Bıçak Sanatı - Forum

Kılıç Yapmak İstiyorum

Berke Boyacı

Kılıç Yapmak İstiyorum
« : 24 Ocak 2011, 11:22:34 »
Merhabalar bıçaksanatı ahalisi... Uzun sessizlikten sonra civataları sıyırıp kılıç yapma işine girmeye karar verdim... ;D Elimde sadece eğe mengene ve matkapla ( haa birde bol sabır ), bir kılıç yapmayı planlıyorum... Şu an için tek derdim karametalçelik sanayiyi bana 1000x10 cm uzunluğunda bir CK67 kesmeye ikna etmek ve bu uzunluktaki çeliğe uygun kılıcımı kırmayacak ısıl işlem firması bulmak... Bu konular hakkında bana yardımcı olabilecek, öneride bulunabilecek herkezden destek bekliyorum. Sonuçta yapmaya çalışacağım şey epey zor... ::)

EDİT: Malzemenin kalınlığı ne kadar olmalı ?
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2011, 11:32:54 Gönderen: Berke Boyacı »

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
Ynt: Kılıç Yapmak İstiyorum
« Yanıtla #1 : 24 Ocak 2011, 12:34:19 »
berke kardeşim siz kılıcı hele bir yapın ısıl işlem kolay pınarbaşında ege bölgesinin en büyük ısıl işlem fabrikası var ck67 için eylem beyle bir görüş istersen birde hangi kılıcı yapacan sectiğin model bellimi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 24 Ocak 2011, 13:36:12 »
10 metrelik çeliği ne yapacaksın Berke?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2011, 15:30:13 »
1000 cm 1 metre olmuyormuydu yoksa ? Lise bire gidipte şu metre santimetre çevirmelerini yapamayan insan evladı varmıdır ? Vardır... Tam karşında ;D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 24 Ocak 2011, 15:34:50 »
Cık cık cık... Bir de durmadan "Bu derslerin bize hayatta ne faydası olacak?" derler.  :-\
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #5 : 24 Ocak 2011, 15:40:42 »
berke kardeşim siz kılıcı hele bir yapın ısıl işlem kolay pınarbaşında ege bölgesinin en büyük ısıl işlem fabrikası var ck67 için eylem beyle bir görüş istersen birde hangi kılıcı yapacan sectiğin model bellimi
Abdurrahman ustam teşekkürler. Ben model belirlemedim hele bir çelik bulayım üzerine birşeyler çizerim. Ama pek gerçekçi bir kılıç düşünmüyorum yani böyle daha masallardan kopmuş daha fantastik birşeyler... Kafamdakini çeliğe aktarabilirsem ne mutlu bana...

Cık cık cık... Bir de durmadan "Bu derslerin bize hayatta ne faydası olacak?" derler.  :-\
;D Evet hep öyle derler... Eylem abi abdurrahman ustam senle görüşebileceğimi söyledi çelik konusunda... Ee ne dersin şöyle 1 metre ye 10 cm bir çelik bulabilirmiyiz bana ?  Et kalınlığı ne olmalı ?

Model olarka şunlar olabilir ;

Bunlar nette leaf blade diye geçiyor... Ayrıca şu linkteki kılıçta fena değil bana göre...
http://sbg-sword-store.sword-buyers-guide.com/product129.html
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2011, 16:07:02 Gönderen: Berke Boyacı »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2011, 16:02:03 »
Alıntı
;D Evet hep öyle derler... Eylem abi abdurrahman ustam senle görüşebileceğimi söyledi çelik konusunda... Ee ne dersin şöyle 1 metre ye 10 cm bir çelik bulabilirmiyiz bana ?

"Bulabilir misin?" diye soruyorsan yanıtım hayır, elimde yok.

Alıntı
Et kalınlığı ne olmalı ?

Ne yapmak istediğine göre senin vereceğin bir karar bu.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2011, 16:08:29 »
Anlıyorum... Teşekkür ederim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 24 Ocak 2011, 18:21:04 »
Kılıç türüne bağlı. Rapier olsa 4 milim filan yeterdi, ancak yatağan veya ortaçağ türü bir kılıç düşünüyorsan çok daha fazla malzeme ile başlaman lazım.

Tavsiyem ilk deneme için geometrisi en basit türlere girişmek. Sadece eğe ile çalışacağını düşününce en kısa ve tek taraflı ağzı olan kılıçlar aklıma geliyor. Mesela korsan tipi "cutlass" (pala) türleri, yatağan gibi tek taraflı. Bu tipler yakın dövüş için oldukça etkili ve yapımı kolay ekonomik kılıçlardı, kalınlık yaklaşık 7 milim yeterli, uzunluğu yaklaşık 80 cm kabza dahil. Bir örnek:

Leaf (yaprak) tipi kılıçlar, senin gösterdiklerinin geometrisi seni baya uğraştırır, olmaz diye bişey yok, olur, yeterli sabır ve gayret oldukça. Bu tip bir projede Oğuzhan arkadaşın "kutup yıldızı" http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/kutup-yildizi/ projesinde kullandığı tip bir eğe yadımcısını şiddetle tavsiye ederim....

Bunun dışında Leaf (yaprak) kılıç yerine "Erken Rönesans" tipi "long sword" (uzun kılıç) tipleri bence yapılması nispeten kolay ve göze hoş gelen kılıç türleri. Uca doğru incelen kılıcın en kalın noktasını tabanı oluşturur. Bu tip bir uzun kılıçta En azından 8 milimlik bir malzeme ile başlamakta yarar var. Uzunluk toplamda 100-105 cm civarı, bıçağı 80 cm kadar. 1.2 kilo gibi bir ağırlıkla keyifli bir proje...

Bu tip kılıçların boyu hakkında bir fikir olsun diye bir resim buldum netten:
https://totalfright.websitesource.net/mm5/pics/11199.jpg

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #9 : 24 Ocak 2011, 20:01:33 »
Değerli bir bilgilendirme... Teşekkür ederim Emre ustam. Sanırım tam olarak ne yapacağıma karar verdim...

Yanlız eğeleme işinde bir arkadaşımızın eğeleme düzeneği vardı hançer yapmıştı kendisi onun o düzeneği tam olarak nasıl yaptığını anlatması gerekiyor yoksa böyle bir kılıca dandirik bir eğeyle ağız açmak... ???

Ayrıca bunu çok uzun soluklu bir proje olarak düşünüyorum... Daha zaman var yani ama vazgeçmiyeceğim...

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #10 : 25 Ocak 2011, 00:15:26 »
Berke elimden gelidiğince anlatayım

elinde 8 mm'lik bir lama var. kılıç profili yukardaki gibi olacak diyelim. en 50 mm. senin 25 mm'de 4 mm indirmen gerekli. 4/25=0.16.
eğe ve takoz ile elde etmen  gereken yükseklik/uzaklık oranı bu.

takozun yüksekliği 50 mm ise
50/X=0.16
X=312.5mm  takozun kenara uzaklığı bu kadar olmalı.

yada sabit bir açıda yapmak isteyebilirsin. misal 15 derece
tan 15= 0.2679....
bu sefer yükseklik / uzaklık oranın bu oluyor.

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 25 Ocak 2011, 09:13:50 »
Akın Bey,
Bu alet ile kılıca uzunlamasına bakarken 'çekme' yöntemi ile mi çalışmak gerekiyor? Ya da kılıca yatay bakarken 'ileri-geri' yöntemi ile?
Zihnimde canlandıramadım ama bunların haricinde sanki açı bozulacakmış gibi geldi
Kavisli bölgelerde de bunu kullanabiliyor muyuz?

« Son Düzenleme: 25 Ocak 2011, 11:36:29 Gönderen: zucchero »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 25 Ocak 2011, 11:30:01 »
Akın çok güzel açıklamışsın, güzel bir pratik bilgi olmuş TAN(X) = Yükseklik / Uzaklık . Bunu kullanacağım benim atölyede, sağolasın  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #13 : 25 Ocak 2011, 14:18:39 »
Alıntı
Akın Bey,
Bu alet ile kılıca uzunlamasına bakarken 'çekme' yöntemi ile mi çalışmak gerekiyor? Ya da kılıca yatay bakarken 'ileri-geri' yöntemi ile?
Zihnimde canlandıramadım ama bunların haricinde sanki açı bozulacakmış gibi geldi
Kavisli bölgelerde de bunu kullanabiliyor muyuz?

ben ilk resimdeki gibi kullanıyorum. düz ağızlar gayet kolay. kavisli olanlarda kademeli gitmek gerekiyor. kenara herzaman dik çalışmak gerekiyor.

Berke Boyacı

« Yanıtla #14 : 25 Ocak 2011, 15:16:50 »
Teşekkürler zaman ayırmışsınız... İyikide ayırmışsınız :2up. Umarım o akdar işlemin içinden çıkıpta şu düzeneği kurabilirim...

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #15 : 25 Ocak 2011, 15:39:33 »
Akın Bey,
Çok teşekkürler...

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #16 : 25 Ocak 2011, 15:58:02 »
Benim aklımda fıldır fıldır ağız açma düzenekleri dolanıyor valla :D.Şöyle frezeye tarama başlığını takıp girişsek bıçağa 5 dakikada sağlı sollu açarız ağızları :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #17 : 25 Ocak 2011, 16:04:34 »
Akın abi benim anlamadığım bir kısım var

Alıntı
elinde 8 mm'lik bir lama var. kılıç profili yukardaki gibi olacak diyelim. en 50 mm. senin 25 mm'de 4 mm indirmen gerekli. 4/25=0.16.

8mm lamadan 3,50 mm malzeme indirmemiz gerekmiyormu ? Aslında bu soru ısıl işlem hakkında bilgisi olan hocalarıma... Yani 4-4 8 eder ısıl işlem öncesi en az 1 mm ağız kalınlığı bırakmamız gerekmiyormu? Bu kılıçta değişirmi ?? Veya dar açılı bıçaklardamı bu böyledir ? Geniş açılı kama tarzı bıçaklarda bu değişirmi ??

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #18 : 25 Ocak 2011, 16:19:44 »
berke haklısın kılıçta da sonuçta ısıl işlem öncesi ağız kısmında bir pay bırakmak gerekir. ne kadar olduğunu ustalar söyleyecektir nasıl olsa.
ama neticede düz (flat) bir ağız için taşlama sonuçta tam ortada birleşmesi gerekiyor. yani oran sabit ama ısıl işlemden önce ağızdaki paya gelene kadar yapıyosun. ısıl işlemden sonra tekrar aynı açıyla devam edip ağızı sıfırlıyorsun. en azından benim yaptığım bu. (burada açıyı unutmamak önemli scandi olarak başladım bıçağı şuan convex yapmadan nasıl kurtaracağımı düşünüyorum. tabla üstünde bir çizik çekmiştim açıyı ordan sabitlerim diye ama üzerinde benim çizdiğimden daha belirgin bi çizik daha varmış ısıl işlem sonrası ordan sabitleyip girişmişim bıçağa)

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #19 : 04 Şubat 2011, 14:23:58 »

Belki yardımı olur. İstediğiniz açıya ya da 'oran' (tanjant) a göre kaç cm uzunluğundaki yükseltiyi ne kadar uzağa koymanız gerektiğini gösteriyor....
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2011, 14:26:04 Gönderen: zucchero »