Bıçak Sanatı - Forum

ağız açma aparatı

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
Ynt: ağız açma aparatı
« Yanıtla #20 : 23 Eylül 2015, 01:22:50 »
Bant Zımpara makinesinde tek başına kusursuz bir aparatın bile yeterli olacağını sanmıyorum. Yani belli bir tecrübe gerekiyor.
Buna katılıyorum el becerisinin az olmasından dolayı birçok sıkıntı çekiliyor istenirse en iyi makina parkuru olsun.  :D

Bu arada en sevdiğim yöntem açıyı bant zımparanın kafasından verip aparatın sadece profili dik tutuğu sistemler ama 2 teker makinada zor bir sistem.
El yatkınlığı düşüncene bende kat ve kat katılıyorum Osman. Olumsuz işler olunca karşılaşılan olumsuzluklara hepimiz şahit olduk. Ayrıca bende aparatın sabit zımpara makinasının kafasından açı verilmesi taraftarıyım yada öyle alıştım. Küçük makinalarda da alt tabladan açı verilerek ağız açılıyor biladerim.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #21 : 23 Eylül 2015, 01:36:35 »
Küçük makinalarda da alt tabladan açı verilerek ağız açılıyor biladerim.
Evet abi alt tabla ile sen çözmüşsün.Aydın ustanın makinasını incelediğimde orada görmemiştim modifiyeye açık ama Murat abininkide benzer makina modifiye ile dediğin sistem olabilir.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #22 : 23 Eylül 2015, 01:39:09 »
Yenide kullanmaya başladığım aparatta sökme takma işlemi yapmadan iki tarafıda açmaktayım ve eşitsizlik problemi yaşamıyorum. Tabi bu aparattan mı yoksa şimdiye kadar kazanmış olduğum el becerisinden mi bilmiyorum. Bunu en iyi dışarıdan bir göz görebilir.
Aparat ise L şeklinde değilde T şeklinde yine üzerinde diş çekilmiş halde 25-30 tane delik. Bu aparatın bir güzelliği de ağız kısmını sağ sol olarak eşit açamamanın zor olması :)bilmiyorum tariften anlaşıldımı? Gerekirse önümüzdeki günlerde ayrıntılı foto çeker koyarım.  ;)

Bıçağın sökulup cevrildiği her sistem sıkintılı örneğin bir tarafı açıp bitirdik sonra sökup diger tarafa geçtik ilk aćtığımız tarafa göre istemeden de olsa bir hata yapıldıģında tekrar sök tekrar bağla  vs gerçekten sıkıntılı.. ben çözümu hassas freze mengenesinde buldum   :)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #23 : 23 Eylül 2015, 01:51:12 »
Diyelim ki taşlama rikassoda 1.5 iken, uç kısımda 2.5cm. Yani taşlama genişliyor. Bunu nasıl ayarlıyorsunuz?
Sorum galiba gözden kaçmış :)  Şöyle sorayım, Namlu genişden uca dogru daralan, sivri bir forma sahip ve yarı kısma kadar ilk taşlama, sonra da 2 taşlama yla noktalanıyor. Bunu bant zımpara makinesi nde nasıl yapıyorsunuz?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #24 : 23 Eylül 2015, 02:06:49 »
Diyelim ki taşlama rikassoda 1.5 iken, uç kısımda 2.5cm. Yani taşlama genişliyor. Bunu nasıl ayarlıyorsunuz?
Sorum galiba gözden kaçmış :)  Şöyle sorayım, Namlu genişden uca dogru daralan, sivri bir forma sahip ve yarı kısma kadar ilk taşlama, sonra da 2 taşlama yla noktalanıyor. Bunu bant zımpara makinesi nde nasıl yapıyorsunuz?

