş ve eski!!!Gerçekten çok güzel bir çalışma. 3 gün önce Bursa bıçakçılar çarşısındaydım, ne yazıkki bir dükkan hariç yine tamamen ticari kafa.

Türk Etnoğrafya dergisinde bıçaklara numara verilmiş ama bu numaraların açıklaması pdf te yok? Nereden bulunabilir acaba açıklamaları bu numaraların?DesertEagle

SelimAtalay, aynen literatür tamamen batılı ve uzak doğulu(kore, japon,çin) kişilerce(akademisyenler ve bizim gibi araştırmacılar) dolu. Türk bıçağını araştırırken tabiki "saf" Türk bıçağı gibi komik-anlamsız bir tabir peşinde değiliz zaten dünyada böyle birşeyin olamayacağı kanıtlanmıştı enson genetik biliminin 2000'den sonra ilerlemesiyle tekrar kanıtlandı. Sırasıyla Moğol, Çin, İran, Arap (ve eski Ortadoğu), Anadolu (ve eski Anadolu), Roma, Balkan, Kafkas etkileri ile beraber. MehmetDülcek'in dediği gibi kadim zamanlardan beri Tüm bu bölge insanları zaten biziz, beraber yaşadık-yaptık.

Son 30-40 yılda küreselleşmenin de etkisiyle tekdüzeleşme-yozlaşma her konuda olduğu gibi bıçakçılık konusunda da yoğun oldu. Müzikle ilgilenen arkadaşlar da aynısını diyorlari batı müziğini yuttuk ama kendi müziğimizle yeni yeni ilgileniyoruz, doyurucu kaynak bulamıyoruz diye. Ve 2008 krizi, 2001 medeniyetler çatışması derken küreselleşmenin etkisi azaldı, ülkeler özlerine dönme eğilimindeler dünyada, kendi kültürleri derken biz kendi Anadolu köylümüzün bıçak formları şu"dur diyemiyoruz daha. Aslında araştırırısak sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyorum çünkü ülke olarak çok sevdiğimiz bir konu Bıçaklar, hatıralardan daha zor silinir.

SefaCabuk, doğru söylüyosunuz çok dertli bir konu.

AtikMehmet, Urartu bıçak formlarının da bilinmesi çok iyi olur. Hem Türk bıçağı öncesini ve gelişimi görürken hem de Anadolu medeniyetlerimize sahip çıkarken Anadolu tarihi bıçak formunu da kısmen de olsa görürüz. Gerçi Oguzer99'un dediği gibi Urartular da daha çok savaşta kullandıkları kılıçları Sosyal statü göstergesi olanlara değer verip saklamışlardır tahminen ama olsun. Sonuçta üsttabaka altkültürü herzaman etkilemiştir.

Ve AtikMehmet bahsettiğin problem ülkemizde çok geniş, her konuda yaşanan problem. Aslında 20.yy başı ile de çok alakası yok. Düşünün ki 1890'lı yıllarda mehter marşı ile ilgili çoğu şey unutulmuş çoktan veya Türk okçuluğu 19.yy da nerdeyse kopmuş. Tabii Cumhuriyet dönemine geçerken de kopmalar olmuş, burda kısır-sonuçsuz-saçma tartışmalara gerek yok ama bir gerçek var ki bizim tarihimizde önemli değişiklikler-kırılma noktaları olduğunda bir önceki dönem hatırlanmak istememişiz, Hunların adı 16.yy'da neredeyse bilinmiyormuş...
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2017, 21:58:50 Gönderen: KESKIN007 »

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Prof.Dr. Bahaettin Ögel'in tezi "Türk Kılıcının Menşei ve Tekamülü", inşallah adını doğru hatırlıyorumdur, daha önce forumda bahsi geçti ve paylaşıldı. Belki bir fikir verebilir.
Pdf olarak nette mevcut olmasi lazım.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Oguzer99

