Bıçak Sanatı - Forum

d2 bıçak ağzındaki bozulma

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
Ynt: d2 bıçak ağzındaki bozulma
« Yanıtla #60 : 12 Ekim 2015, 16:10:24 »
Şimdi Ali birsürü bişeyler yazmışsında bunlar tartışma getiren konular tartışmayalım beraber akıl yürütelim sen akıllı adamsın bıçak işinden anlıyosun ben sorayım sen cevapla sen sor ben cevaplıyım ilk ben sormak istiyorum.
 Fotoğraftaki profil hakkında yorumlarını yazarmısın ısıl işlemine dair.

Amaç tatışmak değil zaten Alper usta, dikkatimi çeken bir konuya parmak basıyorum ve bence yanlış olan bir şey hakkında fikrimi açık ve net, hiiiç yan yollara başvurmadan direk söylüyorum. Tartışmak kötü bir şey değil aksine öğretici, önemli bir çözüm aracıdır bence. Fakat senin tartışma tanımınla benim tartışma tanımım arasında çok fark var diye düşünüyorum ben.

Bir hobici ve acemi olarak fotoğraftaki profilin sapında ısıl işlem yok gibi geldi bana(sapın sonu).

Fakat benim demek istediğim ve değindiğim konu dikkatten kaçmış yine sanırım. Ben son mesajın ile önceki mesajların arasındaki bariz tezatlığa dikkat çektim. Bak mesela bu mesajda yine ürünün kalitesiz olduğunu ima etmede bir adım. Ama konumuz bu değil!

Bu arada bu profili sen satın mi aldın Alper usta?

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #61 : 12 Ekim 2015, 17:03:21 »
Şöyle kısa bir özet geçip susayım aynı dili konuşmuyoruz çünki.
Hakan Arkadaşımız d2 bıçağı hakkında iş bilenlere bir soru sordu. Hazır bir profil aldım ağzı açık bıçak d2 ve neden çivi kesmedi ? Isıl işlemin nasıl yapıldığını kendisi bilmiyor. Profili evveliyatından bu resimde gördüğüm için sordum. Hakan ustada teyid etti. Türkiyede bıçakcıların çalışma usüllerini az çok bildiğim için satıcıyı değil ısıl işlem sorununu baz aldım yazdıklarımın arkasındayım fotoğraftaki ısıl işlem problemli görünüyor ihtimallerden ilki buydu bunun üzerine gördüğüm bildiğim kadar konuştum. Hakan arkadaşımız ağzı uygun açıyla açamamış olabilir daha o konuya gelmeden yönler değişti konu ısıl işlemken değerli Özgür abimiz birden itham edildi konu saptı (Şuan bana  yöneldi her nasılsa tek yorum yapan usta benmişim gibi  ;) ;) ;) )Sonra Özgür beyle konuştuk derdimizi anlattık anlaştıkda ALLAH razı olsun anlayışlı bir insan değerli bir insan Resimdeki ile gönderdiği profilin aynı olmadığını söyledi site ise güncellenmemiş gibi de bir durum var bu kadar konuşmam yeterli zannımca . Amatör bir bıçak sever olarak hassasiyetinden ötürü seni kutluyorum. Bu arada tek yorum sahibi ben değilim dikkatini çekerim aynı hassasiyetinin devamını dilerim ;) ;)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #62 : 12 Ekim 2015, 17:10:04 »
alper usta merakımı bağışlayın siz d2 çeliklere nasıl su veriyorsunuz acaba?

alperuzel

• *
  • 515
« Yanıtla #63 : 12 Ekim 2015, 17:14:55 »
alper usta merakımı bağışlayın siz d2 çeliklere nasıl su veriyorsunuz acaba?

2 adet metal plaka arasına vidalayıp İstanbul da profesyonel ışıl işlem firmasına yolluyorum mehmet usta.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
« Yanıtla #64 : 12 Ekim 2015, 17:34:21 »
Şöyle kısa bir özet geçip susayım aynı dili konuşmuyoruz çünki.
Hakan Arkadaşımız d2 bıçağı hakkında iş bilenlere bir soru sordu. Hazır bir profil aldım ağzı açık bıçak d2 ve neden çivi kesmedi ? Isıl işlemin nasıl yapıldığını kendisi bilmiyor. Profili evveliyatından bu resimde gördüğüm için sordum. Hakan ustada teyid etti. Türkiyede bıçakcıların çalışma usüllerini az çok bildiğim için satıcıyı değil ısıl işlem sorununu baz aldım yazdıklarımın arkasındayım fotoğraftaki ısıl işlem problemli görünüyor ihtimallerden ilki buydu bunun üzerine gördüğüm bildiğim kadar konuştum. Hakan arkadaşımız ağzı uygun açıyla açamamış olabilir daha o konuya gelmeden yönler değişti konu ısıl işlemken değerli Özgür abimiz birden itham edildi konu saptı (Şuan bana  yöneldi her nasılsa tek yorum yapan usta benmişim gibi  ;) ;) ;) )Sonra Özgür beyle konuştuk derdimizi anlattık anlaştıkda ALLAH razı olsun anlayışlı bir insan değerli bir insan Resimdeki ile gönderdiği profilin aynı olmadığını söyledi site ise güncellenmemiş gibi de bir durum var bu kadar konuşmam yeterli zannımca . Amatör bir bıçak sever olarak hassasiyetinden ötürü seni kutluyorum. Bu arada tek yorum sahibi ben değilim dikkatini çekerim aynı hassasiyetinin devamını dilerim ;) ;)

Tek hedefi gösteren sensin hocam! Ben yazılarımda ama satıcı süperdir, müthiştir demedim yada öyle bir tezi ortaya atıp savunmadım. Hatta yazdıklarım hala orada duruyor, tamamen nötr olarak fikrimi beyan ettim. Aman ben çelik satıyorum rakibime zeval gelirse güzel olur düşüncesine girmedim(aman yanlış anlaşılmasın, sana öyle bir ithamım yok). "Özgür abimiz" i itham eden sensin, hani belki kafam basmamıştır diye bir kaç kere daha okudum konuyu baştan sona ama "malum satıcı" sıfatı senden çıkıyor ustam, yönlendirme sende yani! Konu ısrarla şu da şöyle dedi, ben aslında öyle demedim tarzına çekiliyor. Ama sen dedin ustam, açık ve net. Aptal değiliz yazdıkalrını yanlış yorumlayalım.

Ha bunu neden bu kadar irdeledim diye sorarsan dilim döndüğünce cevap vereyim. Ben yanlış olabilirim belki ama bu konuya cevap verişini ben "pasa denk geldim, kaleye koşar golü çakarım" şeklinde algıladım. Yanlış düşünmüş olabilir, hatalı bir düşünce yapısı olabilir ama ben mesela 5 mesaj sonra aslında öyle demek istemedim demeyeceğim. Bu hareketi bile yadırgamadım, yadırgamam. Her insanın değer yargısı farklıdır. Benim yadırgadığım söylediklerinin arkasında durmaman. Sonra konuyu "ben aslında öyle demedim" e çevirmen. Daha öncede benzer bir konuda dikkatimi çekmişti. Yani  hassasiyetim diğer "usta" ları bu yüzden kapsamadı.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
« Yanıtla #65 : 12 Ekim 2015, 17:37:12 »
Hakan arkadaşımıza konuyu açtığı için, Sefa Ustamıza açıklamaları için ve Özgür Ulusa malının arkasında durduğu için teşekkür ederim. Yararlı bir konu olmuş.

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #66 : 12 Ekim 2015, 17:39:44 »
Ali Allah kolaylık versin biladerim sana  :)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #67 : 12 Ekim 2015, 18:25:00 »
D2 gibi nitelikleri olan çeliklerin gerçektende profesyonel bu isi yapan kişilerce yyapılmasi gorunusundeyim.
Okadar ugrasip yaptigim.profili xope atmaya goze alacak kadar lukae sagip degiilim
 Bence en onemlisi bu iste isil islem
Bence bu civi kesme isini scandi ustasi bulent abi iyi bilir

« Yanıtla #68 : 12 Ekim 2015, 20:44:16 »
Şimdi Ali birsürü bişeyler yazmışsında bunlar tartışma getiren konular tartışmayalım beraber akıl yürütelim sen akıllı adamsın bıçak işinden anlıyosun ben sorayım sen cevapla sen sor ben cevaplıyım ilk ben sormak istiyorum.
Doğru anlamak için soruyorum, bu profille ilgili nasıl bir yorum var ve neden?

alperuzel

• *
  • 515
« Yanıtla #69 : 12 Ekim 2015, 20:49:46 »
Doğru anlamak için soruyorum, bu profille ilgili nasıl bir yorum var ve neden?

Bİrşey anlayamadım abi ??

« Yanıtla #70 : 12 Ekim 2015, 20:51:45 »
Alper, fotoğraftaki bıçak Sana ne anlattı örneğin, ve neden diye sorayım. Yani renklere göre ne tür bir değerlendirme yaptın?

alperuzel

• *
  • 515
« Yanıtla #71 : 12 Ekim 2015, 21:40:43 »
Sefa Ustam Bıçağın en esmer kısmı yoğun ısıya maruz kalmış yani kabzeden ağıza doğru. Görüldüğü gibi kuyruğa doğru renk gitgide açılıyor ve çelik has rengini alıyor. Eğer çeliğin rengi heryerde koyu olsaydı bütünüyle ısıya maruz bırakıldığı anlamına gelecekti. Isıtılmanınn ardından hava ile soğutulmuş ve yağa  daldırılmamış olmalıki yüzeyde renkler farklı kalmış  her yeri yağ olmamış. Daha önce kömürde kendimiz yaptığımız ısıl işlemlerle benzer bir sonuç. Ha başka bir yöntem kullanılmış olamazmı ? Olabilir. Ama kent bursa olunca orada çeliğe ısıl işlem yapabilecek usta ve yöntemleride hesaba katarak renk tayfunıda dahil edip bu sonuca vardım. Bant sulama denen bir yöntem daha var ondada yine çelik haraketli bir bant üzerinde ilerliyo bıçağın kuyruklarının kolay delinebilmesi için sadece ağız kısmı ısıtılıyo ısıl işlem o şekilde  yapılıyor bu şekildede olabilirdi ama olmamış. Şeklinde fotoğrafı yorumladım

« Yanıtla #72 : 12 Ekim 2015, 23:56:00 »
Yüzey renklerine bakarak net bir değerlendirme yapmak her zaman doğru çıkmayabilir, bu nedenle vurgu yapmak istedim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #73 : 13 Ekim 2015, 18:24:35 »
Bu fotoğraftakiler fırına birlikte girdiler ve çıktılar. Demek ki koşulları bilmeden renklere bakarak yorum yapılamaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #74 : 14 Ekim 2015, 21:45:21 »
Renk hele ki yari paslanmaz ve paslanmaz celiklerde hic bir sey ifade etmez aksine kararan yerler bicagin oksijene maruz kaldigini gösterir bir sakincasida yoktur sadece renk degistiren kabuk kadar celikte nikel ve krom yanmistir zimpara ile temiz malzeme ortaya cikinca tahrip olmus bir kisimda ortadan kalkmis olacaktir .renkten karbon celiklerinde menevisin nasil oldugu hususunda bir kanaate varmak icin yararlanilabilir..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

acidmaster

• *
  • 21
« Yanıtla #75 : 14 Ekim 2015, 22:55:02 »
Aynı profilden ben de almıştım. Renk sapa doğru açık ön taraflar koyu (örneğin aynısı). Ağız içbükey açılmış. Hatta sağ ve sol hat düzgün değildi bir tarafa kayma vardı.Özgür bey ile görüştüm gönderin değiştirelim dedi çok önemsemedim .Şuan bıçağın ön ve sap kısmına darbe testi yaptım her iki tarafta da aynı güçteki darbede aynı izi bıraktı.Muhtemelen bıçağın tamamı ısıl işleme girmiş. Bu konuda profosyonel değilim ama Özgür beyle olan 2  alışverişimde de direk çözüm odaklı olduğunu kanıtladı.

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #76 : 16 Ekim 2015, 10:03:14 »
 [![image](http://i.hizliresim.com/qRlLVQ.jpg)](http://hizliresim.com/qRlLVQ)
Merhaba Arkadaşlar Hakan beyden urunu talep ettik. Dün ürün elimize ulaştı. Üründe ilk gözlem ağzının kırık olduğu ve kırık yerin bıçak yüzeyini terk etmiş olduğu yani çapak yapar gibi ağzın eğik veya yamulmadığını gördük.5 Kat cismi büyüten mercek ile ürüne bakıldığında üründe kırık olan bölge beyazlaşmış. Buda demektir ki .Üründe ısıl işlem kaynaklı bir sorun veya çelik kalitesi ile bir ürün olmadığını işaret eder. Emin olmak için HRC testine soktuk 58 HRC sertlik analizi çıktı. Sitemde sattığımız bu urun özelliklerinde zaten referans Aralığı 58 HRC-60 HRC yazıyor. Ağzı iç bükey açılmış bu urun amacı dışı kullanım hatasından ötürü işlevini görmemiştir. Zaten 80 yakın mesaj 2000 yakın görüntüleme olan bu konuya Sadece 1 adet cevap yazdık. Ürünümüze ve sattığımız mala kara çalındı, iftira atıldı ,bizim ürünümüzde hata yok gibi mazeret üretmedik. Ürün bize gelseydi sorunu çözerdik dedik ,Yenisi ile değişim veya para iadesi yapardık dedik malımıza sahip çıktık. Kalp pili üretmedik bozuk olsun insan hayatı sonlansın bizde hayatını kaybetmiş kişinin yakınana ya pardon iyi yapamamışız pilin yenisi vereyim veya para iadesi yapalım olmaz mı ? diye bir iş yapmadık .Ayda yüzlerce kargonun için 1-2-3 hata çıkar biz hobici değiliz ki .Bu işi meslek edinmişiz. Hata olup geri dönüş olursa sorun çözülür .Öyle iken bile yolladığımız üründe sorun bile yokken İş faklı yerlere yönlendi. Bulunduğum şehirdeki ustaların bu işi bilmediği  proseslere uymadığı, Çeliğin sahte olduğu, satan firmanın hemen teşhir edilip kara listeye alınması gibi mesajlar atıldı .Adımız Sanımız belli iken şaibeli bir durum ortaya çıktı. Şimdi Hakan Şanal Bey size sorum resim öğretmenisiniz sanırım Diş Fırçası ile resim yapılır mı ? Badana fırçası ile Diş fırçalanır mı ? Sadece video seyreltip d2 çelik her şeyi keser derseniz Tüm İçinde fırça geçen ürünle her işi yapmanız gerekmez mi? Bu konu hakkında yazılmış tüm yazıları arşivledim bu konuyu avukatımla görüştük elimizde ürünün d2 ve 58 HRC olduğuna ilişkin belgemde var. Ben Size ve olayı sulandıran Yaşadığım şehire kadar dil uzatan, Bir çok imalı mesaj yazanları mahkemeye versem bir firmayı lekelemek alınan bir ürünü amacı dışında kullanıp bozarak işlevsiz hale getirmek ve bunu sanal ortamda firmanın itibarını zedelemek amaçlı kullandı desem emin olun ki bir çok kişinin başı ağrır. Tek tek isim zikretmek amacım değil.Bu konudan Haberi olmayan uzun süre forumu girmemiş veya girmiş konuyu sadece okumuş geçmiş amacı sadece dostluklar kurmak bir şeyler öğrenmek olan bir çok kişi yok mu aramızda .Tabi ki var.
  Bu konu hakkında Bir çok tarafsız yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyoruz. mesele burada arkalamak değil Objektif davranmak adil olmak Basit bir  sorun varsa çözmek. Zaten forumun amacı bu değil mi 2011 senesinden beri üyesi olduğum bir çok dostluklar edindiğim bu forma vefa borcumuz yok mu? Kişiler, üyeler ,ustalar gelir geçer Ama aslonan Forumdur. Kişi ve kurum menfaatlerinin üzerindedir.
 Hele hele ülkemizin içinde bulunduğu su karmaşık günlerde güvenlik güçlerimizin, polislerimizin, askerlerimizin sivil vatandaşlarımızın yaşam haklarını gasp eden hoşgörüye tahammül edemeyen ya bendensin ya öl diyen yüzlerce çiçeği dalından koparıp yitip giden canlar ne olacak İşte tek telafisi olmayan budur. Hoşgörü olmak ,tahammül etmek gerek  biz birbirimizi anlamak eleştirmek ,eleştirdi diye küsmemek gerek. Bizi biz yapan değerler bunlar değil mi? Giden canın haricinde telafisi olmayan hiç bir şeyin değeri yoktur bu hayatta. Geri kalan her şey teferruattan öteye gidemez.
 Bu Konu bizim acımızdan kapanmıştır. Olumlu olumsuz mesaj yazan veya yazmayan kim olduysa herkesi selamlarız. Daha güzel günler görmek dileklerimle.
Saygı ve dostlukla
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #77 : 16 Ekim 2015, 13:25:39 »
[![image](http://i.hizliresim.com/qRlLVQ.jpg)](http://hizliresim.com/qRlLVQ)
Merhaba Arkadaşlar Hakan beyden urunu talep ettik. Dün ürün elimize ulaştı. Üründe ilk gözlem ağzının kırık olduğu ve kırık yerin bıçak yüzeyini terk etmiş olduğu yani çapak yapar gibi ağzın eğik veya yamulmadığını gördük.5 Kat cismi büyüten mercek ile ürüne bakıldığında üründe kırık olan bölge beyazlaşmış. Buda demektir ki .Üründe ısıl işlem kaynaklı bir sorun veya çelik kalitesi ile bir ürün olmadığını işaret eder. Emin olmak için HRC testine soktuk 58 HRC sertlik analizi çıktı. Sitemde sattığımız bu urun özelliklerinde zaten referans Aralığı 58 HRC-60 HRC yazıyor.

