Eylem abi kum kalıpta bu kadar küçük birşey baya uğraştır bence. kalıplaması sorun olur. modeli kalıptan çıkarabilecek gibi kalıplamak kalıptan o küçücük modeli çıkarmak.

kum kalıp ile çalışacaksan modeli polistiren benzeri bir köpükten yapıp dolu kalıba da döküm yapabilirsin modeli çıkarmak gibi bir derdin kalmaz ama burada da kalıp kumunun nem oranı iyi ayarlamak lazım gelir yada gelmez bilemedim (bu kadar küçük bir şeyin kum kalıba döküldüğünü görmedim bunlar sadece benim aklıma gelenler) döküm sırasında köpük yanacak ve yerine metal dolacak yanan köpük gaz olarak kalıptan çıkacak. kalıptaki nem, gaz geçirgenliğinin en önemli belirleyicisi. çok olursa gaz geçirgenliğini ciddi oranda düşürür. zihgir kadar küçük bir şeyde küçük gaz boşlukları bile sorun olabilir yada bu kadar küçük bir modelin yanmasıyla zaten nasıl bir sorun çıkabilir ki

tabi birde kum kalıp için önerilen minimum değer var : en dar cidarın minimum 3-4 mm olması
Burak abinin dediği gibi bal mumundan model yapıp alçı kalıba döküm yapmak çok daha kolay olacaktır. yüzey temizliği işini de büyük oranda azaltır.
şuan kütahya porselenın labaratuarında calışıyorum elımızden hertürlü maden gecıyor ne oldugunu bılebılseydık belkıde temın edebılırdık dıye düşündüm belkı dıyer arkadaşların bır bılgısı vardır
murat abi, döküm kumu bildiğimiz silis kumu. tabi genelde yıkanmış oluyo içindeki kilden ve diğer istenmeyen şeyler çıkarılıyor. kumun yüzde 80-90'ını bu oluşturuyor.
bu kumları bir arada tutmak içinde bağlayıcılar katılır. bağlayıcı olarakta en fazla kil (bentonit) kullanılır. bu da yüzde 8-15 arası
tabi bir de su. yüzde 2-5
bunlar bir çok iş için yeterli. bazı işlerde kalıp dayanımını arttırmak için çimento veya bazı organik bağlıyıcılar da kullanılır. yüzey pürüzlülünü ve oksitlenmesini azaltmak için yağ, zift, reçine benzeri şeyler katılabilir. kalıp kumunun işlem sonunda kolay dağılmasını sağlamak için kömür tozu ....