• *
  • 19
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Sivas
Ynt: Tarihi Türk Bıçakları (Son 30-40 yılda esinlenme olmamış)
« Yanıtla #10 : 18 Ocak 2017, 13:58:52 »
Prof.Dr. Bahaettin Ögel'in tezi "Türk Kılıcının Menşei ve Tekamülü", inşallah adını doğru hatırlıyorumdur, daha önce forumda bahsi geçti ve paylaşıldı. Belki bir fikir verebilir.
Pdf olarak nette mevcut olmasi lazım.
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/1021/12372.pdf  evet burda bir kaç bıçak mevcut

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2017, 22:17:01 »
Desert Eagle, Türk Etnoğrafya dergisinin ilgili sayısı gerçekten pekçok fotoğraf ve bilgiye sahipmiş. Aralarında batı bıçak-süngülerinden etkilerde var ama yine de çok değerli bir çalışma olmuş ve eski!!!Gerçekten çok güzel bir çalışma. 3 gün önce Bursa bıçakçılar çarşısındaydım, ne yazıkki bir dükkan hariç yine tamamen ticari kafa.

Yalnızca 1 kez değişiklik yapabiliyoruz galiba, yukarıdaki yazımın devamını getiremedim komik durdu yarım şekilde:)
...ne yazıkki bir dükkan hariç yine tamamen ticari kafa. Giriş katında girdiğim dükkan 15+ yıl ötesi geçmişten haberleri var klasik mutfak bıçağı ve birkaç rambo bıçağı benzeri bıçaklar. İçeride bir dükkan daha aynı şekilde. Birtek zemin katta bir usta (ki oğluda makine mühendisiymiş ordaydı ve sohbet ettiği 55 yıllık çakı ustası bir arkadaşı) geçmişle ilgili bilgiye sahiptiler. Ama anladığım kadarıyla Osmanlı son dönemindeki Bursa bıçakçılığı konusunda bile çok genel-tahmini bilgileri vardı gibi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 20 Ocak 2017, 00:15:08 »
Mesajınızda değişiklik yapma imkanı 30-35 dk ile sınırlı ama onu da hemen yapamıyorsunuz. Ya yarım ya 5 dakika beklemek gerekiyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #13 : 20 Ocak 2017, 13:08:45 »
KESKIN007;

Gücenmezseniz bir soru sormak isterim.Rambo bıçağından kastınız nedir.Neyi kast etmek istediğinizi anlıyorum.Rambo filmleri meşhur olan bıçak ülkemizde o namla bilinse de filme özgü bir form değil.Aklımda yanlış kalmadıysa probis üretimi -ki M9 kasaturasını tasarlayıp orduya sunan firmadır- bir bowie bıçağı hatta filmde kullanılan bıçağın ilk bir kaç M9 prototipinden birisi olması gerekir.

Rambo bıçağı dediğiniz ve ülkemizde dediğimiz şey bir bowiedir.Bovie tam anlamıyla özgün bir bıçak değildir.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2169.0

Şu bıçağı gördüğünüzde aklınızda ne oluşur.Elbette yurdum ustaları filmin ününden yararlanmak istemiş olabilir.O dönem bazı müşterileri rambo filminde gördüğü bıçaktan yaptırmak istemiş olabilirler.Bu formdaki bıçaklar az değişikliklerle bizim topraklarımızda da var.Bir kısmı Avrupa etkisi ile ülkemize gelen süngülerden bozma ama Yatağan şeklinde bir Fransız süngüsü de var mesela.

Bizim liseli tayfa her iç bükey bıçağa karambit diyor.Sitemim size değil yanlış genellemelere.

https://www.google.com.tr/search?q=kard+knife&biw=1252&bih=602&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjc4e6rudDRAhVLCBoKHZC4CNAQsAQIOw#imgrc=_

Şu bıçaklara bakın buna benzer formda Avrupa bıçakları görebilirsiniz.