Seyrettiğim videolarda uc kısma gelince dışarı bir hareket yapıyorlar. Ben o şekilde randıman alamadım. Başlangıçta nasıl dik olarak çekiyorsam sonuna kadar dik olarak bitiriyorum. Ömer abi esas cevap ise benim kendi tecrübeme göre bıçağın bağlama şekli yani namlu birazdaha yukarı bakacak şekilde aparata bağlanmalı.   Murat abi kusura bakma baltalamış gibi olduk konuya da.  :-\

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #25 : 23 Eylül 2015, 02:13:47 »

Seyrettiğim videolarda uc kısma gelince dışarı bir hareket yapıyorlar. Ben o şekilde randıman alamadım. Başlangıçta nasıl dik olarak çekiyorsam sonuna kadar dik olarak bitiriyorum. Ömer abi esas cevap ise benim kendi tecrübeme göre bıçağın bağlama şekli yani namlu birazdaha yukarı bakacak şekilde aparata bağlanmalı.   Murat abi kusura bakma baltalamış gibi olduk konuya da.  :-\
Konuyu baltaladık ama faydalı olduğunu düşünüyorum
Tarık usta ben namluyu dışa doğru da çektim düz de çektim ama ikisinde de problemler yaşadım elbette el alışkanlığımın olmaması buna etken ama hangisi daha doğru bilemedim. Bir de ben sizin dediğinizin aksine namluyu aşağı indiriyorum ki taşlama eşiği eğik dursun diye gabi bende ağız yukarı bakıyor siz aşağı bakar halde yapıyorsanız tamam ama yukarı bakıyorsa taşlama eşiğini nasıl yapıyorsunuz?
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #26 : 23 Eylül 2015, 02:14:29 »
Tarık kardeşim cevabın için teşekkür ederim. Galiba bunu geniş bir başlıkta tartışsak herkes için faydalı olur ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #27 : 23 Eylül 2015, 02:21:32 »
Hasan abi çok yukarı derken çok anormal bir açıda değil. Başlangıçla bitimi ortalayacak biçimde zaten başlangıç kısmının az bir eğik olması sorun değil perdahta o düzeliyor. Tabi bu oranı ilk başlarken tecrübe yapa yapa aşağı yukarı bağlayarak buluyorum.

Rica ederim Ömer Abi.  :)

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #28 : 23 Eylül 2015, 11:06:01 »
ustalarım önerilerinizi fikirlerinizi okudum cokda haklısınız.aparatı daha tecrübe etmedim ama çalışma mantığını düşününce mehmet renas ustamın dediği sıkıntıları yaşayacağımız kesin..o yüzden bayramdan sonra aynı aparatı biraz değiştirerek modifiye edecem. bu arada yazdığınız mesajlar konuyu baltalamak değil tam tersine konu başlığını açarken istediğim şeylerdi.lütfen hız kesmeden ustalarım konuyu daha detaylı tartışır ve belli bir olgunluğa getirirse en azından ben ve benim gibi aparat yapacak arkadaşlara cok yardımcı olur. :2up :2up :2up
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #29 : 23 Eylül 2015, 13:03:06 »
Murat Benim yaptığım aparatın biraz daha şık versiyonunu yapmışsın, tek yapman gereken basit bi açı ölçer ile hem namlunun tablaya paralelliğini ölçerek ayarlıycaksın, hem de diğer tarafa geçtiğin de yine açı ölçerle ne olur olmaz diye verdiğin eğimi ölçüceksin bu kadar basit, uç kısma geldiğinde de hifif kendine doğru kıç kısmı çekerek namluyuda sanki zımpara üzerinde çeviriyormuşcasına hareket ettir işlem tamam.

Bir kaç denemeden sonra elinde çok rahat alışıyor bu işleme merak etme.
Kısa bir not; Genelde büyük bıçak yaptığım için tabla kısa geliyor bunun içinde üzerine bir laminant parke koyup işkence ile sıkıyorum oluyor bana hareket edicek geniş bir tabla  ;) küçük makinemde.

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #30 : 23 Eylül 2015, 15:36:44 »
Hasan namlunun uç kısmına geldığınde profılı hafıfce kendıne doğru çekeceksın, bu arada ağıza çızdığın  cızgıyıde  takıp etmeyı unutma.

bu tarz aparatları daha ılk makınamı yapmaya başladığımda yaptım  şayet profılı bağlamak için açtığımız delıkler hatasız ve sımetrık olursa sorun çıkmıyor.

yada alımınyum bır bloğa  mıknatısları gömup bıçağı buna dayayıp elde açacaksın . alıştığın zaman çok temiz işler çıkarabılırsin.

açı işine gelince makınanın kafasından yanı zımparanın aktığı bölümden açı vermek bana hiç cazip gelmedi şimdiye kadar. ben tablayı kullanmayı tercıh edıyorum. ancak tablanın bağlandığı kol  etlı malzemeden olup esnememelı ona keza tablada.

