Bıçak Sanatı - Forum

Gaz Betondan Ocak Denemesi

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
Gaz Betondan Ocak Denemesi
« : 03 Temmuz 2015, 16:07:36 »
Merhabalar, üzerinde çalıştığım karbon çeliğinden profilime su verebilmek adına basit bir ocak yapımına giriştim. Büyük boy gaz betonu ortasından bölüp çeşitli aparatlarla deldim. Gough ustadan aldığım ilhamla şalümo girişini ağza yakın tuttum. Bu deliği biraz da açılı deldim ki, alev içerde dönüp olabildiğince fazla yüzeye temas ederek çıksın. Daha sonra betonu şamot harcı ile kapladım fakat kurudukça çatlamaya başladı. Şamot dedikleri bildiğimiz kilmiş, bunu da öğrenmiş oldum  :) Ocağı henüz denemedim, sonucu yine buraya yazarım.

« Son Düzenleme: 03 Temmuz 2015, 16:11:55 Gönderen: Mâhir »
Mahir Selim KESKİN

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Gaz Betondan Ocak Denemesi
« Yanıtla #1 : 03 Temmuz 2015, 16:37:09 »
Süpersin dostum paylaşım işin teşekkürler. Sonucuda merakla bekliyorum.
Erkan Mutlu

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #2 : 03 Temmuz 2015, 16:47:20 »
mahir hocam ikl bakınca makinayla delmişsiniz falan sandim
çok düzgün ve güzel hayırlı olsun
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 03 Temmuz 2015, 16:50:32 »
Sonuçları merakla bekliyoruz hocam ellerine sağlık. Birde arka planda neler var öyle "Simya, estetik merkezi" :)

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #4 : 03 Temmuz 2015, 17:12:39 »
Bence biraz fazla geniş olmuş i,ikinci olarak salumo girisi ile agiz kismi arasi çabuk çatliyor,yerinden fazla kıpirdatmayın derim.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #5 : 03 Temmuz 2015, 18:42:26 »

Süpersin dostum paylaşım işin teşekkürler. Sonucuda merakla bekliyorum.

Teşekkürler Erkan Bey.

mahir hocam ikl bakınca makinayla delmişsiniz falan sandim
çok düzgün ve güzel hayırlı olsun

Makinayla deldim zaten  :)  Diğer türlü çok uğraştırıcı olurdu. Matkabın ucuna ismini henüz bilmediğim silindirik bi uç taktım. Dümdüz oldu delik.

Sonuçları merakla bekliyoruz hocam ellerine sağlık. Birde arka planda neler var öyle "Simya, estetik merkezi" :)

Sağolasın Tatenkof :)  bizde hiçbir şeyi atmak yok, geridönüşüm var  :2up tabelayı komşuyla aramıza paravan yaptık.

Bence biraz fazla geniş olmuş i,ikinci olarak salumo girisi ile agiz kismi arasi çabuk çatliyor,yerinden fazla kıpirdatmayın derim.

Cihan Bey bu uğraş nasıl sonuçlanacak ben de çok merak ediyorum. Bu ocaktan çok şey beklemek doğru olmaz tabi ama profilime çok emek verdim, eğrilib çatlamadan bi su verebilsem çok iyi olacak.
Mahir Selim KESKİN

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #6 : 04 Temmuz 2015, 02:05:33 »
   Elinize saglik guzel calisma olmus. Nacizane birkac sey soylemek isterim,şamot ile ocagin dışını kaplamanin ytong ocakta sadece gorsel bir katkisi olabilir bence gerek yok. Neden derseniz ocak ici 1200 c° iken bile dış kismi isinmiyor. Ocak içindeki şamot kaplamanin bi faydasi olurmu bilmem denemedim , şamot yok ikende ısıyi gayet güzel yansitiyor. Bence bunlarin yerine daha homojen bir isinma saglamaya kafa yormakta fayda var. Deneyimlerinizi paylasmanizi bekliyoruz saygilar.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #7 : 04 Temmuz 2015, 08:26:35 »
   Elinize saglik guzel calisma olmus. Nacizane birkac sey soylemek isterim,şamot ile ocagin dışını kaplamanin ytong ocakta sadece gorsel bir katkisi olabilir bence gerek yok. Neden derseniz ocak ici 1200 c° iken bile dış kismi isinmiyor. Ocak içindeki şamot kaplamanin bi faydasi olurmu bilmem denemedim , şamot yok ikende ısıyi gayet güzel yansitiyor. Bence bunlarin yerine daha homojen bir isinma saglamaya kafa yormakta fayda var. Deneyimlerinizi paylasmanizi bekliyoruz saygilar.

Görüşleriniz için teşekkürler. Ytong'un bu derece iyi ısı yalıtacağını düşünmemiştim. Bunlar hep deneyim meselesi.
Mahir Selim KESKİN

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #8 : 04 Temmuz 2015, 09:12:04 »
Abi çok güzel olmuş :2up Deneyimlerini ve sonuçları heyecan ile bekliyoruz ;D Birde büyük deliği deldiğin alet/edevatın tam adını öğrenebilirsen yada resmini falan paylaşırsan çok sevinirim O:-)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #9 : 06 Temmuz 2015, 17:26:17 »
Abi çok güzel olmuş :2up Deneyimlerini ve sonuçları heyecan ile bekliyoruz ;D Birde büyük deliği deldiğin alet/edevatın tam adını öğrenebilirsen yada resmini falan paylaşırsan çok sevinirim O:-)

Sağol İlkay, malzemenin adını hala öğrenemedim ama resmi şöyle;
Mahir Selim KESKİN

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
« Yanıtla #10 : 06 Temmuz 2015, 17:28:25 »

Sağol İlkay, malzemenin adını hala öğrenemedim ama resmi şöyle;

Panç dedikleri alet sanırım. Teşekkürler abi :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 06 Temmuz 2015, 17:29:42 »
Kolay gelsin abi.Isıl işlemde başarılar.

Panç İlkay biraderim. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
« Yanıtla #12 : 06 Temmuz 2015, 17:35:26 »

Aynen abi panç ama, beton için olanlardan almak lazım elmas uçlu olanlar.
Mahir abi senin kullandığın elmas uçlu mu?

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #13 : 06 Temmuz 2015, 17:51:23 »
Bugün ocağımı deneme fırsatı buldum. Acayip deneyimlerim oldu  :D Gaz betonda karbon çelikleri için gerekli sıcaklıklara kolaylıkla erişilebildiğini gördüm. Fakat iş bununla bitmiyormuş; İlk denememde gerekli renk ve  mıknatıslanma eşiğine ulaştıktan sonra profili suya daldırdım, çıkarttığımda hamsi balığı gibi eğilmişti  ???

Tekrar ısıttım ve mengene de sıkıştırarak düzelttim. Bu işlemi bir kez daha tekrar ettim ve profil tekrar yamuldu. Tekrar çekiçleme ve sıkıştırma yaptım. Tabi bıçağın sırt kısmındaki eğrilmeye bir şey yapamadım. Normalde bu bıçak sırtı düz olan bir puukko olacaktı, şimdi ne oldu bilmiyorum  :D Sırtta kendiliğinden bir kavis oluştu. İşte ısıl işlemden önce ve sonraki hali;

Üçüncü seferde motor yağı buldum ve bununla su vermeyi denedim. İlginç bir şekilde profil yamulmadı. Suyunu iyi almış gibi duruyor, eğe testini geçti. Şu an 200 derecede bir saat bekletilmek üzere bu fırında duruyor;

Değerli ustalarım nerede yanlış yaptığım konusunda bir fikriniz var mı? Profiller bu kadar kolay yamulur mu? Sizler bu çarpılmayı önlemek için neler yapıyorsunuz? Bu arada çelik Ck67 idi.
Mahir Selim KESKİN

« Yanıtla #14 : 06 Temmuz 2015, 19:02:46 »

Fotoğraftaki ise elmas uçlu, yani beton için.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
« Yanıtla #15 : 06 Temmuz 2015, 19:22:28 »

Fotoğraftaki ise elmas uçlu, yani beton için.
Teşekkürler Sefa ustam :)

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
« Yanıtla #16 : 06 Temmuz 2015, 19:27:33 »
Abi bu durum sanırım homojen ısınmama ile ilgili. Bıçak ocağın içinde sabit miydi, yoksa arada çevirdin mi?

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #17 : 06 Temmuz 2015, 19:55:02 »
Ben suyla kirdiktan sonra denemeye korkuyorum artik :) Karanlik ortamda su vermeniz daha iyi olacaktir. Ilkay ben çekiç ve insaat demiri ile yaptim.Demiri yutonga çaktim yuvarlak oluşunca da demirin tirtikli kenarlariyla iç tarafini genişlettim,10dk mı almadı. Buarada daha öncede dedigim gibi ocak biraz genis olmuş.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #18 : 06 Temmuz 2015, 20:03:20 »
Abi bu durum sanırım homojen ısınmama ile ilgili. Bıçak ocağın içinde sabit miydi, yoksa arada çevirdin mi?
Hareketliydi. Homojen ısınması için elimden geleni yaptım.
Mahir Selim KESKİN

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #19 : 06 Temmuz 2015, 20:04:54 »
Ben suyla kirdiktan sonra denemeye korkuyorum artik :) Karanlik ortamda su vermeniz daha iyi olacaktir. Ilkay ben çekiç ve insaat demiri ile yaptim.Demiri yutonga çaktim yuvarlak oluşunca da demirin tirtikli kenarlariyla iç tarafini genişlettim,10dk mı almadı. Buarada daha öncede dedigim gibi ocak biraz genis olmuş.
Çok hızlı soğumaması gerekiyor galiba  :)
Mahir Selim KESKİN