Bıçak Sanatı - Forum

Sık Kullanılan Çeliklerin Özellikleri, Kimyasal Yapıları, Isıl İşlem Bilgileri

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Hocam, Elmax için ısıl işlem bilgilerini araştırıyorum.
Firma, anladığım kadarıyla, basınçlı hava ile soğutulmalı diyor. Çok teknik bir konu olduğu için çeliği boşa harcamak da istemiyorum.
Basınçlı hava imkanım yok. Kafamdaki sorular;
1. Yağ ile su verilemez mi? Uddeholm fluidized bed diye bir tabir kullanıyor (erimiş tuz haricinde). Bu nedir acaba?
2. Oksijensiz ortam şart diye düşünüyorum, yanılıyor muyum?
3. Zarfın içinde soğuması ve sonra menevişleme performans açısından iyi bir sonuç verir mi?
4. Sıfır altı işlemin kolay yolu var mı?
 :(

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Hocam, Elmax için ısıl işlem bilgilerini araştırıyorum.
Firma, anladığım kadarıyla, basınçlı hava ile soğutulmalı diyor. Çok teknik bir konu olduğu için çeliği boşa harcamak da istemiyorum.
Basınçlı hava imkanım yok. Kafamdaki sorular;
1. Yağ ile su verilemez mi? Uddeholm fluidized bed diye bir tabir kullanıyor (erimiş tuz haricinde). Bu nedir acaba?
2. Oksijensiz ortam şart diye düşünüyorum, yanılıyor muyum?
3. Zarfın içinde soğuması ve sonra menevişleme performans açısından iyi bir sonuç verir mi?
4. Sıfır altı işlemin kolay yolu var mı?
 :(



Dur önce bir Elmax a bakıp geleyim, çalışmadığım yerden sordun şimdi  ^-^
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2017, 23:39:32 Gönderen: sefaçabuk »

Sorulara sırayla yanıt vereyim,

1. Okuduklarıma göre yağ kullananlar var,( oldukça fazla sonuçlu, kişisel deneyimler yazılıp çizilmiş bir çelik) ancak yavaş yağlar öneriliyor, bildiğimiz ısıl işlem yağları önerilmiyor. Alüminyum plakalar arasında soğutmayla çok iyi sonuçlar alınmış ve basınçlı hava kullanılarak yapılan soğutma işleminden farkı olmadığı gözlenmiş, önerilen bir yöntem. Firmanın verdiği datasheet lerde tuz banyosunu, martemperleme veya östemperleme için önerdiklerini düşünüyorum. Bizim için bence gerekli bir işlem değil, unut gitsin.

2. Oksijensiz ortam şart, bunun için de eldeki en pratik çözüm paslanmaz folyo. Soğutma plakası kullanarak sertleştirme yaparken de en azından folyoyla beraber palakalar arasına sıkıştırılabilir ve pratik olur.

3. Plakalar arasında soğutacaksan zarfla birlikte soğutmanda hiç bir sakınca yok, süre yeterli ve performansı etkileyecek bir unsur değil .

4. Sıfıraltı işlemin maalesef kolay bir yolu yok ama bu çelik için de özellikle öneriliyor. Aklımda kalan bilgilere göre ( eğer zaman beni yanıltmıyorsa) kuru buz üzerine aseton dökülerek -70 lere çıkılabiliyordu. Kuru buz bulma olanağın varsa deneyebilirsin.

Bu çelik için Östenizasyon sıcaklığını 1080 derece, zamanını da yarım saat önermiş bu işlem sonucu sertliği temperleme öncesi 61 olarak vermiş ANCAK,

Yine aynı firma burada http://www.uddeholm.com/files/HPS_Steel_for_knives.pdf demiş ki;

Bu çeliği 1150 derecede 15 dak Östenitleyip, -195 derece sıfıraltı uygulayıp, ardından da ikişer kez, ikişer saat, 200 derecede temperlerseniz 62 HRC sertliğiniz olur demiş. Demek ki epeyce kalıntı östenit bırakan bir çelik.

Şimdilik böyle, kafana takılan bir şey olursa konuşuruz yine, Senin sayende ben de öğrenmiş oldum   ;)

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Sorulara sırayla yanıt vereyim,

1. Okuduklarıma göre yağ kullananlar var,( oldukça fazla sonuçlu, kişisel deneyimler yazılıp çizilmiş bir çelik) ancak yavaş yağlar öneriliyor, bildiğimiz ısıl işlem yağları önerilmiyor. Alüminyum plakalar arasında soğutmayla çok iyi sonuçlar alınmış ve basınçlı hava kullanılarak yapılan soğutma işleminden farkı olmadığı gözlenmiş, önerilen bir yöntem. Firmanın verdiği datasheet lerde tuz banyosunu, martemperleme veya östemperleme için önerdiklerini düşünüyorum. Bizim için bence gerekli bir işlem değil, unut gitsin.

2. Oksijensiz ortam şart, bunun için de eldeki en pratik çözüm paslanmaz folyo. Soğutma plakası kullanarak sertleştirme yaparken de en azından folyoyla beraber palakalar arasına sıkıştırılabilir ve pratik olur.

3. Plakalar arasında soğutacaksan zarfla birlikte soğutmanda hiç bir sakınca yok, süre yeterli ve performansı etkileyecek bir unsur değil .

4. Sıfıraltı işlemin maalesef kolay bir yolu yok ama bu çelik için de özellikle öneriliyor. Aklımda kalan bilgilere göre ( eğer zaman beni yanıltmıyorsa) kuru buz üzerine aseton dökülerek -70 lere çıkılabiliyordu. Kuru buz bulma olanağın varsa deneyebilirsin.

Bu çelik için Östenizasyon sıcaklığını 1080 derece, zamanını da yarım saat önermiş bu işlem sonucu sertliği temperleme öncesi 61 olarak vermiş ANCAK,

Yine aynı firma burada http://www.uddeholm.com/files/HPS_Steel_for_knives.pdf demiş ki;

Bu çeliği 1150 derecede 15 dak Östenitleyip, -195 derece sıfıraltı uygulayıp, ardından da ikişer kez, ikişer saat, 200 derecede temperlerseniz 62 HRC sertliğiniz olur demiş. Demek ki epeyce kalıntı östenit bırakan bir çelik.

