Bıçak Sanatı - Forum

KAMA

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
Ynt: KAMA
« Yanıtla #60 : 30 Temmuz 2015, 23:09:07 »
 ??? ???
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #61 : 30 Temmuz 2015, 23:26:32 »
Ellerine sağlık kardeşim, verilen emeği kelimelerle tebrik etmek çok güç. Ellerine sağlık, Akik bencede güzel duruyor.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #62 : 31 Temmuz 2015, 00:14:50 »
Akik bencede. Sonucu çok merak ediyorum.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #63 : 31 Temmuz 2015, 15:39:20 »
Maşallah    bana  iki  renkte hoş gözüktü.  Şİmdiden elinize  sağlık.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Arikboğa

• *
  • 33
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #64 : 05 Ağustos 2015, 12:34:19 »
 Herhangi biri ötekinden daha iyi diyemem ustam. İkisi de çok güzel duruyor. Belki başka bir taş kullanırsın. Belkide çapraz kestirip yarı yarıya yapıştırırsın :) Şaşırt bizi ustam.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #65 : 05 Ağustos 2015, 20:50:38 »
Bence yeşil daha güzel
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #66 : 12 Ağustos 2015, 10:56:04 »
Abiler kırmızı akiğe karar verdik. Gümüşler karartılıp, sap kısmını yapıştırıp pimlerini çaktım. Pimleri şişirilmesinde biraz sıkıntı yaşadım.  En son namlunun pim deliklerini delip sapla yapıştırmak kaldı. Resimleri kama tamamen bitince koyacaktım ancak bugün forumda 6136 sayılı kanunla ilgili konuya bir göz atınca korkmaya başladım. Hiç bakmıyordum kanuna nasıl olsa bizim aykırı işimiz olmaz diye. Ufacık bir viktorinox çakım çantamda onun dışında zaten pek uygun bulmuyorum şehir içinde bıçak taşımayı neyse.

"madde 4

ülke içinde kama,hançer,saldırma,şişli baston,sustalı çakı,pala,kılıç,kasatura,süngü,sivri uçlu ve oluklu bıçaklar,muşta
gibi aletlerin yapımı yasaktır"

Şimdi bu maddeye göre ben suç mu işliyorum. Sonuçta sanatla uğraşıyorum ve yapmış olduğum üründe kullanımdan ziyade bir eser. Hem eskinin yaşatılması hemde yaşatana ceza verilmesini anlamıyorum. Kültürümüzün zenginleştirilmesinin önü neden kapatılıyor. Bunun için ne yapmak lazım.

Yakın zamanda ehliyetim olmasına rağmen memurun hatasından dolayı 2600 tl para cezası verdim. Mahkeme itirazımı reddetti. Şimdi şube düzeltmeye çalışıyor. O para geri gelir mi bilmem. Sırf bu yüzden bir kaç aydır sıkıntı yaşıyorum. Bunu şu sebepten yazıyorum, %100 haklı olduğum bir konuda polis ve mahkemede bu kadar rezillik çekiyorsa insan kimbilir bu gibi durumda ne rezillikler yaşanır. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer derler. Hal böyle olunca napacağımı şaşırdım. Birkaç tane kama profili hazırlamıştım. Şimdi onları da ne yapsak onu da bilemedim. Bunun bir izni yok mudur varsa süreç nasıldır.

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #67 : 15 Ekim 2015, 15:40:41 »
Durmadan bir şeyler soruyorum kusura bakmayın. Ancak ilk yaptığım iş olduğundan bazı noktalarda ilerleme kaydedemiyorum. Kamanın kendisinin bir kaç ufak rutuşu kaldı.

Kın için tasarıma başladım. Ancak onda da kının arka kısmının nasıl olacağı konusu meçhul. Ben netten yaptığım araştırmalarda genelde ön resmi çekilmiş. Arka kısma yönelik bir şey canlanmıyor aklımda. Aynısı gibi yapsam takma taşıma asma gibi kullanılacaksa nasıl kullanılacak. Eğer bir yer yapılırsa da nasıl yapılacak herhangi bir fikri katkısı olan varsa dinlemeyi değerlendirmeyi çok isterim. Birde örnek resim varsa tadından yenmez artık. 

Tasarımı ekliyorum. Mevcut tasarım üzerinden de eleştirilere açığım. Biliyorsunuz siz olmasaydınız bıçak bu halini almayacaktı.

Tasarım bu. Sırasıyla sağdan sola malzemeler rumi desen ve kının balçağa yaslanan kısmı gümüş.
Gövdedeki ince uzun siyah ve beyaz kısımlar boynuz ve kemik.
Kının en geniş kısmı olan yer gümüş üstüne acur kesim bronz,
Orta kısımla uç kısım arasında kalan yer deri yada oyma olacak. Ben daha çok deri olması taraftarıyım. Renk konusunda siyah ağır basıyor ama normal deride basit mi kaçar bilmiyorum. Uç kısım yine gümüş.