Orijinini mensup olduğu dini bilemesemde şöyle Amerikalı bir bıçak ustası var.

http://dervishknives.com/gallery/fixed-blades/#

Neye benziyor acaba.Burada iç içe geçmiş şeylerden bahsediyoruz.
memento audere semper

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #14 : 20 Ocak 2017, 22:18:13 »
Selim Atalay, aynı belirtiğiniz gibi, rambo bıçağından kasıt sadece "agresif" kıvrımları olan ve sinema filmini andıran (andıran diyorum çünkü orijinaliylede alakası yok piyasadaki esinlenmelerin (özenti desek daha doğru olur)) profillerdeki bıçaklar hemen her yeri kaplamış. Avcı tanıdıklarımın çoğunda bu tip bıçaklar var ne yazık ki

Paylaştığınız "dervish" linkindeki arkadaşta galiba Türkiye veya Arnavutluk kökenli, yatağan esintili ve balkan çiftbaşlı kartalı arma yapmış kendine:)

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2017, 20:24:36 »
BURSA
Bursa Bıçağı tipolojisi hakkında bir akademik bir çalışma:

http://www.ijhar.com/dosya-indir/22.html

(Aslında tam bizim istediğimiz Bıçak tipolojisini araştıran bir çalışma, fakat akademisyenimiz de çalışmasında "yerel bıçaklar hakkında kayıtların yok denecek kadar az olduğunu belirtiyor)

Bursa bıçakları ve genel bıçakçılık hakkında güzel bir kitap:

http://www.kitapyurdu.com/kitap/bursa-bicakciligi-tarihi/393101.html

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2017, 20:32:12 »
SİVAS

Sivas bıçakçılığı hakkında akademik bir çalışma: (Sivas bıçak üretimi ağırlıklı olsa da tipoloki olarak fikir vermekte)
http://www.marmaracografya.com/pdf/33.21.pdf

Sivas bıçakları hakkında benzer makaleler:
http://turkoloji.cu.edu.tr/HALK%20EDEBIYATI/dogan_kaya_sivas_bicakcilik.pdf
http://dogankaya.com/fotograf/sivasta_bicakcilik11.pdf

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #17 : 22 Ocak 2017, 20:40:03 »
SÜRMENE

Sürmene bıçakları ile ilgili akademik bir çalışma:

http://dergipark.gov.tr/download/article-file/27007

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #18 : 22 Ocak 2017, 20:42:02 »
KASTAMONU

Kastamonu Evreniye Bıçağı Hakkında bir Yüksek Lisans Tezi: (Hem üretim hemde karakteristik bakımında güzel bir çalışma)

http://www.bicaklaralemi.com/assets/evrenye-b%C4%B1%C3%A7a%C4%9F%C4%B1.pdf

KESKIN007

• *
  • 14
« Yanıtla #19 : 22 Ocak 2017, 20:49:11 »
"Şu anda üretilen kullanışsız, zevksiz, estetik ve sanattan mahrum kılıç, kama, yatağan, av bıçağı gibi delici ve kesici aletler, bu eserdeki modellerden alınan ilhamla birer sanat eserine dönüşecektir.

İşte bu durum; geleneksel bıçakçılığımızın yaşatılması demek olduğu için çok sevindiricidir. Bunları gördüğüm zaman; “İşte bu eseri yazarken çektiğim bütün sıkıntılara değer,” diyorum.”

Ne güzel söylemiş Murat KAVAKLI (Bursa Bıçakçığı Tarihi kitabı yazarı), hislerimize tercüman olmuş.

Tabii burda laf piyasadaki (özellikle av bayilerindeki) saçmalıklara, yoksa survivor-outdoor veya japon, iskandinav, vb. bıçaklarını çok "klas" bir şekilde kendi çabalarıyla yapan değerli arkadaşlarımıza değil tabiki!
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2017, 20:57:05 Gönderen: KESKIN007 »