Şimdilik böyle, kafana takılan bir şey olursa konuşuruz yine, Senin sayende ben de öğrenmiş oldum   ;)
Hocam çok teşekkür ediyorum, yoluma ışık tuttunuz.
Sertliği 61'den 62'ye çıkartmak için yapılanları "çok büyük sır, çok para harcadım" şeklinde bir paylaşım okumuştum yabancı sitelerde, meğer firma bedavaya vermiş bu sırrı :D
Ben ısıl işlem için alüminyum plakaya yöneleceğim. Son dönemlerde makineye çok para harcadım, bir de kompresör almak istemiyorum. Kullanılması gereken alüminyum plakaların özel bir formu, ağırlığı, kalınlığı vs. var mı acaba Hocam?
Zarf yapımı için hangi paslanmaz çeliği tavsiye edersiniz?
Bunlar su vermede en temel bilgiler, ama forumda bulamadım. Belki vardır, ama diğer sayfaların arasında kaçırmış olabilirim. Biraz utanarak soruyorum açıkçası::)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Estağfurullah, Sen veya bir başka arkadaş sorduğunda aslında  ben de kendimce birşeyleri öğrenmiş oluyorum. Sonuç olarak nerede bir sorun yaşarsak o sorunun çözümü bizlere bir şeyler öğretiyor ve aslında böyle böyle ilerliyoruz. Bu sır saçmalığı bizlerde olduğu kadar dışarıda da var demekki. Metalurjide sır yoktur, dün Nathan diye bir adamın yazdıklarını okudum ve bence çok net yazıp çizilmiş. Yazıyı çevirip burada paylaşmak lazım bence. Neyse, alüminyum plakalarda 20 mm den iyi sonuç almıştık, kalınlığı bu nedenle 20 mm öneririm, kompresöre hiç gerek yok bence. Özel bir form yok, iki tane 20 mm kalınlığında ve senin belirleyeceğin genişlik ve uzunlukta iki plaka yeter. Soğutma sırasında da üzerine çıkarsın çarpılma olmaz. Zarf yapımı için ezbere söylüyorum, yanılıyor olabilirim 309 kalite paslanmazdı galiba, bakmak lazım yine de. "Heat Treatment foil" yazılırsa çıkar. Kafa karıştıran bir şey olursa yine buradan konuşuruz.l

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Hocamızın söylediği usulle (1080 derece, yarım saat), Elmax profile su verdim. Tahmini olarak 3x10x40 cm. ebatlarındaki iki alüminyum levha arasında soğutmayı yaptım. Ekipman olmadığı için hava püskürtmedim.
Sıfıralti işlem yapmadım. Ne kaybederim mantığıyla buzdolabına koyabilirdim belki :) Meneviş için. firma, hatırladığım kadarıyla 2 sefer 250 dereceyi tavsiye etmesine rağmen, her bıçakta yaptığım abuk subuk şeyler deneme tutkusu, bunda da bu safhada ortaya çıktı. Bıçağın çok büyük olmadığını düşünerek bir defa 200 derece ile temperleme yaptım.
Șu anda sonuçtan oldukça memnunum, pirinç testi sorunsuz. Sap takmadan önce elimde uygun pirinç boru olmadığı için,  acaba ip deliğini biraz genişletebilir miyim düşüncesiyle, susuz her türlü çeliği sorunsuz olarak tereyağ gibi delen, hatta bazı sulu çelikleri de delebilen Makine Takım matkap uçları ile bir deneme yaptım. Sonuç başarısız.
Bu bıçağı hediye edeceğim kardeşimden, en sert sekillerde denemesini isteyeceğim. Su vermeye ilişkin bir problem tespit edersem, yine buradan paylaşırım.
Sefa Hocama, konuya ilgisi, bilgisini paylașma konusundaki cömertliği ve alçakgönüllülüğü için tekrar teşekkürü borç biliyorum.
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2017, 02:58:06 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

codemirci

  • ***
  • 29
  • Cihan Oğuz Demirci
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Adana
Selam ustam,
Isıl işlem ile ilgili kafamı karıştıran bir nokta var;
Başlangıçta verdiğiniz tabloda O1 için östenizasyon zamanını 3-5 dk olarak yazmışsınız ancak Emre Kipmen'in bir yazısında da O1 için östenizasyon süresi 15-20 dk yazıyor.

Ben yanlış mı yorumluyorum, arada gözden kaçırdığım birşeyler mi var acaba diye sormak istedim. Verdiğiniz değerlerde eklememiz gereken değişkenler mi var (kalınlık, uzunluk vs... gibi) ?

Selam ustam,
Isıl işlem ile ilgili kafamı karıştıran bir nokta var;
Başlangıçta verdiğiniz tabloda O1 için östenizasyon zamanını 3-5 dk olarak yazmışsınız ancak Emre Kipmen'in bir yazısında da O1 için östenizasyon süresi 15-20 dk yazıyor.

Ben yanlış mı yorumluyorum, arada gözden kaçırdığım birşeyler mi var acaba diye sormak istedim. Verdiğiniz değerlerde eklememiz gereken değişkenler mi var (kalınlık, uzunluk vs... gibi) ?

O1 çelik veya kafa karıştıran diğer bir çelik için doğru olan bilgi, üretici firmaların yayınladıkları datasheet lerdir. Benim paylaştığım süreler, daha çok pratik olarak ısıl işlem yapmak isteyen arkadaşlar için; idealize edilmemiş koşullar için verilmiş pratik ve işe yarayan sürelerdir. Sıcaklığı kontrol edebiliyorsanız, çeliğinizi oksijenden koruyabiliyorsanız, elbette östenizasyon zamanını da ideal koşullara çekebilirsiniz.

codemirci

  • ***
  • 29
  • Cihan Oğuz Demirci
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Adana
Teşekkürler, datasheet araştıracağım o zaman.

Yunus Fırat Tekin

  • *
  • 3
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Düzce
Usta Bu çok iyi Oldu Teşekkürler.

çömez

Resimler gitmiş .

Resimler gitmiş .

Arkadaşlar, photobucket üzerinden yüklediğim tüm fotoğraflar görünmüyor. Sorunu biliyorum, şu an şehir dışındayım, döndüğümde fotoğrafların hepsini kalıcı bir şekilde yenileyecegim. O zamana kadar biraz daha beklemek gerekecek. Bu arada eğer gerereksinim olursa aynı tablolar kişisel web adresimde de var, bir süreliğine oradan bakılabilir.

http://www.sefacabuk.com/tr/blog/sik-kullanlan-celiklerin-kimyasal-kompozisyonu-ve-pratik-isl-islem-bilgileri
« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2017, 13:33:26 Gönderen: sefaçabuk »

çömez

Çok teşekkürler .

judas

  • *
  • 5
  • Meslek: polis özel harekat
  • Yer: hatay
Bıçak Üretiminde Kullanılan Çelik Türleri

Bıçak yapımında kullanılan çelik çeşitleri

Mutfak bıçağı alırken dikkat edeceğiniz tek şey bıçağın yapımında kullanılan çeliğin sertlik derecesi değildir. Çünkü sonderece sert bir çelik bıçak kolayca kırılabilmektedir. Bu yüzden ideal olan bıçağın hem çok sert olması hemde yüksek derecede dayanıklı olmasıdır. Şu anda dünya piyasasında bu özelliğe sahip iki çeşit çelik bulunmaktadır. Aogami Blue Steel ve ZDP-189. Şu anda bıçakların sertlik derecesini ölçmede kullanılan Rockwell Hardness C Scale metal yüzeyin belli bir yerine yapılan basınca karşı metalin gösterdiği dirençtir.

Sertlik ve Dayanıklılık

Rockwell stardartlarına göre sertlik belirli bir ölçeğe göre hesaplanmaktadır. Bu ölçekler A... ile V arasındadır. Her çeşit metal için bu harflerden biri ile başlayan rakamlar kullanılır. Örnek olarak C ölçeği genellikle sert çeliklerin ölçümünde kullanılır. Diğer çok kullanılan ölçekler R ve M dir. Ölçüm sırasında çıkan rakam ne kadar yüksek ise çelik okadar serttir. Yazılış şekli ise örnek olarak 61 HRC yani Hardness Rockwell C-scale dir.

Sertlik derecelerinde ki her iki derecelik artış aşağı yukarı yine iki kat daha uzun keskin kalmaya işaret etmektedir. Mesela 52 HRC ya sahip bir bıçak aşağı yukarı bir hafta keskin kalırken 62 HRC ye sahip bir bıçak 12 ay keskin kalabilmektedir.

Avrupa meşei bıçak markaları (Sabatier, Gude, Zwilling, Helkels&Wusthos, Messermeister) genellikle biraz daha yumuşak çelik çeşitleri kullanmaktadır, bunlar düşük karbon karışımlı fakat oldukça dayanıklı bıçaklardır ve 54 HRC ile 58 HRC arısında sertlik derecesine sahiptirler. Bu bıçaklar masat kullanılarak kolaylıkla bileylenebilirler eğer yoğun kullanılırlarsa günlük olarak masat kullanımı şarttır. Ucuz Çin malı bıçaklar ise (genellikle toplu set halinde satılır) 52 HRC sertliktedir ki diğer Japon ve Avrupa bıçakları ile karşılaştırıldığında oldukça düşük bir sertliğe sahip olduğu anlaşılacaktır. Tabiki çok daha sık bileylenmek zorundadır. Japonya'nın ünlü markası Global genellikle bıçak yapımında 58 HRC Cromova çeliği kullanmaktadır ve diğer Japon bıçak üreticilerinin bıçaklarından daha düşük bir sertlik derecesidir.

Avrupa meşeli bıçak üreticilerinden de bazıları yüksek kalitede ki bazı ürünlerini Japonya da ürettirmektedirler, bu bıçaklar 61 den 66 HRC ye kadar değişmektedir. Bu markalardan bazıları Cold Steel, Fallkniven ve Spyderco (Çakı üretimi yapar) gibi markalardır.
VG-2 (59-60 HRC) - paslanmaya dayanıklı -
VG-1 (59-60 HRC) - paslanmaya dayanıklı - (VG-10 ile aynı özellikte fakat  Vanadium ve Kobalt içermemektedir.)
V2 (58-61 HRC) - paslanır -
V1 (58-59 HRC) - paslanır -
SG-2 of R2 (62-63 HRC) - paslanmaya dayanıklı -

Hitachi Steel Ltd (Japon) (“Yasuki Hagane” YSS (Yasuki Speciality Steel))

Paslanan Çelik:

Aogami Super (63-65 HRC)
Aogami Blue #1 (Ao ko yada Ao ichi ko) (62-64 HRC)
Aogami Blue #2 (Ao ni ko) (61-63 HRC)
Shirogami White #1 (Shiro-Ko 1 yada Shiro ichi ko) (60-64 HRC)
Shirogami White #2 (Shiro-Ko 2 yada Shiro ni ko) (60-63 HRC)
Shirogami White #3 (58-62 HRC)
Kigami Yellow #1 (60-62 HRC)
Kigami Yellow #2 (60-62 HRC)
Kigami Yellow #3 (59-60 HRC)

Paslanmaya karşı dayanıklı:

ATS-34 (60-61 HRC)
ZDP-189 (64-67 HRC), 3% karbon ve 20% krom (Cowry X çeliği ile aynı)
SLD-Magic (60-62 HRC)
SLD of SKD11 (60-64 HRC)
Gingami #1 den #5 e kadar (GIN-1 veya  G1 adlandırılabiliyor) (58-61 HRC)
SRS-15 (63-65 HRC)
AUS-8 (57-58 HRC)
AUS-8A (57-59 HRC) ayrıca  "Molybdeen/Vanadium" çeliği olarak bilinir, Alman üretimi kaliteli bıçaklarda kullanılır.
Chromova 18 (56-58 HRC) (Global marka bıçaklarda kullanılan özel yapım çeliktir.)

Diğer Ülkelerin ürettiği çelik türleri

Sandvik 19C27 (İsveç üretimi) (60-62 HRC), sertleştirme türlerine göre değişken sertlik.
Sandvik 13C26 (İsveç üretimi)
MC66 (Alman üretimi) (Bu çelik aslında Japon ZDP-189 çeliğidir.)
S30V (USA)
CPM ™ 154 (USA)
 

Aşağıda birçok çelik türünün özellikleri bulunmaktadır:

Cerrahi (medikal) Çelik. Ayrıca paslanmaz medikal çelik olarakta bilinir. Aslında bu çelikten yapılmış bir bıçak gördüğünüzde hemen oradan uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Çünkü resmi olarak böyle isimlendirilmiş bir çelik yoktur, yumuşak bir çeliktir ve paslanmazdır, 17-4, 17-4 PH ve 455 paslanmaz çelik türündendir ve 316L yada titanyum 6AL4V (resmi olarak çelik bile değildir) benzeridir. Bu türün hiçbiri bıçak yapımına uygun da değildir. Medikal çelik denmesinin sebebi bir satış tekniğidir ve çin üretimi ucuz ve kalitesiz bıçakların üretiminde kullanılır, satın almanızı tavsiye etmeyiz zaten birkaç kullanımdan sonra kendiniz çöpe atarsınız.