Kıymetli fikirlerinizi bekliyorum.
www.mehmetatik.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #68 : 15 Ekim 2015, 16:03:57 »
Bana kalsa bunun bir ağzı kör bile olsa bu kama değildir, tek ağzı keskin olduğundan bu bir bıçaktır diye yorumlarım ama olumsuz yorumlama eğilimine daha da iyi engel olmak için tedbiren iki ağzı da kör bırakılır ve böylece kesmeyen ve dekoratif görünümlü bir alet olarak basbayağı lüks bir zarf açacağı olarak kırtasiye malzemesi hayatına devam edebilir. Ha buna rağmen olumsuz yorumlamaya girişen olmaz inşallah.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #69 : 15 Ekim 2015, 16:35:59 »
Bu resimdeki 1:1 ölçü mü? Acaba aşağı indikçe bu kadar kalınlaşmasa mı?

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #70 : 15 Ekim 2015, 23:30:13 »
         Bu çalışmayı ilk defa görüyorum merakla sonucu bekleyecem.

konyali

• *
  • 44
  • Yusuf
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #71 : 16 Ekim 2015, 03:47:03 »
Allahım neler var bu forumda! Tüm sayfaları bir çırpıda okudum. Elinize sağlık. Kakma en çok hayranlık duyduğum sanatların başında gelir. Final halini merak etmemek ne mümkün.

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #72 : 16 Ekim 2015, 08:25:37 »
Mehmet kardeş ellerine emeğine sağlık bu kamayı yakından görüp inceleme fırsatım  tebrik ediyorum süpersin  :2up :2up :2up. Senin gibi bir hat ustasını tanıdığım için çok mutluyum iyi ki varsın kardeşim

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #73 : 16 Ekim 2015, 08:43:27 »
Mehmet kardeşim emeğine sağlık çok güzel ilerliyorsun bence de, sonucu merakla bekliyor olacağım.İşin zorluğunu tahmin edebiliyorum ama böyle eserler de sabır olmadan ortaya çıkmaz. Süreci aşamalı olarak resimlediğin için de ayrıca teşekkür ediyorum. Kolay gelsin ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #74 : 16 Ekim 2015, 09:57:30 »
Bana kalsa bunun bir ağzı kör bile olsa bu kama değildir, tek ağzı keskin olduğundan bu bir bıçaktır diye yorumlarım ama olumsuz yorumlama eğilimine daha da iyi engel olmak için tedbiren iki ağzı da kör bırakılır ve böylece kesmeyen ve dekoratif görünümlü bir alet olarak basbayağı lüks bir zarf açacağı olarak kırtasiye malzemesi hayatına devam edebilir. Ha buna rağmen olumsuz yorumlamaya girişen olmaz inşallah.

Eylem Abi iki tarafı da şimdilik keskinleştirilmeyecek. İnşallah bir sıkıntı yaşamayız. Mektup açacağı için hayli büyük ama bakalım.

Bu resimdeki 1:1 ölçü mü? Acaba aşağı indikçe bu kadar kalınlaşmasa mı?

Salim Abi ben onu öyle tasarlamıştım ama sen deyince düşündüm de her ne kadar genel form olarak modern bir yapıya sahipse de üzerindeki işlemelerle aslında bir geleneksellik vermeye çalıştım. Geleneksel kamalarımızda kında bu denli bir genişleme ben görmedim. Aslında bu değiştirilebilir. Akşam düz bir şekilde inen bir tasarım daha yaparım. İlgisi olan ustalarımızla karar kıldıktan sonra o formda devam ederim artık.  Aslında en büyük eksikliğim gelenekselin tanımı ve örnekleri. İnşallah başka bir projede tamamen bu şekilde bir usta danışmanlığında bir çalışma ortaya çıkarırım. Turgut Abi ana gövde tasarımını yapar bende içeriğini mesela :)

Bu çalışmayı ilk defa görüyorum merakla sonucu bekleyecem.
Allahım neler var bu forumda! Tüm sayfaları bir çırpıda okudum. Elinize sağlık. Kakma en çok hayranlık duyduğum sanatların başında gelir. Final halini merak etmemek ne mümkün.
Mehmet kardeşim emeğine sağlık çok güzel ilerliyorsun bence de, sonucu merakla bekliyor olacağım.İşin zorluğunu tahmin edebiliyorum ama böyle eserler de sabır olmadan ortaya çıkmaz. Süreci aşamalı olarak resimlediğin için de ayrıca teşekkür ediyorum. Kolay gelsin ;)
Hepinize teşekkür ediyorum. Hayırlısı ile bitirmeye çalışıyorum. Özellikle Kütahya buluşmasında ustalarımın cesaretlendirmesiyle projeye hız vereceğim inş. Başka bir deyişle bu gazla ben uçarım :)

Mehmet kardeş ellerine emeğine sağlık bu kamayı yakından görüp inceleme fırsatım  tebrik ediyorum süpersin  :2up :2up :2up. Senin gibi bir hat ustasını tanıdığım için çok mutluyum iyi ki varsın kardeşim

Rasim Abi senin tarafından onay görmek beni çok mutlu etti. O kıymetli ellerinden öpüp damastları izlemek için geleceğim inş. Bir sedefkar olarak hat sanatına yakınlığım yazıları yazan hattat arkadaşımın yazılarının kakmasını yapmak yönünde. Desenler ise kıymetli Hocam Müzehhibe  Berna Karabulut eşliğinde tasarlandı. Genel form hakkında tüm forumun katkısı büyük. Yani kısacası benim yaptığım sadece mutfak işi.

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #75 : 19 Ekim 2015, 09:29:20 »
Geçen hafta boynuz ve kemikleri kestim. Namlunun kın içinde hem oynamasını önlemek hemde giriş çıkışlardaki boşluğu almak için deri kullandım. Rumi tasarımları tezhip hocamla netleştirdik. Kındaki o genişlemeyi tasarımda düzelttim. Şimdi çalışmaya başlamak için sadece ana tasarımı kesinleştirmek gerekiyor. Ancak hala arkasının nasıl olması gerektiği hakkında bir fikrim yok. Bilen fikri olan ustalarımız varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

Kusuruma bakmazsanız bir kaç sorum olacak.
- Kının takılmasına yönelik balçağa bir yüzük gibi küçük daireler kaynatmamız yeterli olur mu yoksa başka bir tasarım yapmak mı gerekir.
- Kının balçağa yapışan kısımdaki gümüş kısım sanki küçük geldi ortaya göre biraz büyütmekte fayda var gibi
- baş kısmındaki gümüş ile orta kısımdaki gümüş arasına boynuz ve kemiklerin ortasından geçen ilerleyen yıllarda kopma ve atmaları önlemek amacıyla bir rumi şerit çekmeye gerek var mıdır.

Lütfen görüşlerinizi belirtin. Benim için büyük bir yol gösterici oluyor.
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #76 : 19 Ekim 2015, 09:48:06 »
Mehmet, o şeritleri kın üzerine ne kullanarak tespit etmeyi düşünüyorsun?

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #77 : 19 Ekim 2015, 10:48:17 »
Sefa Hocam tespit derken nasıl tutturmayı anladım ben ona göre cevap vereyim.

Çubukları epoksiyle ahşap kasanın üzerine yapıştırmayı planlıyorum. Bu çubukların baş kısımları zaten gümüş kısmın altında kalacak.Gümüşlerinde koyulma sebebi oydu. Boynuz çubuklar 5mm*1,5mm Kemik olanlarda 1,6mm*1,5mm gibi. Yani kalınlıkl olarak 1,5mmteler.
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #78 : 19 Ekim 2015, 10:58:05 »
"- baş kısmındaki gümüş ile orta kısımdaki gümüş arasına boynuz ve kemiklerin ortasından geçen ilerleyen yıllarda kopma ve atmaları önlemek amacıyla bir rumi şerit çekmeye gerek var mıdır."

Demişsin ya, ben burada birleştirmeyi düşündüğün, fotoğraftada görünen siyah renkli şeritleri abanoz gibi algıladım. Ama farkettim ki hala ne olduğunu tam anlayamamışım, fotoğrafa bakınca yine abanoz gibi düşünüyorum. Eğer öyleyse abanozu ahşap ana gövdeye yapıştırırken ağaç tutkalı kullan derim. Ağacı ağaca yapıştırmada epoksiden daha iyi iş görüyor.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #79 : 19 Ekim 2015, 11:17:31 »
Sefa Hocam o siyah çubuklar manda boynuzu. Sapta boynuz kullandığım için kında da iyi olur diye düşünmüştüm. Bu çubukların iki ucuda gümüş üzeri rumi desenle kaplı çerçeve altında kalacak. Onun için uzun yıllar kopma atmalara karşı dayanıklılığını korur. Ancak özellikle kemiklerin ahşaba yapışan kısımları 1.5mm olacağı için ilerleyen yıllarda yerinden çıkar diye bu çubuklarında ortasından geçerek tüm kını dolaşan bir rumi kelepçe yapmaya gerek var mı diye sormuştur. Normalde biz sedefte düz zeminde böyle şeylere ihtiyaç duymuyoruz. Ancak malum bir ovallik söz konusu olunca sağlam olsun bizi utandırmasın diye düşünmüştüm.

Hocam birde bu tür kınlarda bele takma duvara asma gibi durumlarda ne tür bir bağlantı yapılması gerekir. Ben ön kısmı arkaya da aynalayayımmı. Zincir yada ip gelecek kısımı nereye tutturacağım. 
www.mehmetatik.com