Bıçak Sanatı - Forum

Bu biraz konu dışı: Çelik yay

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
Ynt: Bu biraz konu dışı: Çelik yay
« Yanıtla #20 : 30 Mart 2011, 18:46:29 »
Eylem bey   tebrikler  farklı  ve güzel deneme olmuş.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 30 Mart 2011, 19:14:20 »
Abi çok sağol teklifin için ancak bir bu eksikti bunu da yapayım tam olsun moduna girmiş durumdayım. Abi bak iyi hatırlattın belki de bu bahaneyle dökümcülüğe de giriş yapabilirim. pota var, alüminyum ve pirinç hurdası var, alüminyum için döküm kumu var.

Bunun dışında elimde amerikan mandası boynuzu (bufalo deyip de kültürlerini taltif etmeyeyim.) da var. Bundan yapabilirim. Şimdilik punduna getirip bir boynuz ucu bulmaya çalışacağım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #22 : 30 Mart 2011, 20:10:05 »
eylem hocam pardon konu dışı ama döküm kumu derken pırınc ıcın de böyle bır kum varmı varsa nasıl kulanılıyo kac derecelık ısı lazım pota nası olacak balcakları zımporala zımparala canım cıkıyo böyle yapabıleceyım şeyler varsa deyışik balcaklarde yapmak ısterım  ::) ::) ::)
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #23 : 30 Mart 2011, 21:16:51 »
Valla ben sanayide demir ve alumünyum döken mekanları dolandım. Demir dökmeye cesaret edemem diye bir tek aluminyum için olan kum karışımından (galiba bir şeyle başka bir şeyin kaışımıydı.) almayı yeterli buldum. Pirinç dökene denk gelmedim, kumu konusunda da bilgim yok haliyle. Belki de umursamazlık yapıp eldeki kullanılabilir tabii.
Namık Kemal
Instagram'da ben

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #24 : 30 Mart 2011, 22:56:08 »
şuan kütahya porselenın labaratuarında calışıyorum elımızden hertürlü maden gecıyor ne oldugunu bılebılseydık belkıde temın edebılırdık dıye düşündüm belkı  dıyer arkadaşların bır bılgısı vardır
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #25 : 31 Mart 2011, 02:49:49 »
Eylem abi kum kalıpta bu kadar küçük birşey baya uğraştır bence. kalıplaması sorun olur. modeli kalıptan çıkarabilecek gibi kalıplamak kalıptan o küçücük modeli çıkarmak.  ???
kum kalıp ile çalışacaksan modeli polistiren benzeri bir köpükten yapıp dolu kalıba da döküm yapabilirsin modeli çıkarmak gibi bir derdin kalmaz ama burada da kalıp kumunun nem oranı iyi ayarlamak lazım gelir yada gelmez bilemedim (bu kadar küçük bir şeyin kum kalıba döküldüğünü görmedim bunlar sadece benim aklıma gelenler) döküm sırasında köpük yanacak ve yerine metal dolacak yanan köpük gaz olarak kalıptan çıkacak. kalıptaki nem, gaz geçirgenliğinin en önemli belirleyicisi. çok olursa gaz geçirgenliğini ciddi oranda düşürür. zihgir kadar küçük bir şeyde küçük gaz boşlukları bile sorun olabilir yada bu kadar küçük bir modelin yanmasıyla zaten nasıl bir sorun çıkabilir ki  ::)
tabi birde kum kalıp için önerilen minimum değer var : en dar cidarın  minimum 3-4 mm olması

Burak abinin dediği gibi bal mumundan model yapıp alçı kalıba döküm yapmak çok daha kolay olacaktır. yüzey temizliği işini de büyük oranda azaltır.