420 Serisi. Oldukça aşınmaya müsaid bir çelik fakat paslanmaya karşı da oldukça dayanıklıdır. Su altı dalışlarında kullanılabilir fakat mutfak için uygun değilir. Karbon karışımının oldukça düşük olmasıdan dolayı (%0,3 - %0,5) mutfakta kolay körlenir. Birkaç TL lik bıçaklarda kullanılan çelik türüdür.
cafer karadayı

judas

  • *
  • 5
  • Meslek: polis özel harekat
  • Yer: hatay
AEB-L. İsveç'in paslanmaz çelik türüdür, oldukça saf ve ince katmanlardan oluşur ve 13C26 Sandvik çeliği ile aynı özelliklere sahiptir, biraz daha az manganez (Mn) madeni ve %0,01 extra kükürt karışımına sahiptir. Eğer iyi bir ısıtma işlemine tabi tutulursa yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve keskin bir şekilde bileylenebilir. Devin Thomas özel el yapımı bıçak üreticisi özellikle bu çelik türünü kullanmakta ve oldukça başarılı sonuçlar almaktadır. 61-62 HRC sertlik derecesine kadar sertleştirilebilmektedir.

Aogami. Mutfak bıçakları için oldukça uygun çelik türüdür, çok yüksek sertlik (60-65 HRC) ve yüksek derecede dayanıklılık özelliği sayesinde geleneksel Japon çelik türleri içinde en çok aranan çelik türüdür. Aogami çelik türü paslanmaya karşı oldukça hassastır bu yüzden her kullanımdan sonra mutlaka yıkanıp kurulanmalıdır. Bu bakım hergün tekrarlanmalıdır. Aogami çeliğinin üç çeşidi vardır.

Aogami super
Aogami #1
Aogami #2

Aogami super, Aogami #1 a göre fazla karbon, daha fazla volfram madeni ve krom madeni içermektedir. Ayrıca molibden ve vanadyum içermesi sayesinde inanılmaz bir sertlik ve dayanıklılık derecesine çıkabilmektedir bu özelliği ile ZDP-189 çelik türü ile birlikte mutfak bıçağı çelik türleri içinde en iyilerdir. Kurosaki ve Masakage Koishi serisi Aogami çeliği ile üretilen bıçaklara iyi birer örnektirler.

 
C (karbon)
Cr (krom)
W(volfram)
Mo
V
CO
 
Aogami Super
1.40 to 1.50
Cowry-X. Yeni nesil metal toz bilimi ile üretilmiş çelik türüdür. yüksek karbon ve krom karışımına sahiptir %3 karbon ve %20 krom karışımı ile Cowry-X çeliği oldukça yüksek sertlik oranına (65-67 HRC) çıkabilmektedir. Son derece pahalı bir çelik türüdür. ZDP-189 ve MC-66 çelik türleri Cowry-X çeliğine çok benzemektedir. Karbon ve krom karışımları aynı miktardadır. Daido firması tarafından üretilen bu çeliğin tüm bileşenleri henüz açıklanmadığı için nasıl yapıldığı bilinmemektedir. Yüksek dayanıklılık ve oldukça keskin bileylenme özelliğine sahiptir. Bilenmesi en zor çelik türüdür fakat imkansız da değildir. Dünyaca ünlü bıçak üreticisi Hattori' nin KD serisi mutfak bıçaklarında bu çeliği kullanmaktadır. 


 

CPM 154. Yeni nesil metal toz bilimi ile üretilmiş bir çelik türüdür. 154CM serisinin yeni neslidir. Tabiki daha da iyileştirilmiş bir çeliktir. Bileşimi 154CM serisinin benzeri olmakla birlikte bu türe biraz Vanadyum eklenmiştir. Bu sayede yıpranmaya karşı güçlendirilmiş ve sertleştirme işlemi daha kolay hale gelmiştir. Bıçak üreticilerinin işleri biraz daha kolaylaştırılmıştır. Bu çelikten üretilen bıçakları kullananlar için bileylemesi biraz zordur fakat çok keskin ve uzun süre keskin kalabilen bir çeliktir. Birkaç özel bıçak üreten bıçak ustaları bu çelik türünü kullanmakta ve mutfak bıçağı üretmektedir. Phil Wilson bunlardan biridir. Sertleştirme işlemleri kullanılarak 61 HRC ye kadar sertleştirilebilmektedir.

CPM S90V (CPM420V).  Eski ismi 420V olan bu çelik türü yüksek alaşımlı toz çeliğinden elde edilmektedir. Oldukça yüksek yıpranmaya dayanıklı ve korozyona karşı oldukça dirençlidir. Yüksek derecede vanadyum içermesi sayesinde işlenmesi zor bir çelik türüdür. 61HRC ye kadar yükselebilen sertlik derecesine sahiptir. Çoğunlukla Phil Wilson bıçak üreticisi tarafından bu çelik türü kullanılmaktadır.

CPM S110V. Yine yüksek alaşımlı toz çeliğidir. Yüksek yıpranmaya dayanıklılık ve korozyona karşı dirençli çelik türüdür. Niobyum madeni eklenmesi bu çeliği eşsiz kılmaktadır. 61-63 HRC sertlik derecesine kadar işlenebilmektedir. %3,5 niobyum eklenmesi sayesinde olduça iyi yıpranmazlığa sahiptir (Niobyum karbürleri Vanadyum karbürlerinden daha serttir). Bu çelik türü fabrikadan çok düzgün boyutta çıkmadığı için bıçak üreticileri tarafından pek tercih edilmemektedir.

CROMOVA 18. Yoshikin tarafından Global marka bıçak üretiminde kullanılan çelik türüdür. CR krom manasında, Mo molibden ve VA vanadyum manasındadır. Bileşimi tam olarak bilinmemektedir fakat %18 lik krom karışımı olduğu anlaşılmaktadır. X50CrMoV15 çelik türü ile karşılaştırıldığında biraz daha serisi bıçaklarında kullanılan çelik türüdür. Yine bu bıçaklar Japonya'da üretilmektedir. Alman yapımı yerine Japon yapımı ifadesi kullanılması daha uygundur.