ayrıca bır şapkalı vede dijital gönye kullanıyorum bence temız işler çıkarmak isteyenlerın demırbaşında olmalı.

gelelım taşlama eşiğine   taşlamayı eğimli şekilde yapmak ıstıyorsan profılın burnunu aşağıya doğru bağla bu şekılde açı verebılırsın..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #31 : 23 Eylül 2015, 18:57:43 »
ustalarım önerilerinizi fikirlerinizi okudum cokda haklısınız.aparatı daha tecrübe etmedim ama çalışma mantığını düşününce mehmet renas ustamın dediği sıkıntıları yaşayacağımız kesin..o yüzden bayramdan sonra aynı aparatı biraz değiştirerek modifiye edecem. bu arada yazdığınız mesajlar konuyu baltalamak değil tam tersine konu başlığını açarken istediğim şeylerdi.lütfen hız kesmeden ustalarım konuyu daha detaylı tartışır ve belli bir olgunluğa getirirse en azından ben ve benim gibi aparat yapacak arkadaşlara cok yardımcı olur. :2up :2up :2up
zamanla deneme yanılma yöntemiyle kendiniz için en verimli yöntemi bulucaksınız

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #32 : 22 Haziran 2016, 13:52:41 »
Murat ustam aparatla son durum nedir.?
Aparatı modifiye ettinizmi?

ustalarım önerilerinizi fikirlerinizi okudum cokda haklısınız.aparatı daha tecrübe etmedim ama çalışma mantığını düşününce mehmet renas ustamın dediği sıkıntıları yaşayacağımız kesin..o yüzden bayramdan sonra aynı aparatı biraz değiştirerek modifiye edecem.

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #33 : 22 Haziran 2016, 14:36:06 »
bıçağın ağzını yukarı kaldırarak.
yani tablaya paralel olmayacak.

Samet göç

• *
  • 24
  • Meslek: Memur
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #34 : 21 Kasım 2016, 09:27:51 »
Kalebodur kesme aletinde ki sistem gibi bu aparat alttan iki kızağa geçirilse ve uca geldikçe yukarı hareket verilerek bu sıkıntıdan kurtulabilinir mi acaba ::)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #35 : 04 Mayıs 2018, 17:04:49 »
Ayrı bir konu başlığı açmaktansa bu başlıkta bahsi geçtiği için buradan devam edeyim istedim. Bu şekilde daha derli toplu olur üstelik.
Konu biraz eski, ama eskimeyen bir konu. Hele de simetri takıntısı olanlar için. Ağzı açarken bıçağın bir yüzünü aparata bağladığınız iki eksendeki açının aynısını diğer tarafta da tutturamazsanız asimetrik ağızlar çıkıyor. Sizleri bilmem ama en ufak açı hatasına gözü takılan biriyim.
Bulduğum basit çözümü sizlere aktarmak istedim. Umarım birilerinin işine yarar.
Fotoğraflar olmasa izahı hayli zor.

1. İki düz küçük lamayı bıçağa bağlayın. Üstten ve alttan iki vida atarsanız sıkıştırması kolay olur. TBunları bıçağa sıkarken tam dik ve ayna görüntüsü olmasına dikkat edin. Ben o an elime geçen iki ince lamayı kullandım. Isıl işlem yapılmış lamalar daha iyi iş yapacaktır. Delikler tam vidanın çapında olsun -ki delik içinde oyanıp lamaların kaymasına neden olmasın.

2. Bu şekilde bıçağı aparata 90 derece dayayarak bağlayın. Hiç boşluk kalmamasına tam temas etmesine dikkat edin.

3. Bıçağın diğer yüzüne geçmek istediğinizde aparata yine 90 derece yaslayarak bağladığınızda simetrik bir şekilde ağız açabilirsiniz.

İşin en önemli kısmı o küçük lamaların aparata 90 derece ile boşluk kalmayacak şekilde temas etmesi.

Bugüne kadar sadece Tarık ustanın yaptığı ağız açma aparatını kullandım. Bıçağı aparata bir mengene yardımı ile sıkarak kullanıyorum. Farklı bir aparatta da bu sistem uygulanabilir mi bilmiyorum. Ama illa ki kullandığınız zımpara makinesi ve aparata alışkın olmak işin en önemli basamağı.
Anlaşılmayan bir kısım olursa izah etmeye çalışırım.
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2018, 17:10:50 Gönderen: mehmetucarcan »
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/