Bıçak Sanatı - Forum

Bu biraz konu dışı: Çelik yay

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bu biraz konu dışı: Çelik yay
« : 28 Mart 2011, 21:58:00 »
Eveeet, yaparak öğrenmeye devam ediyorum. 2 küsur mm'lik Ck67 levhadan iki şerit kesip önce su verdim sonra yay için temperledim.

Ortada iki parça fiber levha uçlarda da iki parça ahşap kullandım.

Kiriş olarak 130+ kg'lik zıpkın ipi kullandım.

Bu işlerden çok anlamıyorum ama eğer yanılmıyorsam 35-40 lb'lik bir yay elde ettim.

« Son Düzenleme: 28 Mart 2011, 22:01:58 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Bu biraz konu dışı: Çelik yay
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2011, 22:31:19 »
ha haaaa.. :D topram senden korkulur... :2up

hiç atış yaptın mı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 28 Mart 2011, 22:50:32 »
Yapmam mı?  ;D ;D

Bir çıtayı uygun boyda kırıp ok yapmak dışında bir kaç tane de karbon ok satın aldım. Fazla sert olmayan çam kalasa mermi biçimli hazır yay ucuyla 1 cm'ye yakın oyuk açabiliyor. Daha ince levhaları delip geçiyor.

Plastikten bir zihgir yapıp işe yaradığını da gördüm ancak bunun plastikten olmayacağını elimden ok yerine fırlayıp gidince öğrendim.
« Son Düzenleme: 28 Mart 2011, 22:52:30 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #3 : 28 Mart 2011, 23:23:15 »
Eylem abi sen ne canavar bi insansın :) (Nasıl bir iltifatsa artık). 35-40 lb ise gerçekten sağlam güzel yay olmuş demektir...  Bu temperleme işi ne kadar uzun dayanıyor eylem abi yani yay bir süre sonra deforme oluyormu ?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 28 Mart 2011, 23:45:43 »
tabı ınsanın uzun bır ısıl ıslem fırını olunca bır başka oluyor canım ;D  ok ve yay bır ara ılgılendığım bır konuydu. taa kiii babaannemın horozunu vuruncaya kadar :D :D

tabı akşam yemeğı olarak horoz vardı..
eline sağlık Eylem
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 29 Mart 2011, 00:30:17 »
Eylem aştın olayı, bu kadar işin ortasında ne ara yaptın bunu, kutlarım valla  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #6 : 29 Mart 2011, 00:38:43 »
 ??? ??? şaşkınlıkla izliyorum, Eylem eline sağlık çok yaratıcı bir iş olmuş.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 29 Mart 2011, 00:40:15 »
Abi bu bıçak kadar zaman almadı. İşin yarısını testere, diğer yarısını da fırın yaptı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #8 : 29 Mart 2011, 01:39:13 »
eylem abi vallahi tebrik ediyorum :2up :2up

çok yaratıcı bir iş olmuş. ancak senin adına korkmadım desem yalan olur.
sen şimdi sıkıldıkça bu yayı gereceksin, dinamik bir yüklemeye maruz kalacak, malum bu ck67nin sicilide pek parlak değil makro boyutta oluşmasa da mikro boyutta çatlaklar büyük olasılıkla oluşmuştur ısıl işlem sırasında artı ısıl işlemin de profesyonel koşullarda yapılmadığı düşünülünce kısa vade de olmasada uzun vadede yayın yorulmadan kırılma ihtimali var. dediğin kadar da güçlüyse aman diyim abi Allah korusun.

Berke Boyacı

« Yanıtla #9 : 29 Mart 2011, 01:49:55 »
tabı ınsanın uzun bır ısıl ıslem fırını olunca bır başka oluyor canım ;D  ok ve yay bır ara ılgılendığım bır konuydu. taa kiii babaannemın horozunu vuruncaya kadar :D :D

tabı akşam yemeğı olarak horoz vardı..
eline sağlık Eylem
Nediyorsun Taner abi :D Ciddimi :)) :)) :))

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #10 : 29 Mart 2011, 07:33:41 »
MAŞALLAH pek guzel olmus ama atıs menzılı nedır
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2011, 10:35:59 »
eline sağlık Eylem :2up

ağırlığı ne oldu yayın? gerdiğinde öndeki kolunda nasıl bir ağırlık hissediyorsun? sende bir yay var zihgir eksik, bende de bir zihgir var yay eksik :))

meşhur açık arttırma sitemizde görüyorum ben zihgir, eğer inada bindirip onu d kendin yapmayacaksan  :D al ordan bi tane ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 29 Mart 2011, 13:56:20 »
Yok Emin, zihgiri ya deneyip de alayım ya da deneyerek yapayım.  :-\

Akın, Ck67 için şunu söyleyeyim. Çeliğin sicilinde bir sorun yok, sadece hızlı bir çelik olduğundan ısıl işlemi hassas. Tabii ben hep bununla çalıştıkça biraz ilerleme kaydettim. Isıl işlemin profesyonelliği konusunda şunu söyleyeyim. Fırının vermiş olduğu sonucun bu işlemde beklediğimin en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Müthiş oldu falan demiyorum ama şu ana kadar çeliğin ilk halinden biçim ve sağlamlık olarak bir farkının olmadığını söyleyebilirim.  :)

Bu çeliğin eninde sonunda bir gün problem yaşayacağı doğru. Bu çok önemli bir uyarıydı. :2up Ben de korkup hemen bir tedbir aldım.  ;) Problemi (kırılmayı) ya öngörmek ve çelik salları ıskartaya çıkarmak yada gerçekleşecek kırılmanın kontrollü gerçekleşmesini sağlamak gerekir diye düşünüp çeliğin kabzaya en yakın kısmından kırılacağını öngörerek bu kısmı bantla sardım. Bu kırılınca dağılmayan oto camlarında olduğu gibi bir fayda sağlasa kafi. Bulduğum ilk anda da şu anki bantı çok daha sağlam bir ürün olan duck tape ile değiştireceğim.

Performans konusunda bu gün yaptığım atışlarda hep aşağıdaki performansı gözledim. 2 kat 3 mm'lik mdf (?) arkasında 3 kat ambalaj süngerine yaptığım atışlarda tüm katları deldim. Bu süngerlerin oku frenlemede çok iyi olduğunu gördüm. Ahşap bir kere delinince oku yavaşlatmaz oluyor ancak bu süngerler içlerinde ilerleyen çubuğu kasıyorlar.

Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #13 : 29 Mart 2011, 14:07:37 »
ha haa!! :D şimdi sıra mesafe atışında :D..

eylem sanki ortadaki sabit kısım daha uzun olsa ve uçlardaki ipin bağlandığı yerdeki açı 150 derece falan olsa daha iyi olmaz mı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 29 Mart 2011, 14:23:48 »
Geometride bir çok değişiklik mümkün. Ancak kabzanın genişlemesi bence performansı geriye götürebilir. Ne de olsa salın kabzaya yakın bir noktadaki bükülmesi, salın başa daha yakın herhangi bir bölümüne göre başın daha fazla hareket etmesini sağlar.

Unutmadan, baş yayın iki ucundaki kısmın adı; sal, kabzanın iki tarafında olan salınımı sağlayan kısım.

Diğer açı konusunda kafamı toparlayamadım. Ne de olsa şu anda bile nerede hangi açının olduğunu ölçmüş değilim.  ::) ^-^
Namık Kemal
Instagram'da ben

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 29 Mart 2011, 14:39:29 »
Eylem bey, zihgir'i boynuzdan yapabilirsin. Yayın adını da çelik moğol yayı koymalısın nacizane tavsiyem.Vallahi ağzım açık kaldı. Harika olmuş. Tipsizliğini boş ver, her zaman dedikleri gibi işlevi önemli. O mdf leri deldikten sonra, darp gücü yeterli bana göre. Zihgir imalatı için ekteki link işine yarar umuyorum. Şu an yapmayı düşündüğüm ikinci tatar yayının,  çelik yayının ısıl işlemini sana yıkabilirim yani.

Bu arada çile olarak kullandığın ipin özelliklerinden bahsedebilirmisin? Çekiş gücü için asa gezinde yayı bir ağırlık ölçer yardımı ile gererek ölçebilirsen çok memnun olurum.

İyi günler.
You lie, we die.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 29 Mart 2011, 15:02:59 »
Gücü dün ölçtüm. Eski usül kancalı terazilerin dijitallerinden var atölyede onunla ölçtüm. 18 kiloya kadar bir değer elde ettim. O da 39 pound (lb) ediyor. Güvenli bir değer olarak 35 lb denilebilir.

Valla ad koymak gerekirse bunu adı "Eylem yayı" falan olsun. Türk olduğumdan Türk yayı demek varken Moğol demek istemem, Türk dersem de kemankeş abilerimiz kızar mızar. Gördüğüm kadarıyla geleneksel okçuluk ve ok, yay üretimi ile uğraşan abilerimiz birbiri ile sert rekabet eder durumdalar.

Geçenlerde tembellik edip bir yayın kısımlarının adını bulmak için Ünsal Yücel'in kitabını raftan almaya üşendim de gugılladım. Bir çok sitede hep kim şöyle kim böyle diye yazılmış ama kimse bulunabilir bir yere yayın kısımlarını ve diğer en temel bilgileri yazmamış.

Fazla forumu ağlama duvarına döndürmeden konuya döneyim: Isıl işlem fırınımın ve su verme kabımın limitleri dahilinde bir işlem olursa neden olmasın?

Fırının iç genişliği 10, yüksekliği 12 cm. Derinlik de 44 idi galiba. Buna sığacak parçalara su verebilirim.

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 29 Mart 2011, 15:11:04 »
Kirişte galiba genelde kullanılandan daha ince bir ip kullanmışım. Satın aldığım okların gez kertiği bu ipe bol gelince bu kanıya vardım. İp bir zıpkın ipi. 135 kilo civarı bir dayanma sınırı var. Çapı da 2 mm.

Eğer gerçekten diğerlerinden ince bir ip ise bu galiba yayın daha verimli olacağı anlamına geliyor.  :)

Tabi bu iple gezler apışmış gibi durduğundan ben de ipe bir kaç kat bant sardım. Bant iyi iş gördü.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 29 Mart 2011, 23:40:34 »
İlla her konuyu silaha bağlamaya azimlisin.  ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #19 : 30 Mart 2011, 16:13:22 »
Eylem, mumdan ya da akrilikten ( daha zor ) kendi parmagina oturan bir zihgir yaparsan, dokebilirim ben onu , daha once iki tane pirincten yapmisligim var. ( tabi akrilikten yaptigini oylecene de kullanabilirsin aslinda , gittigi yere kadar . Nasil olsa , senin deyiminle "nemce serhadine akin "etmeyeceksin bununla. :) Eline saglik , bu arada.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy