Mahir hocam, otolarda kullanılan yanılmıyorsam 50 lt LPG tüpünden mangal projem vardı.
Ufak bir değişiklikle ısıl işlemde de kullanmayı düşündüm. Dik ortadan iki eşit parça olarak kestim.
Menteşelerini falan taktım. Yatayda alt parçanın ortasına bir ucundan, diğer ucuna kadar uzanan ve üzerine 2-3 mm çaplı delikler açtığım, yarım parmak su borusunu yerleştirip, vidaladım.
Borunun her iki yanına ateş tuğlalarını döşedim. Güzel görünüyordu. Borunun dışarıda kalan ucuna sözünü ettiğim makita körüğü bağladım. Kömür olarak odun kömürü kullandım.
İlk bıçağımı ısıl işlem yaptım. Herhangi bir eğilme olmadı. Ancak 2500 kum zımparayla bitirdiğim bıçağım ısıl işlemden sonra yüzeyinde çok keyifsiz çukurların oluştuğunu gördüm.
Sanırım bu korozyona kömür neden oldu. Yine de bilemiyorum.
Bu siyah amorf leke olarak kalan çukurları abartarak, FE III CL ile koyulaştırıp, efekt elde edip, kamufle ederek kurtarmaya çalışacağım.
Halbuki tasarım ve işçilik çok iyiydi. Ama bu haliyle keyfim kaçtı.
Ayrıca yeterli sıcaklığa çıkmadığından ya da homojenliği sağlamadığımdan olsa gerek, bazı yerlerinde eğe rahatlıkla talaş kaldırabiliyordu. Sertliğin kaça çıktığını hiç bilemiyorum.
Kısacası sistem haytına mangal olarak devam edecek.
Ardından yutong ve şaloma olayına girdim.
Ustalarım yorumlarını esirgemez ise sevinirim.
Aklıma gelmişken sormalıyım; şaloma ile ısıl işlemde profili ne kadar bir süre bekletmeliyim? Manyetikliğini yitirmesi pek uzun sürmüyor. Bu eşikten sonra belli bir süre daha ısınmaya devam etmeli mi?