Ayrı bir konu başlığı açmaktansa bu başlıkta bahsi geçtiği için buradan devam edeyim istedim. Bu şekilde daha derli toplu olur üstelik.
Konu biraz eski, ama eskimeyen bir konu. Hele de simetri takıntısı olanlar için. Ağzı açarken bıçağın bir yüzünü aparata bağladığınız iki eksendeki açının aynısını diğer tarafta da tutturamazsanız asimetrik ağızlar çıkıyor. Sizleri bilmem ama en ufak açı hatasına gözü takılan biriyim.
Bulduğum basit çözümü sizlere aktarmak istedim. Umarım birilerinin işine yarar.
Fotoğraflar olmasa izahı hayli zor.
1. İki düz küçük lamayı bıçağa bağlayın. Üstten ve alttan iki vida atarsanız sıkıştırması kolay olur. TBunları bıçağa sıkarken tam dik ve ayna görüntüsü olmasına dikkat edin. Ben o an elime geçen iki ince lamayı kullandım. Isıl işlem yapılmış lamalar daha iyi iş yapacaktır. Delikler tam vidanın çapında olsun -ki delik içinde oyanıp lamaların kaymasına neden olmasın.
2. Bu şekilde bıçağı aparata 90 derece dayayarak bağlayın. Hiç boşluk kalmamasına tam temas etmesine dikkat edin.
3. Bıçağın diğer yüzüne geçmek istediğinizde aparata yine 90 derece yaslayarak bağladığınızda simetrik bir şekilde ağız açabilirsiniz.

İşin en önemli kısmı o küçük lamaların aparata 90 derece ile boşluk kalmayacak şekilde temas etmesi.
Bugüne kadar sadece Tarık ustanın yaptığı ağız açma aparatını kullandım. Bıçağı aparata bir mengene yardımı ile sıkarak kullanıyorum. Farklı bir aparatta da bu sistem uygulanabilir mi bilmiyorum. Ama illa ki kullandığınız zımpara makinesi ve aparata alışkın olmak işin en önemli basamağı.
Anlaşılmayan bir kısım olursa izah etmeye çalışırım.