Bıçak Sanatı - Forum

D2 Cola Testi

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: D2 Cola Testi
« Yanıtla #60 : 20 Ağustos 2015, 09:14:00 »
Ara sıra sallama veya bıçağı çıkartma hususunun ihmal edilmemesi lazım. Ben yaşamadım, ama Mustafa Bey coladaki gazın çelikte leke yaptığını söylüyor, deneyene saygı duymak lazım :2up.

Bu olayın açıklaması basit. Kola içindeki kabarcıklar aslında karbondioksit gazı. Bu kabarcıklar çelik yüzeyine yapıştıklarında fosforik asidin yüzeye nüfuz etmesini engelliyorlar. Pek öyle kendiliklerinden de kaybolmuyorlar. Dıştan müdahale lazım. Sonuç: Çelik yüzeyinde asidin işlemediği irili ufaklı daireler...

Konu başlığının değiştirilmesi iyi olur. Ev ortamında yapılabilecek, yüzeye dönük kimyasal uygulamalar çok geniş bir konu. Sadece D2'ye hapsedilmemeli.

Konu başlığı teklifim bolt karakterlerle kendini belli ediyor!  ;D
« Son Düzenleme: 20 Ağustos 2015, 09:21:25 Gönderen: egeleme_rampasi »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #61 : 20 Ağustos 2015, 09:25:06 »
Sanırım karartmak için nitrik asit çözeltisi uygulayacağım acaba su asit oranlarını bilen var mı  :)
Ben nitrigin karartmasından memnum degilim. Siyah degil füme bir kararma oluyor ve kalıcı olmuyor. Sildiginizde çıkıp gidiyor daha açık bir ton kalıyor. Tuz ruhu- perhidrol öneririm koyu bir siyah ve daha kalıcı oluyor
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #62 : 20 Ağustos 2015, 11:12:09 »
Sanırım karartmak için nitrik asit çözeltisi uygulayacağım acaba su asit oranlarını bilen var mı  :)
Ben nitrigin karartmasından memnum degilim. Siyah degil füme bir kararma oluyor ve kalıcı olmuyor. Sildiginizde çıkıp gidiyor daha açık bir ton kalıyor. Tuz ruhu- perhidrol öneririm koyu bir siyah ve daha kalıcı oluyor

+1

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #63 : 20 Ağustos 2015, 18:06:05 »
Karbon Çeliği-Kahve Testi-8 Saat:
Mora üzerinde parmak izim çok güzel çıkmış :D
Opinelin yüzeyindeki çukur bölgelere kahvenin daha iyi işlediğini görebiliyoruz.

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #64 : 20 Ağustos 2015, 18:15:32 »
Karbon Çeliği - Kahve Testi - 18 Saat:
Temel itibarıyla oluşan renk hoşuma gitse de, bu rengin nasıl homojen bir şekilde sağlanacağı benim için bir soru işareti ::)
Parmak izini bulaşık deterjanı ile yıkadım, 24 saat sonunda nasıl olduğunu göreceğim.
Eğe çeliğinde neden az etkilendiği ise diğer bir soru işareti ::)

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #65 : 20 Ağustos 2015, 18:17:16 »
Her ne kadar çelikler aynı olmasa da cola hala favorim.
Hoş, karbon çeliğin colada daha hızlı/iyi sonuç vereceği zaten söylenmişti.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #66 : 20 Ağustos 2015, 21:05:08 »
Ustam karışımı oranları ile net söyleyebilir misiniz ayrıca tuz ruhu tamam da perhidrol nereden temin edilir bilgi verebilir misiniz :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #67 : 20 Ağustos 2015, 21:22:54 »
Hidrojen peroksit aman uzak olsun.Kapalı kapta uzun süre kaldığında kapağını açınca patlama oluyor :) Başıma geldi ondan uzak duruyorum.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #68 : 20 Ağustos 2015, 23:17:30 »
Ustam karışımı oranları ile net söyleyebilir misiniz ayrıca tuz ruhu tamam da perhidrol nereden temin edilir bilgi verebilir misiniz :)
Cam veya şeffaf plastik bir şiseye, bıçagı yutacak kadar tuz ruhu doldurun. üzerine çok az ( çeyrek çay bardagı) perhidrol koyun. En fazla 1 dk da kararır. Çıkardıktan sonra sadece bol suya tutun silmeyin ovalamayın. Sonra bir bezle yine ovalamadan kurulayın ve üzerine silah bakım yagı sıkın. İşlem bitti. Ahşaba veya endüstriyel kabza malzemesine zarar vermez. Pirinci sadece hafif matlaştırıyor ama aşındırmıyor. Perhidrol oranını gözlemleyerek ihtiyaca göre arttırabilirsiniz. Elektronik malzeme satan yerlerde bulunur ucuzdur. Salim abi bendekiler 1 sene falan durdu bir sıkıntı çıkmadı. Yalnız daha sonra kullanmak için karışımı saklamayın veya saklama kabı hava alsın
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #69 : 21 Ağustos 2015, 22:07:32 »
Karbon Çeliği - Kahve Testi - 24 Saat:

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #70 : 21 Ağustos 2015, 22:20:14 »
Karbon Çeliği - Kahve Testi - 36 Saat:

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #71 : 21 Ağustos 2015, 22:25:40 »
Cola hala favorim, sonrasında da, her ne kadar işlem uzun sürse de; kahve geliyor.
Özellikle opinel'de oluşan renk çok hoşuma gitti. Mora bir gün daha kalsa, daha güzel bir renk çıkabilir sanırım.
Ben kahveyi sanki içecekmiş gibi düşünerek, bir bardağa bir tatlı kaşığı kahve koydum. Ölçek artırılırsa, harcanacak sürenin azalacağı kanaatindeyim.
işlem sonunda kahveyi dökerken, simsiyah bir sıvı haline geldiğini de belirtmeliyim.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #72 : 23 Ağustos 2015, 21:50:55 »
Dün gece, yağmur yağacağını düşünerek bıçakları dışarıda bıraktım. Paslanmaya karşı nasıl tepki verdiklerini görmek istedim. Yağmur çok yağmadı, ama yine de fikir verecek kadar paslanmaya neden oldu bence.

http://i.hizliresim.com/6kJPoE.jpg[/img]

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #73 : 23 Ağustos 2015, 21:54:38 »
Salim abi bendekiler 1 sene falan durdu bir sıkıntı çıkmadı. Yalnız daha sonra kullanmak için karışımı saklamayın veya saklama kabı hava alsın

Bendeki asit  seyreltilmemişti.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #74 : 23 Ağustos 2015, 21:57:22 »
Herhangi bir madde için önyargım olmadığını belirtmeliyim, çünkü ilk defa böyle bir işlemi deniyorum. Ama cola ile kararttığım bölgenin paslanmada da daha dirençli olduğu kanaati hasıl oldu bende.

« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 21:59:15 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #75 : 23 Ağustos 2015, 22:05:00 »
Sonra elimdeki kuru bir ceviz dalını profillerin üzerine sertçe on defa sürttüm.  Sürtme sonrası ve ıslak bir bezle sildikten sonra bıçakların durumu aşağıdadır.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #76 : 23 Ağustos 2015, 22:08:28 »
Bu deneme geçersiz. Denenen çelikler birörnek değiller. Serbest değişken adedi birden fazla.

Buna rağmen söylemeliyim ki, parkerizasyon yani kola en iyi çözümlerden biridir. O yüzden ateşli silahları korumak için elin Amerikalısı "parkerizing kit" satar.

http://www.brownells.com/gunsmith-tools-supplies/metal-prep-coloring/parkerizing/benchtop-parkerizing-kit-prod22737.aspx

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #77 : 23 Ağustos 2015, 22:15:08 »
Bu deneme geçersiz. Denenen çelikler birörnek değiller. Serbest değişken adedi birden fazla.

Dalga mı geçiyorsunuz, ciddi misiniz anlayamıyorum ::) O:-)
Elimdeki 45 ton D2 çeliği bir arkadaşa söz verdiğim için bu denemede kullanmak istemedim, bingo, siz de hemen beni yakaladınız.
Benim elimde bunlar var, siz elinizdeki stoğu kullanarak hemcins çeliklerle aynı işlemleri yapın ve burada paylaşın, böylece tamamen geçerli bir test sonucumuz olur.
En azından emeğe saygı göstermenizi beklerdim. Empati mühim bir yetenek 8)
Tecrübe ettiğim hususları paylaşmama da gerek kalmadı böylece, nasılsa geçersiz bir deneme ;)
İçimden çok şey yazmak geliyor, ama yazmayacağım, İngilizce bilmeyen forumdaşlarımız için sizin denemelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 22:23:03 Gönderen: Kutsal »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #78 : 23 Ağustos 2015, 22:32:44 »
Konuda Bülent abi emek ve zaman harcamış elinde bulunan çelikleree yine elinde bulunan malzemelerle testler yapmış burada bilimsel makale yazmıyor benim koşullarım bunlardı sonuçlar bu şekilde çıktı diye kişisel bilgisini aktarıyor bu kadar olaya derin bakmayın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #79 : 23 Ağustos 2015, 22:47:00 »

Dalga mı geçiyorsunuz, ciddi misiniz anlayamıyorum ::) O:-)
Elimdeki 45 ton D2 çeliği bir arkadaşa söz verdiğim için bu denemede kullanmak istemedim, bingo, siz de hemen beni yakaladınız.
Benim elimde bunlar var, siz elinizdeki stoğu kullanarak hemcins çeliklerle aynı işlemleri yapın ve burada paylaşın, böylece tamamen geçerli bir test sonucumuz olur.
En azından emeğe saygı göstermenizi beklerdim. Empati mühim bir yetenek 8)
Tecrübe ettiğim hususları paylaşmama da gerek kalmadı böylece, nasılsa geçersiz bir deneme ;)
İçimden çok şey yazmak geliyor, ama yazmayacağım, İngilizce bilmeyen forumdaşlarımız için sizin denemelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

Dalga geçmiyorum yahu, alınmayın hemen. Emeğe de saygılıyım. Ama deneme usülünce yapılmayınca onca emek heba oluyor, onu ifade ediyorum.

Kola fikri çok önemliydi mesela, forum ahalisinin ufkunu açmak anlamında. Bu konuda Soytürk Ustadan sonra ikincisiniz gözümde. Asıl takdir edilecek iş o idi. Takdir etmesem konuyu zenginleştirmek için yazı yazma zahmetine girmezdim.

Evde bulunabilecek kimyasallar ile yüzey işlemleri konusunda bu başlık çok önemli. Önemine binaen, yapılan denemeler bilimsel standartlara uygun olmalı. Sizi küçümsediğimden değil, aksine takdir ettiğimden bu konuda uyarıda bulundum.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 22:50:52 Gönderen: egeleme_rampasi »