Bıçak Sanatı - Forum

Gaz Betondan Ocak Denemesi

Ynt: Gaz Betondan Ocak Denemesi
« Yanıtla #20 : 06 Temmuz 2015, 21:13:12 »
Suyla soğrutma, soğutma hızı açısından daha agresiftir, yağ kullanmanı öneririm.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #21 : 06 Temmuz 2015, 21:52:09 »
Kırılma veya çatlama olmaması bence buyuk bir başarı su ile yapılan ısıl işlemlerde. Ellerine sağlık hocam.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #22 : 06 Temmuz 2015, 22:14:00 »
hocam kutluyorum başarıların devamını bekliyoruz :)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #23 : 06 Temmuz 2015, 23:32:55 »
  Elinize sağlık guzel bir deneyim olmuş. Ustalardan edindiğim bilgi ve nacizane denemelerim isiginda bir iki sey soyleyeyim. Bicagin yamulmasinin iki onemli sebebinden biri simetrik olmayan taslama,yani namlunun bir yanagindan fazla talas kalfirilmasi. Ikinci bir neden homojen olarak isinmanin saglanamamasi. Bu konuda benim gaz beton ocakta kendimce buldugum cozum verdigim linkteki konuda gecmisti.   www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=75.80     
 Ama yinede yamulma olursa ustalarimdan aldigim bir tavsiye ile ; yaga sokup kirmiziligi gecen bicagi iki  plaka arasina koyup baski uygulayarak duzeltiyorum. Tabi aluminyum plakalarim olmadindan iki granit parca arasina koyarak uzerine cikmak suretiyle yapabildim . Bu sekilde 30 cm boyundaki bir bicakta olusan yamulmayi sifira indirmeyi basardim. Denemelerinizin geliserek devam etmesi bizede isik olacaktir tesekkur ederim.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

İsmet Kaan

• 187
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Yalova
« Yanıtla #24 : 07 Temmuz 2015, 00:19:32 »
Ocak delmek için tavsiyem 2 parça ytong'u üst üste koyarak bir ocak yapmanız. İkisinin arasında boşluk açmak çok kolay. O zaman 10 dakikada herhangi bir alete gerek kalmadan sadece keser ile bile yuvarlak oluk açmak mümkün.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #25 : 07 Temmuz 2015, 01:24:53 »
Kırılma veya çatlama olmaması bence buyuk bir başarı su ile yapılan ısıl işlemlerde. Ellerine sağlık hocam.

hocam kutluyorum başarıların devamını bekliyoruz :)

Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

Elinize sağlık guzel bir deneyim olmuş. Ustalardan edindiğim bilgi ve nacizane denemelerim isiginda bir iki sey soyleyeyim. Bicagin yamulmasinin iki onemli sebebinden biri simetrik olmayan taslama,yani namlunun bir yanagindan fazla talas kalfirilmasi. Ikinci bir neden homojen olarak isinmanin saglanamamasi. Bu konuda benim gaz beton ocakta kendimce buldugum cozum verdigim linkteki konuda gecmisti.   www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=75.80     
 Ama yinede yamulma olursa ustalarimdan aldigim bir tavsiye ile ; yaga sokup kirmiziligi gecen bicagi iki  plaka arasina koyup baski uygulayarak duzeltiyorum. Tabi aluminyum plakalarim olmadindan iki granit parca arasina koyarak uzerine cikmak suretiyle yapabildim . Bu sekilde 30 cm boyundaki bir bicakta olusan yamulmayi sifira indirmeyi basardim. Denemelerinizin geliserek devam etmesi bizede isik olacaktir tesekkur ederim.

Sayın Arslan verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler. Düzleştirmek istediğiniz profili soğuduktan sonra mı plakalar arasına sıkıştırıyorsunuz yoksa ben mi yanlış anladım? Tava gelmişken sıkıştırmak daha mantıklı değil mi? Ayrıca ben de düz ve sağlam plaka arıyorum, granitler çok kolay kırılıp dağılıyor.
Mahir Selim KESKİN

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #26 : 07 Temmuz 2015, 02:08:23 »
  Bicagi 3-4 saniye kadar yagda tutup yaklasik 300 c° derece gibi ( tanmbi bu tahmini deger) kzil goruntusu gecip tamamen sogumadan plakalar arasinda duzlesiyor. Yani elastik vaziyette iken henuz tam sogumadan. Bir kac denemeden sonra o noktayi kendiniz bulursunuz zaten. Yanlis hatirlamiyorsam Özgur Usta tavsiye etmisti. Biraz dikkatli olursaniz granit kirilmiyor. Tabii ki en uygunu aluminyum plaka fakat henuz onu elde edemedim daha onemli eksiklerim var. Bu arada paylasimlarim tamamen kendi deneyimlerime dayaniyor usta gorusu degildir,ustalarim gerekli duzeltmeleri yapacaktir zaten.
« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2015, 02:10:07 Gönderen: marslan_51 »
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #27 : 11 Ağustos 2015, 14:10:45 »
Konu kirliliği olmasın diye bende deneyimlerimi buradan paylaşayım dedim O:-)
Komşumdan aldığım neredeyse çürümüş gaz betondan bir deneme yaptım.
80lik panç ile deldim galiba biraz büyük oldu ama, 30luk bir eğeyi tavlamayı başardım :D
Onunla beraber birde 25liği küle gömdüm. Akşam eve gidince yumuşayıp yumusamadıklarına bakacağım.
Saygılar.

İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #28 : 11 Ağustos 2015, 14:54:51 »
Konu kirliliği olmasın diye bende deneyimlerimi buradan paylaşayım dedim O:-)
Komşumdan aldığım neredeyse çürümüş gaz betondan bir deneme yaptım.
80lik panç ile deldim galiba biraz büyük oldu ama, 30luk bir eğeyi tavlamayı başardım :D
Onunla beraber birde 25liği küle gömdüm. Akşam eve gidince yumuşayıp yumusamadıklarına bakacağım.
Saygılar.

Harika olmuş İlkay.  Sonuçları bekliyoruz...
Mahir Selim KESKİN

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #29 : 11 Ağustos 2015, 15:41:55 »
Teşekkür ederim abi :)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #30 : 27 Ağustos 2015, 12:12:58 »
Mahir öğretmenim emeklerine sağlık. Açtığın konu deneyecek olalara ben dahil, alt yapı oluşturdu.
Ustalarımızın da eklemeleri olursa çok keyifli olur.
Derme, çatma yaptığım bir makineye tabla yapmak için aldığım 10 mm kalınlığında 40x50 cm boyutlarında bir alüminyum levham var.
Yamulmayı önleme aşamasında kullanılabilir mi? Yoksa zayıf mı kalır?

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #31 : 27 Ağustos 2015, 12:33:56 »
Mahir öğretmenim emeklerine sağlık. Açtığın konu deneyecek olalara ben dahil, alt yapı oluşturdu.
Ustalarımızın da eklemeleri olursa çok keyifli olur.
Derme, çatma yaptığım bir makineye tabla yapmak için aldığım 10 mm kalınlığında 40x50 cm boyutlarında bir alüminyum levham var.
Yamulmayı önleme aşamasında kullanılabilir mi? Yoksa zayıf mı kalır?

Estağfurullah, ben de sizin gibi buradaki ustalarımdan ne gördüysem onu yapmaya çalışıyorum. Yaptığınız makineyi merak ettim, yeni bir konu başlığı altında resimlerini paylaşırsanız biz de bişeyler öğrenebiliriz belki  :)  sorunuza gelince 10 mm bana yeterli geldi ama bu konuda deneyimim yok. Ustalarımız gerekli cevabı vereceklerdir.
Mahir Selim KESKİN

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #32 : 27 Ağustos 2015, 13:06:36 »
Mahir öğretmenim, bahsi geçen makineyi başlık olarak açmıştım ve çok fırça yedim  ;D
O konuya hiç girmeyelim.

Mahir öğretmenim, kullandığın şaloma ya da adı her ne ise ondan söz edebilir misin?

Odun kömürü ile ısıl işlemde kullanmak üzere bit pazarından 35 TL. ye oldukça güçlü bir fanımsı bir zımbırtı almıştım.
Yanılmıyorsam makita markaydı. Sonra tüp olayı daha zahmetsiz olur diye düşündüm.
Tabi çokça emek harcanıp, yapılmış bir bıçağın soğutma esnasında dönmesi keyif kaçırır.
Çözümü preslemek ise pek sorun yok.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #33 : 01 Eylül 2015, 12:01:45 »
Mahir hocamı kızdırdım mı ne ?

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #34 : 01 Eylül 2015, 12:39:13 »
elıne koluna saglık uzerıne sıvadıgın malzeme nedır mahır hocam
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #35 : 01 Eylül 2015, 17:26:13 »
Yamulma catlama gibi seyler normalizasyonla alakali eegilmi arkadadlar ben mi yanlis biliyorum?
(Bu arada konuda bajsi gecen panci karot ucu diye ararsaniz daha kolay bulursunuz .

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #36 : 01 Eylül 2015, 18:39:19 »
Mahir öğretmenim, bahsi geçen makineyi başlık olarak açmıştım ve çok fırça yedim  ;D
O konuya hiç girmeyelim.

Mahir öğretmenim, kullandığın şaloma ya da adı her ne ise ondan söz edebilir misin?

Odun kömürü ile ısıl işlemde kullanmak üzere bit pazarından 35 TL. ye oldukça güçlü bir fanımsı bir zımbırtı almıştım.
Yanılmıyorsam makita markaydı. Sonra tüp olayı daha zahmetsiz olur diye düşündüm.
Tabi çokça emek harcanıp, yapılmış bir bıçağın soğutma esnasında dönmesi keyif kaçırır.
Çözümü preslemek ise pek sorun yok.
Estağfurullah ne kızması mesajını görmemişim. Sen madem öyle bir slet aldın ısıl işlemi kömürde dene bence. Yamulma işine çok takılma işlemi yağda yaparsan sıkıntı olöaz inşallah. Ağzı 1mm altına düşürme. Şaloma her nalburda var 15-20  tl gibi bi fiyatı var. Piknik tüpüne bağlayarak kullanıyorsun. Bağlantı kısımlarını kelepçelemeyi unutma yanarsın alimallah  :) Safety first...
Mahir Selim KESKİN

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #37 : 01 Eylül 2015, 18:42:12 »
elıne koluna saglık uzerıne sıvadıgın malzeme nedır mahır hocam
Sıvadığım malzeme şamot harcı diye geçiyor bildiğimiz kil ama bi katkısı  olduğunu söyleyemem. Köy fırınlarını bunla kaplıyorlar diyerek uygulamıştım ama gaz beton beklediğimden çok faha etkili bi yalıtkanmış kile hiç gerek yok yani
Mahir Selim KESKİN

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #38 : 02 Eylül 2015, 13:26:10 »
Sağolasın Mahir hocam, eksik olma. :2up

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #39 : 21 Ekim 2015, 17:11:41 »
Mahir hocam, otolarda kullanılan yanılmıyorsam 50 lt LPG tüpünden mangal projem vardı.
Ufak bir değişiklikle ısıl işlemde de kullanmayı düşündüm. Dik ortadan iki eşit parça olarak kestim.
Menteşelerini falan taktım. Yatayda alt parçanın ortasına bir ucundan, diğer ucuna kadar uzanan ve üzerine 2-3 mm çaplı delikler açtığım, yarım parmak su borusunu yerleştirip, vidaladım.
Borunun her iki yanına ateş tuğlalarını döşedim. Güzel görünüyordu. Borunun dışarıda kalan ucuna sözünü ettiğim makita körüğü bağladım. Kömür olarak odun kömürü kullandım.
İlk bıçağımı ısıl işlem yaptım. Herhangi bir eğilme olmadı. Ancak 2500 kum zımparayla bitirdiğim bıçağım ısıl işlemden sonra yüzeyinde çok keyifsiz çukurların oluştuğunu gördüm.
Sanırım bu korozyona kömür neden oldu. Yine de bilemiyorum.
Bu siyah amorf leke olarak kalan çukurları abartarak, FE III CL ile koyulaştırıp, efekt elde edip, kamufle ederek kurtarmaya çalışacağım.
Halbuki tasarım ve işçilik çok iyiydi. Ama bu haliyle keyfim kaçtı.

Ayrıca yeterli sıcaklığa çıkmadığından ya da homojenliği sağlamadığımdan olsa gerek, bazı yerlerinde eğe rahatlıkla talaş kaldırabiliyordu. Sertliğin kaça çıktığını hiç bilemiyorum.
Kısacası sistem haytına mangal olarak devam edecek.
Ardından yutong ve şaloma olayına girdim.

Ustalarım yorumlarını esirgemez ise sevinirim.

Aklıma gelmişken sormalıyım; şaloma ile ısıl işlemde profili ne kadar bir süre bekletmeliyim? Manyetikliğini yitirmesi pek uzun sürmüyor. Bu eşikten sonra belli bir süre daha ısınmaya devam etmeli mi?
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2015, 17:13:45 Gönderen: Zanzibar »