Bıçak Sanatı - Forum

Yeni Demirci Yuvarlama Çekicim

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
Ynt: Yeni Demirci Yuvarlama Çekicim
« Yanıtla #20 : 17 Mart 2016, 00:06:22 »
Sonunda... :2up inat ettin ama sonunda oldu işte. Tabii ne çektiğini kimse bilmez en iyi Sen bilirsin. Arkadaş filme alsaydın demiş ama arkası yarın gibi olurdu artık  ^-^ neyse, ellerine sağlık, güle güle ve içinden geldiği gibi kullan.
çok güzel olmuş.elleriniz dert görmesin.döverken bide filme alsaydınız bizde izler izler yapmak için iç geçirirdik. :)

Bu arkadaşa harcadığım zamana sanırım dayanacak bir kamera yoktur, hiç de keyifli değildi fakat kafama taktığım için yaptım ama bu kadar mı aksilik olur, demek ki oluyor muş  :-X

:) ben gibi acemi ancak böyle bi şey ister
Yok estağfurullah, öyle bir kasıtla söylemedik zaten  ;) sürecin bire bir tanığı olduğumdan ne kadar aksilik çıktığını biliyorum o nedenle söyledim  ^-^

benimki biraz incelikten kırılma gibi olacak ama sizin gibi bi ustanın benim gibi daha işin ''A''sında olan birine estagfurullah demeside ancak sizin büyüklüğünüzü gösterir.iyi ki varsınız çok faydalanıyoruz her konuda

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #21 : 17 Mart 2016, 00:43:08 »
İnsanın kendi kullanacağı aletleri üretmesi ne güzel  :2up

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #22 : 17 Mart 2016, 09:39:14 »
harbi bu çekci görünce nekadar sevindim anlatamam.ustam senin kadar inatçı birini tanımadım  defalarca uğraştın ama sonuç şahane

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #23 : 17 Mart 2016, 10:56:34 »
 Azmin elinden kurtulamamis cok belli oluyor :) ellerin kollarin dert gormesin soyturk bakalim bu guzellik ne gibi guzel eserleri dove dove ortaya cikarcak takipteyiz ;)

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

« Yanıtla #24 : 17 Mart 2016, 11:07:10 »
Tarzını yansıtan süper bir çalışma yapmışsın yine ustam eline sağlık.  Çok beğendim.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #25 : 17 Mart 2016, 20:50:05 »
Eline sağlık soytürk usdam, çok güzel olmuş 4140 aynı dediğin gibi iki kere su vermessen sertleşmiyor, yada daha yüksek ısı istiyor. Bende bi örs yapdım kare 4140 malzemedn 24-24-26 cm 2 kere ısıl işlem yapıldı çok iyi sertleşdi.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #26 : 17 Mart 2016, 22:26:18 »

Tüm dostlara çok teşekkür ediyorum lakin korktuğum başıma geldi  :( Akşam saat 19:30 a kadar atölyedeydim, sen son sapını yapıp fotoğrafları çektikten sonra atölyeyi kapayıp çıktım. Hiç bir sıkıntı yoktu. Bugün öğleden sonra atölyeye gittiğimde çekicin maalesef çatladığını gördüm  :( Isıl işlemi yaptıktan 5-6 saat sonra bile bir şey yokken ne olduysa geceleyin arkadaş yan çizmiş, sonuç böyle işte, 7 . denemede başarısız oldu yani. Ama pes etmek yok İlk fırsatta 8. ye başlayacağım İnşallah  ::)

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #27 : 18 Mart 2016, 00:12:49 »
Geçmiş olsun , bunlar tecrube oluyor sap deliğinden menevişleme yapıyolar genelde. Bide 4140 ın bi ağbeysi var 4340. kırank milleri yapılıyor. Çekiçde kullanıldığını gördüm 4140 dan farkı % 1.5-2 cıvarında nikel var. Bide bunu dene .

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #28 : 18 Mart 2016, 00:27:19 »
 Soytürk eline sağlık çok güzel olmuş ama çatlamasına üzüldüm ben de bu ustanın videolarını izlemiştim buraya linkini koyayım da tam olsun . Ben izledikten sonra muhtelif çekiçlerimi yuvarladım tabi ben zımpara ile yaptım fakat şunu söylemeliyim ki En verim aldım çekiçlerim akis (aks) den yapılmış olanı

YouTube'da şu videoya bakın:

http://youtu.be/pCiMitLk5GI

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #29 : 18 Mart 2016, 10:27:21 »
Soytürk abi eline sağlık müthiş olmuş uğraştırmış ama değmiş kendine has bir çekicin olmuş bunlara kardeş lazım yuvarlak başlıları felan tam tekmil  >:D :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #30 : 18 Mart 2016, 23:42:45 »
Geçmiş olsun , bunlar tecrube oluyor sap deliğinden menevişleme yapıyolar genelde. Bide 4140 ın bi ağbeysi var 4340. kırank milleri yapılıyor. Çekiçde kullanıldığını gördüm 4140 dan farkı % 1.5-2 cıvarında nikel var. Bide bunu dene .