R2. SG-2 çeliğinin diğer adıdır.

SRS-15. Yine Japon toz metal bilimi kullanılarak üretilmiş çelik türüdür. Mutfak bıçağı için mükemmel bir çeliktir. Oldukça yüksek karbon, Volfram (Tungsten) ve Vanadyum muhtevasıyla yüksek derecede yıpranmaya karşı dayanıklılığa sahiptir. 64-65HRC sertlik derecesine sorunsuz bir şekilde çıkabilir. Akifusa bu çelik türü ile bıçak üreten birkaç firmadan biridir.

SG-2. Japon toz metal bilimi kullanılarak üretilen çelik türüdür. Takefu çelik firması tarafından üretilmektedir. R2 ismi ilede bilinmektedir. Mutfak bıçağı üretimi için mükemmel bir çelik türüdür. Fallkniven bıçak firması bu çeliği SGPS çeliği ismi ile kullanmaktadır. SG2 Super Gold manasındadır fakat çeliğin içinde altın madeni yoktur. Kai Shun SG2 çelik türünü Elite serisinde kullanmaktadır. Mükemmel bir çelik türüdür fakat SRS-15 çeliğinden biraz daha düşük seviyededir. Fallkniven U2 serisi bıçakları bu çelik türü ile üretilmiştir, kısa çakı üretimi için pek uygun bir çelik olmadığı genel bir kanıdır. Pahalı bir çelik türüdür. Yüksek derecede sertliğe ulaşabilmektedir. Kai Shun Elite serisi resmi olarak 64HRC olarak tanıtılmıştır.

SLD-Magic. Hitachi Metal tarafından üretilen çelik türüdür. Yasuki Hagane YSS (Yasuki Speciality Steel) olarakta bilinir. SLD (SKD-11) çeliğinin bir üst modelidir. Kırılmaya karşı hassas bir çeliktir. Tadafusa marka bıçak üreticisinin S serisi bıçaklarında kullanılmaktadır. Aslında oldukça kaliteli bir çelik türü olmasına rağmen, zor bulunması ve çok pahalı olması sebebiyle çok kullanılmamaktadır.

SKD11. Japonların takım ve alet üretiminde kullandığı çelik türüdür. AISI D2, DC11 ve SLD çeliği ile aynı özelliklerdedir. Hitachi nin SLD serisi özel üretim çelik türünden biridir. Pas lekesi oluşumuna karşı dayanıklı fakat tamamen paslanmaz değildir. Çok keskin bileylenebilir fakat kırılmalara karşı hassastır. Bileyleme şekli diğer Japon çeliklerine göre biraz daha farklıdır. Daha dar bileyleme açısı kullanılmamalıdır. Genellikle 22 ila 24 derece erası bileyleme açısı kullanılmalıdır.Yoshikane marka bıçak üreticisi bu çeliği kullanarak bıçak üretimi yapmaktadır ve 64HRC ye kadar sertleştirilebilmektedir. Bu çelik hakkında ki genel intiba olumludur.

S30V. CPM S30V mutfak bıçağı için özel üretilen birkaç çelik türünden biridir (Shirogami ve Aogami diğer türler sayılabilir) Yapı olarak oldukça dayanıklı ve yıpranmaz bir CPM3V çeliğidir. Bu çeliğe extra olarak Cr (krom) eklenmiştir. Yüksek miktarda krom ve karbon eklendiği için oldukça dayanıklı fakat bir okadar da sertleştirilmesi zor bir çeliktir. 62 HRC ye kadar sertlik derecesine çıkabilmektedir. Yıpranmaya karşı 154CM çeliğinden daha iyi performans gösterir. 2000 yıllarının başlarında oldukça 14.5 to 15.5
 
0.9 to 1.2
0.1 to 0.3
1.30 to 1.50
%

 X30CrMoNi1-5-1.  Cronidur 30 olarakta bilinen çelik türüdür. Paslanmaz çeliktir. Havacılık ve Uzay teknolojilerinde yoğun olarak kullanılır. Henckel bıçak üreticisi bazı özel üretim bıçaklarında bu çeliği kullanmaktadır. %0,40 oranında azot içermektedir, yüksek orandaki karbon içermesi sayesinde güçlü özelliklere sahiptir. Yıpranmamazlık ve sertlik derecesi yüksektir. Oldukça pahalı bir çelik türüdür.  Bohler-Uddeholm Vanax 35 çeliği ve Vanax 75 çeliği ile karşılaştırıldığında bu çelikler daha fazla azot miktarı içermesine rağmen X30CrMoNi çeliğinden daha ucuzlardır.

X45CrMoV15. Almanya'da üretilen çelik türüdür. X50CrMoV15 çelik türü ile aynı tiptedir. %0,45 karbon içermektedir. Çok özel bir çelik değildir,  Ucuz bir çeliktir ve birkaç batılı bıçak üreticisi tarafından kullanılmaktadır.

X50CrMoV15. Alman çelik türüdür. Yüksek derecede pas lekesine karşı dirençlidir. Alaşımı %0,5 karbon ve geriye kalan %15 lik kısım Cr (krom), Mo ve biraz Vanadyum içermektedir. Bu çelik türünde X karbon manasında kullanılmıştır. Normalde C harfi kullanılmadır ayrıca %0,5 lik karbon miktarıda yüksek bir miktar değildir. Bazı bıçak üreticileri bu çelik için farklı bilgiler de vermektedir. 440C çelik türü ile karşılaştırıldığında düşük miktarda karbon içermektedir. Bu sayede biraz daha dayanıklı ve korozyona karşı daha dirençlidir.  Fakat keskinlik olarak biraz düşük performanslıdır. Daha sık bileyleme gerektirmektedir.  Bu özelliği yüzünden mutfak bıçağı üretimi için çok da uygun değildir. Enteresan olan Wusthof, Victorinox ve benzeri yüksek kalitede ki bıçaklar bu çelikten üretilmektedir.

X55CrMoV15. Bu çelik türü 1,4116 çeliğinin başka bir çeşididir. Aşağı yukarıda aynı özelliklere sahiptirler. Sadece karbon miktarı biraz daha fazladır (%0,55). Messermeister bıçak üreticisi tarafından kullanılmaktadır.

ZDP-189. Hitachi tarafından üretilen yeni nesil ve modern Japon PM teknolojisine sahip çelik türüdür. İnanılmaz karbon ve krom miktarına sahiptir, ayrıca molibden, vanadyum, volfram, manganez ve silikon içermektedir. Oldukça yüksek serlik derecesine sahiptir, birkaç bıçak üreticisi 65-67 HRC ye kadar bu çeliği sertleştirmektedir. Çok pahalı bir çeliktir. Cowry-X ve MC-66 bu çelik türüne oldukça
cafer karadayı

judas

  • *
  • 5
  • Meslek: polis özel harekat
  • Yer: hatay


Bıçak yapımında kullanılan çelik çeşitleri

Mutfak bıçağı alırken dikkat edeceğiniz tek şey bıçağın yapımında kullanılan çeliğin sertlik derecesi değildir. Çünkü sonderece sert bir çelik bıçak kolayca kırılabilmektedir. Bu yüzden ideal olan bıçağın hem çok sert olması hemde yüksek derecede dayanıklı olmasıdır. Şu anda dünya piyasasında bu özelliğe sahip iki çeşit çelik bulunmaktadır. Aogami Blue Steel ve ZDP-189. Şu anda bıçakların sertlik derecesini ölçmede kullanılan Rockwell Hardness C Scale metal yüzeyin belli bir yerine yapılan basınca karşı metalin gösterdiği dirençtir.

Sertlik ve Dayanıklılık

Rockwell stardartlarına göre sertlik belirli bir ölçeğe göre hesaplanmaktadır. Bu ölçekler A... ile V arasındadır. Her çeşit metal için bu harflerden biri ile başlayan rakamlar kullanılır. Örnek olarak C ölçeği genellikle sert çeliklerin ölçümünde kullanılır. Diğer çok kullanılan ölçekler R ve M dir. Ölçüm sırasında çıkan rakam ne kadar yüksek ise çelik okadar serttir. Yazılış şekli ise örnek olarak 61 HRC yani Hardness Rockwell C-scale dir.

Sertlik derecelerinde ki her iki derecelik artış aşağı yukarı yine iki kat daha uzun keskin kalmaya işaret etmektedir. Mesela 52 HRC ya sahip bir bıçak aşağı yukarı bir hafta keskin kalırken 62 HRC ye sahip bir bıçak 12 ay keskin kalabilmektedir.

Avrupa meşei bıçak markaları (Sabatier, Gude, Zwilling, Helkels&Wusthos, Messermeister) genellikle biraz daha yumuşak çelik çeşitleri kullanmaktadır, bunlar düşük karbon karışımlı fakat oldukça dayanıklı bıçaklardır ve 54 HRC ile 58 HRC arısında sertlik derecesine sahiptirler. Bu bıçaklar masat kullanılarak kolaylıkla bileylenebilirler eğer yoğun kullanılırlarsa günlük olarak masat kullanımı şarttır. Ucuz Çin malı bıçaklar ise (genellikle toplu set halinde satılır) 52 HRC sertliktedir ki diğer Japon ve Avrupa bıçakları ile karşılaştırıldığında oldukça düşük bir sertliğe sahip olduğu anlaşılacaktır. Tabiki çok daha sık bileylenmek zorundadır. Japonya'nın ünlü markası Global genellikle bıçak yapımında 58 HRC Cromova çeliği kullanmaktadır ve diğer Japon bıçak üreticilerinin bıçaklarından daha düşük bir sertlik derecesidir.

Avrupa meşeli bıçak üreticilerinden de bazıları yüksek kalitede ki bazı ürünlerini Japonya da ürettirmektedirler, bu bıçaklar 61 den 66 HRC ye kadar değişmektedir. Bu markalardan bazıları Cold Steel, Fallkniven ve Spyderco (Çakı üretimi yapar) gibi markalardır.

Son yıllardar bazı bıçak markaları ürünlerini Çin'de ürettirmektedirler. Japonya'dan kalitesi düşürülmüş VG-10 çeliği alarak daha ucuz işçilik ile üretilen bu bıçaklar oldukça ucuz fiyatlara bulunabilmektedir fakat hem işçilik kalitesi, hem bıçağın cilalama kalitesi ve saplarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin düşüklüğü sebebiyle çok iyi ürünler çıkmamaktadır. Ayrıca uzman olmayan işçilerin işçiliklerinin aynı olmaması sebebiyle ürünler aynı kalitede çıkmamaktadır. Çeliğin üretim sırasında dövülme işlemi, çeliğin sertleştirilmesi ve bileyleme sırasında sulu biley taşı yerine susuz taş ile bileylenmesi sebebiyle çeliğin sertlik derecesi düşmektedir. VG-10 çeliği genellikle 60-61 HRC ye sahip iken yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluklar nedeniyle gerçek değerinin altına inmektedir.   

Teknik olarak Çelik Çeşitleri

Çeliği birçok çeşitte ve birleşime sahip şekilde bulabiliyorsunuz. Teknik olarak paslanmaz çelik tabiri doğru değildir. Eğer doğru bir şekilde kullanılmaz ise her çeşit çelik paslanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gerekilen çeliğin korozyona dayanıklı olmasıdır. Bazı çelikler diğerlerinden korozyona karşı daha dayanıklıdır. Bundan dolayı kullanılabilecek en doğru terim Lekelenmeye karşı dayanıklı (Stainless) ifadesidir. Prensip olarak Krom madeni paslanmaya karşı dayanıklılık verir, %11 yada daha fazla krom karışımı bıçak üzerinde leke oluşumuna karşı oldukça dayanıklıdır. Dolayısıyla paslanmaz çelik yerine paslanmaya dayanıklı ifadesi kullanmak daha doğru olacaktır. Çelik üreticileri herzaman sertlik ve dayanıklılık arasında en uygun dengeyi yakalamak için bir çok madeni kullanarak çelik üretmeye çalışmaktadır.

Diğer önemli bir konu ise dövme ve çeliği daha da sertleştirme yönteminin sertlik derecesini etkilemesidir. Dolayısıyla bıçak üreticilerinin kendilerine has çeliği sertleştirme  yöntemleri vardır. Örnek olarak Shirogami White Steel #1 geleneksel oldukça saf bir Japon çeliğidir çok aşırı dayanıklı değildir fakat sertleştirme yöntemleriyle inanılmaz sertlik derecesi artırılabilir ve sertlik derecesi 60 ile 65 HRC arasında değişebilir.