şuan kütahya porselenın labaratuarında calışıyorum elımızden hertürlü maden gecıyor ne oldugunu bılebılseydık belkıde temın edebılırdık dıye düşündüm belkı  dıyer arkadaşların bır bılgısı vardır

murat abi, döküm kumu bildiğimiz silis kumu. tabi genelde yıkanmış oluyo içindeki kilden ve diğer istenmeyen şeyler çıkarılıyor. kumun yüzde 80-90'ını bu oluşturuyor.
bu kumları bir arada tutmak içinde bağlayıcılar katılır. bağlayıcı olarakta en fazla kil (bentonit) kullanılır. bu da yüzde 8-15 arası
tabi bir de su. yüzde 2-5
bunlar bir çok iş için yeterli. bazı işlerde kalıp dayanımını arttırmak için çimento veya bazı organik bağlıyıcılar da kullanılır. yüzey pürüzlülünü ve oksitlenmesini azaltmak için yağ, zift, reçine benzeri şeyler katılabilir. kalıp kumunun işlem sonunda kolay dağılmasını sağlamak için kömür tozu ....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 31 Mart 2011, 09:29:53 »
Dediğim gibi yöntem ve malzemede kesin kararımı vermiş değilim ancak eğer döküm yaparsam aklımda zaten köpük kullanmak var.  ;) Bir de, köpüğü metali dökmeden önce şalümo ile ortadan kaldırabilirim. Geçenlerdeki başarısız bir denememde metali dökemememe rağmen köpüğü uçurmayı başarmıştım ordan kaldı aklımda.

Zihgirin parlak ve iyi cilalanmış olması gerektiğini düşünüyorum. Boynuz, metallerden daha iyi iş görecek gibi.

Ne dersiniz, kemik nasıl iş görür?
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #27 : 31 Mart 2011, 10:13:00 »
Kemiğin hazırlanması ile ilgili şöyle bir kaynak bulmuştum Eylem hocam: http://www.bearmeadow.com/build/materials/bone/html/bone-clean.html. İşine yarar umarım.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

« Yanıtla #28 : 01 Nisan 2011, 16:48:27 »
Eylem abi şu linkte tirendaz çok güzel anlatmış zingir olayını dişçilerdemi ne bulunan bir madde ile yapılabilirmiş zingir tam okumadım bir ara bakarsın yararlı olabileceğini düşündüm.

http://www.tirendaz.com/tr/?page_id=960

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #29 : 01 Nisan 2011, 17:07:54 »
Ben bu konuyu nasıl kaçırmışım. Eylem abi süper projeler çıkartıyorsun. Eylem Cengiz = Dehşetengiz biyebiliriz yani :2up

Kolay Gelsin.

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
« Yanıtla #30 : 01 Nisan 2011, 17:17:25 »
Eylem tebrikler.
O kullandığın süngerler en iyisi, okçularda genellikle o yöntemi kullanıyor, zihgir işi için Adnan ağabeye danışırsan en uygununu söyler sanırım.
Bu arada fırının 44 cm miş :-) o zaman bir Vakizaşi'ye girişiyim diyorum, senin fırında ısıtır su veririz ne dersin? Bir de bana o fırını şöyle 80-90 cm liğini yapabilirsen Allah derim!
Ölümü gülerek karşıla!

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
« Yanıtla #31 : 01 Nisan 2011, 19:12:28 »
hocam bende okçulukla uğraşıyorum çok güzel bi yay olmuş hedef için sıkıştırılmış talaş da kullanabilirsiniz elime ck67 geçerse bende denemek isterim birde atış yaparken zihgir şart değil 3 parmaklada atılabilir

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #32 : 01 Nisan 2011, 22:46:54 »
Ruhumda yok galiba üç parmakla atış, ben kötü alışkanlık hiç edinmeden baş parmakla atışa alımaktan yanayım. Şu anda bir merdanenin plastik sapından bozma zihgirle idare ediyorum. Tabii bunun doğru tutuşu nedir nasıldır öğrenmek lazım ama eşine eşine sora sora o da olacak inşallah.