Sağolasın Taner ustam, bende öyle yaptım sap deliğinden menevişledim fakat öğrendiğim çekiçlere su verilirken sadece kafalar ısıtılmalıymış  ::) Biraz geç oldu ama sonuçta öğrendik işte  :2up  Şimdi sırada aks var, kayserili bir sıcak demirci onu önerdi, bakalım kısmet  ;)

Soytürk eline sağlık çok güzel olmuş ama çatlamasına üzüldüm ben de bu ustanın videolarını izlemiştim buraya linkini koyayım da tam olsun . Ben izledikten sonra muhtelif çekiçlerimi yuvarladım tabi ben zımpara ile yaptım fakat şunu söylemeliyim ki En verim aldım çekiçlerim akis (aks) den yapılmış olanı

YouTube'da şu videoya bakın:

http://youtu.be/pCiMitLk5GI

Aynen bende aks'ı deneyeceğim şimdi, bakalım nasıl olacak.

Soytürk abi eline sağlık müthiş olmuş uğraştırmış ama değmiş kendine has bir çekicin olmuş bunlara kardeş lazım yuvarlak başlıları felan tam tekmil  >:D :2up

:) Sen konuyu kaçırmışsın Burak kardeşim, bu arkadaş çatladı, sırada 8. kısmet olursa  ^-^

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #31 : 22 Mart 2016, 22:03:55 »
Çekiçlere su verilirken delikten ince bir kısaçla tutulup yalnızca uç kısmı tavlanır( kolaylık olması bakımından varsa oksi- gaz aleviyle tavlanır) uygun sıcaklığa gelince suya sokulur.
Sertleşmiş uç menevişlenir.

İkinci uç serleştirilirken yapılacak uygulama;
Önceki sertleştrilmiş uç sıcaklıktan etkilenmemesi için yani suyu kaçmaması için. sertlemiş olan uç suya sokulup, diğer uç öyle tavlanır.

İkinci yeterli tava gelince işlem yapılır.

Bu durumda iki ucu sertleşmiş delik civarı yumuşak olan uzun ömürlü çekicimiz  olur.

Bu çekiçte değil ama narin uçlu çekiçlerde işlem sırası önce taban kısmı şertleştirilir, sonra narin uç sertleştirilir.
« Son Düzenleme: 22 Mart 2016, 22:06:09 Gönderen: Murat AKIN »

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #32 : 22 Mart 2016, 23:36:32 »
Çekiçlere su verilirken delikten ince bir kısaçla tutulup yalnızca uç kısmı tavlanır( kolaylık olması bakımından varsa oksi- gaz aleviyle tavlanır) uygun sıcaklığa gelince suya sokulur.
Sertleşmiş uç menevişlenir.

İkinci uç serleştirilirken yapılacak uygulama;
Önceki sertleştrilmiş uç sıcaklıktan etkilenmemesi için yani suyu kaçmaması için. sertlemiş olan uç suya sokulup, diğer uç öyle tavlanır.

İkinci yeterli tava gelince işlem yapılır.

Bu durumda iki ucu sertleşmiş delik civarı yumuşak olan uzun ömürlü çekicimiz  olur.

Bu çekiçte değil ama narin uçlu çekiçlerde işlem sırası önce taban kısmı şertleştirilir, sonra narin uç sertleştirilir.

Çok teşekkür ederim Murat hocam. Bu bilgiyi Kayserili bir çekiç ustasından cumartesi günü 7. çekici pert ettikten sonra öğrendim ve bugün o şekilde su verdim. Bakalım kısmet olursa yarın ölçtüreceğim ne kadar sertleşmiş  O:-)

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #33 : 21 Nisan 2016, 21:01:33 »
Yapabilene helal olsun. Yaptığını ve bilgilerini bizle paylaşana iki kere helal olsun.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #34 : 21 Nisan 2016, 23:17:15 »
Yapabilene helal olsun. Yaptığını ve bilgilerini bizle paylaşana iki kere helal olsun.

+1

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #35 : 21 Nisan 2016, 23:26:48 »

Teşekkür ederim, bu arada çekici bitirdim ama isyediğimden değişik ve hafif olduğı için kullanmıyorum. Ama su verme işlemini çekiç işinde çözmüş olduk. Yaptığım ölçümlerde çekicim 56 rockwell sertlik almış  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #36 : 23 Temmuz 2016, 23:30:36 »

Bu arkadaşı da dün bitirdim. Malzeme kamyon debriyaj malzemesi, çelik 4140. Üzerindeki freze izleri çok hoşuma gittiği için bundan çekiç yapmak istedim ve ortaya bu güzellik çıktı  8) Ağırlığı 1570 gr...

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #37 : 24 Temmuz 2016, 13:51:23 »
Hayırlı bıçaklara vesile olur inşallah :)
Hakuna Matata

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #38 : 24 Temmuz 2016, 21:05:27 »
Hayırlı bıçaklara vesile olur inşallah :)

Teşekkür ederim, İnşallah.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #39 : 25 Temmuz 2016, 10:28:41 »
Ben  buna kıyıp kullanamzdım  :2up