Birçok çelik fabrikası Japon mutfak bıçağı yapımı için çeşitli çelikler üretmektedir. VG-10 çeliği şuan için en popüler çeliktir. İsmini sıklıkla duyacağınız bir çelik tipidir.  Bu çeliği kullanan fabrikalar arasında;

Takefu Özel çelik (Japon)

VG-10 (60-61 HRC) - paslanmaya dayanıklı -
VG-5 (60 HRC) - paslanmaya dayanıklı -
Genel olarak Shirogami çeliği oldukça keskin bileylenebilirken Aogami çeliği çok uzun süre keskin kalabilmektedir. Geleneksel Japon bıçaklarından olan Yanagiba ve Deba gibi bıçaklarda Shirogami White #1 tavsiye edilirken günlük genel kullanımlarda Aogami çeliğinden üretilen bıçaklar daya uygun olmaktadır. Aogami çeliği Shirogami çeliğinden biraz daha pahalı bir çeliktir, gerçi Aogami çeliği ile Shirogami çeliği benzer çeliklerdir sadece Aogami de krom ve volfram madeni ekstra olarak eklenmiştir. Aogami paslanmaya karşı oldukça hassastır ve her kullanımdan sonra mutlaka hemen yıkanmalı ve kurulanmalıdır kullanılmadığı zamanlarda mutlaka özel yağ ile yağlanarak saklanmalıdır. Ayrıca Aogami Super çeliği karbon da içermektedir ve yine Aogami #1 den daha fazla volfram ve krom, volibden ve vanadiyum içermektedir.  Bu özellikleri sayesinde inanılmaz bir sertlik ve dayanıklılığa sahip bir çelik durumuna gelmektedir. Bu özellikleriyle ZDP-189 çeliği ile aynı katagoriye girmekte ve mutfak bıçakları için kullanılan en iyi çelik durumundadır.

Kigami çeliği Aogami ve Shirogami den biraz daha ucuz bir çeliktir. Mutfak bıçakları üretiminde Kigami #2 çeliği oldukça başarılıdır ve yüksek derecede karbon içermektedir.

Hitachi Metal grup tarafından üretilen çeliklerde renk isimleri kullanılmaktadır (white, blue, yellow). Bu renk isimlerinin çelik ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Sadece fabrika çıkışında bıçak fabrikalarına teslimi sırasında her bir çeşit için ayrı renkde teslim kağıdı kullanılmasındandır. Dolayısıyla blue paper steel ifadesi mavi kağıtlara sarılmış çelik manasındadır.

Daido Special steel

Daido 1K6 (57-58 HRC)  biraz daha ucuz bir çeliktir ve Kai Wasabi serisi bıçaklarda kullanılan çeliktir.
Cowry-X toz çelik (64-65 HRC) -3% karbon ve 20% krom, ZDP-189 ile aynı özellikte çeliktir.

JFE-steel corp.

SK-5 (57-65 HRC) Mutfak bıçaklarında kullanılanlar genellikle 60 HRC ye sahiptir.
S55C (58-61 HRC)

Diğer Japon çelik türleri440A/440B. Yine oldukça ucuz bıçaklarda kullanılan bir çelik türüdür piyasada küçük marketlerde ucuza satılan bıçaklar bu çelikten yapılmaktadır. Cutco marka bıçaklarda oldukça çok kullanılmaktadır. Fakat bu çelik türüde gerçek bir mutfak bıçağı yapımı için uygun değildir.

440C. 20 yıl önce Avrupa'nın ünlü çelik türünden biri olan bu çelik artık bugünün çelikleri ile karşılaştırılamaz kadar düşük özelliklere sahiptir. Fakat bir çok bıçak üreticisi bu çeliği kullanmaktadır. Eğer gerçekten iyi bir sertleştirme işlemine tabi tutulursa mutfak bıçakları için uygun bir çelik durumuna gelmektedir. Fakat sertleştirme işleminde oldukça iyi ısıtma işlemine tabi tutulmalıdır yoksa mutfak bıçağı yapımı için uygun olmamaktadır. Genel olarak paslanmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklı bir çeliktir.

12C27. İsveç Sandvik firması tarafından üretilen bir çelik türüdür. Geçmiş yıllarda oldukça popüler olarak bilinen bir çeliktir. Paslanmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve jilet üretiminde de kullanılmıştır. Oldukça keskin bir şekilde bileylenebilir ve uzun süre keskin kalabilmektedir. Fakat bunun dışında günümüz çelikleri yanında çok özellikli bir çelik değildir.

19C27. Bu çelik türü 12C27 ile karşılaştırılabilir ve daha yüksek karbon karışımına sahiptir, dövme ve sertleştirme yöntemleri ile 60-62 HRC ye kadar yükseltilebilir. Kagemitsu bu çeliği 61-62 HRC ye kadar Suisin 60 HRC ye kadar sertleştirmektedir. Oldukça keskin bileylenme özelliğine sahiptir ve uzun süre keskin kalabilmektedir. Hem Avrupa hemde Japon bıçak üreticileri tarafından kullanılmaktadır.

13C26. Bu çelik türü 12C27 ile karşılaştırılabilir. Daha az oranda krom  fakat biraz daha fazla karbon karışımına sahiptir. Böhler-Uddeholm AEB-L çelik türü ile aynı özelliklerdedir.

1,4116. Bu çelik X50CrMoV15 çeliğinin DIN ismidir ve W-Nr ile de isimlendirilir.

154CM yada ATS-34. 154CM Amerikan çelik türüdür, fakat CPM154 çeliği ile karıştırılmamalıdır. ATS-34 aynı çeliğin Hitachi tarafından Japonya'da üretilmiş halidir. Bu çelik oldukça yüksek kalitededir ve paslanmaya karşı dayanıklıdır, pahalı bir çelik olduğu için seri üretim bıçak fabrikaları tarafından pek tercih edilmez. Fakat bazı bıçak fabrikalarından özel ve az miktarda üretilen bıçak serilerinde kullanılmaktadır. Zor bulunup alınan bir çelik türü olduğu için bu çelikten üretilen bıçakların fiyatları 300 euro ve üzeridir. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklı bir çelik olmasına rağmen yüksek sertleştirme yapıldığında kırılgan bir özelliğe sahip olabilmektedir. Mutfak bıçağı üretimi için daha uygun fiyatta ve kalitede çelikler bulunduğu için çok fazla kullanılmamaktadır.

0.3 to 0.5
2.0 to 2.5
0.30 to 0.50
0.5
 
 %

 
AUS-8A. (57-59 HRC) bu çelik türü molibden/vanadyum çeliği olarakta bilinmektedir. Kaliteli Alman bıçak üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Kaliteli bir çelik, paslanmaya karşı dayanıklı ve fiyatı uygundur. Diğer çelik türleri ile karşılaştırma yapabilmeniz için aşağıdaki tabloyu diğerleri ile karşılaştırabilirsiniz.

C (karbon)
Cr (krom)
W
Mo
V
 Co (kobalt)
 
AUS-8
0.70 to 0.80
13.0 to 14.50
 
0.10 to 0.30
0.10 to 0.26
 
%
iyi bir türdür. Yıpranmaya ve paslanmaya karşı dayanıklıdır. 58HRC ye sahip bir çeliktir. Japon çelik türlerine göre biraz daha yumuşak çeliktir. Fakat Alman bıçak üreticileri tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Gingami. #1 den #5 e kadar isimlendirilen çelik türüdür. GIN-1 yada G1 çeliği olarakta bilinmektedir. Paslanmaya karşı dayanıklıdır. VG-10 çeliği yerinede çokça kullanılmaktadır. Hitachi tarafından üretilen VG-10 çeliğinin bir benzeri durumundadır. Mutfak bıçaklarında genellikle GIN-3 çeşidi ve çakı ve benzeri kesici aletlerde GIN-2 yada G2 çeşidi kullanılmaktadır. Karbon karışımı biraz daha düşük çeliktir. ATS-34 türü çelikten biraz daha fazla krom ve daha az molibden karışımına sahiptir. Bu çelik türünde nikel, volfram ve vanadyum bulunmamaktadır. Kısaca kaliteli paslanmaz bir çelik türüdür.

 
Karbon
Krom
Manganez
Molibden
Fosfor
Silikon
Kükürt
GIN-1
0.90%
15.50%
0.60%
0.30%
0.02%
0.37%
0.03%
ünlenen bu çelik ısı işlemleri kolay olmadığı için birkaç üretici dışında kullanılmamaktadır. Fabrika çıkışı biraz yumuşak ve kolay kırılmaya sahip olduğu için sonradan bıçak üreticileri tarafından kullanılmamaya başlamıştır. Phil Wilson bu çeliği kullarak bıçak üreten birkaç üreticiden biridir.

VG-10. Son derece iyi ve pas lekesine karşı dayanıklı çelik türüdür. V Gold 10, VG-10 bazende V-Kin-10 (kin japonca altın demektir) olarakta bilinir. Yüksek kalitede paslanmaz çeliktir ve Japonya'da üretilmektedir. VG-10 ilk olarak Takefu Special Steel fabrikası tarafından üretilmiştir. Japon geleneksel mutfak bıçakları için geliştirilmiş bir çelik türüdür fakat birçok bıçak üreticiside bu çeliği kullanarak bıçak üretimi yapmaktadır. Spyderco, Al-Mar ve Fallkniven bunlardar bazılarıdır. Ünlü Çakı üreticisi firmalar ( Delica, Endura, Spyderco nun Police serisi, Fallkniven A1 ve K2 serisi) içinde bu çeliğin başka sürümleri üretilmiştir.  VG-10 genel olarak 60-62 HRC sertliğindedir. Sadece Fallkniven bıçakları 59HRC ye sahiptir.

 
VG-10 çeliği kendine has karbon alaşımına sahiptir. Ayrıca diğer madenlerden krom, vanadyum, molibden  ve kobalt madenleride bu çeliğe eklenmiştir. VG-10 çeliği özellikle super çelik olarak anılmaya başlanmıştır sebebi ise olduça sert ve uzun süre keskin kalması ve keskin kısmında kırılma olmamasıdır. VG-10 dan çok daha sert çelikler vardır fakat bunlar istenilen dayanıklılığa sahip değillerdir. VG-10 un sahip olduğu birçok extra maden bileşimi sayesinde çok sert olmasının yanında dayanıklılığı ile öne çıkmaktadır. VG-10 çeliği aslında 154CM çeliğine benzemektedir fakat ondan daha iyi keskinlik, dayanıklılık ve korozyona karşı dirençlik göstermektedir. Bu sayede senelerce kullanılabilecek bıçak üretilebilmektedir. Bütün bu özellikleri sayesinde VG-10 kendisini ıspatlamış bir çeliktir. Bunun yanında VG-10 en az bakım isteyen çelik türüdür yüksek sertlik derecesine sahip olmasına rağmen çok keskin ve çok kolay bileylenebilir (Chromova18 den daha iyi).

 
C (karbon)
Cr (krom)
W
Mo
V
 CO (kobalt)
 
VG-10
0.95 to 1.05
benzemektedir. Bu çelik türleri aynı miktarda karbon ve krom miktarına sahiptir. Henckel firmasının temsilcisi  MC66 çeliğinin ZDP-189 ile birebir aynı olduğunu bildirmiştir. ZDP-189 un alaşımı tam olarak bildirilmemiştir. Oldukça keskin bileylenebilen ve dayanıklı bir çelik türüdür. Bileylenmesi oldukça zordur. Aşırı derecede sert olması sebebiyle keskin ağızı kırılmalara karşı hassastır. Kagemitsu bıçak üreticisinin ZDP serisi bıçakları fiyat açısından en uygunlarıdır.
MC66. Henckels takma adı ilede bilinen Japon Hitachi ZDP-189 PM çeliğidir. MC Micro Carbide ve 66 ise Rockwell sertlik derecesini gösterir. Henckels bıçak firmasının Twin Cermax ve Miyabi 7000MC
cafer karadayı

HüseyiN.TufekCi

  • ***
  • 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
1067 hakkinda bilgi göremedim ck67 ile aynimi acaba?
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

1067 hakkinda bilgi göremedim ck67 ile aynimi acaba?
Aynıdır.

HüseyiN.TufekCi

  • ***
  • 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
 teşekkür ederim sefa ustam
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Etkileşimi az gibi görünen, ama çok fazla kullanılan, çok önemli bir sayfa bu.
Tekrar teşekkürler Hocam :)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.