İlk paylaşılan resimlerden ağızda kırık değil, plastik deformasyon olduğu izlenimi edinmiştim. Mademki ağızda kırık var ve sertlik değeri de referans aralığında kalıyor, o zaman OK. Benim açımdan konu açıklığa kavuşmuştur...

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #78 : 16 Ekim 2015, 14:56:41 »
Vida nekadar sert olursa olsun, d2 kadar sert olamaz. Elimizde sert çelikden bıçak var diye her vida veya çiviyi keseriz diye bir şey yok. Testin başarısız olması bıçağın kağıdı kesecek kadar keskin olmasıyla ,böylece V formunda uç yapısında olmasıyla alakalı bence. Siz vanadisle de testi yapsanız bu bileme formunda küçük kırıklar olacaktır. Konveks bir ağız yapısıyla ve çok keskin olmayan bir bıçakla denemenizi öneriyorum  ;) Örnek verecek olursak;bir kerpeten ipi kesemez ,ama çiviyi vidayı rahatlıkla keser.Acaba neden? Son resimde görülen maviilik meneviş rengi, bildiğim kadarıyla sap kısımlarda sertleştirme uygulanmamakta.
Özgür Bey'in anlatımından sonra yorumumda haklı olduğum umarım anlaşılmıştır arkadaşlar.Kendi adıma doğru teşhis koyabildiğime sevindim.Konu benim için de kapanmıştır.Sefa hocamın ''Kusura bakmayın ama arkadaşlar forum olarak okumuyoruz,,şeklinde uyarısı çok doğru.Muhtemelen nezaket gereki söylememiştir ama''Tecrübemiz olmayan her konuya da bizler yorum yapmamalıyız,İnsanları incitmemek ve konu kirliğine sebep olmamak adına. ;)  ,,
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

hakan_852

• 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bursa
« Yanıtla #79 : 16 Ekim 2015, 17:59:08 »
Konuyu açarken  özellikle kişi ve kuruluş ismi vermedim ki maksadım yanlış anlaşılmasın diye ama  görüyorum ki mesele herkesin açısından böyle yorumlanmayabiliyor. Ben bu iyi niyetteyken  bana mahkemeden bahsediliyor.  ;D

Öncelikle ürünün kargolanması için sürekli bana mesaj gönderildi. Salı günü gönderdim, teslim tarihi çarşamba görünüyor kargo sisteminde ama ne hikmetse dün yani perşembe günü ulaştığı söyleniyor. Kargo sistemi esas alındığında bu doğru değil.
Neyse ürünü göndermişim ve haber bekliyorum zira meselenin öncelikli muhatabı cevap verilecek ilk kişisi benim bakıyorum kargo için o mesajları atan kişiden ses soluk yok bir de bakıyorum ki bıçakla ilgili konuda yapılmış açıklama, özelden bana değil yani!  Yorum sizin…

Şimdi gelelim asıl meseleye ben satın aldığım bir ürünle ilgili yaptığım her türlü testi ve bununla ilgili aklıma takılan soru işaretlerini her türlü platformda paylaşma hakkına sahibim. Dünyanın neresine giderseniz gidin hiç bir ülke kanununda buna engel bir şey yoktur. Bu benim en doğal hakkım. Mesajlarıma dikkat edin en ufak bir karalama ibaresi, kişi ve kuruluş ismi göremezsiniz. Bunun adını karalama koyup da  mahkemeye taşıma hakkı olduğunu düşünen  kim olursa olsun ona da kolaylıklar dilerim. Neticede bunun bir karalama  olmadığı tescillenmiş olur ama elbette asılsız iddia iftiradır ve bununla ilgili ben de yasal haklarımı karşı davalarla  sonuna kadar kullanırım ve bunu da ibreti alem için paylaşırım ki herkes alacağı dersi fazlasıyla almış olur. Şu konuyu avukatıma gösterdim adam  yazdıklarıma baktı ve sadece güldü.

Bu konuda güzel bilgiler edindik demek ki her d2 bıçak sert metalleri kesmede aynı derece başarılı olamayabiliyormuş. O zaman ne yapacağız d2 bıçak alırken dikkatli olacağız.
Şimdi kritik 3 sorum var:   
1)Vidayla yaptığım test yerlerinde  bendeki fotolara bakılırsa çapak görünüyor nereye gitti o çapaklar?
2)Vidadan sonra çiviyle yaptığım testlerin fotolarına da  lütfen dikkatli bakın çivinin değdiği yerler kırılma gibi mi duruyor  yoksa bombeleşme gibi mi görünüyor?
3)Sert bir bıçağın ağzında kırılma olsa bu vidanın çapına uygun dairesel bir kırılma mı olur? Yoksa çentikli bir kırılma mı?

Benim önerim tam tarafsız ve objektif bir test için o bıçağın ağzı forumdaki ustalarımız tarafından incelenebilir. Ya da tarafsız güvenilir bir firmaya gerekli testler yaptırılabilir. Öbür türlü tam  objektiflikten bahsetmek mümkün değil bana göre.

İşte her şey ortada takdiri değerli forum üyelerine bırakıyorum.