Fırının boyu malum ama şu anda su verme kabında 10 litrelik tağ tenekesi ile idare ediyorum. Onun da boyu fırına sığanları içine almıyor.  Bir ara uzun bir paslanmaz botu alıp bunu su verme kabına dönüştürmem lazım.  :-\  Aslında sen wakijaşiyi getir, kabı o gün bile hallederiz. Yalnız kırılma dökülme çatlama patlama konusunda hiç garanti vermeyeyim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 01 Nisan 2011, 22:48:58 »
Fırını uzun yaprsak 80-90'la sınırlamayalım. Ben Avrupalıların uzun düello kılıçlarından yapsam dşyorum bir ara. Ucunu topuzlu yapar, kılıç çalışırım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
« Yanıtla #34 : 02 Nisan 2011, 13:22:25 »
galiba zihgirle böyle atılıyor

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #35 : 02 Nisan 2011, 14:48:50 »
Eylem dostum, ben vakizaşiyi yaparım. Senin orada kilini halleder ve fırına veririz. Ben Şamot ve Sodyum Silikatı getiririm. Yağa gerek yok, ben su ile soğutuyorum, çatlama patlama ile ilgili bir şey olmaz sanırım. Beğendiğim zor koşullara uygun bir çeliğim var onunla yapacağım  kısmetse, CK60 veya CK67 kullanmayı düşünmüyorum, korktum onlardan  :))
Ölümü gülerek karşıla!

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #36 : 02 Nisan 2011, 19:24:29 »
Eylem dostum, ben vakizaşiyi yaparım. Senin orada kilini halleder ve fırına veririz. Ben Şamot ve Sodyum Silikatı getiririm. Yağa gerek yok, ben su ile soğutuyorum, çatlama patlama ile ilgili bir şey olmaz sanırım. Beğendiğim zor koşullara uygun bir çeliğim var onunla yapacağım  kısmetse, CK60 veya CK67 kullanmayı düşünmüyorum, korktum onlardan  :))

yapın yapın  :) bizde görelim öğrenelim  :2up

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #37 : 07 Nisan 2011, 11:02:42 »
Eylem dostum,
Dövdüm bile vakizaşiyi. Normalize ettim, yumuşattım şimdi yavaş yavaş eğe ile düzeltme işlemine giriyorum, malumun dövünce oluşan girinti çıkıntı ve yamukluklarla uğraşacağım. Kanal olsun mu olmasın mı ona da karar vermeliyim, sırtı çok kalın olmadı bu yüzden sanırım oluk olmayacak bu işimde. Şu an yanımda ''Japanese swords'' kitabı duruyor oradan bir tip seçmek istiyorum. Toplam uzunluk şu an 65 cm...yani sonuçta 60-62 cm lik bir şey çıkar uzunluk olarak, namluda 50 cm civarı olur. Fırını ona göre hazır et  :))
Uzun zamandır adam gibi dövmemiştim çeliği...özlemişim. Dövme işleminde çelikteki fazlalıklar, deri ve cüruf bayağı bir çıktığı için çelik hissedilir şekilde hafifliyor ve tınısı değişiyor, bu duygu çok güzel çünkü sonuçta ele alıp bir iki savurunca çok daha iyi hissediyorsun, yani dengesi bile (yamukluklara rağmen) daha oturmuş oluyor.
Ölümü gülerek karşıla!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 07 Nisan 2011, 11:29:43 »
Kes onu, kısalt.  8)
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 15 Nisan 2011, 16:05:00 »
Dün bugün kabaca 50lb'lik olmasını umduğum ikinci yayım için çalıştım. İki çelik salı iki parçadan olan fiber kabza ile birleştirdikten sonra yayı kurmayı denedim. Daha kurmaya fazla yaklaşmadan birei 1  diğer 1.5 cm kalınlığındaki iki parça fiber parçalandı. Bu parçaları aluminyum ile değiştireceğim. Hafta sonu da GPS'i de alıp araziye çıkmayı ve menzili ölçmeyi planlıyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben