Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem denememiz

Fatih IŞIK

• *
  • 490
  • Meslek: Operatör
  • Yer: Kocaeli
Isıl işlem denememiz
« : 24 Ekim 2015, 15:10:53 »
Erkan Mutlu abimle ısıl işlem denememizi yaptik, 4 mm lik pirinç pim testi yaptık sorunsuz testi geçtiler. Çelikler 440c , D2, ck67 ...

Fatih IŞIK

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: Isıl işlem denememiz
« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2015, 17:47:38 »
Tebrik ederim kardesim bu isinde ustesinden geldiniz. Ocak icindeki goruntu isinin homojen oldugu izlenimi veriyor. Su bicaklari bi bitirinde testleri bi gorelim. Ikinizden hic bi is kurtulmuyor masallah tekrar tebrikler  :2up  :2up  :2up
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #2 : 24 Ekim 2015, 18:01:07 »
Ellerinize saglik.insallah istediginiz sonuca ulasirsiniz.bugun bende isil islem yaptim.4116 dan kestirdigim sef bicaklarina isil islem yaptim.benden tavsiye isil islemde yaptiginiz tum adimlari not edin.bu bilgiler ilerde fazlasiyla hepimizin isine yarayacaktir...
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #3 : 24 Ekim 2015, 22:14:17 »
Ellerinize sağlık abilerim, kolay gelsin :2up
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2015, 23:15:53 »
Ellerinize sağlık arkadaşlar, ikinizi de tebrik ediyorum. Başarılar  :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 25 Ekim 2015, 01:03:59 »
Super 2'li  :2up

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2015, 02:00:54 »
Çırak lazım mı çırak  ;D
Mahir Selim KESKİN

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2015, 11:42:46 »
elinize sağlık ustalar :2up
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 25 Ekim 2015, 11:58:28 »
ocağın ıç çapı kaç cm ..? bana çok  dar gıbı geldi. dar olduğunda ısıyı belli bır noktaya toplarsınız , buda bıçağın her yerının homojen olarak ısınamamasına sebep olur.
ancak dövme işlemlerinde  çabuk ve güzel iş görür.dar hiç hacim sayesınde gaz sarfiyatınız mınumuma iner , termokulp kullandınızmı.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

merttansu

• 114
  • Meslek: Chef
  • Yer: Avustralya
« Yanıtla #9 : 25 Ekim 2015, 13:37:05 »
ellerinize saglik , isil islem en cok sevdigim ve bana en cok heyecan veren asamadir . Eger ocaginizi biraz daha yuksege (1-1.20 m) koyabilirseniz sirtiniza ve belinize cok daha iyi gelir  ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #10 : 25 Ekim 2015, 13:48:37 »
ocağın ıç çapı kaç cm ..? bana çok  dar gıbı geldi. dar olduğunda ısıyı belli bır noktaya toplarsınız , buda bıçağın her yerının homojen olarak ısınamamasına sebep olur.

+1

Öncelikle bu deneme için teşekkürler. Elinize sağlık.

Isıyı homojen dağıtabilmek için benim de bir fikrim var: Fırının içerisinde bir silindir yerleştirmek. Kenarları yüksek ısıya dayanıklı bir metalden yapılan.

Isı tahminimce bu silindirin içerisinde homojen dağılacaktır. Mühendislik yazılımı ile simule ettirmem gerek. Bakalım...
« Son Düzenleme: 25 Ekim 2015, 13:56:06 Gönderen: egeleme_rampasi »

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
« Yanıtla #11 : 26 Ekim 2015, 11:10:10 »
Öncelikle iyi dilekleriniz ve bu konuda cesaret veren paylaşımlarınız için hepinize teşekkür ederim. Taner Salar abime telefonda bir çok konuda yardımda ve destekte bulunduğu için ayrıca teşekkür ediyorum.

ancak dövme işlemlerinde  çabuk ve güzel iş görür.dar hiç hacim sayesınde gaz sarfiyatınız mınumuma iner , termokulp kullandınızmı.

Taner abi ocağın çapı 13 cm derinliği ise 35 cm. ocak üzerine 3 tane delik deldim buralardan termokupl sokarak ısının nerede daha homojen olduğuna baktım. dipteki sıcaklık 970 980 derecelerdeyken ağıca takın 2 delikten yaptığım ölçülerde 1016-1025 gibi değerler okudum, ısıl işlem sırasında ocak içine bir kömür parçası attım ve brülör hava girişini kısabildiğim kadar kısıp gazı açtım, bu şekilde bıçağı ocağa koyup 10 dk demleyip kanola yağında suyunu verdim, herhangi bir yamulma olmadı. sertliğinden emin olmak için 4 mm lik pirinç pimi çekiçle sırtına vurarak kestim, ne ağızda nede sırtta bir ezilme yada kırılma olmadı.

şimdi ben merak ediyorum, 4mm lik pirinç pimi hatasız kesen bir bıçağın sertliği minimum kaç hrc gibi bir değer almış olabilir.?
Erkan Mutlu

Fatih IŞIK

• *
  • 490
« Yanıtla #12 : 26 Ekim 2015, 11:41:38 »
Tebrik ederim kardesim bu isinde ustesinden geldiniz. Ocak icindeki goruntu isinin homojen oldugu izlenimi veriyor. Su bicaklari bi bitirinde testleri bi gorelim. Ikinizden hic bi is kurtulmuyor masallah tekrar tebrikler  :2up  :2up  :2up
Teşekürler Mehmet abi
Fatih IŞIK

Fatih IŞIK

• *
  • 490
« Yanıtla #13 : 26 Ekim 2015, 11:42:54 »
Ellerinize sağlık abilerim, kolay gelsin :2up
Sağol İlkay kardeşim
Fatih IŞIK

Fatih IŞIK

• *
  • 490
« Yanıtla #14 : 26 Ekim 2015, 11:44:38 »
Ellerinize sağlık arkadaşlar, ikinizi de tebrik ediyorum. Başarılar  :)
Sağol Ömer abi
Fatih IŞIK

Fatih IŞIK

• *
  • 490
« Yanıtla #15 : 26 Ekim 2015, 11:45:39 »
Fatih IŞIK

Fatih IŞIK

• *
  • 490
« Yanıtla #16 : 26 Ekim 2015, 11:46:18 »
elinize sağlık ustalar :2up
Teşekürler
Fatih IŞIK

Fatih IŞIK

• *
  • 490
« Yanıtla #17 : 26 Ekim 2015, 11:48:07 »
ellerinize saglik , isil islem en cok sevdigim ve bana en cok heyecan veren asamadir . Eger ocaginizi biraz daha yuksege (1-1.20 m) koyabilirseniz sirtiniza ve belinize cok daha iyi gelir  ;)
Haklisin isil işlem yapacağiz diye belimizden olacaktik :)
Fatih IŞIK

mesutokke

• *
  • 18
  • Meslek: motor teknisyeni
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #18 : 26 Ekim 2015, 12:35:25 »
işiniz rast gelsin arkadaşlar

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #19 : 26 Ekim 2015, 13:42:25 »
Öncelikle iyi dilekleriniz ve bu konuda cesaret veren paylaşımlarınız için hepinize teşekkür ederim. Taner Salar abime telefonda bir çok konuda yardımda ve destekte bulunduğu için ayrıca teşekkür ediyorum.

Taner abi ocağın çapı 13 cm derinliği ise 35 cm. ocak üzerine 3 tane delik deldim buralardan termokupl sokarak ısının nerede daha homojen olduğuna baktım. dipteki sıcaklık 970 980 derecelerdeyken ağıca takın 2 delikten yaptığım ölçülerde 1016-1025 gibi değerler okudum, ısıl işlem sırasında ocak içine bir kömür parçası attım ve brülör hava girişini kısabildiğim kadar kısıp gazı açtım, bu şekilde bıçağı ocağa koyup 10 dk demleyip kanola yağında suyunu verdim, herhangi bir yamulma olmadı. sertliğinden emin olmak için 4 mm lik pirinç pimi çekiçle sırtına vurarak kestim, ne ağızda nede sırtta bir ezilme yada kırılma olmadı.

şimdi ben merak ediyorum, 4mm lik pirinç pimi hatasız kesen bir bıçağın sertliği minimum kaç hrc gibi bir değer almış olabilir.?

elinize sağlık arkadaşlar bana göre ısılişlem bu işin en keyifli ve önemli kısmıdır.
sertliği de merak ediyorsanız bana yollayın ben ölçerim